Zprávy pátek, 23. ledna 1998

Zprávy 23.1.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobněji:

Politickou situaci by měly vyřešit parlamentní volby v červnu

Současnou politickou situaci by měly vyřešit parlamentní volby v červnu tohoto roku. Shodla se na tom většina účastníků čtvrteční schůzky pěti parlamentních stran (ODA, KDU-ČSL, ODS, Unie svobody a ČSSD) s předsedou vlády u prezidenta republiky. Nejschůdnější cestou má být buď přijetí návrhu příslušného ústavního zákona, nebo neprojednání předloženého zákona o půdě, s nímž vláda spojila otázku své důvěry. Tématem jednání byla také možná podpora vládnímu kabinetu

ODS ani ČSSD nevědí, zda podpoří Tošovského vládu

Ani po čtvrteční schůzce šéfů parlamentních politických stran s prezidentem Václavem Havlem a premiérem Josefem Tošovským není jasné, zda sociální demokraté a ODS vysloví vládě premiéra Josefa Tošovského důvěru. Vyplynulo to z tiskové konference, kterou účastníci porady uspořádali. Prezident Václav Havel po schůzce řekl, že nenabyl jistoty, zda Tošovského vláda podporu dostane, ale něco ví o programovém prohlášení vlády, což mu dává naději, že někteří sociální demokraté by pro vládu mohli hlasovat. Tošovský řekl, že vláda si nebude "kupovat" důvěru výměnou za úpravu programového prohlášení, v němž, jak prohlásil, může on sám ještě udělat redakční úpravy. Pro ČSSD je nepřijatelná část prohlášení týkající se pokračování deregulací cen nájemného a energií a privatizace bank se státním podílem.

Premiér Josef Tošovský zatím nechystá demisi, ale prezident Václav Havel v pátek ráno před odletem do Levoče na setkání středoevropských prezidentů nevyloučil ani tuto možnost, pokud politici budou klást stále další a další podmínky. Havel je v takovém případě připraven "týdny" hledat nového premiéra, jenž bude mít "měsíce" na vypracování programového prohlášení, kterým se bude ucházet o důvěru parlamentu. Podle Havla se tak předčasných voleb v červnu nedočkají ti, kteří si je přejí.

Podle pozorovatelů se názory politických stran od poslední schůzky v Poslanecké sněmovně příliš nezměnily, ačkoli do hlasování o důvěře schází několik dní. "Nemohu přislíbit, že ODS příští týden vyjádří svou důvěru vládě premiéra Josefa Tošovského ...," řekl Klaus a dodal, že ODS není ani pro vyvolání předčasných voleb s pomocí zákona o státní půdě. Nebude-li vyhnutí, ODS bude zvažovat jinou formu vyvolání voleb včetně předložení ústavního zákona o zkrácení volebního období. Předseda ČSSD Miloš Zeman uvedl, že se "připojuje k naději", že vládní programové prohlášení nebude v základním rozporu s programovými cíli sociálních demokratů. "Bude-li tomu tak, doporučím našim poslancům, aby hlasovali pro vyslovení důvěry vládě," řekl Zeman.

Podle Luxe je málo pravděpodobné, že ODS podpoří vládu

Předseda KDU-ČSL Josef Lux po schůzce představitelů parlamentních stran u prezidenta Václava Havla pokládá za málo pravděpodobné, že ODS podpoří vládu Josefa Tošovského. Podle jeho osobního pocitu se už totiž ODS rozhodla vládu nepodpořit. Kabinet se tak dnes může spolehnout na lidovce a Unii svobody. Sociální demokracie podmiňuje svou podporu vládě vypuštěním některých pro ni nepřijatelných bodů z programového prohlášení. Podle Luxe ve čtvrtek nebyla ani ODA ochotna jasně formulovat, jak bude hlasovat její poslanecký klub. "Když bych to shrnul, je jisté, že volby budou v červnu, není jisté, která ze dvou cest nás dovede k volbám, a považuji za pravděpodobné, že vláda Josefa Tošovského důvěru dostane," řekl na čtvrteční tiskové konferenci Lux.

