Zprávy pátek, 22. prosince 2000

Josef Kubeczka

Jednal vládní výbor pro evropskou integraci

Hlavní vyjednavač o vstupu České republiky do Evropské unie Pavel Telička nepředpokládá, že se podaří během prvního pololetí příštího roku uzavřít kapitolu o volném pohybu osob. "Myslím si, že je to jedna z těch otázek, která bude přítomna v jednáních až do závěrečné fáze," řekl po zasedání vládního výboru pro evropskou integraci. Prohlášení německého kancléře Gerharda Schrödera, který chce při jednáních o rozšíření EU navrhnout sedmileté omezení přílivu pracovních sil ze zemí střední a východní Evropy, je podle Teličky "de facto definování negociační pozice jednoho členského státu".

Ministr financí Pavel Mertlík věří, že přechodné období nebude stanoveno. "Pokud by existovalo, tak by nemělo nějaké zásadní ekonomické dopady, je to otázka spíš politická, psychologická a možná i otázka určité rovnosti v postavení jednotlivých států," řekl. Podle něj nyní neexistují silné migrační trendy z České republiky do zemí EU. Mertlík doufá, že bude možné nalézt odpovídající politický kompromis.

Vládní výbor pro evropskou integraci uložil ministerstvu práce a sociálních věcí, aby pro uzavření kapitoly Volný pohyb osob předalo do konce ledna resortu zahraničí údaje o přílivu nebo odlivu pracovníků ČR do Evropské unie nebo z ní. Musí také poskytnout údaje o počtu takzvaných pendlerů, tedy osob, které denně přejíždějí pracovat do sousední země. ČTK to po zasedání výboru řekl mluvčí vlády Libor Rouček.

Ministr financí Pavel Mertlík informoval, že výbor určil resortům úkoly pro vstup ČR do EU v rámci vytipování konkrétních kroků, jejichž splnění je podmínkou pro jednání s bruselskými komisaři o vstupu do unie v prvním pololetí příštího roku. Výbor přijal dvě usnesení. Definují, jakým způsobem by měla ČR postupovat v oblastech, v nichž má podle pravidelné zprávy Evropské komise problémy.

Ministr Kukan: Summit NATO v Praze vytvoří příznivé ovzduší pro SR

Slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan vítá rozhodnutí Severoatlantické aliance uspořádat svůj příští summit v Praze. I místo konání totiž podle něj nepřímo zvyšuje slovenské šance na pozvání do řad NATO v roce 2002. Věří rovněž, že nový americký prezident George Bush dostojí slibům "otevřených dveří" do aliance. "Velice jsme fandili českému návrhu, představenému prezidentem Václavem Havlem, aby se příští summit aliance konal v Praze. Je to pěkná politická symbolika, že se summit bude konat v zemi, jež patří mezi tři nové členy NATO, a bude to i příležitost důstojně se rozloučit s českým prezidentem na závěr jeho působení ve funkci," řekl Kukan v rozhovoru pro ČTK.

Ohlasy na pražská jednání Havel-Klestil

Zahraničněpolitický mluvčí rakouských Svobodných a předseda parlamentního výboru pro otázky životního prostředí Karl Schweitzer v reakci na středeční schůzku prezidentů ČR a Rakouska Václava Havla a Thomase Klestila v Praze adresoval rakouskému prezidentovi výzvu, aby nezapomínal ve svém stanovisku k jaderné elektrárně Temelín brát v úvahu "vůli lidu". Uvádí to agentura APA. Schweitzer v prohlášení prezidentovi připomíná odmítavé stanovisko všech čtyř rakouských parlamentních stran k Temelínu a zdůrazňuje, že "rakouské obyvatelstvo spojuje se stanoviskem parlamentu velká očekávání, která nesmějí být zklamána".

Také hornorakouská nadstranická platforma proti atomovému nebezpečí se připojila ke kritikům výroků rakouského prezidenta Thomase Klestila po jeho středečním setkání s Václavem Havlem. Její představitelé v písemném prohlášení uvádějí, že se cítí "uraženi" Klestilovým vyjádřením, podle něhož nebude Temelín při závěrečném posuzování energetické kapitoly vstupních jednání ČR s Evropskou unií představovat žádný problém. Tento výrok je příčinou hněvu mnoha lidí, zvláště z pohraničních oblastí, uvádí se v prohlášení. Jeho autoři rozhodně odsuzují i další Klestilovo stanovisko, podle něhož nejsou hraniční blokády správným způsobem vyjadřování nesouhlasu s Temelínem. Tímto postojem, který označují za projev "unáhlené poslušnosti vůči Česku", prezident podle autorů poškodil celou rakouskou protiatomovou politiku a ohrozil tím možný pozitivní proces po schůzce premiérů obou zemí v Melku.

