Zprávy pátek, 23. října 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Začínáme zprávami.

A nyní zprávy podrobně:

Václav Havel převzal čestný doktorát oxfordské univerzity

Český prezident Václav Havel převzal ve čtvrtek čestný doktorát práva oxfordské univerzity. Oxford byl prezidentovou poslední zastávkou při jeho návštěvě Velké Británie. Václav Havel zde pronesl před akademickou obcí místní univerzity projev. V něm zdůraznil, že politika potřebuje více intelektuálů, kteří budou schopni vnímat svět globálně. To bude od nich vyžadovat i rozhodnutí, jež se jejich voličům z krátkodobého pohledu nebudou líbit, dodal Václav Havel.

Prezident také v Oxfordu zahájil výstavu k 65O. výročí založení pražské Univerzity Karlovy a setkal se s profesory bohemistiky. Ti vyjádřili přání, aby Česká republika více podporovala studium slavistiky a bohemistiky ve Velké Británii. Poté Václav Havel předal pamětní medaile a jedno státní vyznamenání lidem, kteří se především v době totalitního režimu v Československu zasloužili o podporu českých disidentů a o zviditelnění české kultury ve světě.

Týž den uspořádal český prezident v Oxfordu tiskovou konferenci. Při ní uvedl, že Evropa sice bude muset jednou řešit problémy na svém území sama, nyní však musí počítat i nadále se Spojenými státy. Václav Havel to řekl v souvislosti s návrhem britského premiéra Tonyho Blaira, aby Evropa měla vlastní vojenskou sílu, která by na kontinentu zasahovala bez americké účasti. Dříve či později se bude muset Evropa naučit si svoje problémy řešit sama. Teď, v tuto chvíli, to považuji za nereálné," řekl prezident na dotaz ČTK.

Romská otázka, která měla být nepříjemnou součástí čtyřdenní návštěvy českého prezidenta Václava Havla ve Velké Británii, zřejmě více "pálila" českou stranu než britskou. "Pokud jsme o tom mluvili, bylo to spíš z naší iniciativy, než že bychom byli v té věci vyslýcháni," řekl novinářům prezident Václav Havel.

Česká média plní podle prezidenta Václava Havla ve velké většině případů svou roli dobře a jejich svobodný projev je přirozenou součástí lidské svobody. "Pokud toho někdo využívá k tomu, aby předváděl světu svou pitomost - to je jeho problém, ne problém těch, kteří věří ve svobodu," uvedl český prezident před návratem z Velké Británie do Prahy, kde v těchto dnech některá média důkladně probírají jeho soukromý život.

Reakce na spekulace o možné spolupráci mezi KDU-ČSL a ČSSD

Za předvolební spekulace poškozující Unii svobody označil její předseda Jan Ruml informaci o přípravách koalice ČSSD a KDU-ČSL. Podle čtvrtečního tisku stoupenci této koalice čekají pouze na rozpad Unie, aby někteří poslanci US mohli poté zajistit sociálním demokratům a lidovcům početní převahu v Poslanecké sněmovně.

Podle místopředsedy klubu sociálních demokratů Lubomíra Zaorálka nikdo z poslanců ČSSD nepřipravuje koalici s KDU-ČSL. Zaorálek nicméně potvrdil intenzivní kontaky mezi těmito kluby. Ty nabývají na intenzitě v souvislosti se schvalováním státního rozpočtu pro příští rok.

Křesťanští demokraté nepřipravují podle vyjádření svých představitelů koalici s ČSSD. Tématem nynějších rozhovorů lidovců se sociálními demokraty není budoucí spolupráce, ale nový návrh státního rozpočtu na příští rok. Podle lidoveckého poslance Miroslava Kalouska zkoumá sociální demokracie terén, aby návrh rozpočtu co nejvíce přizpůsobila představám KDU-ČSL. Sociální demokraté chtějí vědět, jak rozpočet konstruovat a kam až s deficitem mohou jít.

Spekulace o snahách části lidovců vstoupit do koalice se sociálními demokraty také odmítl ve čtvrtek potvrdit úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal. Ten k tomu pro Český rozhlas dodal, že minimálně do listopadových senátních a komunálních voleb nehodlá přerušit vzájemnou spolupráci s Unií svobody.

MF stále čeká na politické zadání rozpočtu

Ministerstvo financí stále čeká na jasné politické zadání státního rozpočtu na příští rok. Jak uvedl mluvčí ministerstva Daniel Častvaj, ve hře zatím nadále zůstávají tři varianty. První počítá s deficitem do 20 miliard korun, druhá předpokládá deficit okolo 28 miliard a třetí vymezuje schodek mezi 35 až 40 miliardami. Podle Častvaje se hledá konsensus i mezi jednotlivými stranami, aby návrh mohl úspěšně projít Poslaneckou sněmovnou.

