Zprávy pátek, 23. dubna 1999

A nyní zprávy podrobné:

Premiér Zeman návštěvou Kyrgizie ukončil oficiální část své cesty po Střední Asii

Předseda vlády Miloš Zeman ukončil ve čtvrtek oficiální část své návštěvy zemí Střední Asie. Při jednání v Biškeku s kyrgizským prezidentem Akajevem oba potvrdili zájem na dalším rozvoji hospodářské spolupráce a posoudili seznam projektů pro investiční aktivity českých podniků na kyrgizském trhu. S kolegou Muralijevem pak Zeman podepsal deklaraci o dalším rozvoji vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Kyrgizstánem. V dokumentu obě strany potvrdily připravenost urychleně provést inventarizaci dvoustranných mezinárodních smluv, dohod sjednaných bývalým Československem a někdejším Sovětským svazem, a uzavřít proces následnictví do těchto smluv a dohod. Zavázaly se také prohloubit spolupráci v boji proti organizované zločinnosti, terorismu, pašování drog a nezákonnému obchodu s jadernými materiály. V pátek se Miloš Zeman v Biškeku setká ještě s misí českých podnikatelů, kteří ho doprovázeli na šestidenní cestě, a odpoledne odletí zpět do vlasti.

Washingtonského summitu NATO se poprvé jako plnohodnotný člen účastní i ČR

Ve Washingtonu začíná třídenní vrcholná schůzka Severoatlantické aliance, které se poprvé účastní i Česká republika jako plnohodnotný člen NATO. Letadlo s českým prezidentem, kterého na summit doprovázejí ministr obrany Vladimír Vetchý, ministr zahraničí Jan Kavan a náčelník generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý, přistálo na letišti Andrews Air Force Base krátce po 0l:00 SEČ. Českou delegaci, která se připojila ke kolegům z 18 dalších zemí Aliance, přivítal velvyslanec České republiky v USA Alexandr Vondra a zástupci americké strany. Na programu pátečního jednání bude aktuální krize v jugoslávském Kosovu, prezident Havel se však domnívá, že dojde i na hlavní agendu schůzky, což je přijetí několika závažných dokumentů, zejména Strategické koncepce NATO do příštího století.

NATO se příští týden rozhodne pro nejvhodnější letiště pro přistávání tankovacích letounů

Severoatlantická aliance by měla příští týden rozhodnout, zda pro přistání svých tankovacích letounů použije česká letiště Ruzyň a Ostrava-Mošnov. Podle Vladimíra Palána z tiskové služby ministerstva obrany by měl tým expertů NATO ukončit prohlídku letišť v několika evropských zemích až příští týden a teprve poté zvolí ta nejvhodnější. Skupina odborníků aliance navštívila naše letiště v pondělí a úterý. Civilní letiště byla namísto vojenských vybrána proto, že mají přistávací dráhy delší než tři kilometry. Tankovací letouny jsou totiž podobné typy letadel, jako velkokapacitní dopravní letouny.

Další dva kamióny s humanitární pomocí vyslalo občanské sdružení Adra do Černé Hory

Čtyřiačtyřicet tun materiální pomoci kosovským uprchlíkům tvoří náklad dvou kamiónů, které byly ve čtvrtek vypraveny do Černé Hory. Kamióny vezou do této jugoslávské svazové republiky již druhou humanitární zásilku občanského sdružení Adra od zahájení útoků NATO proti Jugoslávii. ČTK o tom informovala Šárka Zýková z Adry s tím, že náklad tvoří potraviny, zejména brambory a těstoviny, hygienické balíčky, léky, oblečení, prací prostředky a svíčky.

ČD v pondělí vypraví vlak s částí polní nemocnice do Albánie

České dráhy 'ČD) vypraví v pondělí odpoledne z nádraží v Kralupech nad Vltavou zvláštní vojenský vlak s částí šesté polní nemocnice české armády, která se bude v Albánii podílet na humanitární operaci Severoatlantické aliance Spojenecký přístav na pomoc kosovským uprchlíkům. ČTK to ve čtvrtek sdělila mluvčí drah Zdeňka Celá. Podle její informace 24 železničních vozů o celkové délce 500 metrů pod policejní ochranou poveze vojenské nákladní automobily Tatra s kontejnéry, hmotnost soupravy bude 1200 tun. Vybavení polní nemocnice, která by měla být umístěna nedaleko přístavu Drač, by mohlo podle tiskové služby ministerstva obrany dorazit do Albánie za deset až jedenáct dnů. V době, kdy se bude blížit na místo určení, bude do Albánie vyslán letecky stočlenný nemocniční personál.