Naproti tomu Křesťanská a demokratická unie-Československá strana lidová ocenila schůzku obou prezidentů, na které odmítli spojovat problém jihočeské jaderné elektrárny Temelín s rozhovory o vstupu České republiky do Evropské unie. "Doufáme, že je to první krok k tomu, abychom navázali normální vztahy mezi dvěma sousedními státy. Je to absolutní priorita naší zahraniční politiky, mít velmi dobré vztahy s našimi sousedy. Musíme mít schopnost oddělit problém Temelína a problém vztahů dvou států," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Temelín začal dodávat elektřinu do rozvodné sítě

Personál Jaderné elektrárny Temelín ve čtvrtek přifázoval turbosoustrojí 1000 megawattů a elektrárna tak začala dodávat poprvé elektřinu do rozvodné sítě České republiky. Zpravodaji ČTK to řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Zahájení dodávek byli přítomni ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Turbína byla přifázována po stabilizaci výkonu reaktoru na 30 procent. Do fáze zkušebního provozu na plném výkonu by se první blok měl dostat na jaře 2001. Po sobotním automatickém odstavení bloku, za jehož příčinu poruchová komise označila přísně nastavené limity ochranných systémů, povolil SÚJB v neděli opětovné zahájení štěpné reakce. Ve středu odpoledne dosahoval výkon reaktoru 28 procent.

Rakouští odpůrci Temelína zřídí na přechodu vánoční kemp

Hornorakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín zřídí na hraničním přechodu Wullowitz (z české strany Dolní Dvořiště) na dobu vánočních svátků karavanový kemp, aby tak dali najevo svůj pokračující odpor proti atomové energetice. Oznámila to Hornorakouská platforma proti atomovému nebezpečí, která za podpory dalších iniciativ akci organizuje. "Obětujeme Vánoce odporu proti Temelínu," praví se v prohlášení iniciativ.

Schodek obchodní bilance do listopadu stoupl na 103,5 z 47 mld.Kč

Listopadový schodek obchodní bilance České republiky činil 12,1 miliardy korun, zatímco ve stejném měsíci loňského roku dosáhl 13 miliard korun. Analytici odhadovali listopadový deficit na 15 až 23 miliard korun. Za leden až listopad činilo pasívum obchodní bilance 103,5 miliardy korun a bylo o 56,2 miliardy vyšší než ve stejném období minulého roku. Údaje o vývoji zahraničního obchodu ČTK poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Ladislav Pištora.

ČNB snížila odhad inflace pro rok 2001

Česká národní banka (ČNB) snížila prognózu čisté inflace pro konec příštího roku na 2,0 až 3,7 procenta z původních 2,2 až 4,0 procenta. Na tiskové konferenci to uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Podle něj jde o technickou korekci reagující na to, že ministerstvo financí nepřesunulo některé služby ze snížené pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty do skupiny zdaněné 22 procenty. Obdobně ČNB upravila i predikci spotřebitelské inflace pro konec roku 2001. Původních 4,2 až 5,4 procenta ČNB snížila na 3,8 až 5,1 procenta. Tento pohyb reaguje i na změnu regulovaných cen očekávanou v lednu, vysvětlil ředitel měnové sekce ČNB Aleš Čapek.

Česká národní banka předpokládá, že obchodní bilance skončí letos se schodkem 115 až 120 miliard korun. ČNB snížila odhad z původních 125 až 130 miliard korun na základě posledních, lepších než očekávaných výsledků zahraničního obchodu za listopad.

Bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny. Repo sazba tak zůstala na úrovni 5,25 procenta. "Pro příští rok vidíme nízkoinflační ekonomiku s rostoucím oživením," komentoval Tůma s tím, že ČNB nepředpokládá žádné dramatické skoky.

