Zprávy pátek, 24. listopadu 2000

Zdeňka Kuchyňová

Sociální demokraté budou hodnotit neúspěch strany ve volbách

Předsednictvo sociální demokracie v neděli projedná neúspěch strany ve volbách do Senátu a krajských zastupitelstev. Jeho členové řekli, že budou požadovat důkladnou odbornou analýzu volebního propadu ČSSD, která by měla být poučením pro volby příští, ale také podkladem k vyvození důsledků i osobních.

Senát vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o daních z příjmů

Senát jednomyslně vrátil Poslanecké sněmovně návrh novely zákona o daních z příjmů, která má mimo jiné valorizovat zhruba o deset procent odečitatelné položky ze základu daně. Senátoři doporučili vypustit zejména tu část, podle níž by dlužníci museli platit daň ze svých neuhrazených finančních závazků. Toto ustanovení by podle senátorů postihlo také podniky, které se dostaly do platební neschopnosti ne vlastní vinou a jejich finanční situaci by ještě zhoršilo.

Senát dále zamítl návrh zákona o státních dluhopisových programech na úhradu schodku státního rozpočtu za rok 1999 a na úhradu jistin státního dluhu splatných v letech 2001 a 2002. Rozhodnutí může ale sněmovna přehlasovat. Senátoři předloze vytýkali nepřesnosti, někteří nesouhlasili se zvyšováním státního dluhu a namítali, že za rozpočet není politicky zodpovědný Senát, ale vláda a sněmovna. O zamítnutí předlohy rozhodlo 43 hlasů hlavně pravicových senátorů.

Kyticemi květin a polibky zahrnuli po skončení schůze členové Senátu jeho předsedkyni Libuši Benešovou, jež stejně jako jejích dalších 20 kolegů bude moci od pátku docházet do prostor horní komory už jen jako host. Benešovou v doplňovacích volbách do Senátu předstihla kandidátka čtyřkoalice.

Prezident Václav Havel jednal se zákonodárci o koordinaci výstupů vůči zahraničí

Čeští ústavní činitelé by měli koordinovat svá vystoupení týkající se zahraniční politiky. Shodli se na tom prezident Václav Havel a šéfové zahraničních výborů komor parlamentu. Předseda zahraničního výboru sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) po schůzce na Hradě před novináři kritizoval nejednotnost českých politiků, kteří podle něj nejsou schopni zaujmout vůči zahraničí v některých záležitostech jednotný postoj a využívají takových událostí k mediálním šarvátkám a kritikám.

ČR není vůči Rakousku arogantní, ale vstřícná, uvádí mluvčí vlády Libor Rouček

Výroky rakouské vicekancléřky a šéfky rakouské populistické strany Svobodných (FPÖ) Susanne Riessové-Passerové o aroganci české vlády v souvislosti s jadernou elektrárnou Temelín odmítl mluvčí vlády Libor Rouček. Dodal, že vláda je naopak vůči rakouské straně maximálně vstřícná a informuje příslušné instituce. "A to jak v otázkách provozu, tak i v otázkách bezpečnosti," upozornil mluvčí.

Proti spuštění Temelína protestovali v minulých měsících rakouští občané mimo jiné i blokádou hranic s ČR. Rakouský prezident Thomas Klestil navštíví příští týden Prahu, kde chce s Václavem Havlem mimo jiné hovořit právě o Temelínu. Premiéři obou zemí Miloš Zeman a Wolfgang Schüssel se sejdou 12. prosince u Vídně a ministr zahraničí Jan Kavan je přesvědčen, že při tomto setkání bude učiněn hlavní pokrok v rámci bilaterálních jednání mezi Prahou a Vídní. Kavan se příští týden v rakouské metropoli sejde se svou resortní kolegyní Benitou Ferrerovou-Waldnerovou.