Ruml: Vláda má jistou šanci dostat důvěru

O kousek "blíže" k získání důvěry v Poslanecké sněmovně je podle šéfa Unie svobody Jana Rumla nynější vláda po schůzce šéfů parlamentních stran, premiéra Josefa Tošovského a prezidenta Václava Havla na Pražském hradě. Ruml dodal, že velkou neznámou v podpoře vlády je ODS a částečně i sociální demokracie. Ruml upozornil, že mezi účastníky panovala "spíše dílčí shoda" na tom, že předčasné parlamentní volby plánované na červen je možné vyvolat na základě změny ústavního zákona, a nikoli s pomocí zákona o státní půdě, jehož neprojednání umožní prezidentovi parlament rozpustit.

ODA se odmítá zavázat k podpoře vyvolání předčasných voleb

Občanská demokratická aliance se odmítá zavázat k podpoře vládního návrhu neprojednat v Poslanecké sněmovně do tří měsíců zákon o státní půdě a vyvolat tak předčasné volby v červnu. Řekl to předseda strany Jiří Skalický, který současně potvrdil, že vedení aliance doporučilo svým poslancům hlasovat pro důvěru vládě Josefa Tošovského. Skalický nadále trvá na přesvědčení ODA, že pokud mají být vyhlášeny předčasné volby, má se tak stát ústavní cestou. Právě zástupci aliance navrhli cestu pomocí neprojednání některého z vládou předložených zákonů Poslaneckou sněmovnou. Ministři se pak rozhodli pro zákon o prodeji státní půdy. Skalický také dodal, že nemůže osobně garantovat, zda budou všichni poslanci za ODA hlasovat skutečně pro důvěru vlády. Poslanci se podle něj rozhodnou, až se seznámí s programovým prohlášením vlády, které premiér představí členům Poslanecké sněmovny v úterý 27.ledna.

Lux: Zvyšování nájemného a cen energií bude nižší

Zvyšování nájemného a energií, ve kterém hodlá pokračovat vláda Josefa Tošovského, bude podle podle předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe rozhodně nižší, než bylo ohlášeno. Lux to uvedl na čtrteční tiskové konferenci, aniž míru předpokládaného růstu cen konkretizoval. Formulace obsažená v programovém prohlášení, které hodlá vláda zveřejnit příští úterý, podle Luxe jasně vyvažuje uvolnění cen, sociální únosnost a zlepšení kontrolních mechanismů, které by měly zabránit neoprávněným ziskům některých monopolních výrobců. KDU-ČSL bude trvat na uvedeném vyvážení a současně bude usilovat, aby původní návrhy na míru zvyšování cen byly podstatným způsobem sníženy, řekl Lux. Podle jeho informací je vláda připravena naplnit zákon o valorizaci důchodů. Lux očekává, že v tomto roce bude potřeba k valorizacím přistoupit. "Vláda bude muset zřejmě restrukturalizovat svůj rozpočet, nastane-li tato potřeba," řekl.

Organizační výbor proti projednání zákona o převodu půdy v únoru

Poslanecká sněmovna se na své únorové schůzi zřejmě nebude zabývat vládním návrhem zákona o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby, s jehož schválením kabinet spojil svou žádost o vyjádření důvěry. Organizační výbor sněmovny ve čtvrtek totiž nedoporučil jejímu předsedovi Miloši Zemanovi, aby zařadil předlohu do návrhu programu únorové schůze. Vláda předložila sněmovně zmíněný zákon s tím, že sněmovna o předloze nebude až do poloviny dubna vůbec jednat, což umožní její následné rozpuštění a vypsání předčasných parlamentních voleb. Únorové schůzi by měla předcházet ještě dvě další parlamentní jednání. Prvním má být schůze sněmovny svolaná na příští úterý, kde by se mělo jednat o vyslovení důvěry kabinetu premiéra Josefa Tošovského. Následně se má druhého února uskutečnit společná schůze obou parlamentních komor, kde by měl nově zvolený prezident Václav Havel složit Ústavou předepsaný prezidentský slib.

