Zprávy pátek, 23. srpna 1996

Hezky poslech stanice Radio Praha. To vam preje Evelina Himalova a nabizi aktualni zpravy...

A nyni zpravy podrobne:

Mistopredseda KDU-CSL ma vazne vyhrady k cinnosti ministerstva financi

Vazne vyhrady k cinnosti ministerstva financi ve ctvrtek vyjadril mistopredseda KDU-CSL Jan Kasal. Jak rekl, jeho strana "nemuze mlcet" k tomu, ze "kazdy mesic krachuje jedna banka". V teto souvislosti prohlasil, ze Kocarnikuv urad by mel bud navrhnout zmenu zakona nebo se postarat o napravu v ramci stavajici pravni upravy. Kasal tak reagoval na hrozici deficit statniho rozpoctu, ktery chce ministr financi resit omezenim vydaju ve vsech resortech. Podle poslednich informaci hrozi statnimu rozpoctu v tomto roce deficit ve vysi 9,3 miliardy korun. Ten je zpusoben jednak nesplacenim ruskeho dluhu, ale take nizsim vyberem dani a tim, ze stat sanuje ztraty nekterych zanikajicich bankovnich domu. Posledni dva zminene faktory kritizoval uz ve stredu lidovecky predseda Josef Lux.

KSCM je pripravena podporit navrh schodkoveho rozpoctu s podminkou

Komunisticka strana Cech a Moravy je pripravena navrh schodkoveho rozpoctu podporit, pokud by deficit nepresahl tri procenta. Uvedl to mistopredseda strany Miroslav Ransdorf s tim, ze timto zpusobem ziskanych 36 miliard korun by mohlo jit na podporu zejmena podnikove sfery a exportu. Podle nazoru komunistu je umysl vlady provest zasadni skrty v navrhu rozpoctu na pristi rok v ostrem rozporu s predvolebnimi sliby. "Je to podvod na volicich", prohlasil Ransdorf. Na kraceni rozpoctu reaguji i dalsi predstavitele opozicnich stran. Mistopredseda CSSD Karel Machovec je proti plosnemu snizovani vydaju rozpoctu, republikan Vik mini, ze kraceni vydaju souvisi s nedavnou makroekonomickou situaci u nas.

Vypadky z prijmove casti statniho rozpoctu bude muset ministr financi vysvetlit a dolozit clenum vlady

Cim jsou zpusobeny vypadky z prijmove casti statniho rozpoctu, bude muset ministr financi Ivan Kocarnik vysvetlit a dolozit ostatnim clenum vlady. Na otazku CTK, jak ministerstvo obrany reaguje na predpokladane snizeni statniho rozpoctu o 9,3 miliardy korun, to uvedla tiskova sluzba ministerstva. Upozornila, ze pripadne snizeni rozpoctu se neuskutecni z rozhodnuti ani ministra financi ani ministru jednotlivych resortu, ale rozhodnutim cele vlady, ktera o konkretnich castkach zatim nejednala. Rozpocty jednotlivych resortu se maji kratit priblizne o pet procent. Vlada by se mela Kocarnikovym navrhem zabyvat pristi tyden.

Kocarnik k vysledkum jednani tripartity

Podstatnym vysledkem jednani predsednictva tripartity podle ministra financi a jejiho predsedy Ivana Kocarnika je, ze se shodlo na potrebe dialogu, komunikace, diskuse a hledani vecnych reseni v klicovych oblastech. Ministr to rekl po ctvrtecni schuzce se socialnimi partnery. Tripartita mj. jednala take o podminkach zamestnavani cizincu v nasi republice. Podle predsedy Ceskomoravske komory odborovych svazu Richarda Falbera v CR pracuje krome legalniho poctu cizincu asi dvojnasobek Ukrajincu nelegalne. Clenove tripartity se shodli, ze by u nas cizinci meli pracovat pouze legalne a za stejnych podminek jako nasi obcane.

Ministr Dlouhy se vyjadril k atomovemu programu

K atomovemu programu se ve ctvrtek vyjadril ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy. Uvedl, ze v nem vidi pokrok proti minulosti, protoze prevadi zavazky smlouvy o nesireni jadernych zbrani do normalni podoby. Podle daneho ustanoveni muze Ceska republika sjednat i jinou dohodu upravujici jeji postaveni i v ramci svazku, ktery jadernymi zbranemi disponuje.

