Zprávy pátek, 24. dubna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla

Lékaři ošetřující prezidenta Václava Havla v innsbrucké nemocnici konstatovali na páteční dopolední tiskové konferenci, že zdravotní stav prezidenta se už třetí den zlepšuje. "Pacient už dýchá sám, bez přístrojů, pouze s pomocí specielní trubice, která by mohla být v nejbližší době také odstraněna," oznámili a dodali, že rekonvalescence českého prezidenta probíhá podle plánovaného harmonogramu.

Zahraniční výbor Senátu jednomyslně schválil vstup do NATO

Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu ve čtvrtek hlasy všech 11 přítomných členů doporučil horní komoře vyslovit souhlas s přistoupením České republiky k Severoatlantické smlouvě. Podobně přesvědčivý byl i výsledek jednání ostatních výborů. Proti se vyslovili pouze oba komunističtí senátoři a sociální demokrat Petr Smutný. Jeho stranický kolega Libor Pavlů se hlasování ve svém výboru zdržel. Tyto údaje naznačují možný výsledek hlasování na plenární schůzi Senátu, která s největší pravděpodobností schválí vstup do NATO drtivou většinou. Zahraniční výbor doporučil Senátu přijmout doprovodné usnesení, ve kterém by Česká republika především vyzvala k otevřenosti vůči dalším kandidátům a zdůraznila historický význam svého přijetí. Senát by měl o vstupu do NATO hlasovat 30. dubna.

Účastníci tripartity mají rozdílné představy o minimální mzdě

Tripartita má rozdílnou představu o minimální mzdě. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů se sice na čtvrtečním jednání Rady hospodářské a sociální dohody shodli, že by se měla zvýšit tak, aby byla vyšší než životní minimum. Nedohodli se ale o tom, kdy by se tak mělo stát a o kolik by měla vzrůst. Podle odborářů by to mělo být od září letošního roku, podle jejich partnerů až od ledna 1999. Vláda a zaměstnavatelé počítají nejprve se zvýšením minimální mzdy na 3100 korun, další nárůst by měl vycházet z možností ekonomiky. Odbory však požadují, aby minimální mzda přestavovala zhruba 35 až 40 procent průměrné mzdy. Účastníci tripartity se dále shodli na tom, že ministr práce a sociálních věcí Stanislav Volák požádá vládu o odklad projednávání věcného záměru nového zákoníku práce. Podle odborů by se věcným záměrem měla zabývat až vláda, která vzejde z předčasných voleb.

Generálmajor Šedivý ustanoven do funkce náčelníka generálního štábu

Generálmajor Jiří Šedivý byl ve čtvrtek na Pražském hradě slavnostně ustanoven do funkce náčelníka generálního štábu. Podle ministra obrany Michala Lobkowicze ho čeká řada důležitých kroků souvisejících s transformací armády, například dokončit transformaci armády a připravit ji na vstup naší země do NATO. Mezi další naléhavé úkoly nového náčelníka generálního štábu patří podle ministra také příprava branné legislativy a vylepšení personální práce v armádě.

Podle nového náčelníka generálního štábu je jedním z nejpalčivějších problémů v české armádě otázka ubytování vojáků z povolání. Bez problému podle něj ale není ani ubytování vojáků základní služby. Jiří Šedivý to zdůraznil před vojenskými veliteli a pracovníky ministerstva obrany v proslovu po svém slavnostním uvedení do nové funkce na Pražském hradě. Zároveň zdůraznil nutnost rychlého vybudování jasného kariérního řádu.

Premiér Tošovský by uvítal rychlejší postup deregulace cen

Premiér Josef Tošovský se ve čtvrtek před poslanci sněmovního rozpočtového výboru vyslovil pro rychlejší postup deregulace cen energií a nájemného. Připravované červencové zvýšení cen elektrické energie, plynu a nájemného označil sice za nepříjemný, ale naprosto nezbytný krok. Probíhající proces deregulace cen, se kterým Josef Tošovský seznamoval členy výboru, by se dal podle něj vyřešit i jednorázovým krokem. Ten by však musel být doprovázen sociálním protiopatřením. Jak premiér přiznal, tato varianta má řadu výhod, ale kabinet o ní nejednal.

ČSSD patrně podpoří vyslání polní nemocnice do mezinárodních sil

Sociální demokracie patrně změní svůj zdrženlivý postoj a společně s pravicí podpoří vyslání armádní polní nemocnice do mezinárodních sil, jež by měly na Iráku případně vynucovat dodržování rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Naznačilo to čtvrteční jednání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, který Poslanecké sněmovně doporučil, aby vyslání nemocnice podpořila. Výbor vyšel ČSSD vstříc svým doporučením, podle kterého má být nemocnice vyslána výslovně na základě žádosti kuvajtské vlády.

Boj proti inflaci má být prioritou hospodářské politiky

Boj proti inflaci, která v březnu meziročně přesáhla 13 procent, by se měl stát prioritou finanční a hospodářské politiky České republiky. Ve vystoupení před poslanci rozpočtového výboru Sněmovny to v rámci projednávání zprávy ČNB o měnovém vývoji za rok 1997 řekl úřadující guvernér Pavel Kysilka. Varoval před poměrně vysokou letošní inflací, která v tomto měřítku posunula Českou republiku až za Rusko a pobaltské státy.

Důlní společnosti se do voleb privatizovat nebudou

Důlní společnosti Mostecká uhelná společnost, Sokolovská uhelná společnost a Severočeské doly do voleb privatizovány nebudou, protože privatizace metodou výběru strategického partnera se podle vládního harmonogramu uskuteční až po volbách a veřejnou soutěž není prakticky možné do voleb realizovat. Na zasedání rozpočtového výboru poslanecké sněmovny to ve čtvrtek řekl náměstek ministra financí Richard Chvojka.

Ministr Svoboda odvolal svého náměstka Čápa

Ministr vnitra Cyril Svoboda ve čtvrtek odvolal svého náměstka Josefa Čápa. Vytýká mu mimo jiné to, že liknavým přístupem ohrozil přípravu předčasných červnových voleb. Dalšími důvody byly špatný přístup k plnění povinností, demoralizující vliv na okolí a řada pochybení. Podle svých slov ministr Svoboda Josefu Čápovi nabídl několik možností zaměstnání v resortu, Čáp je však nepřijal a rozhodl se z ministerstva vnitra definitivně odejít. Na jeho místo Cyril Svoboda nehodlá do voleb nikoho jmenovat. Vyjádření Josefa Čápa se ve čtvrtek ČTK nepodařilo získat.

Význam ZEU je podle Petra Pitharta v řešení malých evropských krizí

Jako velmi užitečnou organizaci, která má za úkol řešit lokální násilné konflikty v Evropě, v nichž není nutný či potřebný zásah NATO, ve čtvrtek předseda Senátu Petr Pithart zhodnotil Západoevropskou unii (ZEU) po setkání s jejím generálním tajemníkem Josém Cutileirem. Petr Pithart ocenil zejména působení týmu policejních expertů ZEU v krizi v Albánii a dodal, že i Česká republika uvažuje o vyslání skupiny lékařů do této oblasti. José Cutileiro, který je v Praze na oficiální návštěvě, by se měl dnes také setkat s premiérem Josefem Tošovským, s ministrem obrany Michalem Lobkowiczem a ministrem zahraničí Jaroslavem Šedivým.

Podepsány dohody o spolupráci v oblasti dopravy mezi ČR a SRN

Ministři dopravy České republiky a Německa Petr Moos a Matthias Wissmann podepsali ve čtvrtek v Bonnu mezivládní dohodu o letecké dopravě a dohodu o ulehčení životně důležité civilní dopravy mezi oběma státy. Oba ministři při této příležitosti zdůraznili, že jde o první dohody tohoto druhu v historii obou zemí. Matthias Wissmann vyjádřil velké uspokojení nad rozvojem spolupráce mezi Českou republikou a Německem v oblasti dopravy a odhodlání německé vlády pokračovat v prohlubování těchto vztahů a přispívat i tímto způsobem k urychlení vstupu ČR do Evropské unie. Přestože spolupráce je už nyní dobrá, nové dohody jí dávají pevný právní základ a to je důležité, prohlásil ministr Moos. Důležitým bodem jednání obou ministrů byly podle jejich slov také aktuální otázky dopravní situace na hraničních přechodech mezi oběma zeměmi, koordinace výstavby dálnic a koridorových železničních tratí.

Poslanci proti vzniku železné opony na hranici se Slovenskem

Proti vzniku nové "železné opony" na hranicích České republiky a Slovenska se vyslovili členové sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost při čtvrtečním jednání se zástupcem úřadu pro strategické záležitosti francouzského ministerstva obrany Jeanem Philippem Rouxem. "Jsme pro to, aby Česká republika a ostatní státy udělaly všechno pro to, aby se Slovensko dříve či později zařadilo mezi členy Severoatlantické aliance," řekl ČTK místopředseda výboru Jan Klas (ODS). Začlenění Slovenska do NATO označil za český bytostný zájem.

HK podepsala dohodu s MZV o působení zástupců komory v Moskvě

Dohodu mezi Ministerstvem zahraničních věcí a Hospodářskou komorou České republiky o působení zástupců komory v Moskvě ve čtvrtek podepsali první náměstek ministra zahraničí Jan Winkler a prezident komory Zdeněk Somr. Jak řekl Zdeněk Somr na dotaz ČTK, během zhruba jednoho roku by mělo působit v Moskvě asi deset reprezentantů Hospodářské komory, které bude komora řídit i platit.

Ministr zahraničních věci Jaroslav Šedivý po podpisu dohody řekl, uvedená dohoda zapadá do proexportní politiky vlády České republiky. Dodal, že MZV spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje posílení obchodních sekcí na jednotlivých zastupitelských úřadech.

Židovská obec vzpomněla v památníku při tryzně obětí genocidy

Židovská obec s řadou čestných hostů vzpomněla ve čtvrtek v Praze zavražděné ve druhé světové válce. V Pinkasově synagoze proto zněla, předčítána při tryzně vedené vrchním rabínem Karlem Sidonem, jména obětí nacistické genocidy Židů z českých zemí. Smuteční akty se zapálením svící pořádají židovské komunity po celém světě od roku 1951 na Den šoa, který byl jako den pietní vzpomínky vyhlášen izraelským parlamentem na 27. den židovského měsíce nisan.

V Terezíně opět zněla jména židovských obětí z bývalého ghetta

Pietní vzpomínka se čtením jmen židovských obětí z bývalého terezínského ghetta, kde v letech 1941 až 1945 zahynulo 35.000 Židů, se ve čtvrtek konala v krematoriu na Židovském hřbitově v Terezíně. U pecí krematoria zazněla jména, data narození a úmrtí symbolické stovky mužů, žen a dětí, kteří z Terezína už nikdy neodejdou. Poprvé se tato vzpomínka se čtením jmen obětí konala v terezínském krematoriu v roce 1991. Od té doby zaznívá v den obětí holocaustu, hebrejsky Jom hašoa, na tomto místě vždy sto židovských jmen. Poslední jména obětí bývalého terezínského ghetta by tak zde měla být čtena v roce 2340.

V Praze začíná konference Křižovatky Evropy

Celoevropské důsledky rozšiřování Evropské unie, evropská identita a budoucnost "starého" kontinentu" jsou hlavními tématy třídenní konference, která pod názvem Křižovatky Evropy dnes začíná v pražském Obecním domě. Na setkání, kterého se zúčastní více než stovka hostů ze 17 evropských zemí, vystoupí mimo jiné bývalý generální tajemník Evropské komise David Williamson a náměstek ministra zahraničí Pavel Telička. Účastníci konference se zaměří na proces rozšiřování Evropské unie a na ekonomické, politické a právní dopady na současné členy unie i na země o členství usilující. Uvedla to ve čtvrtek Mary O'Neillová, ředitelka Britské rady, která je pořadatelem konference. Konference Křižovatky Evropy se koná pod patronací prezidenta Václava Havla.

