Zprávy pátek, 24. března 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Evelina Himalová. Krátce k některým tématům...

A nyní zprávy podrobněji:

O práci policejních složek a justice v boji proti závažné hospodářské kriminalitě a organizovanému zločinu bude jednat v Lánech prezident Václav Havel s předsedkyní Senátu Libuší Benešovou

Na zámku v Lánech na Rakovnicku přijme v pátek prezident Václav Havel nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Důvodem schůzky je podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka Havlův zájem o práci policejních složek a justice v boji proti závažné hospodářské kriminalitě a organizovanému zločinu. Pozvání k hlavě státu naprosto nesouvisí se spekulacemi, že by Benešová mohla nahradit Václava Grulicha ve funkci ministra vnitra, řekl Špaček na dotaz ČTK.

Ministrem bez portfeje za odcházejícího Jaroslava Baštu jmenoval prezident Václav Havel Karla Březinu

Prezident Václav Havel ve čtvrtek jmenoval vedoucího Úřadu vlády Karla Březinu ministrem bez portfeje. Proti svému předchůdci Jaroslavu Baštovi bude mít Březina, který se ujímá funkce v pátek, značně zredukované kompetence: do jeho gesce nebudou spadat zpravodajské služby. O jejich budoucnosti hovořil ve čtvrtek Havel na zámku v Lánech s premiérem Milošem Zemanem.

Odcházející ministr Jaroslav Bašta, na jehož místo prezident Václav Havel jmenoval Karla Březinu, je přesvědčen, že svou práci dělal dobře. Fakt, že musel z vlády odejít, podle Bašty souvisí s prohlášením ODS, která souhlas s rozpočtem na letošní rok podmínila změnami ve vládě. Premiér Miloš Zeman prý mu zdůvodnil jeho odchod způsobem, který Bašta "akceptoval".

Ve čtvrtek jmenovaný ministr Karel Březina se nepovažuje za ministra bez portfeje. V Českém rozhlasu prohlásil, že chce svou funkci nadále nazývat ministr - vedoucí Úřadu vlády. Kabinet ČSSD se tím podle něj vrací k modelu některých minulých vlád, kde byl šéf Úřadu vlády současně členem kabinetu.

KDU-ČSL má výhrady k tomu, aby Bezpečnostní informační službu (BIS) řídil přímo premiér Miloš Zeman (ČSSD)

Lidovce znepokojuje, že se rozhodnutím, aby BIS řídil Zeman, tajné služby dostávají opět na okraj zájmu vlády, obdobně jako v době, kdy Bezpečnostní informační službu řídil premiér Václav Klaus (ODS). "Proto si myslíme, že to nebude dobré řešení, a budeme chtít o tom vést diskusi," řekl ve čtvrtek novinářům místopředseda lidové strany Pavel Severa.

Ministr spravedlnosti Otakar Motejl uvažuje o své rezignaci

S odkazem na obsah páteční schůzky prezidenta Václava Havla s ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem a vicepremiérem Pavlem Rychetským řekl ve čtvrtek České televizi prezidentův mluvčí Ladislav Špaček, že Motejl uvažuje o své rezignaci. Na páteční schůzce se podle Špačka probírala problematika odhalování hospodářské kriminality a připravovaná reforma justice. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Voráček na dotaz ČTK uvedl, že se ministerstvo k informacím o Motejlově rezignaci nebude.

Potíže ve sněmovně nejsou podle poslanců důvodem k demisi Motejla

Potíže ministra spravedlnosti Otakara Motejla při prosazení zákonů jeho resortu ve sněmovně nepovažují poslanci, které ve čtvrtek oslovila ČTK, za důvod k jeho demisi. Navíc ani nemají pocit, že by tyto normy ve sněmovně opravdu narážely na tak velké problémy. Ministr ČTK potvrdil, že o demisi uvažuje, definitivně se však ještě nerozhodl. Deník Právo napsal, že Motejl svou nabídku demise odůvodnil mimo jiné právě potížemi s prosazením svých zákonů týkajících se reformy soudnictví.

