Zprávy pátek, 22. ledna 1999

Nyní podrobněji:

Premiér ministra zdravotnictví Ivana Davida neodvolá

Premiér Miloš Zeman nemá v úmyslu vyměnit ministra zdravotnictví Ivana Davida ani kteréhokoli jiného člena vlády. Uvedl to po schůzce s prezidentem České lékařské komory Davidem Rathem. Ministři mají podle Zemana 12 měsíců na to, aby prokázali své schopnosti. "Po 12 měsících se budu v tomto směru rozhodovat," dodal Zeman. Premiér se podle Ratha omluvil lékařům za administrativní omyly na ministerstvu zdravotnictví a nabídl lékařské komoře spolupráci na koncepci. Schůzky se zúčastnil rovněž ministr zdravotnictví David a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. V souvislosti se spekulacemi, které se objevily v médiích, Rath zopakoval, že dokud je prezidentem lékařské komory, na případnou nabídku ministerské funkce nepřistoupí.

Ministr David se zúčastnil také jednání členů zdravotních a sociálních výborů sněmovny a Senátu, aby jim vysvětlil zmatky kolem rozesílání chybných stanovisek k vysledkům výběrových řízení na poskytování lůžkové péče. Chybná stanoviska vyvolala neklid v řadě nemocnic, jimž hrozilo nečekaně zrušení.

ODS tvrdě kritizovala vládu ČSSD

Stínová vláda ODS podrobila ostré kritice kabinet premiéra Zemana. Ministra Baštu označila za nositele kriminalizace ekonomických procesů, což vede k blokování jakékoli ekonomické aktivity. "Nikdo nebude riskovat, nebude se pouštět do komplikovanějších akcí, které se pak složitě vyhodnocují orgány, které tomu leckdy ne dokonale rozumějí. Myslím, že to utlumuje ekonomiku mimořádným způsobem," prohlásil předseda ODS Václav Klaus.

Prioritou české zahraniční politiky je NATO, EU a sousedské země

Evropská integrace, dovršení vstupu do NATO a rozvíjení dobrých vztahů se sousedními státy zůstávají prioritou české zahraniční politiky. Členům zahraničního výboru sněmovny to řekl ministr zahraničí Jan Kavan. Přiznal, že je třeba urychlit vytváření evropské legislativy a vytvořit podmínky pro přijímání finanční pomoci z EU v rámci zesílené předvstupní strategie. Ministr plánuje i ekonomický průnik na některé mimoevropské trhy, například v Latinské Americe nebo v Číně.

NATO se po přijetí nových členů určitý čas rozšiřovat nebude

Český velvyslanec při NATO Karel Kovanda potvrdil, že po přijetí ČR, Polska a Maďarska do Severoatlantické aliance nastane nejméně dvouleté období, kdy se aliance rozšiřovat nebude. České členství v NATO už ale nemůže nic zkomplikovat, uvedl Kovanda.

Přezbrojení letectva

Nákup starších nadzvukových letounů za nízkou cenu by byl podle velitele vzdušných sil Ladislava Klímy jednou z dobrých cest, jak vyřešit kritickou situaci v českém armádním letectvu. Odmítl se vyjádřit k informacím Mladé fronty Dnes, podle níž americké vojenské letectvo nabízí zadarmo české armádě 36 nadzvukových bojových letadel F-16 a F/A-18 v hodnotě několika desítek miliard korun. Zdůraznil však, že vojáci musejí mít do půl roku jasno, jakým způsobem letectvo přezbrojí.

Společná přísaha českých a německých vojáků se politikům nelíbí

Českým politikům se příliš nezamlouvá návrh německého ministra obrany Rudolfa Scharpinga, aby čeští a němečtí vojáci přísahali věrnost svým armádám společně. Jednoznačně proti se vyslovil úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal i exministr obrany Michal Lobkowicz 'Unie svobody). Kasal se dokonce obává, že možná dobře míněný záměr by dosavadní proces obnovování dobrých vztahů s Německem mohl poškodit.