Lidovci chtějí navrhnout, aby státní rozpočty v budoucnu obsahovaly položku, z níž by se hradila humanitární pomoc

Státní rozpočty by v příštích letech měly podle KDU-ČSL obsahovat položku, ze které by bylo možné hradit humanitární pomoc. O návrhu, kterým chtějí lidovci odstranit potíže se získáváním zdrojů na humanitární pomoc České republiky jiným zemím, chtějí křesťanští demokraté jednat s ministrem financí Ivo Svobodou. Novinářům to ve čtvrtek řekl místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Pavel Šafařík. Poslanec míní, že od České republiky se bude i v budoucnu humanitární pomoc očekávat a proto by nemělo být obtížné návrh KDU-ČSL prosadit.

Grulich: ČR je připravena přijmout 750 kosovských uprchlíků

Ministr vnitra Václav Grulich ve čtvrtek dopisem informoval Vysokou komisařku OSN pro uprchlíky Sadako Ogatovou, že Česká republika je připravena přepravit na své území v rámci humanitární evakuace 750 uprchlíků z Kosova, z toho v nejbližších dvou týdnech přibližně 350 osob. Podle informace ředitele tiskového odboru ministerstva vnitra Jana Deckera pro ČTK Grulich v dopise uvádí, že přepravu uprchlíků zajistí česká letadla z makedonské metropole Skopje, případně ze Soluně v severním Řecku. Běženci po příletu do České republiky získají status dočasného útočiště, projdou zdravotní prohlídkou a po několika dnech budou přemístěni do speciálních humanitárních středisek ministerstva vnitra.

Rada pro národnosti: V ČR nejsou zcela dodržována práva menšin

V České republice nejsou zatím zcela dodržována práva národnostních menšin. Shodli se na tom ve čtvrtek členové Rady pro národnosti vlády České republiky. Po jednání rady to novinářům oznámil vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. "Česká republika zatím nezaručuje v širším měřítku účast příslušníků národnostních menšin na správě věcí veřejných, zejména těch, které se těchto menšin týkají," uvedl s tím, že národnostní menšiny nemají podle rady dostatečnou možnost rozvíjet svoji kulturu, tradice a jazyk. Například romská menšina se nemůže ve školách vzdělávat ve svém jazyce. Vyřešení problémů národnostních menšin je podle Uhla nutný předpoklad k tomu, aby se Česká republika mohla stát členem Rady Evropy, což je nepsanou podmínkou integrace do Evropské unie.

Uhl: Starosta neměl k dohodě o plotu v ústecké Matiční ulici svolení

Dohodu o výstavbě keramického plotu v Matiční ulici uzavřel starosta ústeckého obvodu Neštěmice Pavel Tošovský 'ODS) se zástupci sdružení Romská duha bez souhlasu místního zastupitelstva. Novinářům to ve čtvrtek řekl vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. Rovněž osoby, které smlouvu podepsaly za nájemníky obecních bytů pro neplatiče, neměly k tomu podle Uhla svolení od ostatních obyvatel, které by měl plot oddělovat od okolí. Petr Uhl a představitelé samosprávy v Ústí nad Labem se navzájem obviňují, že kvůli stavbě plotu škodí České republice. Matiční ulice se stala známou poté, co zde loni v květnu slíbilo vedení města postavit čtyřmetrovou zeď oddělující rodinné domy od hluku a nepořádku z okolí obecních bytů pro neplatiče, obývaných především Romy.