Na odškodnění nuceně nasazených českých občanů na práce v Německu bude vyčleněno 423 marek

Na přímé finanční odškodnění českých občanů, kteří byli za války nuceně nasazeni na práce v Německu, bude vyčleněno 423 miliónů marek. Obsahuje to společné prohlášení vedoucích delegací USA a Německa, kteří ve čtvrtek v Berlíně oznámili uzavření rozhovorů o dělbě částek připravených na příslušné náhrady. Vyjednávači, mezi nimi také zástupci z ČR, se dohodli na rozdělení deseti miliard marek, jež Německo na odškodnění nuceně nasazených vynaloží.

První splátka odškodnění by měla být podle ČR víc než 35 procent

První splátka, která bude patrně ještě letos vyplacena Německem jako odškodnění českým občanům nuceně nasazeným během druhé světové války, by měla být podle českého ministerstva zahraničí podstatně vyšší než uvažovaných 35 procent předpokládané celkové částky. Takové ustanovení v návrhu zákona o zřízení odškodňovací nadace by mohlo proces odškodňování neúměrně prodloužit, soudí český úřad. "Nelze totiž očekávat, že by počet oprávněných osob žádajících odškodnění vzrostl tak dramaticky, aby bylo třeba vytvářet tak velké finanční rezervy," uvádí se ve stanovisku resortu k dohodě dosažené ve čtvrtek v Berlíně, které obdržela ČTK. Ministerstvo se proto chce v dalších jednáních soustředit na rozhovory s představiteli německého Spolkového sněmu. Ve stanovisku vyjádřilo nad dosaženou dohodou uspokojení. Za mimořádně důležitou považuje české ministerstvo také morální dimenzi odškodnění. S uznáním připomnělo, že spolkový prezident Johannes Rau vyjádřil loni v prosinci politování nad zavlečením občanů okupovaných zemí na nucené práce do Německa.

Čečenci žádají o přesídlení do země, která jim zajistí bezpečí

Čečenští uprchlíci, kteří se ve středu usadili v pražském sídle Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky (UNHCR), žádají úřad o zajištění přesídlení do země, která jim může garantovat plnou bezpečnost. Vyplynulo to z jednání zástupců ministerstva vnitra s čečenskými uprchlíky. Podle sdělení náměstka ministra vnitra Jaroslava Kopřivy pro ČTK, dva uprchlíci využili nabídky České republiky a účastní se repatriačního programu.

V Brně se konala demonstrace proti porušování lidských práv v Čečně

Ostnatý drát a transparenty ve čtvrtek dopoledne umístilo na chodníku před ruským konzulátem v Brně 12 demonstrantů, kteří tak protestovali proti postupu ruských sil v Čečensku. Jinak poklidná demonstrace skončila předvedením jednoho z jejích organizátorů na policii. Protestující totiž odmítli drát i transparenty odklidit. Na transparentech byly například nápisy "Který národ vyvraždíš v dalších volbách, Putine?" a "Čečna: genocida trvá".

Na Václavském náměstí demonstrovalo asi 500 lidí na podporu JSR Asi pět set lidí přišlo v předvečer prvního výročí leteckých úderů Severoatlantické aliance (NATO) proti Jugoslávii k soše svatého Václava na pražské Václavské náměstí vyjádřit podporu Srbům a socialistickému režimu Slobodana Miloševice. Účastníci si přinesli transparenty s nápisy ladícími s plamennými projevy šéfů pořádajících ultralevicových organizací Matice Čech, Moravy a Slezska, Klubu českého pohraničí, Vlasteneckého sdružení antifašistů a Slovanského výboru ČR. K nejčastějším patřily nápisy Stop americkým vrahům, Ne teroru NATO, Odsuďme napadení bratrů Slovanů vrahy z USA a NATO, Slovanská vzájemnost, NATO - EU - MMF (Mezinárodní měnový fond) = teror, diktát, zkáza, Všichni jsme terč, Vraťte Kosovo Srbům, je jejich, ale i Dost bylo Havla. Objevil se i Miloševičův portrét s nápisem "Hrdina". Projevy řečníků, kteří přirovnávali USA k nacistickému Německu, vypočítávali "zločiny imperialismu" od válek v Koreji a Vietnamu, přes válku na Blízkém východě až po Jugoslávii a obviňovali českou vládu z protinárodní politiky. Krátce před 18:00 zakončili pořadatelé demonstraci reprodukovanou československou hymnou a poté se shromáždění, které se obešlo bez policejní asistence, v klidu rozešlo.

Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze zahájilo prověřování českého vydání knihy Adolfa Hitlera "Mein Kampf"

O prošetření českého vydání Hitlerovy knihy "Mein Kampf" požádala Velvyslanectví SRN v Praze spolková země Bavorsko. Její ministerstvo financí disponující autorskými a vydavatelskými právy ke knize je připraveno podniknout všechny dostupné právní kroky proti šíření Main Kampfu. Německé velvyslanectví v Praze má zajistit kontakt s českým vydavatelem knihy a prověřit legislativní situaci u nás, především s ohledem na ochranu autorských práv. V Německu je vydávání Hitlerovi knihy zakázáno zákonem. Vlastnění knihy však není trestné, stejně jako individuální prodej starých výtisků v antikvariátech.

Sněmovna by měla o íránském zákonu opět hlasovat počátkem dubna

Opakované hlasování o návrhu zákona o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu v íránském Búšehru by mohlo být prvním bodem schůze Poslanecké sněmovny, která má začít v úterý 4.dubna. Předpokládá to návrh programu schůze, který ve čtvrtek projednal sněmovní organizační výbor. O konečné podobě pořadu jednání ovšem rozhodne sněmovna až v jeho úvodu. Poslanci budou o vládní předloze hlasovat opakovaně, protože ji dostali zpět od Senátu s jeho připomínkami. Senátoři zejména chtějí, aby stát kompenzoval českým firmám škody, které vznikly zákazem plnění dodávek sjednaných k letošnímu 1. březnu. V otázce těchto kompenzací se ale sami poslanci neshodují, takže výsledek nového hlasování se dá předvídat obtížně.

Důvodem zákazu dodávek jsou obavy, že Írán by mohl elektrárnu využít pro svůj vojenský program. Bezprostředním podnětem pro vypracování zákona byla snaha soukromé firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechnické zařízení. ČSSD původně zvažovala, že by kvůli předloze vrácené Senátem navrhla svolání mimořádné sněmovní schůze, ale nakonec od tohoto úmyslu odstoupila.

Předmětem dubnové schůze má být opakované hlasování i o dalších předlohách, které sněmovně vrátil Senát. Jsou mezi nimi mimo jiné návrh zákona o Státním fondu dopravy, návrh zákona o ochraně osobních údajů a předloha, která by ČR umožnila operativnější a rychlejší připojení k sankcím, jež mezinárodní společenství vyhlásí vůči některým státům. Sněmovna by měla rozhodnout i o přijetí zákonů, na jejichž základě přejde do správy nových krajů určitý majetek. Schvalování čeká poslanecký návrh zákona, na jehož základě by mohl být 17.listopad vyhlášen státním svátkem, a senátní návrh zákona o Památníku doby nesvobody 1939 až 1989. Naopak v prvním čtení by sněmovna měla projednat poslanecký návrh zákona o referendu o reformě veřejné správy.

Skupina českých poslanců a jeden senátor navštíví Tchaj-wan

Týden poté, co prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál stoupenec jeho nezávislosti Čen Šuej-pien, navštíví tento ostrov ve východní Asii skupina českých zákonodárců. "Je to asi jedna z prvních zahraničních delegací, které Tchaj-wan přijme po prezidentských volbách," řekl ve čtvrtek ČTK poslanec Pavel Tollner (KDU-ČSL). Účelem návštěvy, na kterou poslanci odcestují v pátek, bude podle něj prohloubení vztahů mezi ČR a Tchaj-wanem. "Návštěva by měla napomoci spolupráci. Očekáváme od toho, že touto návštěvou podpoříme investice Tchaj-wanu v ČR a kulturní výměnu. Také bychom byli rádi, kdyby se dala podpořit i výměna turistická," řekl Tollner k návštěvě, která potrvá týden a uskuteční se na pozvání tchajwanského ministerstva zahraničí.

