Zprávy pátek, 21. ledna 2000

A nyní podrobněji:

Poslaneckou sněmovnou prošla řada novel zákonů

Dosáhnout plné slučitelnosti obchodního práva s právními normami Evropské unie je hlavním cílem rozsáhlé vládní novely obchodního zákoníku, kterou Poslanecká sněmovna ve čtvrtek v prvém čtení podpořila a přikázala k projednání ústavně-právnímu výboru. Poslanci také propustili do závěrečného čtení sérii vládních novel zákonů s hospodářskou a ekonomickou tématikou. Jde o novely zákona o ochraně hospodářské soutěže, o technických požadavcích na výrobky a návrh zákona o licenčním řízení. Sněmovna by měla předlohy definitivně schválit ještě na lednové schůzi.

Několikahodinovou právní bitvu přežila v Poslanecké sněmovně vládní předloha, která se snaží odstranit komplikovanost, náročnost a zdlouhavost trestního řízení. Přes výhrady některých poslanců, že ani ona trestní řízení neurychlí a že se zvýší počet lidí ve vazbě, sněmovna rozhodla, že ji v dalších týdnech podrobně posoudí její výbory. Ministr spravedlnosti Otakar Motejl vysvětlil, že předloha chce zrušit úřady vyšetřování. Vyšetřovatelé by přešli do společné služby policie, čímž by se odstranila bariéra mezi dvěma policejními složkami - kriminální policií a úřady vyšetřování. Státní zástupci a soudy by se měli na vyšetřovatele obracet i po podání obžaloby, zejména kvůli vyhledávání důkazů.

Belgie plně podporuje vstup ČR do Evropské unie

Belgie podle svého ministra zahraničí Louise Michela plně podporuje vstup České republiky do Evropské unie. Šéf belgické diplomacie to řekl při čtvrtečním jednání s předsedkyní českého Senátu Libuší Benešovou. "Pan ministr vyjádřil názor Belgie, že Česká republika je do určité míry jejím favoritem," řekla ČTK po jednání Benešová. Ministr Michel se předsedkyně českého Senátu tázal, jakými konkrétními kroky Česká republika reagovala na loňskou hodnotící zprávu Evropské komise o pokroku v přípravě na vstup do Evropské unie, která byla poměrně nepříznivá. Benešová ho ujistila, že mezi českými parlamentními stranami panuje ohledně urychlení práce na slaďování legislativy s Evropskou unií konsensus, který by se měl projevit mimo jiné zkrácením parlamentního projednávání nezbytných zákonů.

Vláda nebude spěchat s privatizací hnědouhelných společností

Budou-li hospodářské výsledky hnědouhelných společností Sokolovské uhelné, Mostecké uhelné a Severočeských dolů nadále dobré, vláda nebude s jejich privatizací spěchat. Premiér Miloš Zeman to řekl při čtvrtečním jednání se šéfem hornických odborů Cyrilem Zapletalem, kterého se zúčastnili i zástupci uvedených společností. Kabinet bude podle Zemana usilovat i o to, aby České energetické závody vyvážely elektrickou energii do zahraničí v daleko větší míře než dosud, a to zejména do zemí na jihu Evropy. Chce tak zabránit útlumu těžby hnědého uhlí a růstu nezaměstnanosti, které by mohly nastat po spuštění jihočeské jaderné elektrárny Temelín.

Nevidomí protestovali proti omezení dotací

Rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí o přidělení dotací jsou předběžná. Vládní politika k postiženým občanům se nemění a jejich práva se nezmenší. Ministr Vladimír Špidla to řekl zástupcům přibližně 500 nevidomých a slabozrakých, kteří spolu se svými příznivci z celé republiky přišli ve čtvrtek v poledne demonstrovat před budovu ministerstva proti jeho dotační politice. Demonstrantům, kteří přišli s hesly "Nevidíme, ale myslíme" či "Už i slepí vidí, že vláda šidí", vadí rozhodnutí ministerstva, které výrazně omezilo dotace pro poskytování sociálních služeb nevidomým.

Demonstraci zorganizovala Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS), která žádala o dotaci pro 13 projektů. Čtyřem z nich nebyla dotace přiznána a devět bylo zařazeno do útlumového programu, to znamená, že dostanou 60 procent loňské dotace. Podle prezidenta SONS Milana Pešáka snížení dotací ohrozí existenci například rehabilitačního střediska pro nevidomé, střediska výcviku vodicích psů, střediska technických služeb, právní a sociální poradnu a definitivně zlikviduje již nyní značně omezené služby osobní asistence.