Mlynárik označil Uhla za vydíratelnou osobu, Uhl to odmítl

Za vydíratelnou osobu, která by neměla zastávat vládní funkci, označil ve čtvrtek vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla bývalý slovenský poslanec Federálního shromáždění a někdejší disident Ján Mlynárik v prohlášení, které poskytl ČTK. Tvrdí v něm, že člověka, který v roce 1981 vyzradil komunistické Státní bezpečnosti kamión se zásilkou exilových tiskovin, určených pro disent v Československu, doporučil disidentům ke spolupráci pro transport tiskovin Uhl. Ten ale toto nařčení jednoznačně odmítá, neboť jak řekl ČTK, v letech 1979 až 1984 byl vězněn a o události s kamiónem se dozvěděl až z doslechu po návratu z vězení. Proto v záležitosti s transportem v roce 1981 ani nemohl hrát žádnou úlohu. Zmíněnou zásilku vypravoval z emigrace v Londýně Jan Kavan. Po jejím zadržení Státní bezpečností na hranicíc s Rakouskem následovaly policejní razie, po kterých zůstalo osm disidentů ve vězení.

Petiční výbor podpořil návrh ústavního zákona o referendu

Petiční výbor sněmovny ve čtvrtek dolní komoře parlamentu doporučil ke schválení lidovecký návrh ústavního zákona o rreferendu. Jeho členové tak zaujali opačný postoj než poslanci z ústavně-právního výboru. O osudu zákona ale rozhodne až samotná sněmovna. Návrh lidoveckého poslance Cyrila Svobody předpokládá, že referendum o věcném záměru ústavního či jiného zákona a o vstupu České republiky do svazku s jinými státy by vahlašoval prezident. Návrhy ani otázky by nesměly směřovat například ke zrušení nebo omezení ústavně zaručených práv a svobod člověka či k ustanovení jednotlivých osob do funkcí a jejich odvolávání.

Jmenování Jiřího Růžka do funkce ředitele BIS už zřejmě nic nestojí v cestě

Jmenování dosavadního ředitele Vojenského obranného zpravodajství Jiřího Růžka ředitelem Bezpečnostní informační služby 'BIS) už zřejmě nic nestojí v cestě. Státní zastupitelství pro Prahu 6 ve čtvrtek totiž potvrdilo rozhodnutí vyšetřovatele, který odložil podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Toho se měl Růžek dopustit před čtyřmi lety. Růžek údajně čelil podezření z toho, že neoprávněně zapsal na seznam agentů služby svého kamaráda, aby jej ochránil před stíháním za autonehodu. Vyšetřovatel podezření proti Růžkovi na konci března odložil, státní zastupitelství se ale rozhodlo jeho rozhodnutí přezkoumat.

Američtí protidrogoví experti vyznamenali své české kolegy

Ocenění za česko-americkou spolupráci v boji proti obchodu s drogami dostal ve čtvrtek šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous a vedoucí protidrogového oddělení generálního ředitelství cel Bohumír Marek. Z rukou zvláštního agenta americké Správy pro potírání drog Frederika Geigera oba převzali na americkém velvyslanectví uznání za spolupráci při operaci Vigo namířené proti mezinárodnímu obchodu s kokainem. Komorous ČTK řekl, že během šest měsíců trvající akce se českým a americkým protidrogovým expertům podařilo zamezit vzniku kokainového kanálu vedoucího z Jižní Ameriky do České republiky. "Výsledkem bylo zadržení 135 kilogramů kokainu, to je nejvíc, co kdy bylo v České republice zadrženo, a zatčení konkrétních pachatelů a organizátorů transakce," uvedl Komorous.

Český prezident převezme ve Varšavě Cenu prvního desetiletí

Prezident Václav Havel převezme v květnu ve Varšavě další z řady cen - tentokrát z rukou kolegy z disidentských dob, vlivného polského intelektuála Adama Michnika. Tento šéfredaktor významného polského deníku Gazeta Wyborcza předá Havlovi Cenu prvního desetiletí 15.května na oslavách 10.výročí existence listu. Cena má být oceněním za Havlův příspěvek k rekonstrukci demokracie ve středoevropském regionu.

Havel se zúčastní v květnu setkání středoevropských prezidentů

Podle sdělení tiskového odboru prezidentské kanceláře se Václav Havel se zúčastní 14. až 15.května na Ukrajině dalšího setkání středoevropských prezidentů. Do Lvova přijedou na pozvání hlavy ukrajinského státu Leonida Kučmy prezidenti Německa, Rakouska, Itálie, Polska, Maďarska a Slovinska, a jako hosté i prezidenti Rumunska a Bulharska. První z řady setkání středoevropských prezidentů se uskutečnilo v roce 1994 ve východočeské Litomyšli. Další setkání následovala v Maďarsku, Polsku, ve Slovinsku, na Slovensku a naposledy loni ve Vídni.