Německo zatím České republice oficiálně nenavrhlo, aby vojáci obou zemí přísahali věrnost svým armádám společně, řekla Hana Tichá z tiskové služby ministerstva obrany. Německý ministr obrany Rudolf Scharping v listu Frankfurter Rundschau uvedl, že doufá, že se brzy uskuteční první společná přísaha českých a německých vojáků. Pokud by se uskutečnila už na jaře, považoval by ji za sousedské gesto na uvítanou české armády v NATO. Tichá poznamenala, že podle platných zákonů není v současnosti možné, aby čeští vojáci přísahali věrnost vlasti v zahraničí.

Nezaměstnanost může koncem roku dosáhnout až 11 procent

Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá, že na konci tohoto roku by mohla míra nezaměstnanosti dosáhnout až 11 procent. Vyplývá to z pracovní verze Národního plánu zaměstnanosti, který ministr práce Vladimír Špidla představil na jednání sněmovního a senátního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Koncem loňského roku narostla nezaměstnanost na 7,5 procenta.

Premiér Zeman hovořil s Brity o potřebě zahraničního kapitálu

Premiér Miloš Zeman před 200 členy Britské obchodní komory zdůraznil potřebu zahraničního investičního kapitálu v procesu domácí restrukturalizace. Podle výkonné ředitelky komory Simony Rachotové uvedl, že nová vláda zavádí program výhod, který by měl zajistit zvýšený příliv investičního kapitálu ze zahraničí. Členové komory se nejvíce zajímali o korupci, kampaň "čisté ruce" a průhlednost kapitálového trhu. Britské firmy investovaly v ČR v letech 1990 až 1998 celkem 742 miliónů dolarů.

Český ministr obrany si prohlédl sicilskou základnu Sigonela

Ministr obrany České republiky Vladimír Vetchý, který je na návštěvě v Itálii, si ve čtvrtek na Sicílii prohlédl vojenskou základnu Sigonela. Zde se seznámil s činností sicilských ozbrojených sil, které mají v rámci italské armády autonomní postavení. Jak dále informoval ministrův mluvčí Milan Řepka, Vladimír Vetchý poté diskutoval v Palermu s velitelem sicilských ozbrojených sil. Dnes český ministr odlétá z Říma zpět do vlasti.

Analytici pro změnu systému důchodového zabezpečení

Návrh vlády zvýšit příspěvky na sociální zabezpečení chápou analytici především jako snahu krátkodobě oddálit krach stávajícího penzijního systému. Zachování současného průběžného financování důchodů, na kterém sociálnědemokratická vláda trvá, podle nich jiné řešení než zvyšování odvodů nebo prodlužování věku odchodu do důchodu nemá.

Co se týká navrhovaného podnikového penzijního pojištění, ministerstvo se částečně inspirovalo systémy tohoto typu například ve Spojených státech, řekl Martin Čihák z Komerční banky. Finanční řízení těchto podnikových penzijních programů není podle něho jednoduché a je potřeba na to mít kvalifikované lidi a dostatek prostředků. "Něco takového si velké americké firmy typu General Motors či General Electrics mohou dovolit, ale kolik je tak velkých firem v ČR," ptá se Čihák.

"Maďaři, Poláci, ale také Britové, Švédi, Švýcaři nebo Estonci zavedli do svého důchodového systému nový pilíř, tedy nový způsob financování, kdy si lidé alespoň na část svého důchodu spoří během své pracovní kariéry," zdůraznil Ondřej Schneider z Patria Finance. Hlavní výhodou tohoto pilíře je podle analytiků odolnost vůči demografickému vývoji. Každý si povinně spoří na svůj vlastní důchod, nemůže tedy dojít k nepoměru mezi plátci daní a důchodci jako v systému průběžného financování. "Pokud bychom si spořili 26 procent mzdy v důchodovém fondu celou pracovní kariéru, uspořené prostředky by nám zajistily důchod ve výši 150 procent naší mzdy, nikoli ve výši 40 až 45 procent, které poskytuje dnešní systém," dodal Schneider.

Lidovci nepodpoří zvýšení sociálního pojistného

Lidovci nepodpoří zvýšení pojistného na sociální zabezpečení, jak navrhuje ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Podle úřadujícího předsedy KDU-ČSL Jana Kasala novela neřeší problém z dlouhodobého hlediska, a vláda proto nemůže počítat s podporou poslanců jeho strany. Lidovci jsou ovšem připraveni k diskusi na téma reforma důchodového pojištění.