Problematikou omezování dotací pro sociální služby nevidomým se bude zabývat sněmovní výbor pro sociální politiku a zdravotnictví. ČTK to řekl jeho člen Václav Krása (Unie svobody). Kritizoval přitom snahu ministerstva práce snížit zmíněné dotace a podpořil požadavky demonstrantů z řad nevidomých.

Jednání ČSSD a ODS pokračují

Týdenní konzultace mezi Občanskou demokratickou stranou a sociální demokracií by při pátečním třetím kole smírčího řízení obou stran mohly vyústit v dohody o některých z pěti dílčích ujednání. Na jejich uzavření se delegace obou stran dohodly před týdnem. "Pokud jsem informován, tak pracovní skupiny v řadě dohod opravdu postoupily. Myslím, že bude možné některé věci uzavřít," řekl ČTK jeden ze sociálně demokratických vyjednavačů Vladimír Špidla. ODS podmiňuje podpisem dohod o rozpočtu a volebním systému svou podporu vládnímu návrhu rozpočtu v prvním čtení. Další tři dohody - o věcném vymezení tolerance menšinové vlády, vstupu ČR do Evropské unie a o spolupráci parlamentních klubů obou stran - mají být uzavřeny v průběhu lednové schůze sněmovny.

KDU-ČSL se obává, aby změny Ústavy nebyly jen dohodou dvou stran

Obavy, že by připravované ústavní změny a případně i volba nového prezidenta republiky mohly být jen výsledkem dohod dvou největších politických stran - Občanské demokratické strany a sociálních demokratů, tlumočil ve čtvrtek novinářům předseda lidové strany (KDU-ČSL) Jan Kasal. Zmíněné dvě strany intenzivně jednají o doplnění své opoziční smlouvy, která drží sociální demokraty u vlády. Nevoli, že součástí dohody může být i společná podpora předsedy ODS Václava Klause jako budoucího prezidenta, vyslovil i předseda čtyřkoaliční Občanské demokratické aliance Daniel Kroupa. Jan Kasal naznačil, že volba prezidenta by za současné situace byla výsledkem "nějakého politického kšeftu, politického handlu, který se uskuteční v Hrzánském paláci nebo v jiném paláci - prezident stvořený opoziční smlouvou". Takového prezidenta si Česká republika prostě nezaslouží, prohlásil Kasal.

IVVM: Pozice ODS a KSČM jsou vyrovnané, ČSSD si polepšila

Volby do Poslanecké sněmovny by na počátku ledna vyhrála Občanská demokratická strana, které by svůj hlas dalo 21 procent občanů. Druhou nejsilnější stranou zůstává Komunistická strana Čech a Moravy, jíž by volilo 20,5 procenta lidí. Česká strana sociálně demokratická si polepšila a preferuje ji 17,5 procenta občanů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Do Poslanecké sněmovny by se ještě dostaly Unie svobody s preferencemi 15 procent a Křesťanská a demokratická unie-Československá strana lidová, jíž by hlas dalo 13 procent občanů. Z mimoparlamentních stran pouze Demokratická unie získala více než jedno procento preferencí.

Růst kriminality se v ČR zastavil

Šest let trvající vzestup kriminality v České republice se loni v podstatě zastavil. "Zlomovým" rokem 1999 začala kriminalita stagnovat. Na čtvrteční tiskové konferenci to s odkazem na statistické údaje prohlásil policejní prezident Jiří Kolář. Dodal, že pokud nenastanou dramatické změny ve vývoji příčin a podmínek kriminality, její stagnace by mohla být udržitelná i v budoucnu. Mezi důležité faktory, které mohou vývoj kriminality nepříznivě ovlivnit, zahrnul Kolář pronikání zločineckých struktur na území České republiky, zvyšování podílu cizinců na kriminalitě, ale též zvyšování sociálního tlaku a míry nezaměstnanosti. Loni zjistili policisté 426.626 trestných činů, tedy o 1696 více než předloni. Zvýšila se také objasněnost trestných činů, a to z předloňských 43,5 procenta na 45,32 procenta loni.