Zahraniční obchod ČR začíná oživovat

Obchodní bilance zahraničního obchodu České republiky vykázala za letošní březen schodek 11,6 miliardy korun, což je o 3,7 miliardy korun více než v březnu 1998. Letos v únoru vykázala obchodní bilance schodek 4,1 miliardy korun. Zatímco dovoz v březnu meziročně vzrostl o 8,1 procenta, vývoz vzrostl pouze o 4,2 procenta. Údaje ČTK poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu 'ČSÚ) Jaroslav Macháně.

Zvýšení březnového deficitu zahraničního obchodu na 11,6 miliardy korun z únorových 4,1 miliardy korun hodnotí většina analytiků oslovených ČTK jako dobrou zprávu. Po třech měsících poklesu totiž konečně začal růst i český export, přičemž nejdynamičtější složkou vývozu i dovozu byly strojírenské a dopravní výrobky.

V polském Cieszyně začala přehlídka českého filmu

Projekcí Menzelova snímku Ostře sledované vlaky začala ve čtvrtek v polském pohraničním městě Cieszyn čtyřdenní první přehlídka českých filmů: Kino na hranici. Její organizátoři z Polsko-česko-slovenské Solidarity chtějí polské diváky blíže seznámit s filmovou tvorbou sousední země. Na festivalu se představí nejprve filmy ze šedesátých let, pak přijdou na řadu i novější snímky. Hostem přehlídky je i režisér Jiří Menzel.

Cirkus Praga Kopecký se v pátek poprvé představí na Moravě

Cirkus Praga Kopecký, který patří k největším cirkusům v České republice, se v pátek poprvé představí na Moravě. Diváci v Brně zhlédnou dvouhodinový program, ve kterém vedle klaunů, artistů a exotických zvířat vystoupí i živá kapela. "Vrcholnou atrakcí je španělská vysoká škola arabského koně," řekl ve čtvrtek novinářům konferenciér cirkusu Jan Kopecký. Současně si postěžoval na malou návštěvnost vystoupení v České republice ve srovnání s Polskem, Bulharskem či Tureckem. Umělecká rodina Kopeckých pochází ze slavné loutkářské dynastie Matěje Kopeckého. Po pádu totalitního režimu, kdy organizace Československé cirkusy zakázala rodině Kopeckých drezúru zvířat a používání názvu cirkus, se jí podařilo vybudovat poměrně velký Cirkus Praga Kopecký se stovkou zvířat různých druhů.

"Pohádkový svět comicsu" příští rok v Olomouci

Velkolepou poctu komiksovému žánru v kreslené, divadelní, filmové, knižní i mluvené podobě chystají na příští rok nadšenci z Olomouce. Multikulturní projekt "Pohádkový svět comicsu" chce podle organizátorů různými formami ztvárnění tohoto žánru popularizovat výtvarné umění a povzbudit kulturní život ve městě. Páteří projektu je výtvarná část, která vyvrcholí výstavami v sedmi olomouckých galeriích.

Co nabídne letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov

Devatenáct koncertů, jichž se zúčastní přední čeští i zahraniční interpreti, tvoří program osmého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, který se uskuteční od 6. do 28.srpna. Jeho dějištěm opět budou historické prostory českokrumlovského zámku, klášterní kostely ve Zlaté Koruně a Vyšším Brodě a farní kostel v Kájově. Představitelé pořádající agentury Auviex ve čtvrtek ČTK informovali, že festival, který se již stal tradičním vrcholem letní hudební sezóny, si po vzoru úspěšných předchozích let zachovává dramaturgickou volnost s důrazem na hudbu období baroka.

Zemřel basista Karel Průša, sólista oper v Ostravě a Praze

Basista Karel Průša, dlouholetý sólista ostravské a poté pražské opery, zemřel 17.dubna ve věku 68 let. ČTK o tom ve čtvrtek informovalo Národní divadlo. Opernímu publiku zůstane Průša v paměti jako Kecal ve Smetanově Prodané nevěstě, Paloucký v Hubičce a Mumlal ve Dvou vdovách, Vodník v Dvořákově Rusalce, Revírník v Janáčkových Příhodách lišky Bystroušky, jako Sarastro v Mozartově Kouzelné flétně či Figaro ve Figarově svatbě. Pěvec, který patřil k žákům skladatele Vítězslava Nováka a barytonisty Zdeňka Otavy, zpíval v Ostravě od roku 1951. V pražském Národním divadle začal hostovat v roce 1960 a od roku 1978 tam přijal angažmá, které trvalo až do jeho odchodu do důchodu v roce 1992.