Pracovníci chtějí udržet vysílání Hlasu Ameriky do střední Evropy

Kolem dvou set lidí demonstrovalo ve čtvrtek u ústředí Hlasu Ameriky (VOA) ve Washingtonu proti záměru propustit pracovníky a omezit vysílání této rozhlasové stanice do střední Evropy. Demonstrace se zúčastnili zaměstnanci stanice a zástupci Kongresu a etnických organizací. Štěpán Tomšů, který pracuje v Hlasu Ameriky jedenáct let, ČTK řekl, že záměr omezit vysílání ve skutečnosti znamená likvidaci přítomnosti rozhlasové stanice ve střední Evropě. Upozornil, že pracovníky mrzí liché argumenty o malé poslechovosti, "modernizaci a zkvalitňování", jimiž vedení drastický zásah do vysílání a snížení počtu pracovníků zdůvodňuje. Hlas Ameriky oznámil, že omezí vysílání pro ČR, Polsko, Rumunsko, Slovinsko, Lotyšsko, Litvu a Laos a sníží počet svých pracovníků v příslušných sekcích. Toto rozhodnutí bylo přijato kvůli rozpočtovým potížím a kvůli klesajícímu počtu posluchačů v Evropě.

Česká sekce Hlasu Ameriky přijde od 26.března o vlastní střední vlny, na nichž vysílala v České republice půlhodinové pořady. Podle Tomšů bude nyní odkázána na středovlnný okruh ČRo 6, na němž bude mít dva denní vysílací bloky předem připravených pořadů. Počet pracovníků české sekce se sníží od léta z dosavadních devíti na tři, ale redukované osazenstvo bude muset odvádět přibližně stejný programový výkon a navíc bude muset posilovat vysílání po Internetu, který je však v ČR zatím minimálně rozšířen, a připravovat také televizní šoty, o něž podle Tomšů zatím v České republice nikdo ani neprojevil zájem. Argumenty o malé poslechovosti Tomšů odbyl tvrzením, že Hlas Ameriky v ČR své příznivce má a počet posluchačů vždy stoupá, když republika prochází otřesy. Naposledy takovou odezvu Hlas Ameriky zaznamenal prostřednictvím dopisů v době, kdy se vyrovnala popularita komunistů a ODS. "Lidé pocítili existenční ohrožení," vysvětlil Tomšů.

Česko-německý Svěrákův film bude kolem 240 miliónů korun

Začátkem příštího týdne začne režisér Jan Svěrák natáčet film Tmavomodrý svět. Rozpočet snímku v česko-německé koprodukci, který se v kinech objeví v květnu 2001, činí zhruba 6,5 miliónu amerických dolarů (asi 240 miliónů korun). Zhruba pětina této částky bude z tuzemských zdrojů. Ve čtvrtek na tiskové konferenci v Praze zrušil režisér dosavadní embargo na informace o tomto snímku, jehož námětem jsou přátelství, hrdinství a lásky československých stíhačů ve službách Britského královského letectva v době druhé světové války. Hlavní roli ztvární Ondřej Vetchý, v roli jeho nejlepšího přítele se objeví sedmnáctiletý student pražské konzervatoře Kryštof Hádek. Na plátně se objeví i Oldřich Kaiser, Linda Rybová, Miroslav Táborský, německý herec Hans Assmann a anglická herečka Tara Fitzgeraldová. Po boku Hugha Granta hrála ve filmu Angličan, který vylezl na kopec.