Vstřícnější stanovisko naznačil Kasal k záměru ministra financí Ivo Svobody připravit návrh zákona o majetkovém přiznání. Podle Kasala KDU-ČSL sice ctí nedotknutelnost vlastnictví, ale zároveň si uvědomuje, že veřejnost se na všechny majetné lidi dívá nedůvěřivě. Pokud by Svobodův návrh byl řešen způsobem, který se nedotkne cti lidí, budou o jeho podpoře lidovci uvažovat. Ministr Svoboda chce, aby se nařízení týkalo každého, jehož jmění přesáhne deset miliónů korun.

Novela trestního řádu má přinést rychlejší potrestání pachatelů

Rychlejší potrestání pachatelů trestných činů je jedním z cílů chystané novely trestního řádu, kterou v současné době připravuje ministerstvo spravedlnosti. Nové pojetí by se mělo co nejvíce přiblížit klasickému modelu, kdy trest následuje bezprostředně po činu. Připravovaná novela bude nejzávažnějším zásahem do trestního řádu od roku 1961. Návrh nepočítá se snížením trestní odpovědnosti pod současných 15 let. Nová právní úprava by měla rozšířit u méně závažných trestných činů zejména hospodářského charakteru alternativní tresty. Naopak u nejnebezpečnějších činů - vražd - by se horní sazba trestů mohla zvýšit ze současných 25 až na 30 let.

Zemanova slova o privatizaci Knižního velkoobchodu zhodnotí soud

Městský soud v Praze se dnes začne zabývat žalobou na premiéra Miloše Zemana. Žalující stranou ve sporu na ochranu osobnosti je místopředseda ODS Miroslav Macek. Ten se cítí poškozen dřívějšími výroky Miloše Zemana o privatizaci Knižního velkoobchodu. Zeman loni v dubnu v televizi Nova prohlásil, že Macek zprivatizoval v roce 1992 Knižní velkoobchod díky přímluvě některých politických činitelů. Případ privatizace Knižního velkoobchodu tehdy Zemanoznačil za jednoznačné tunelování.

Policie prošetřuje trestní oznámení na Zemana a Davida

Policie na Bruntálsku začala prošetřovat trestní oznámení na premiéra Miloše Zemana a ministra zdravotnictví Ivana Davida, které na ně podalo minulý týden vedení soukromé nemocnice v Bruntálu. To je podezřívá, že svými výroky o tunelování nemocnice spáchali trestný čin. Podle vedení nemocnice jde o politický tlak a snahu vzít nemocnici v okresním městě z rukou soukromého provozovatele.

Trestní oznámení na bývalého předsedu FNM Tomáše Ježka

Koordinační a analytická skupina vládního výboru na ochranu ekonomických zájmů podala trestní oznámení na bývalého předsedu Fondu národního majetku 'FNM) Tomáše Ježka v souvislosti s privatizací pražských Čokoládoven. Ježek je podezírán z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Za tento trestný čin může soud uložit až osmileté vězení. Podnět ke stíhání podepsal ministr a šéf skupiny Jaroslav Bašta. Ten novinářům ve středu řekl, že jeho skupina již obdržela téměř 400 podnětů. Potvrdil, že počty trestních oznámení, které v těchto dnech rozesílá, se dají počítat na dvouciferné číslo.

Zahraniční firmy údajně při privatizaci Čokoládoven získaly o třetinu více akcií za nižší cenu než stanovila vláda. Společnost První investiční zase měla zakoupit 3,5 procenta akcií za cenu, která byla o zhruba 800 korun nižší, než cena tržní, za níž nakupovaly zahraniční firmy. FNM měl těmito nevýhodnými transakcemi přijít o zhruba devět miliónů korun.

Roste počet případů krácení daně

Téměř osminásobně vzrostl mezi lety 1993 a 1998 počet případů krácení daně, které vyšetřovala česká policie. Nezákonným krácením daní vznikla v minulém roce státu škoda přes půldruhé miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které poskytla mluvčí policejního prezidia Ivana Moosová.

Žalobci z Moravy vyhlásili tvrdý boj skinům

Státní zástupci z východních okresů vyhlásili tvrdý boj pachatelům rasově motivovaných trestných činů, pokud se prokáže, že jsou příslušníci hnutí skinheads. Žalobci se rozhodli, že budou u soudu navrhovat pro skiny vyšší tresty než dosud. Razantně hodlají zakročit proti všem, kteří vedeni ideologií napadnou člověka proto, že má jinou barvu kůže.

Dohodu čtyřkoalice musí schválit členské základny stran

Případná písemná dohoda mezi KDU-ČSL, Unií svobody, Občanskou demokratickou aliancí /ODA/ a Demokratickou unií musí být podle úřadujícího šéfa lidovců Jana Kasala schválena nejen grémii stran, ale také členskými základnami. Kasal tak naznačil, že pokud lidová strana změní svůj odmítavý postoj k uzavření písemné dohody o fungování čtyřkoalice, bude to nejdříve po květnové celostátní konferenci KDU-ČSL. Na písemné formě dohody trvají především unionisté, kteří požadují povinnost konzultací před každým zásadním hlasováním.

Vietnam zvyšuje díky úspěchu na Dakaru zájem o vozy Tatra

Zvýšený zájem o nákladní automobily z Tatry Kopřivnice projevují i vzhledem k dalšímu vítězství na rallye Granada-Dakar ve Vietnamu. "Chybou je proto zrušení generálního konzulátu v Ho Či Minově Městě, ale hlavně neexistence oficiálních zastoupení a expozic velkých domácích podniků," uvedl člen rady expertů České manažerské asociace Marcel Winter, který se vrátil již ze šesté podnikatelské mise do této asijské země. Podle něj by rovněž otevření prodejen českých skláren znamenalo uzavření řady obchodů.

Devátý označil Kavanovo jednání při výročí Palacha za pokrytectví

Za pokrytectví označil někdejší disident Stanislav Devátý účast ministra zahraniční Jana Kavana na pietním aktu při příležitosti 30. výročí úmrtí Jana Palacha. "Dnes se k odkazu Palacha hlásí lidé, kteří se k tomu dříve nehlásili," řekl v rozhovoru pro ČTK Devátý. Kavana Devátého slova rozhořčila. "Palach oslovil naše svědomí. Vím, že ho mám před jeho odkazem čisté. A mám právo se každý rok poklonit jeho památce," uvedl ministr. Poznamenal, že agentura Palach Press, kterou později založil v Londýně, publikovala veškeré dokumenty Charty 77 i dalších opozičních skupin. Organizovala kampaně za politické vězně, rozšiřovala samizdatové knihy a tajně natočené filmové záběry s "chartisty" po celém světě.

Význam sebeupálení Jana Palacha spočívá podle senátorky ODA Jaroslavy Moserové v tom, že otřásl svědomím národa v situaci, kdy se lidé vzdávali, poddávali a dokonce i prodávali. Moserová byla lékařkou, které Palacha v pražské klinice popálenin ošetřovala. Podle jejího mínění jsou dnešní mladí lidé schopni pochopit smysl Palachova činu, pokud se jim správně vysvětlí celospolečenská situace na konci 60.let. "Tehdejší mladí lidé viděli, jak ti, kterých si vážili, se vzdávají, odhazují svoje zásady, šlapou po nich, nasazují pokryteckou masku, začínají žít ve lži." Zdůraznila, že na lhaní jsou všichni mladí lidé citliví.

Slovenská Demokratická strana 'DS) v prohlášení k 30.výročí smrti Jana Palacha kritizovala nejvyšší slovenské státní představitele, že na rozdíl od svých českých kolegů úplně Palachovo výročí ignorovali. Uvedla, že Palachův čin " se zapsal do dějin jako jeden z nejvýraznějších projevů boje československých občanů za svobodu a demokracii".

Lidovecký poslanec Karas chce pomoci při evidování válečných hrobů

Předseda parlamentního podvýboru pro krajany Jiří Karas 'KDU-ČSL) chce ve spolupráci s představiteli zahraničních krajanských organizací přispět k doplňování evidence válečných hrobů a jejich stavu z hlediska potřeby oprav. Hrobů československých vojáků, kteří padli v obou světových válkách je zhruba šest tisíc. Jen v Polsku a na Ukrajině je na téměř devadesáti místech v označených hrobech pohřbeno 845 českých a slovenských vojáků pozemní armády a letectva.

Provoz nových vozů metra má být zahájen do konce června

Pravidelný provoz nových vlakových souprav pražského metra z produkce ČKD Praha by měl být zahájen do konce června. Zatím je hotovo pět souprav a montují se další čtyři vlaky. Celkem má ČKD pražskému dopravnímu podniku dodat 22 souprav. Mezi jejich největší výhody patří zvýšení životnosti z 20 na 50 let, nižší spotřeba energie až o 30 procent a zvýšení kapacity vlaku o 101 pasažérů.

Obliba ministrů od loňských parlamentních voleb pozvolna klesá

Přízeň veřejnosti k sociálním demokratům, zejména pak členům vlády, od loňských voleb pozvolna klesá. Výjimkou je pouze dvojice parlamentních leadrů ČSSD Petra Buzková a Stanislav Gross, kteří se dlouhodobě drží v čele žebříčku popularity politiků. I přes celkový pokles oblíby sociálnědemokratických politiků je ale podle lednového průzkumu agentury STEM mezi prvními deseti nejlépe hodnocenými politiky sedm členů ČSSD. Pozici nejoblíbenějšího člena vlády si od listopadu 1998 udržuje na třetím místě ministr kultury Pavel Dostál, kterého příznivě hodnotí polovina občanů.

V Ústí se budou učitelé a sociální pracovníci učit o Romech

Historii a kulturu Romů bude od března studovat 30 ústeckých pedagogů a sociálních pracovníků. Studium pomůže učitelům získat nejen teoretické znalosti o původu a kulturních tradicích tohoto etnika, ale i řadu praktických zkušeností z práce s Romy. Organizátoři očekávají, že zájem o studium bude, neboť na Ústecku je značný počet škol, které navštěvují romské děti.

V Praze začal Febiofest

V pražském kině Blaník začala ve čtvrtek mezinárodní přehlídka filmu, televize a videa Febiofest 99. Letošní ročník odstartovala projekce německého snímku s názvem Lola běží o život, který je napínavou hříčkou ze současného Berlína. Pražská část Febiofestu, který má na programu více než 420 celovečerních i krátkých filmů, potrvá do 27.ledna. V devíti kinosálech se denně uskuteční přes tři desítky projekcí. V České republice potrvá tato přehlídka do poloviny února a potom se převážně česká filmová tvorba objeví v několika slovenských městech.

Lopraisova posádka přivezla do Prahy pátou trofej z Dakaru

Obtěžkáni trofejí pro vítěze Rallye Granada-Dakar dorazili do Prahy členové posádky Fisher Tatra Marathon Teamu Karel Loprais, Radomír Stachura a Josef Kalina v doprovodu svého mechanika Petra Hamerly. Společným úsilím vyhráli jeden z nejvyrovnanějších ročníků slavného pouštního dobrodružství, přičemž Loprais se Stachurou mohli otevřít šampaňské na výraz oslavy triumfu již popáté v životě. V Ruzyni přivítal posádku předseda představenstva Tatry Lubomír Soudek, který v rámci poděkování oznámil, že další řada vozů vyráběných v kopřivnické automobilce ponese jméno Lopré.

Sport

Třetí nasazená česká tenistka Jana Novotná nečekaně vypadla ve třetím kole Australian Open, prvním grandslamovém turnaji sezóny. Wimbledonská vítězka prohrála po slabém výkonu se Španělkou Marií Antonií Sanchezovou-Lorenzovou. Naopak Bohdan Ulihrach postoupil po vítězství nad Američanem Jeffem Tarangem již do čtvrtého kola. V boji o postup do čtvrtfinále Ulihracha čeká Švýcar Marc Rosset, který překvapivě vyřadil šestého nasazeného, Brita Tima Henmana.

V předehrávaném utkání 37. kola základní části hokejové extraligy zvítězila Plzeň nad Karlovými Vary 4:1

Třetím a posledním kandidátem na předsedu Českomoravského fotbalového svazu, o němž se bude rozhodovat 6. února na valné hromadě v pražském Obecním domě, se stal čtyřiapadesátiletý Vratislav Romanovský, sportovní manažer Sokola Milín. Dalšími kandidáty jsou František Chvalovský a Václav Krondl.

Česká sjezdařka Lucie Hrstková vybojovala v obřím slalomu Evropského poháru v alpském lyžování ve slovinské Rogle desáté místo.

A jaké bude počasí

Oblačno, až zataženo, ve vyšších horských polohách srážky sněhové. Teploty přes den vystoupí na 0 až plus 4 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.