Nejčastěji používaná jména v ČR - statistika

Tereza a Jan byla nejčastější jména, která v České republice dali rodiče svým potomkům v lednu, kdy se narodilo téměř 7200 dětí. Za Terezkami, jichž bylo 248, následují jména Kateřina, Michaela, Kristýna a Nikola a za 257 Honzíky Jakub, Tomáš, Martin a Michal. Z údajů, které ve čtvrtek ČTK poskytl Český statistický úřad 'ČSÚ) tedy vyplývá, že ze sta narozených dětí dostalo sedm jména Jan nebo Tereza. Nejčastější jména jsou stabilní již několik let, mírný ústup zaznamenaly Lucie a Veroniky, které nahradily Michaely a Nikoly.

Ze sportu:

Útočník české fotbalové reprezentace Jan Koller přestoupí po této sezóně z belgického Lokerenu do konkurenčního RSC Anderlecht. Nejlepší střelec belgické ligy podepsal s bruselským klubem čtyřletou smlouvu.

Obránce české hokejové reprezentace Martin Štěpánek přestoupil z Chemopetrolu Litvínov do finského klubu Lukko Rauma. Štěpánek podepsal s jedenáctým celkem letošního ročníku finské ligy smlouvu na jeden rok.

Český tenis bude mít ve čtvrtfinále turnaje žen v Budapešti dvojnásobné zastoupení. Ve druhém kole totiž uspěla jak Denisa Chládková, tak i Lenka Němečková. Chládková porazila Němku Elenu Wagnerovou dvakrát 6:1, Němečková zdolala domácí hráčku Annu-Marii Foldenyiovou 2:6, 7:6 a 7:6.

Český pár Jiří Novák - David Rikl postoupil na tenisovém turnaji v Monte Carlu do druhého kola čtyřhry, když porazil španělskou dvojici Berasategui, Roig 6:2 a 7:5.

V odvetném přátelském utkání mezi Českou republikou a Ruskem byli po středeční výhře 5:0 v Mariánských Lázních ve čtvrtek v Plzni úspěšnější opět čeští hráči, kteří zvítězili 3:2 po třetinách 1:1, 0:1 a 2:0. Branky českého týmu vstřelili Tomáš Vlasák, Roman Meluzín a Martin Ručinský, jenž oblékl dres národního týmu po více než roční přestávce, poprvé od olympijského triumfu v Naganu. Poslední přípravné utkání před mistrovstvím světa sehraje český celek ve středu 28.dubna v Lillehammeru proti domácí norské reprezentaci. Prvním soupeřem českého mužstva na mistrovství světa budou další sobotu Rakušané.

Předpověď počasí pro Českou republiku na pátek:

V noci bylo většinou oblačno, ojediněle se vyskytovaly přeháňky. Nejnižší zaznamenané teploty 7 až 3 stupně Celsia, vál slabý proměnlivý vítr. Ve dne očekáváme polojasno, teploty 13 až 17 stupňů Celsia.

A ještě upozornění pro lyžaře na nadcházející víkend, kdy v Krkonoších skončí letošní na sníh bohatá sezóna: Poslední možnost lyžování budou mít vyznavači bílých sportů jen ve Špindlerově Mlýně, kde do neděle pojede čtyřsedadlová lanovka na Pláně. Ostatní vleky a zařízení jsou již podle čtvrtečního zjištění ČTK mimo provoz. Sjezdovky na Pláních jsou přitom v poměrně dobrém stavu.

Konec sezóny pro nedostatek sněhu ohlásila všechna lyžařská střediska v zemi s výjimkou Ovčárny v moravskoslezských Jeseníkách, kde je sezóna v plném proudu. Provozovatelé vleků předpokládají, že je naposledy pustí 9.května.Ve středisku pod vrcholem Pradědu, kde se lyžuje ve výšce nad 1300 metrů, leží 115 centimetrů sněhu a v provozu jsou všecny vleky

Tolik zprávy Radia Praha.