KDU-ČSL nevylučuje podporu státnímu rozpočtu

Podporu druhé verzi státního rozpočtu ve čtvrtek opakovaně nevyloučila KDU-ČSL. Podle mluvčího Petra Koutného ale vláda musí splnit všechny požadavky, které jí pro sestavení rozpočtu ukládá usnesení Poslanecké sněmovny obsažené v návrhu lidoveckého poslance Kalouska.

Petr Pitthart ke spolupráci zemí bývalého visegrádské skupiny

Předseda Senátu Petr Pithard ve čtvrtek přivítal středeční rozhodnutí premiérů Polska a Maďarska a ČR obnovit myšlenku visegradské spolupráce. Jak řekl, úzká spolupráce mezi těmito zeměmi je v procesu začleňování do Evropské unie nezbytná. Ta totiž nebude k nově příchozím ani trochu blahovolná. Proto je podle něj třeba spolupracovat všude tam, kde je to možné.

Nuceně nasazení Češi uvažují o žalobách na německé podniky

Český svaz nuceně nasazených za 2. světové války hodlá žalovat některé německé podniky. Chce se tak připojit k bývalým nuceně nasazeným žijícím převážně ve Spojených státech, kteří vymáhají odškodnění ve výši několika miliard. Svaz přivítal prohlášení budoucího německého kancléře Gerharda Schrödera, který se vyslovil pro rychlé vyřešení tohoto problému. Z protektorátu Čechy a Morava bylo na nucené práce deportováno asi 64O OOO lidí. V současnosti jich žije asi 4O OOO.

Členové Masarykova demokratického hnutí oslavili vznik republiky

Slavnostní večer k 80. výročí založení Československé republiky proběhl za účasti zástupců Kanceláře prezidenta republiky, zástupců Senátu a pražského diplomatického sboru ve čtvrtek v Praze. Akci připravili členové Masarykova demokratického hnutí. Předseda Akademie věd Rudolf Zahradník se v hlavním projevu zaměřil především na Masarykovu osobnost a jeho odkaz pro současnost. "Masaryk byl nevšední teoretik i praktik demokracie," řekl Zahradník a poukázal na jeho široké vzdělání, statečnost, kterou prokázal například při polemice o rukopisy i nevšední houževnatost v boji o republiku.

Obhájce lidských práv Shattuck budoucím velvyslancem USA v ČR

Novým velvyslancem Spojených států v České republice se stane nynější poradce americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové pro otázky demokracie, lidských a pracovních práv John Shattuck. V souvislosti se svým budoucím místem příští velvyslanec řekl, že Českou republiku vidí jako dynamickou zemi, která USA podpořila v řadě důležitých otázek od Iráku po přítomnost v Bosně.

Mike O'Brien hodlá rozmluvit českým Romům neuvážené odjezdy do Británie

Náměstek britského ministra vnitra Mike O'Brien hodlá přijet do České republiky osobně rozmluvit zdejším Romům, aby neuváženě neodjížděli do Velké Británie. Novinářům to ve čtvrtek potvrdil vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl, který doprovázel prezidenta Václava Havla na jeho cestě po ostrovním království a měl tam ohledně romské problematiky řadu jednání. Britský náměstek by se měl na tuto cestu po některých českých městech, v nichž se Romové ve větší míře chystají odejít do ciziny, vydat ještě do konce roku.

Ústecký primátor vyzval prezidenta k návštěvě města

Pozvání k návštěvě Ústí nad Labem odeslal ve čtvrtek prezidentovi republiky Václavu Havlovi ústecký primátor Ladislav Hruška. Ten dále v dopise žádá prezidenta o vysvětlení jeho nedělních výroků v Českém rozhlase. Václav Havel kritizoval plánovanou výstavbu plotu v ústecké Matiční ulici, který má ochránit majitele rodinných domků od nepořádku a hluku z okolí bytů obývaných převážně Romy. Prezident označil primátora za rasistu a řekl, že zhoršuje pověst republiky. Primátor proto žádá omluvu pro sebe i pro občany Ústí.

Nový ředitel kanceláře šéfa NBÚ s podivnou minulostí

Ředitelem kanceláře šéfa Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) se stal bývalý ředitel českobudějovické expozitury Bezpečnostní informační služby (BIS) Ivan Tříska, který byl v květnu z tajné služby propuštěn, protože hrubě porušil služební kázeň. Informovala o tom ve čtvrtek Česká televize, podle níž i nyní Třískovýma rukama prochází řada významných informací. Případ podle ČT začal již v únoru, kdy byli dva příslušníci BIS v Českých Budějovicích obviněni ze zneužití pravomoci veřejného činitele a v současné době jsou z téhož činu obžalováni.

Policisté obvinili kvůli střelbě ve Varnsdorfu dalšího Albánce

V případu ozbrojeného incidentu ve Varnsdorfu, jehož obětí se stal třiatřicetiletý místní Rom Jiří Bílý, obvinil krajský policejní vyšetřovatel dalšího kosovského Albánce z pokusu ublížení na zdraví ve spolupachatelství. Z uvedeného trestného činu tak byli už obviněni čtyři kosovští Albánci. Dopustit se ho měli 13. září tím, že byli ve skupině osob, která střílela ve Varnsdorfu na shromážděné Romy.