Němečtí odpůrci Temelína budou v sobotu demonstrovat na hranicích

Němečtí odpůrci Temelína budou v sobotu od 14:00 do 16:00 v prostoru celnice Strážný demonstrovat proti provozu této jaderné elektrárny. Demonstrace by neměla zablokovat provoz na hraničním přechodu. Podle německých orgánů jde o řádně povolenou akci. Němečtí odpůrci Temelína se tak opět jen symbolicky připojují k protitemelínským akcím svých rakouských kolegů. Ti již několikrát zablokovali rakousko-české hraniční přechody. Stále požadují zastavení štěpné reakce v prvním temelínském reaktoru, přijetí půlroční "pauzy na rozmyšlenou" a mezinárodní přezkoušení vlivu Temelína na životní prostředí.

Policie pátrá po autorovi anonymu, který vyhrožuje Rakousku

Policie se zabývá anonymním dopisem vyhrožujícím Rakousku odplatou za škody, které blokádami hranic s Českou republikou způsobili rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín. Jihočeští policisté na tomto případu od počátku spolupracují se svými rakouskými kolegy. Anonym varuje, že pokud blokády hranic neskončí, použije "staré právo prezentované jako oko za oko, zub za zub" a neznámí přistoupí "k rázným akcím". Z anonymu vyplývá, že odplata se má zaměřit na "cíle" v Rakousku. Přesný terč a čas odvety prý pisatelé oznámí s hodinovým předstihem na Internetu. Prvním cílem bude podle nich Linec, druhým Salcburk a o třetím se ještě rozhodne.

Francouzský státní ministr Pierre Moscovici si dovede představit ukončení vstupních jednání kandidátských zemí Evropské unie v roce 2002

Francouzský státní ministr pro evropské záležitosti Pierre Moscovici na ministerském zasedání Evropské konference v Sochaux na východě Francie několikrát zdůraznil, že si dovede představit ukončení vstupních jednání kandidátských zemí Evropské unie v roce 2002 i vstup prvních zemí o rok později. Českým novinářům to řekl ministr zahraničí Jan Kavan, který na schůzce zastupoval ČR a s Moscovicim se krátce neformálně sešel již ve středu večer. Tento časový harmonogram je pro něho přijatelný, dovede si představit uzavření vstupních jednání v roce 2002, dokonce v první polovině 2002, i vstup prvních zemí roku 2003, tak aby se splnila představa Evropského parlamentu, že by se noví členové mohli zúčastnit příštích evropských voleb roku 2004, řekl Kavan. Podle něj Moscovici evidentně mezi tyto státy počítá ČR.

Český ministr zahraničí Jan Kavan se ve francouzském Sochaux zúčastnil na závěr Evropské konference diskuse za účasti veřejnosti na téma "Jakou budoucnost pro naši Evropu". V krátkém vystoupení zdůraznil především rychlé rozšiřování Evropské unie, které definitivně ukončí umělé rozdělení kontinentu. Urychlení tohoto procesu také podle českého ministra posílí stabilizační úlohu Evropské unie nejen v Evropě, ale i ve světovém měřítku.

Necelé dvě třetiny obyvatel České republiky, konkrétně 59 procent, patří mezi zastánce vstupu země do Evropské unie. Nepodporuje ho naopak 24 procent občanů. Vyplývá to z výsledků šetření agentury IVVM. Souhlasný postoj vzrůstá s dosaženým vzděláním a životní úrovní. S přijetím Česka do Evropské unie si lidé spojují především výhody spojené s rozvojem ekonomiky, ale i rychlejší odbavování na hranicích či vzestup prestiže země. Mezi nevýhodami nejčastěji uvádějí ztrátu suverenity, zhoršení ekonomické situace, tvrdší konkurenci, dovoz dotovaného zboží či příliv cizinců.

Prezident Václav Havel se setkal s jeruzalémským starostou Ehudem Olmertem

Prezident Václav Havel se setkal s jeruzalémským starostou Ehudem Olmertem. Ten uvedl, že jeruzalémská komunita Palestinců čítající asi 200.000 lidí se nenechala strhnout k pouličním bojům. Olmert to přičítá tomu, že jeruzalémští Palestinci, zvyklí žít v demokracii, stabilitě a prosperitě, nemají zájem na vyvolávání násilí. Starosta odmítá autonomii arabské části Jeruzaléma nebo jeho společnou správu s Palestinci.