Vyšetřování tzv. bamberské aféry pokročilo

Takzvané "Bamberské memorandum", v němž měli představitelé sociální demokracie po vítězství ve volbách nabídnout česko-švýcarským podnikatelům za příslib půjčky vliv na ekonomický vývoj v České republice, zfalšoval podle vyšetřovatele česko-švýcarský podnikatel Jan Vízek. K tomuto závěru dospěl šéf zvláštního odboru republikového úřadu vyšetřování Martin Hádek, který to řekl ČTK. Podle Hádka se Vízek dopustil v souvislosti s tzv. bamberskou aférou dvou trestných činů: pomluvy a poškozování cizích práv. Avšak vzhledem k tomu, že Vízek je občanem Švýcarska, kde také měl tyto činy spáchat, předá česká policie případ tamním úřadům, uvedl Hádek.

Práce na rekonstrukci Kongresového centra jsou v souladu s plánem

Stavební práce na nové budově i na opravě současného objektu Kongresového centra Praha (KCP), kde se v září uskuteční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, pokračují v souladu s harmonogramem. Nyní je na nové budově dokončeno asi 75 procent prací, ze 45 procent jsou hotovy opravy existujícího domu. "Dodavatelé v napjatém termínu potvrdili, že rekonstrukce skončí 15. května a bude moci začít kolaudace," řekl po kontrolním dnu ředitel KCP František Dušek.

Kvůli zasedání finančníků se v Praze připravuje mnoho opatření

Mnoho opatření si vyžádá výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které se uskuteční v září v Kongresovém centru v Praze. Vedle mimořádných prázdnin pro pražské školáky se řeší například omezení automobilové dopravy, zajištění dopravy pro účastníky zasedání a vybírají se místa pro případné vzlety vrtulníků, řekl pražský primátor Jan Kasl. Přípravu má na starosti organizační centrum při ministerstvu financí, také na pražském magistrátu však pracuje komise, která má opatření sledovat a upozorňovat na kritické body. Již nyní je jisté, že z bezpečnostních důvodů bude uzavřeno pro automobily okolí Kongresového centra.

Odboráři ve Škodě Auto stávkovat nemusí

Odboráři mladoboleslavské automobilky Škoda Auto dosáhli po patnácti kolech kolektivních vyjednávání s vedením firmy dohody o mzdách a modelech pracovní doby na letošní rok. Ukončili proto blokádu dobrovolných přesčasů a přípravu stávky, kterou hrozili. Škodováci si zajistili zachování zaměstnanosti a navýšení tarifní mzdy v průměru o 3,8 procenta, řekl ČTK mluvčí odborů Jaromír Cvrček s tím, že dohoda byla uzavřena ve středu v pozdních večerních hodinách. "Parafovali jsme všechny dohody, vlastní kolektivní smlouvu podepíšeme v pondělí 24. ledna," doplnil.

Pacienti prý chtějí lékaře sponzorovat nezávisle na plakátu ČLK

Nezávisle na plakátu České lékařské komory (ČLK) s výzvou ke sponzoringu prý pacienti chtějí své lékaře sponzorovat. V ordinacích, kde už plakáty jsou vyvěšeny, nevzniklo žádné nedorozumění. Tvrdí to vedení Svazu soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví. "Plakát jsem v ordinaci nevyvěsil, žebrání se dotýká mé lidské důstojnosti, ale ve středu za mnou přišla jedna pacientka a sama mi dala 500 korun," řekl novinářům rehabilitační lékař z Prahy Karel Veselý, jemuž ve výkazech příjmů a výdajů za druhé čtvrtletí 1999 vyšel deficit 6965 korun a on neví, z čeho je má zaplatit. "Je to čistý otrokářský řád, je mi přikazována práce a není za ni zaplaceno," prohlásil Veselý.