Vysílání do Iráku i Íránu stále předmětem jednání

Okolnosti vysílání Rádia Svobodná Evropa/ Rádia Svoboda pro Írán a Irák jsou stále předmětem jednání mezi touto stanicí a českými úřady. Ministerstvu zahraničí přitom tento týden americká strana, která vysílání financuje, oznámila, že činnost obou redakcí bude zahájena už 3O.října. Jejich umístění v budově bývalého Federálního shromáždění v centru Prahy ve čtvrtek odmítl administrativní ředitel stanice Jan Obrna komentovat.

Předány státní ceny za literaturu a překladatelské dílo 1998

Státní cenu za literaturu 1998 převzal z rukou ministra kultury Pavla Dostála v Míčovně Pražského hradu literární vědec, historik, prozaik a překladatel Vladimír Macura a cenu za rozsáhlé a významné celoživotní překladatelské dílo literární historik, překladatel a esejista Jindřich Pokorný. Macura získal tuto prestižní cenu za román z doby českého národního obrození nazvaný Guvernantka a soubor literárněvědných esejů Český sen. Pokorný byl odměněn za kongeniální přetlumočení řady děl z němčiny, francouzštiny a latiny.

V ČR v září podnikalo přes 1,3 miliónu osob

Více než 1,3 miliónu soukromých podnikatelů podnikajících podle živnostenského zákona z roku 1991 evidoval k letošnímu 20. září statistický registr na území ČR. Soukromí podnikatelé se tak z 74,66 procenta podíleli na organizační struktuře národního hospodářství a v meziročním srovnání se jejich počet zvýšil o 106.155. Vyplývá to z bulletinu Českého statistického úřadu.

Česká Europalia nabírá obrátky

Ve známé bruselské galerii Musée d'Ixelles jsou vystaveny obrazy Františka Kupky. Ten byl v Belgii představen jako jeden z nejznámějších a světově uznávaných českých malířů, považovaný za zakladatele abstraktního výtvarného umění, sbírkou Medy Mládkové, která se soustřeďuje právě na jeho abstraktní období.

Národní muzeum zpřístupnilo na Internetu své oficiální stránky

Podrobné informace o významu a historii Národního muzea v Praze, které si letos připomíná už 180. výročí svého založení, naleznou nyní zájemci na internetové počítačové síti. Oficiální stránky na adrese "http://www.nm.cz" informují mimo jiné o výstavách a stálých expozicích v hlavní budově na Václavském náměstí, ale i o akcích v Lobkovickém paláci na Pražském hradě či na holešovickém Výstavišti.

Budějovický Budvar se stal v Norsku pivem roku

Budějovický Budvar byl na norském pivním festivalu v Oslo zvolen nejlepším importovaným pivem roku. Pivovar, který loni vyvezl přes půl milionu hektolitrů piva, exportuje do více než 50 zemí světa. Do nejúspěšnějšího českého piva na zahraničních trzích se nepřidávají žádné chemické přísady a k jeho výrobě se používá žatecký chmel, moravský slad a voda z vlastních artézských studní.

Zahájeny České dny ve Vietnamu

České dny začaly ve čtvrtek vietnamské metropoli Hanoji a v přístavním městě Haipong. Zahrnují fotografickou výstavu české architektury, koncerty a promítání filmu Kolja režiséra Zdeňka Svěráka. Podniky Kovo, Škodaexport, ČZ Strakonice a další české firmy se rovněž účastní mezinárodníhostrojírenského veletrhu v Hanoji.

Probíhá 23. pražský jazzový festival

V Praze začal ve čtvrtek 23. mezinárodní jazzový festival. Letos se přesunul z Lucerny do komornějšího prostředí Reduty a Nostického salónu. Agenturu Pragokoncert vedly k tomuto kroku důvody ekonomické a také 35. výročí jazzového klubu Reduta, jehož mezinárodní renomé je vynikající. Festival byl zahájen vystoupením dua Durman a Posejdl.

Sport

Český tenista Martin Damm, 76. hráč žebříčku ATP, postoupil do čtvrtfinále mezinárodního tenisového turnaje IPB Czech Indoor v Ostravě. V utkání druhého kola porazil Rusa Jevgenije Kafelnikova, desátého hráče světa a nasazenou čtyřku, ve třech setech 3:6, 6:3, 6:2.

Český hokejista Martin Ručinský se vrací do severoamerické Národní hokejové ligy. Po několikatýdenním vyjednávání uzavřel novou smlouvu s Montrealem.

Jan Šimbera bude novým kapitánem českého ženského tenisového týmu v KB Fed Cupu. Šimberu vybrala ze čtyř kandidátů pětičlenná komise vedená Vladislavem Šavrdou.

Předpověď počasí

Dnes je na území České republiky převážně polojasno, nejvyšší teploty 15 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.