Vláda bude jednat o osudu českého velvyslance v Bulharsku Ondřeje Havlína

Český velvyslanec v Bulharsku Ondřej Havlín, k jehož chování měla Sofie opakovaně výhrady, "byl přizván na jednání" na ministerstvo zahraničí. Havlín popírá, že měl v říjnu pronášet na veřejnosti urážlivé výroky na adresu Bulharska. K incidentu došlo již předloni, kdy Havlína bulharské ministerstvo vnitra obvinilo, že přejel nohu celníkovi poté, co sám odstranil jeden z hraničních zátarasů. Nyní je situace pro českou stranu o to nepříjemnější, že Havlín se má podílet na přípravách prosincové návštěvy bulharského premiéra Ivana Kostova v Praze. Velvyslanec vzbudil nevoli i v úterý, kdy ministerstvo zahraničí v souvislosti s jeho varováním před individuální turistikou do Bulharska hovořilo o neuváženém postupu v rozporu s platnými směrnicemi.

Ministr zahraničí Jan Kavan se již rozhodl o dalším osudu českého velvyslance v Sofii Josefa Havlína. Odmítl však uvést jak. Pouze poznamenal: "Předpokládám, že to dovedete odhadnout." Oficiální oznámení podle něj přijde v den, kdy o tom rozhodne vláda.

Novým ruským velvyslancem v ČR bude diplomat Savolskij

Novým ruským velvyslancem v České republice bude kariérní diplomat Igor Savolskij. ČTK o tom informovalo ruské velvyslanectví v Praze a české ministerstvo zahraničí. Savolskij dříve působil mj. na ruském zastupitelském úřadu v Maďarsku či na ministerstvu pro záležitosti Společenství nezávislých států (SNS). Ruská ambasáda je v ČR bez velvyslance od července. Do té doby v Praze působil Nikolaj Rjabov, který se funkce oficiálně ujal počátkem roku 1997.

V roce 2004 chce mít armáda jen 94 posádek s vojáky

Česká armáda plánuje v nejbližších letech další snižování počtu vojenských posádek. Jak uvedl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, v roce 2004 chce mít jen 94 míst se stálou posádkou. Nyní jich je 105. Čtyři z nich - v Uherském Hradišti, Rokycanech, Terezíně a Vimperku - mají být zrušeny už v příštím roce. V roce 2004, kdy bude posádek s vojáky jen 94, počítá generální štáb s úsporami 121 miliónů ročně. Cílem reorganizace je podle Šedivého snaha přiblížit posádky k armádním výcvikovým prostorům, leteckým základnám a zjednodušit zásobování. Podle údajů náčelníka štábu by se počet lidí v armádě měl z letošních 70.206 snížit v roce 2004 na 53.854 osob.

Armáda ČR začne letos používat první mobilní radiolokátor Komár

Armáda ČR začne ještě v letošním roce používat první mobilní aktivní radiolokátor Komár II, který prošel úspěšně vojskovými zkouškami. Očekáváme, že Komárem bude vybavena též speciální jednotka zajišťující řízení letového provozu, která by mohla působit i na mírových misích NATO," řekl Pavel Musela, představitel společnosti Pamco International, která vlastní výrobce zařízení pardubickou Teslu. Cena zařízení je tři milióny USD pro zahraniční zákazníky. Armáda ČR má celkem nakoupit šest kusů těchto radarových souprav. Komár, který je díky své mobilitě a vlastnímu napájecímu zdroji ideálním přistávacím radiolokátorem do válkou poničených území, by mohl být vhodným zařízením rovněž pro ostatní armády zemí NATO, kde jej však čeká tvrdý konkurenční boj.

Falbr: Prezident Havel by měl zvážit jmenování Tůmy guvernérem ČNB

Předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Richard Falbr se v pátek ráno ohradil proti případnému jmenování Zdeňka Tůmy novým guvernérem České národní banky (ČNB). Zároveň požádal prezidenta Václava Havla, aby celou věc znovu zvážil. Vyplývá to z jeho vyjádření, které ČTK poskytla tisková poradkyně ČMKOS Jana Kašparová. "Je-li pravda, že chce prezident Havel jmenovat guvernérem ČNB Tůmu, pak jde o jeden z jeho nejméně rozvážných státnických kroků za jeho prezidentování. Jmenování na truc představitelům vlády a parlamentu do demokratického řízení státu nepatří. V zavedené demokracii by se to stát nemohlo," stojí v prohlášení.

Tripartita souhlasí se sociálním programem pro železničáře

Rada hospodářské a sociální dohody /vláda, odbory, zaměstnavatelé/ podpořila návrh doprovodného sociálního programu Českých drah na léta 2001 až 2005, který připravilo ministerstvo dopravy a spojů. Dráhy propustí v příštích pěti letech asi 14.000 zaměstnanců z dosavadních zhruba 90.000. Výhody sociálního programu se vztahují na zaměstnance, kterým chybí do starobního důchodu méně než pět let nebo jsou osamělí nebo utrpěli pracovní úraz, případně mají nemoc z povolání. Tito lidé budou mít nárok na příspěvek, který bude mít pevnou a pohyblivou část. Celkový příspěvek by měl dosáhnout maximálně 290.000 korun. Propouštěným by měly zůstat i některé zaměstnanecké výhody, například by měly být zachovány nájemní smlouvy na podnikové byty nebo zaměstnanecké jízdné.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude v souvislosti s chystaným zvýšením cen plynu v příštím roce požadovat v kolektivních vyjednáváních zvýšení mzdových tarifů o osm až deset procent. Po jednání tripartity to uvedl místopředseda ČMKOS Milan Štěch. Cena plynu pro domácnosti by měla být zvýšena o 24,1 až 34,9 procenta proti letošku. Důvodem zdražení je dopad vývoje cen ropy a topných olejů spolu s vývojem kursu dolaru vůči koruně na náklady spojené s dovozem zemního plynu.

Většina občanů je nespokojena s letošním vývojem ekonomiky

S letošním vývojem ekonomiky bylo na počátku listopadu nespokojeno 77 procent české veřejnosti. Výhrady k vývoji sociálních jistot má 75 procent dotázaných a v oblasti životní úrovně 70 procent. S vývojem vnitřní politiky je pak nespokojeno 68 procent. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Při hodnocení vývoje demokracie nepatrně převážil podíl spokojených (47 procent) nad počtem nespokojených (44 procent). Více se dotázaným líbil vývoj zahraniční politiky a kultury, kde spokojenost deklarovalo 48 a 62 procent dotázaných.

U lidí sílí pocit, že úřady chtějí víc údajů, než je nutné

Mezi obyvateli ČR vzrůstá pocit, že po nich různé instituce chtějí víc osobních údajů, než je nutné. Tento názor zastává 60 procent lidí, což proti loňskému roku znamená desetiprocentní nárůst. Navíc se 71 procent občanů obává, že jejich osobní údaje nejsou dostatečně chráněny před zneužitím. Vyplývá to z průzkumu IVVM. Pocit, že jsou nuceni zveřejňovat více osobních dat, než je potřeba, mají především lidé ve věku 20 až 29 let.

Kluby poslanců KDU-ČSL a Unie svobody budou působit ve sněmovně i nadále odděleně

Kluby poslanců KDU-ČSL a Unie svobody v dolní komoře nechystají po úspěchu čtyřkoalice ve volbách do Senátu sloučení a budou i nadále existovat odděleně. Vyplynulo to z vyjádření jejich zástupců. Shodně přitom zdůraznili, že spolupráce obou klubů je pravidelná a intenzívní. Čtyřkoalice nemá společný klub ani v Senátu. Zatím dospěla jen k tomu, že v založí koordinační radu, která bude vyjadřovat její stanoviska.

Česká katolická charita chce vybudovat v Čečensku čtyři dětská střediska

Čtyři dětská střediska v centru Grozného v Čečensku chtějí během příštího roku vybudovat pracovníci České katolické charity. Tato místa by tak měla rozšířit jediné dětské centrum pro válečné sirotky, které charita otevřela v Grozném na začátku září. Nyní ho navštěvuje 50 dětí od dvou do 15 let. V centru mají zajištěnou stravu, starají se o ně vychovatelky a zdravotní sestra.

Předseda sněmovny Václav Klaus vyjádřil hlubokou soustrast Daně Zátopkové Nejhlubší soustrast Daně Zátopkové, manželce zesnulého legendárního atleta Emila Zátopka, vyjádřil prostřednictvím kondolenčního dopisu předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Jak uvedl, Emil Zátopek byl pro všechny generace symbolem obrovské vůle, úsilí, dřiny a schopnosti úspěšně se porvat se všemi protivníky. Místem posledního odpočinku legendárního vytrvalce bude s největší pravděpodobností skanzen v Rožnově pod Radhoštěm. Poslední rozloučení se čtyřnásobným olympijským vítězem se uskuteční ve středu 6. prosince v prostorech Národního divadla. Uvažuje se o státním pohřbu. Touto alternativou uspořádání státního pohřbu se budou zabývat v pondělí 27. listopadu na společné schůzce představitelé Českého olympijského výboru, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, armády, Českého klubu olympioniků a Českého atletického svazu.

V Londýně začíná přehlídka současného českého filmu

Pod názvem Sametová generace začíná v prestižním repertoárovém kině Riverside Studios v Londýně přehlídka současného českého filmu. Diváci mají tentokrát možnost zhlédnout díla tvůrců 90. let. Dvě desítky uváděných děl zahrnují dokumentární, animované a celovečerní filmy. V obrovské konkurenci se nová díla české kinematografie dosud dostávala do britské distribuční sítě poměrně sporadicky. Postupně si však český film začíná dobývat stále větší místo na slunci. Svědčí o tom zařazování českých filmů do programu každoročního Londýnského filmového festivalu, jednak příznivé reakce v tisku.

Pardubice připravují největší expozici českého skla v ČR

Největší expozicí českého skla v České republice se bude moci od soboty pochlubit pardubický zámek. Stálá výstava "České sklo" bude v historických prostorách zámku zaujímat plochu 460 metrů čtverečných. Historickou sbírku, která se podle odborníků řadí mezi pět nejlepších v ČR, doplnila díla z ateliérů českých sklářů, patřících ke světové špičce. Právě reprezentativní kolekce skleněných plastik je prý nejen českým, ale i evropským unikátem.

Oštěpař Jan Železný patří k favoritům ankety o nejlepšího atleta světa za rok 2000

Trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný patří k favoritům prestižní ankety o nejlepšího atleta světa za rok 2000. Čerstvý vítěz české i evropské obdoby tradiční ankety figuruje mezi dvanácti nominovanými muži a zahraniční agentury jej označují za žhavého kandidáta na prvenství. O vítězích ankety se rozhodne 26. listopadu v Monte Carlu při slavnostním vyhlášení World Athletics Gala.

Kulturista Pechánek vyhrál mistrovství světa

Jako kometa vyletěl český kulturista Dan Pechánek na světovou scénu. Před čtrnácti dny absolvoval první mezinárodní podnik a na mistrovství Evropy v Lausanne skončil v kategorii do 80 kilogramů desátý. Dvaadvacetiletý mladík se naštval, zhubl, dostal se do kategorie do 75 kilogramů a v malajském Kuala Lumpuru se stal překvapivým mistrem světa. České reprezentaci se na světovém šampionátu dařilo nejlépe v historii, tým obsadil v hodnocení národů druhé místo a úspěch podtrhli stříbrnou medailí letošní mistr Evropy Radek Suchomel ve váze do 80 kg a v kategorii do 90 kg bronzový Richard Čada.

Pohár UEFA

V úvodním zápase třetího kola fotbalového Poháru UEFA prohrála Slavia Praha na hřišti NK Osijek 0:2.

Počasí:

V České republice bude oblačno, denní teploty 8 až 11 stupňů.