Zastoupeni FBI v Praze

Americky Federalni urad pro vysetrovani /FBI/ zridi v Praze do konce roku svoji uradovnu. Oznamili to namestek policejniho prezidenta Jan Zatorsky a Michael Kortan z tiskoveho oddeleni FBI. Na post stycneho dustojnika v Ceske republice, ktery by pusobil pri americkem velvyslanectvi, byl uz dokonce uvnitr teto agentury vypsan konkurs.. Podle Zatorskeho je uz nyni spoluprace s americkymi kolegy v boji proti organizovanemu zlocinu a mezinarodnimu terorismu, ktera dosud probiha pres videnske zastoupeni, na velice dobre urovni.

Prazska burza se dostava z letni letargie

Zda se, ze se prazska burza pomalu dostava z letni letargie. Obnoveny zajem investoru zvysuje objemy obchodu predevsim na centralnim trhu, kde se nejvice projevil letni utlum. Po stredecnim objemu temer 1,4 miliardy se ve ctvrtek obchody dostaly pres hranici 1,5 miliardy. Obchody na centralnim trhu se postaraly o objem pres 108 milionu korun.

Tina Turnerova se pred svym koncertem v Praze setkala i s ceskym prezidentem

Ke kratkemu osobnimu rozhovoru se ve ctvrtek sesel prezident Vaclav Havel s americkou rockovou zpevackou Tinou Turnerovou pred jejim koncertem na prazskem stadionu Bohemians. Setkani melo prisne soukromy charakter a podle informaci pracovniku Havlovy kancelare se konalo z iniciativy obou stran.

Prazsky koncert sve slavnejsi kolegyne, soul-rockove zpevacky Tiny Turnerove, zahajila na fotbalovem stadionu Bohemians jeji ceska "predskokanka" Ilona Csakova, ktera vystupovala zrejme pred nejpocetnejsim publikem ve sve dosavadni kariere. Dle odhadu poradajici agentury Interkoncerts koncert navstivilo na 25.000 posluchacu. Dalsim mistem evropskeho turne Tiny Turnerove je Varsava, kam po bourlivych ovacich, kterymi ji castovalo nadsene ceske publikum, odletela ze stareho ruzynskeho letiste v Praze se svym doprovodem v patek rano.

Skvelou podivanou plnou vynikajici muziky americke rockove legendy slibuje hrany celovecerni film nazvany "Tina Turner", ktery se v zari objevi v ceskych videopujcovnach. Byl inspirovan zivotnimi osudy teto vynikajici zpevacky a pred tremi lety ho natocil reziser Brian Gibson.

Ze sportu:

Cesky reprezentant Lubomir Simovec obhajil na paraolympijskych hrach v Atlante stribrnou medaili z Barcelony. V silnicnim cyklistickem zavode na 65 km si pro ni dospurtoval v zaverecnem finisi kategorie LC2 a dal si tak nejkrasnejsi darek k 34.narozeninam, ktere oslavil ve stredu. Ve druhem silnicnim zavode startoval Michal Stark v kategorii LC3 na 55 km a obsadil pate misto v dojezdu osmiclenne skupiny. Zopakoval tak umisteni z Barcelony pred ctyrmi lety a ziskal druhou patou pricku letos v Atlante.

Ve Stockholmu v pratelskem mezistatnim hokejovem utkani prohrali nasi reprezentanti se Svedskem vysoko 1:6. Autorem jedine branky naseho muzstva byl Prochazka.

Radost nam vsak udelali fotbaliste Sparty Praha, kteri vyhrali v odvetnem utkani predkola Poharu vitezu poharu s Glentoranem Belfast 8:0 a postupuji. Tri branky vitezu dal Siegl, dve Gunda a po jedne pripojili Mistr, Zdenek Svoboda a Gabriel.

Evropska fotbalova unie /UEFA/ ve ctvrtek zverejnila vysledky hodnoceni Fair-play v ligovych soutezich. Nejslusnejsi fotbal se podle hodnoceni 1.021 zapasu sezony 1995/96 hral v Norsku, Anglii a Svedsku. Tyto tri zeme mohou nominovat po jednom klubu do Poharu UEFA navic. Ceska republika nedopadla v hodnoceni nejlepe - obsadila az 36. misto mezi petactyriceti hodnocenymi zememi.

Strucne o pocasi:

V patek bude v Ceske republice jasno az polojasno, misty pri zvetsene oblacnosti s bourkami nebo prehankami. Denni teploty vystoupi na 24 az 28 stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha, Vysilani Ceskeho rozhlasu do zahranici.

-