"Příběh filmu začíná v březnu 1939 a je vyprávěn v 50. letech z vězení na Mírově," řekl scenárista Zdeněk Svěrák, který vždy miloval knihy o pilotech bombardérů a stíhaček. Ve scénáři využil kromě toho, co si přečetl, i příběhy, které mu vyprávěli autentičtí hrdinové Antonín Liška a František Fajtl. "Postavy filmu mezi sebou mluví česky, k Angličenům se obracejí ve špatné angličtině. Tuto konverzaci, která tvoří asi 30 procent dialogů, doplníme titulky," uvedl Jan Svěrák. Komorní lidské drama podpořila Česká televize, celkem osmimiliónovým grantem přispěl fond na podporu kinematografie, 21,6 miliónu korun Svěrák získal od evropského fondu Eurimages.

Světový den divadla si kulturní veřejnost připomene 27.března

Každoročně 27. března si dramatičtí umělci připomínají Světový den divadla. Při té příležitosti - a stane se tak i letos - předstupují před divadelní opony a předčítají divákům zamyšlení předních osobností dramatického umění. Autorem letošního provolání je kanadský dramatik a spisovatel Michel Tremblay. V textu, který ČTK poskytl pražský Divadelní ústav, Tremblay rozebírá úlohu divadla v naší neustále aseptičtější společnosti. "Úloze divadla rozhodně neprospěje dnes tak módní světovost, o níž nám vykládají, až z toho brní uši, ani univerzálnost za každou cenu či globalizace, která by mohla udělat z našeho světa jednu jedinou vesnici, kde je všechno úplně stejné," píše tento autor. Zdůrazňuje, že budeme-li se přespříliš snažit, aby si všechno bylo podobné, nebude si podobné už vůbec nic. Na začátku třetího tisíciletí mohou podle něj spásu přinést malé hlásky odsuzující nespravedlnost, které v souladu s nejbytostnějšími základy divadla vynášejí na světlo samu podstatu člověka. "Přicházejí ze Skotska, Irska, Jižní Afriky, Norska a Nového Zélandu, občas dýchají místní vůní a oslovují každého," uvádí mimo jiné Trembley. Osobně se domnívá, že za svou univerzálnost nevděčí divadelní text místu, kde byl napsán, ale lidskosti, která z něj dýchá, relevantnosti své výpovědi a kráse své struktury. Podle předsedkyně českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI) Heleny Albertové připomíná tento divadelní svátek zahajovací den přehlídky Divadlo národů v Paříži. ITI založený v roce 1948 světově proslulými osobnostmi usiluje například o mezinárodní výměnu poznatků, podněcování tvorby a zvyšování spolupráce mezi divadelníky. Každoročně oslovuje některého z tvůrců, aby se podělil o své úvahy o divadle a souladu mezi národy. Jejich poselství je pak překládáno do více než 20 jazyků a předčítá se před představeními v divadlech na celém světě. Autorem prvního textu byl v roce 1962 Jean Cocteau. V roce 1994 napsal poselství Václav Havel. Tehdy označil divadlo "v dnešní odlidšťující technologické civilizaci" za jeden z důležitých ostrovů lidské autentičnosti. Podle něj je přesně tím, co, jestliže tento svět nemá skončit špatně, musí být chráněno a kultivováno.

Ceny Thálie 1999 budou předány v sobotu

Herci Antonie Hegerlíková a Viktor Preiss, operní pěvkyně Dagmar Pecková, baletka Taťána Juřicová a dalších šestnáct jejich kolegů z pražských i mimopražských divadel je nominováno na ceny Thálie. Prestižní ocenění, udělovaná za mimořádné jevištní výkony v roce 1999, budou předána tuto sobotu na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze. "Jednu z cen odevzdá prezidentova choť Dagmar Havlová, která nad letošním pátým ročníkem opět převzala záštitu," řekl ČTK prezident pořádající Herecké asociace Jan Teplý. Moderátorem slavnostního večera bude stejně jako loni Boris Rösner. Svým divákům ho v přímém přenosu zprostředkuje Česká televize.