Důvěra v Tošovského kabinet podle agentury Sofres-Factum klesá

Vládě premiéra Josefa Tošovského důvěřovalo na počátku dubna 51,1 procenta občanů, což je téměř o deset procent méně než v únoru. Tehdy vyjádřilo kabinetu svoji důvěru 60,9 procenta dotázaných. Vyplývá to z výsledků výzkumu, které ve čtvrtek zveřejnila agentura Sofres-Factum. Podle průzkumu se zároveň zvýšil počet záporných hodnocení činnosti vlády z únorových 20,5 procenta na 35,6 procenta v dubnu. Přitom ještě v březnu vyjádřilo důvěru kabinetu 57,9 procenta a opačný názor projevilo 26,4 procenta respondentů.

Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové rozdělil loni 80 miliónů

Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové rozdělila v loňském roce 80 miliónů korun, z toho na obnovu Moravy věnovala přes 25 miliónů korun. Ve prospěch zdravotnických projektů poskytla 28 miliónů korun a pěti milióny korun podpořila sociální a sociálně zdravotní projekty. Další prostředky plynuly na vzdělávací projekty a na projekty zaměřené na ochranu lidských práv. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedla ředitelka výboru Milena Černá. Výbor dobré vůle loni získal od soukromníků přes miliónů korun a od ostatních přispěvatelů dostal 77 miliónů korun. Oproti roku 1996 vzrostly dary soukromníků o 11 procent a další poskytnuté příspěvky o 35 procent.

Z konta Povodeň rozděleno přes 115 miliónů korun

Více než 115 miliónů korun bylo dosud rozděleno z konta České katolické charity Povodeň na výstavbu domů pokojného stáří, bytových domů, charitních skladů a podporu dalších projektů v oblastech postižených červencovými záplavami. ČTK o tom ve čtvrtek informoval Karel Podracký z Diecézní charity Brno. Upřesnil, že na kontu zůstává téměř 19 miliónů korun, protože splátkový kalendář u některých projektů potrvá do září 1998. Karel Podracký v této souvislosti připomněl, že o rozdělení finančních prostředků průběžně rozhoduje sedmičlenná komise konta složená ze zástupců povodněmi postižených diecézních charit a České biskupské konference.

Tři stovky "černobylských dětí" se každý rok rekreují v ČR

Tři stovky dětí z oblastí Ukrajiny, Ruska a Běloruska, které byly zamořeny spadem po výbuchu reaktoru černobylské jaderné elektrárny, přijíždějí každý rok na ozdravné pobyty do České republiky. O projektu, který organizuje nadace Zvony Černobylu ve spolupráci s českým ministerstvem zdravotnictví, informovala ve čtvrtek ředitelka nadace Zdeňka Pipová. Od černobylské katastrofy letos uplyne dvanáct let.

Průměrný věk uživatelů drog se snižuje, stoupá podíl žen

Průměrný věk uživatelů drog, kteří poprvé navštíví některé z léčebně kontaktních center, klesl během loňského roku na necelých 21 let. Nejpostiženější skupinou jsou mladí ve věku 15 až 19 let, kteří tvoří přes polovinu nově registrovaných narkomanů, řekl ve čtvrtek novinářům pražský krajský hygienik a národní koordinátor drogové epidemiologie a primární prevence Vladimír Polanecký. V této věkové skupině se nejvíce projevuje i pokračující trend vyrovnávání poměru postižených mužů a žen, který je nyní 1,7:1.

V sobotu na stanici Praha opět Rozhovory v Lánech

Ačkoli je prezident Václav Havel upoután na lůžko v innsbrucké nemocnici, bude možné si sobotu 25.dubna v 16:30 vyslechnout jeho dříve natočený rozhovor s profesorem českých dějin na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Robertem Kvačkem v dalším pokračování Rozhovorů v Lánech v Českém rozhlase 2 na stanici Praha. ČTK o tom ve čtvrtek informoval prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Ze sportu:

Český tenista Petr Korda, druhý nasazený hráč turnaje v Monte Carlu, zvládl roli favorita a ve třetím kole přehrál antukového specialistu Španěla Alberta Costu ve třech setech 5:7, 6:4 a 6:4 a postoupil mezi nejlepší osmičku.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.