STEM: Tošovského vládě důvěřují více než dvě třetiny obyvatel

Vládě premiéra Josefa Tošovského důvěřují více než dvě třetiny obyvatelstva. Samotný premiér se přitom těší důvěře 84 procent občanů, dalších 79 procent se domnívá, že bude svůj úřad zastávat lépe než jeho předchůdce Václav Klaus. Vyplývá to z lednového průzkumu Střediska empirických výzkumů.

Unie svobody je registrovanou politickou stranou

Regulérní politickou stranou se ve čtvrtek stala v sobotu ustavená Unie svobody. Její člen a místopředseda Senátu Vladimír Zeman po poledni podepsal na ministerstvu vnitra registrační listiny. Unie svobody vznikla z názorové platformy, která se odštěpila z ODS. V Poslanecké sněmovně vytvořilo třicet poslanců, kteří odešli z klubu ODS, vlastní poslanecký klub. V Senátu se k unii hlásí pouze tři lidé, pro založení klubu je přitom třeba minimálně pěti senátorů. Strana byla zaregistrována za pouhé dva dny, všechny potřebné náležitosti, včetně 1800 podpisů občanů, Zeman doručil na ministerstvo teprve v úterý. Unie svobody má provizorní stanovy, organizační řád a do šesti měsíců musí podle zákona svolat ustavující sjezd, který zvolí stranické orgány. Pokud tak neučiní, registrace zaniká.

Armáda má být srovnatelná s NATO do deseti až patnácti let

Česká armáda by měla být s armádami zemí Severoatlantické aliance (NATO) srovnatelná v horizontu deseti až patnácti let. Při své čtvrteční vůbec první návštěvě jednání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost to před jeho členy uvedl nový ministr obrany Michal Lobkowicz (US). Lobkowicz ovšem současně přiznal, že stav jeho resortu není ideální. Přiznal mimo jiné, že přístup vlády k armádě byl v letech 1993 až 1996 vlažný. Mezi své priority řadí ministr obrany personalistiku, legislativu a komunikaci svého resortu a armády s veřejností. V oblasti legislativy poukázal na potřebu projednat sérii mezinárodních smluv vážících se k plánovanému vstupu do NATO a schválit několik zákonů, které se vstupem rovněž souvisejí. Jde mimo jiné o ústavní zákon o bezpečnosti země a zákony o obraně státu a branné povinnosti občanů.

ČNB varuje že zpřísní měnovou politiku, nezlepší-li se ekonomika

Česká národní banka ve čtvrtek varovala, že by mohla dále zpřísnit měnovou politiku, budou-li pokračovat některé negativní hospodářské trendy. Mluvčí ČNB Martin Švehla po zasedání bankovní rady sdělil ČTK, že deficit veřejných rozpočtů, vývoj obchodní bilance a signály o tlaku odborů na růst mezd představují potenciální rizika zvýšení inflačních tlaků.

Schodek obchodní bilance za loňský rok 140,829 miliardy korun

Obchodní bilance České republiky vykázala za prosinec 1997 schodek 18,332 miliardy korun, což je o téměř 0,8 miliardy Kč více než v prosinci 1996. Za celý loňský rok dosáhlo pasívum obchodní bilance ČR 140,829 miliardy korun oproti 157,715 miliardy Kč za rok 1996.

Prezident Havel se účastní středoevropského summitu

Na další, již pátý, summit středoevropských prezidentů odletěl v pátek ráno prezident Václav Havel do historické slovenské Levoče. Pokračuje zde tradice vrcholných schůzek prezidentů, kterou v roce 1994 zahájil prezident Havel pořádáním summitu ve východočeské Litomyšli. Summit se koná výjimečně již v lednu, vzhledem k tomu, že prezidentovi hostitelské země Michalu Kováčovi končí jeho mandát a v příštím období se rozhodl již nekandidovat. Tématem summitu bude podle návrhu Kováče občanská společnost jako naděje sjednocené Evropy. Podle názoru české strany je toto téma vhodné svou univerzálností jak směrem ke státům Evropské unie, tedy Německu, Itálii a Rakousku, tak ke státům, které o toto členství usilují.