Boj o Českou televizi pokračuje

Přibližně tři stovky lidí přišly ve čtvrtek v podvečer k soše svatého Václava na Václavském náměstí v Praze na demonstraci proti způsobu zvolení nového ředitele České televize (ČT). Politické pozadí sporů o vedení veřejnoprávního média připomínali nejen řečníci, ale také transparenty s přeškrtnutými fotografiemi předsedů ODS a ČSSD Václava Klause a Miloše Zemana s nápisem "Táhněte z České televize". Organizátoři akce se však od těchto transparentů distancovali. Mluvčí krizového výboru Jolana Voldánová je označila za "hrubé a urážlivé". Hovořila o zneužití úsilí zaměstnanců ČT, kteří přišli k soše knížete Václava požádat občany o solidaritu se svým postupem proti novému generálnímu řediteli ČT Jiřímu Hodačovi, skupinou provokatérů. Moderátor setkání Jan Kraus ze sdružení ČT - věc veřejná řekl, že pod petici požadující odvolání nového ředitele Jiřího Hodače a změnu způsobu volby a kompetencí Rady ČT se podepsalo 6000 lidí. Další projevy účasti posílají lidé prostřednictvím e- mailu a faxů.

Jiřího Hodače vybrala Rada ČT jako nástupce odvolaného Dušana Chmelíčka ve středu. Proti jeho jmenování se v televizi okamžitě zvedla vlna odporu. Václav Klaus a Miloš Zeman jsou jako leadeři dvou nejsilnějších stran obviňováni z toho, že se prostřednictvím Rady ČT pokoušejí ovlivňovat vysílání nezávislé televize. Oba dva to popírají. Klaus odmítl, že by on sám nebo jeho strana měli vliv na rychlou volbu a výběr nového ředitele ČT. Protože se podle jeho názoru ukazuje, že veřejnoprávní televize neplní své funkce, je podle Klause čas zahájit přípravu privatizace této instituce.

Čtyřkoaliční senátoři Jan Ruml a Michael Žantovský v písemném prohlášení uvedli, že slova Václava Klause o privatizaci České televize je snahou o její ovládnutí. Oba senátoři již v úterý kategoricky protestovali proti postupu při volbě nového ředitele ČT a požadovali, aby nový šéf ČT nebyl jmenován až do přijetí nového zákona o České televizi. Podle nich je snaha o likvidaci veřejnoprávních médií, která pokládají za poslední bariéru před "zpupností a zkorumpovaností politiků a politických stran", přímým útokem na demokracii. Ruml a Žantovský proto vyzvali českou veřejnost, aby se postavila těmto snahám o likvidaci prostoru svobody.

Úřad veřejného ochránce práv má internetovou stránku

Svoji internetovou stránku má úřad veřejného ochránce práv v Česku. Byla zřízena pouhé čtyři dny poté, co se funkce ombudsmana ujal Otakar Motejl. Na adrese www.ochrance.cz mohou uživatelé Internetu zatím nalézt pouze text zákona o veřejném ochránci práv, který obsahuje také náplň jeho činnosti. "Předpokládáme, že do konce roku bude stránka doplněna o adresy a kontakty na brněnský úřad veřejného ochránce práv a životopis prvního českého ombudsmana Otakara Motejla," řekl ČTK vedoucí ombudsmanovy kanceláře Radovan Kunc.

ČR má zájem o intenzívní kontakty s krajany

Česká republika má zájem o intenzívní kontakty s českými krajanskými komunitami v zahraničí. V rozhovoru pro ČTK to ke snaze etnických Čechů z ruského černomořského pobřeží navázat s Prahou kontakt řekl mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Zástupci Čechů z Krasnodarského kraje si ale stěžují, že jejich snažení zatím nenašlo v ČR odezvu. Pospíšil uvedl, že Česká republika již kontakty s českou komunitou v ruských oblastech navázala. Počátkem příštího roku by podle něj měla navštívit velvyslanectví ČR v Moskvě předsedkyně Českého národně-kulturního spolku "Nazdar" Zinaida Trendová. Spolek byl ustaven letos s cílem obnovit kontakty ruských Čechů s jejich historickou vlastí.

Starosta Vimperka předal v Kosovu dar svého města tamním školákům

Dar sestávající ze 150 aktovek se školními potřebami v celkové hodnotě 200.000 korun předal starosta jihočeského Vimperka Miroslav Kvasnička školákům z kosovské obce Gornji Sibovac. Slavnostně tu také spolu s náčelníkem generálního štábu české armády Jiřím Šedivým otevřel budovu nové školy, při jejíž stavbě pomáhala Armáda ČR. "Jsme rádi, že jsme mohli alespoň tímto způsobem přispět k míru a prosperitě Kosova," řekl Kvasnička před přízemní budovou nové školy. V nedaleko stojící staré škole byla do letošního jara lety první základna české jednotky z mezinárodní mise KFOR. Ve městě Podujevo si poté generál Šedivý společně se starostou Vimperku prohlédli nová oddělení tamní nemocnice, na jejíž obnově se šesti milióny korun podílela i Česká republika.