Výstaviště České Budějovice získalo certifikát jakosti

Akciová společnost Výstaviště České Budějovice získala certifikát jakosti ČSN EN ISO 9001 od společnosti ITI TÜV. Jde o první certifikát mezinárodních norem jakosti procesů ve výstavnictví a výstavních službách v ČR. Česká společnost ITI TÜV je dceřinou společností německé firmy TÜV. Ředitelka Výstaviště Marcela Payerová na tiskové konferenci uvedla, že certifikát otevírá možnost získání dalších trhů v oblasti organizace výstav v České republice. Výstaviště České Budějovice se zabývá především organizátorskou a realizační výstavnickou činností. V loňském roce rozšířilo činnost o služby reklamní agentury. V tomto roce hodlá 25 miliónu korun investovat do areálu výstaviště. Na českobudějovickém výstavišti se v tomto roce uskuteční 18 výstavních akcí, což je o čtyři více než v roce 1999.

Obchodní bilance ČR v prosinci se schodkem 18,6 miliardy korun

Schodek obchodní bilance České republiky za loňský prosinec činil 18,6 miliardy korun, z toho 5 miliard Kč ve skupině nerostných paliv. V prosinci 1998 bylo pasívní saldo 17,1 miliardy Kč. Za celý rok 1999 činilo pasívum obchodní bilance 69,9 miliardy korun a bylo o 8,8 miliardy korun nižší než v roce 1998. Meziročně vzrostl v prosinci dovoz o 28,8 procenta a vývoz o 34,2 procenta v běžných cenách. Za rok 1999 byl dovoz meziročně vyšší o 7,5 procenta a vývoz o 9,2 procenta. Předběžné údaje o vývoji obchodní bilance poskytl v pátek ČTK mluvčí Českého statistického úřadu Jaroslav Macháně.

Prazdroji loni klesl výstav o šest procent

Plzeňský Prazdroj prodal v loňském roce více než 4,753 miliónu hektolitrů piva s šestiprocentním meziročním poklesem. Předloňský rekordní výstav přes pět miliónů hektolitrů firma podle mluvčího Jaroslava Pompa nezopakovala kvůli plánovanému útlumu prodeje levného piva Primus v souvislosti se změnou obchodní strategie zaměřené na zvýšení ziskovosti. Podle předběžných hospodářských výsledků očekává Plzeňský Prazdroj za rok 1999 rekordní zisk kolem 500 miliónů korun po zdanění. Výstav největší české pivovarnické skupiny, včetně pivovarů Radegast a Velké Popovice, činil loni téměř 7,703 miliónu hektolitrů.

V oběhu jsou nové desetikoruny a dvacetikoruny

Česká národní banka (ČNB) uvedla 12. ledna do oběhu desetikorunové a dvacetikorunové oběžné mince vzoru 2000. Obě mince zachovávají lícní strany současných platných deseti a dvacetikorun, na rubových stranách je pak ztvárněno téma vztahující se k roku 2000. Na desetikoruně je zobrazen fragment kotvového hodinového strojku a na dvacetikoruně fragment astrolábu. Nově vydané mince mají stejnou platnost jako desetikoruny a dvacetikoruny vydané v roce 1993. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí ČNB Milan Tománek.

Do Lauderovy základní školy se přišly zapsat dvě desítky dětí

Dvě desítky budoucích školáků se ve středu přišly zapsat do první třídy Lauderovy základní školy Gur Arje (Lvíče), kterou zřizuje Židovská obec v Praze. Spolu se zápisem do první třídy se v budově školy v Belgické ulici v Praze 2 konal i zápis do šesté třídy, kterou hodlá škola otevřít od nového školního roku 2000/2001. "Náš zápis se od zápisů na ostatních základních školách nijak neliší," uvedla ředitelka školy Eva Nováková. Doplnila, že s dětmi si pohovořily učitelky a menší děti plnily také drobné úkoly. Starších dětí se pedagogové navíc ptali na jejich vztah k židovství, protože součástí výuky je již od první třídy hebrejština a židovská výchova. Podmínkou pro přijetí do školy není židovský původ dítěte. Lauderova základní škola je totiž státní, a proto musí být otevřená pro všechny. "Škola byla zřízena proto, aby se obnovovaly židovské tradice, ovšem jsme velmi rádi, když sem chodí i děti nežidovského původu," uvedla Nováková.

Začal Febiofest

Premiéra nového celovečerního snímku režisérky Alice Nellisové nazvaného Ene Bene zahájila ve čtvrtek večer v pražském kině Blaník 7. ročník mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest. Začal tak už tradiční filmový maratón, jehož organizátor Fero Fenič soustředil na 440 filmů. Uvedeny budou postupně do konce února ve dvaatřiceti kinosálech 16 měst v České republice i na Slovensku. Mezi dvěma desítkami předpremiér bude Michalkovův epos Lazebník sibiřský, k jehož slavnostnímu nedělnímu uvedení přijede do Prahy osobně jeho tvůrce, a Bessonova Johanka z Arku, která se natáčela za účasti množství komparsistů i na severní Moravě. Očekávány jsou i další premiéry - nový film Davida Lynche Příběh Alvina Straighta, nejnovější snímky Vladimíra Drhy Početí mého mladšího bratra a Milana Cieslara Pramen života a vítězný snímek z loňského MFF v Karlových Varech Jana a její přátelé izraelského režiséra Arika Kapluna. Pořadatelé očekávají během 40 dnů na čtyř stovkách představeních celkovou návštěvnost až 100.000 diváků.

Klavírista, loňský vítěz v New Yorku, odjel na turné po USA

Přesně rok poté, co získal v konkurenci 500 hráčů ze všech kontinentů první cenu v newyorské klavírní soutěži, odjel mladý český pianista Martin Kasík na první velké turné po USA. Soutěž pořádala společnost Young Concert Artists vyhledávající nadějné talenty pro americké koncertní síně. Čtyřiadvacetiletý Kasík, který na sebe upozornil již vítězstvím v mezinárodní soutěži Pražského jara v roce 1998, zahraje do 13. února postupně ve Washingtonu, Bostonu, New Yorku, Calgary a Edmontonu. Program jeho recitálů obsahuje sólové skladby Johanna Sebastiana Bacha, Roberta Schumanna, Sergeje Rachmaninova, Fryderyka Chopina a Bohuslava Martinů.

Sedmdesáté výročí úmrtí pěvkyně Emy Destinnové připomene koncert

Připomenutím letošního 70. výročí úmrtí operní pěvkyně Emy Destinnové bude mimořádný koncert, který se uskuteční v pátek 28. ledna v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. V provedení Českého filharmonického sboru Brno a Jihočeské komorní filharmonie pod taktovkou Petra Fialy na něm zazní Mozartovo Requiem. "Tento mimořádný koncert bude současně i prologem jedenáctých Hudebních slavností Emy Destinnové, které se budou konat v Českých Budějovicích od 18. srpna do 9. září. Jejich program zahrnuje dalších jedenáct koncertů, včetně tradičního Operního galakoncertu k poctě Emy Destinnové," řekl ČTK ředitel pořádající Festivalové kanceláře Emy Destinnové Antonín Kazil.

Sopranistka Ema Destinnová (26. února 1878 - 28. ledna 1930) dosáhla světového úspěchu na scénách v Berlíně, Covent Garden v Londýně a Metropolitní opeře v New Yorku. Posledních 15 let prožila v ústraní na svém zámečku ve Stráži nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Byla čestnou členkou Národního divadla v Praze.

Ze sportu:

Čeští tenisté Denisa Chládková, Daniel Vacek a Jiří Vaněk neuspěli v zápasech druhého kola Australian Open. V Melbourne tak zůstávají ve hře dva Češi. Ve středu postoupili Ctislav Doseděl a Květoslava Hrdličková.

Opět pouze junior Tomáš Maťátko narušil na světovém šampionátu skibobistů v St. Johannu vítězné tažení domácího rakouského týmu, který ve čtvrtečním obřím slalomu získal v hlavních kategoriích zásluhou Markuse Mosera a Iris Lienhardové další dvě zlaté medaile. Osmnáctiletý Maťátko vyhrál na letošním MS už nedělní superobří slalom i úterní sjezd a triumfoval i ve středečním vloženém paralelním slalomu Evropského poháru.

Se sedmi nováčky odletí český fotbalový tým na turnaj do Hongkongu. Trenér Jozef Chovanec v pátek poprvé pozval do mužstva drnovického obránce Brabce, ostravského záložníka Jankulovského a olomouckého útočníka Heinze. Na premiéru se chystají brankář Slavie Černý, teplický záložník Kolomazník, olomoucký útočník Vlček a Kincl z Viktorie Žižkov.

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice zvítězili ve druhém kole Ligy vítězů pohárů nad tureckým celkem Galatasaray Istanbul 3:1 a v tabulce skupiny A jsou bez porážky na druhé příčce.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty minus 3 až plus 1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.