Mezi nominovanými se osmkrát objevili umělci z brněnských scén a osmkrát umělci z Prahy. Třikrát byli nominováni herci z Plzně a jednou ze Zlína. Pět nominací patří brněnskému Národnímu divadlu a čtyři české první scéně v Praze. Podle statutu udělí prezídium Herecké asociace tři ceny za celoživotní mistrovství. Na základě doporučení činoherní poroty rozhodne o předání ceny mladému umělci či umělkyni do 33 let. Ceny Thálie se udělují ve čtyřech oborech - v činohře, opeře, operetě, muzikálu a jiném hudebně dramatickém žánru, baletu či pantomimě. Předsedou kolegia pro udělování těchto ocenění je Radovan Lukavský.

Kiera Chaplinová bude volit modelku roku 2000

Královnu krásy - modelku roku 2000 bude v soutěži Ria v České republice 27.května jako členka poroty vybírat i sedmnáctiletá vnučka Charlie Chaplina - Kiera Chaplinová, která přes svůj mladý věk pracuje v modelingu již jeden rok, a jak přiznala ve středu v Praze na tiskové konferenci, považuje ho za zajímavou profesi. Čestnou předsedkyní poroty byla jmenována známá česká topmodelka Tereza Maxová a místopředsedou je Lorenzo Pedrini, spoluprezident modelingového garanta Next Model Management. V porotě dále usednou módní návrhářka Klára Nademlýnská, módní fotograf Goran Tačevski a senátor Václav Fišer. Soutěž Ria modelka roku 2000, kterou pořádají agentura Diva ve spolupráci s modelingovou agenturou Next, vyvrcholí velkým zábavním pořadem vysílaným v přímém přenosu v České televizi a ve slovenské TV Markíza. Do finále se dostane šestnáct nejpůvabnějších dívek, které modeling vůbec nikdy nedělaly, anebo s ním začínají. Přihlášené "krásky" musí samozřejmě splňovat standardní kritéria: musí být minimálně 173 cm vysoké, starší čtrnácti a mladší dvaceti let, svobodné a bezdětné, a nesmí mít smluvní závazky s jakoukoli jinou agenturou. Rozhodovat bude nejen krása, ale i osobnost dívek. Na vítězku čeká kontrakt na tři roky v hodnotě 1,8 miliónu korun s agenturou Next, zahraniční automobil, jednopokojový byt v Praze, zahraniční zájezd a spousta dárků.

Ze sportu:

Hokejisté Plzně se stali posledními semifinalisty extraligy Českého Telecomu, když ve čtvrtém vzájemném duelu porazili Třinec 4:3 po samostatných nájezdech a vyhráli tak celou sérii 3:1 na zápasy. Rozhodující nájezd proměnil kapitán Západočechů Josef Řezníček. O českého fotbalového reprezentanta Radka Bejbla, který působí už čtvrtým rokem ve španělském klubu Atlético Madrid, má zájem Juventus Turín. Osmadvacetiletého defenzivního záložníka si vyhlédl trenér italského celku Carlo Ancelotti, kterému by se prý hodil hráč Bejblova založení. Podle listu Corriere dello Sport se italský velkoklub pokusí získat českého fotbalistu po skončení této sezóny, kdy hráči vyprší v Atlétiku smlouva a bude moci odejít bez náhrady. Bejbl odešel do Madridu před čtyřmi lety poté, co s pražskou Slavií vybojoval postup do semifinále Poháru UEFA a podílel se na druhém místu reprezentačního mužstva na mistrovství Evropy v Anglii.

Světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný absolvuje v pátek v Pretorii první závod v letošní sezóně. Na mítinku Grand Prix druhé kategorie bude jeho největším soupeřem domácí mistr světa z roku 1997 Marius Corbett. Železného manažer Jan Pospíšil předběžně oznámil českému svazu, že jeho svěřenec se pokusí o splnění olympijského limitu (77,50 m). Podle šéftrenéra Václava Fišera však na svaz povinné písemné nahlášení pokusu zatím nedorazilo.

Předpověď počasí na pátek pro Českou republiku:

Bude oblačno až zataženo, od jihozápadu postupně místy déšť. Teploty vystoupí na 10 až 14 stupňů, v tisíci metrech na horách bude kolem 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.