Petr Pithart vrátil do jezírka Valdštejnské zahrady kapra a karasy

Předseda Senátu Petr Pithart společně s kancléřem horní komory Pavlem Pelantem vrátil do jezírka Valdštejnské zahrady kapra a karasy, kteří dosud dleli ve Vojanových sadech. Symbolicky tak zakončil obnovu východní části zahrady Senátu, která je po zahradách Pražského hradu druhou největší veřejně přístupnou ve vnitřní Praze. Obnovou památkově chráněné Valdštejnské zahrady, která začala letos v létě a skončit má v září příštího roku, bude završena rekonstrukce celého sídla Senátu.

Čápice Marta z projektu Africká odysea prožije Vánoce v Tanzanii

Čápice Marta z projektu Africká odysea prožije Vánoce v Tanzánii, kde se nyní zdržuje. Od hnízda v Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem uletěla přes 9000 kilometrů. ČTK o tom informoval vedoucí projektu Africká odysea Miroslav Bobek. "Marta byla satelitním vysílačem označena 11. srpna, na velkou cestu do zimovišť se vydala o deset dní později. V následujících jedenácti dnech uletěla 3300 kilometrů, za den i více než 400 kilometrů," upřesnil. "Martu její putování dosud zavedlo do čtrnácti nebo spíše patnácti zemí: kromě Česka proletěla Maďarskem, Rumunskem, Bulharskem, Tureckem, Sýrií, Izraelem, Jordánskem, Egyptem, Súdánem, Eritreou, Etiopií, Ugandou, patrně i Keňou. Zatím její poslední zastávkou je Tanzánie," upřesnil Bobek. Připomněl, že vedle Marty byla sledována další samička čápa bílého Žofie; zahynula v Turecku na sloupu elektrického vedení.

Zpravodajství o Africké odyseji přinášejí internetové stránky Českého rozhlasu http://www.rozhlas.cz/odysea. Organizátorem projektu je v této sezóně spolu s Českým rozhlasem také Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem.

Náchodské děti ozdobily stromeček pamlsky pro místní medvědy

Přes sto náchodských dětí z mateřských a základních škol přišlo k místnímu zámku, aby tam pro dva zámecké medvědy ozdobily vánoční stromeček ovocnými pamlsky. Desetiletí medvědi Ludvík a Dáša se poté na téměř třímetrový smrk vrhli a asi 30 kilogramů ovoce slupli během krátké chvilky. Nastrojený smrček vydržel nápor medvědů jen pět minut, poté jej oba huňáči zlomili. Mezi vánočními pamlsky medvědi našli jablka, kiwi nebo mandarinky. Ludvíkovi nejvíce zachutnaly mandarinky, Dáša si pochutnávala především na jablkách a mrkvi. Akce nazvaná Vánoce s medvědy se v areálu náchodského zámku uskutečnila již popáté, řekl ČTK tamní medvědář Martin Šraitr.

Ze sportu:

Oštěpař Jan Železný, trojnásobný olympijský vítěz, byl vyhlášen vítězem 42. ročníku ankety Klubu sportovních novinářů o nejlepšího sportovce České republiky roku 2000. Železný získal toto ocenění již potřetí a stíhá tak absolutní rekordmanku Věru Čáslavskou, jež zvítězila čtyřikrát. Nejlepším kolektivem roku se stali hokejisté České republiky. Čtyřiatřicetiletý Železný triumfoval i v divácké anketě Sportovní hvězda České televize, v níž se nerozlišuje kategorie jednotlivců a kolektivů. Na druhém místě skončila v anketě Sportovec roku kajakářka Štěpánka Hilgertová, rovněž olympijská vítězka ze Sydney, a třetí příčka patří desetibojaři Romanu Šebrlemu, který si z Austrálie odvezl stříbro.

Kapitán fotbalové Slavie Karel Rada pravděpodobně vstoupí do nového roku jako hráč německého klubu Frankfurt nad Mohanem. Devětadvacetiletý reprezentant by měl v nejbližších dnech absolvovat v Německu zdravotní testy a jestliže budou příznivé, má pro něj Frankfurt připravenou smlouvu na dva a půl roku. Potrvdil to manažer Zdeněk Nehoda, který Radu při jednání o přestupu zastupuje.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Zataženo nízkou oblačností, místy skoro jasno až polojasno. Teploty minus 6 až minus 2 stupně Celsia.