Fond budoucnosti by mohl začít pracovat již v březnu

Některé z obětí nacionálně socialistického násilí by se finančního odškodnění mohly dočkat ji v březnu letošního roku. Během čtvrteční diskuse nad naplňováním cílů česko-německé deklarace to před poslanci sněmovního zahraničního výboru řekl první náměstek ministra zahraničních věcí Jan Winkler. Do fondu, který by měl fungovat deset až dvanáct let, přispěje Německo zhruba 140 milióny marek (asi 2,8 miliardy korun), přičemž česká strana poskytne 440 miliónů korun. Z těchto prostředků budou odškodňovány oběti nacistické perzekuce, a to formou takzvané humanitární podpory, představující 1000 až 2000 korun měsíčně, a podpory zdraví. "Ze zdrojů fondu by mohli poškození získat až 25.000 korun ročně," řekl Winkler. Garantem distribuce finančních částek by měla být Všeobecná zdravotní pojišťovna, která se tak podle náměstka bude "starat" zhruba o 10.000 žijících obětí nacismu.

Demonstrace před pankráckou věznicí nebyly povoleny

Pořadatelé ani jedné z pátečních demonstrací svolaných v souvislosti s procesem s republikánským předsedou Miroslavem Sládkem před pankráckou věznicí v Praze, nesplnili zákonem uloženou oznamovací povinnost a svoji akci včas nenahlásili obvodnímu úřadu. ČTK to řekl vedoucí občansko-správního odboru Obvodního úřadu pro Prahu 4 Miroslav Schwarz. Upřesnil, že podle zákona o právu shromažďovacím z roku 1990 jsou organizátoři veřejných shromáždění povinni pět dnů předem svůj úmysl oznámit na příslušném úřadě. Zákon však umožňuje, aby úřad organizátorům akce nedodržení pětidenní lhůty prominul. Demonstraci před pankráckou věznicí svolali nejen republikáni a jejich příznivci, ale také podle heslem Stop fašistické propagandě občanské sdružení Iniciativa proti rasismu (IPRA).

Klaus by se měl odstěhovat z vládní vily začátkem února

Bývalý ministerský předseda Václav Klaus se postupně vystěhovává z vládní vily a definitivně by ji měl opustit začátkem února. Na dotaz ČTK to řekl někdejší tiskový mluvčí expremiéra Tomáš Chalupa. Právo obývat vilu ještě měsíc po odchodu z funkce vyplývá ze smlouvy, kterou Klaus uzavřel s hospodářskou správou Úřadu vlády spravující tento objekt, informoval Chalupa. Nový premiér Josef Tošovský se do vládní vily pravděpodobně nenastěhuje, řekl dnes ČTK Jiří Tráva z tiskového odboru úřadu vlády. Podle něj se vila zatím nebude rekonstruovat, neboť na to nejsou v letošním roce peníze. O rekonstrukci rozhodl ještě bývalý premiér Klaus. Klaus si společně s manželkou Lívií podle tisku koupil v Praze 8 nový družstevní byt, který má hodnotu kolem 1,7 miliónu korun. Klausův byt, který má mít necelých 90 metrů čtverečních, je v jednom z domů na minisídlišti naproti nemocnici Bulovka. V domě je dalších devět třípokojových bytů a dva dvoupokojové.

Na většině českých hor se podmínky pro lyžaře zlepšily

Na většině českých hor se podmínky pro lyžaře zlepšily. Příznivá situace je zejména v Krkonoších, Jeseníkách, Beskydech, Orlických a Jizerských horách, na Šumavě a v Krušných horách. Pouze na Českomoravské vrchovině a v Beskydech jsou podmínky horší.

Počasí na území ČR

Během dne oblačno až polojasno, ojediněle slabé sněžení. Odpolední teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy.