Zprávy pátek, 24. prosince 1999

Nyní podrobněji:

Ministerstvo financí uvolní peníze pro zaměstnance, kteří nepobírají mzdu více než dva měsíce

Ministerstvo financí počítá s uvolněním peněz pro zaměstnance podniků, kteří více než dva měsíce nepobírají mzdu. Ministr financí Pavel Mertlík uvedl, že pokud obecní úřady podají žádost o příspěvky do rozpočtu, které pak použijí formou bezúročné půjčky pro postižené občany, tak dostanou peníze ještě v tomto roce. S požadavkem na vládu, aby uvolnila 400 miliónů korun na dlužné mzdy, se obrátila na návrh komunistického poslance Vojtěcha Filipa Poslanecká sněmovna. "Zda půjde o částku 400 miliónů nebo jen 100 miliónů korun záleží na zdokumentované poptávce," uvedl Mertlík s tím, že předpokládá částku nižší.

Tento způsob pomoci zaměstnancům navrhují také představitelé čtyřkoalice /Unie svobody, lidovci, Demokratická unie, Občanská demokratická aliance/ a šéf odborů Richard Falbr, kteří spolu jednali ve čtvrtek ráno. Pokud jde o další opatření, úřadující předseda Unie svobody Karel Künhl připustil, že čtyřkoalice by mohla podpořit vyhlášení stavu legislativní nouze. Ten by umožnil rychlé projednání návrhu zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele.

Zetor vyplatí v pondělí zaměstnancům část mezd za říjen

Brněnský výrobce traktorů - firma Zetor vyplatí v pondělí svým zaměstnancům část mzdy za říjen. Ti mají nyní placené volno z důvodu nezajištěného financování výroby. Zetor letos očekává ztrátu přesahující miliardu korun. Jeho pracovníci dosud neobdrželi mzdu za listopad, 70 procent říjnové výplaty a po 40 procentech mzdy za červen, červenec, srpen a září. Uspořádali již několik protestních akcí, jimiž chtěli upozornit na svou obtížnou situaci.

Šéf drah podepsal kolektivní smlouvu s odbory přes odpor ministra

Generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený podepsal s odborovými předáky kolektivní smlouvu. Rozhodl se tak přesto, že ho ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám vyzýval, aby s podpisem počkal až po projednání podnikatelského záměru Správní radou. V kolektivní smlouvě se šéf železnic zavázal k průměrnému zvýšení platů železničářů o 4,5 procenta. Pro stabilitu drah je podle něj podstatné, že je růst mezd nižší než očekávaný celostátní průměr. Odbory na to přistoupily, protože si uvědomují, že dráha má málo peněz a že se nedá ani očekávat, že jich bude mít více.

Růst mezd se na dráze za vedení ministerstva dopravy pravicovou ODS pohyboval mezi desíti a dvacíti procenty. Firmu za posledních deset let opustilo 74.000 zaměstnanců. Zůstalo jich 88.000. I to je podle Zeleného dokladem růstu produktivity práce.

Prezident se sešel s představiteli občanských iniciativ

Václav Havel se na předvánočním posezení sešel s představiteli občanských iniciativ, z nichž některé poslední dobou rozčeřily politické vody, jako například iniciátoři výzvy "Děkujeme, odejděte!". Prezident nedávno ocenil, že se veřejnost začíná více ozývat ve věcech politiky. Většina předních českých politiků však přijala tyto iniciativy rozpačitě.

Krajané potvrdili rozhodnutí prodat ČR newyorskou Národní budovu

Krajanské sdružení, které spravuje newyorskou Národní budovu, potvrdilo rozhodnutí o jejím prodeji České republice. Zároveň požádalo, aby návrh dohody poskytoval větší prostor spolupůsobení krajanů při jejím budoucím využívání. Ne všichni členové však s prodejem souhlasí a někteří vyjádřili osobní názor, že prodej nynější vládě za současné politické situace v Česku není dobrý. Například Vojtěch Jeřábek, který zastupuje Americký fond pro československou pomoc, řekl, že budovu nelze prodávat republice, kde je vláda možná na odchodu a kde se komunisté stávají nejsilnější stranou.

Novorenesanční Národní budova ležící ve východní části Manhattanu byla postavena v roce 1894 v době, kdy tam žili Češi a Slováci. Přednášeli v ní mimo jiné první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a jeho nástupce Edvard Beneš. New York ji vyhlásil za památkově chráněnou, ale pro nedostatek peněz začala před léty chátrat a nyní se nepoužívá.

Pro české banky bude rok 2000 obtížný

Pro mnohé české banky, s portfolii zatíženými nesplácenými úvěry, bude rok 2000 opět obtížný. Přinese zřejmě vlnu bankrotů a restrukturalizací insolventních dlužnických firem, což odhalí skutečnou hodnotu portfolií domácích bank, řekl agentuře Reuters prezident Bankovní asociace Jiří Kunert. Podíl úvěrů po lhůtě splatnosti, který se odhaduje na 32 procent všech poskytnutých půjček, je podle něj vysoký i pro zemi, která prošla pěti čtvrtletími ekonomického poklesu. "V hospodářské recesi se obvykle nesplácené půjčky pohybují mezi 10 a 12 procenty," uvedl Kunert.

Česká armáda uhradí nárůst ceny letounů L-159

Armádě se podaří uhradit téměř půlmiliardový nárůst ceny prvních pěti letounů L-159, který způsobilo oslabení kursu české koruny vůči americkému dolaru. Kabinet podle svého mluvčího Libora Roučka finance na řešení kursových rozdílů uvolní. Kurs dolaru se od podpisu smlouvy na dodávku 72 letounů v létě 1997 zvýšil téměř o 5 korun, což způsobilo nárůst ceny prvních pěti letounů o 427 miliónů. Projekt L-159, který je stěžejní pro přezbrojení českého armádního letectva, má zhruba půlroční zpoždění. Podle neoficiálních odhadů přijde armádu 72 letounů na více než 30 miliard korun.

Vláda po Novém roce nepočítá s poskytováním útočiště Kosovanům

Vláda po Novém roce již nepočítá s poskytováním dočasného útočiště novým uprchlíkům z Kosova. Ministři dospěli k závěru, že prodlužování této humanitární pomoci není vzhledem k příznivému vývoji v jihosrbské provincii nutné. Stále však trvá vládní nabídka pacientům, jejichž zdravotní stav vyžaduje odbornou péči mimo Kosovo, aby se léčili v ČR. Dosud jí využilo osm pacientů, z toho sedm dětí. Vláda poskytla ve prospěch kosovských uprchlíků ministerstvu vnitra 318 miliónů korun. To z nich dosud použilo zhruba 132 miliónů. Zbývající částka bude použita k humanitární pomoci Čečensku a poškozeným záplavami ve Venezuele.

Český novinář nemůže opustit Čečensko, ambasáda marně intervenuje

Uniknout z boji zmítaného Čečenska se zatím neúspěšně pokouší český novinář Jaromír Štětina, jeden ze zakladatelů agentury Epicentrum. České velvyslanectví v Moskvě už dvakrát ruské úřady vyzvalo, aby českému občanovi v nouzi pomohly, zatím však marně. Ten se nyní nachází na území, které ruská vojska dosud nemají pod kontrolou. Petra Procházková z agentury Epicentrum řekla, že Štětina se snaží dostat z čečenské vesnice Dubajurt. Ves, obklíčená ruskými vojsky, je podle ní přímo v údolí, kterým zřejmě ruská armáda plánuje zaútočit. Štětina je navíc v Rusku v podstatě ilegálně, protože do Čečenska se dostal z Gruzie a nemá žádné povolení ruských úřadů. Má u sebe natočené materiály, které dokazují, že ruští vojáci při útoku na čečenskou metropoli Groznyj utrpěli ztráty.

Na 20 lidí protestovalo v Karlových Varech proti válce v Čečensku

Dvě desítky lidí se v Karlových Varech zúčastnily protestního pochodu proti válce v Čečensku, kde se Rusko rozhodlo násilně řešit snahy tamních povstalců o osamostatnění této části ruské federace. Skupinka demonstrantů došla za asistence několika policejních hlídek před budovu ruského konzulátu. Tam vyjádřili svůj odpor k vojenskému řešení konfliktu, zapálili svíčky a pracovníkovi konzulátu předali snítku jmelí. Zhruba po půl hodině se pak v klidu rozešli.

Společnost Člověk v tísni vyhlašuje sbírku na pomoc Čečensku

Pomoci vyhnancům z Čečenska hodlá společnost Člověk v tísni při České televizi. Vyhlašuje veřejnou sbírku, jejíž výnosy budou použity především v Ingušsku, kde se shromažďuje nejvíce uprchlíků. Za vybrané peníze nakoupí základní humanitární potřeby - jídlo, základní léky, deky, otop, kamna a nádobí.

Od 2. ledna budou Češi cestovat do Argentiny bez víz

Od 2. ledna budou moci občané ČR cestovat do Argentiny za turistikou bez víz na dobu nepřesahující 90 dní. Pokud se však budou chtít zdržet déle nebo tam provozovat výdělečnou, uměleckou, kulturní, náboženskou či technickou činnost, studovat nebo se léčit, pak si musí předem opatřit odpovídající vízum.

Počet romských azylantů v Británii opět mírně poklesl

V listopadu požádalo v Británii o azyl 165 českých Romů, což ve srovnání s předchozím měsícem znamená mírný pokles. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo britské ministerstvo vnitra. Úřady však uvádějí pouze živitele rodin, takže celkový počet azylantů je vyšší. Britská vláda zdůrazňuje, že situaci kolem českých Romů sleduje velmi pečlivě. Ministr vnitra Jack Straw minulý měsíc řekl, že hrozba zavedení vízové povinnosti nadále trvá. Od začátku tohoto roku totiž požádalo v Británii o azyl 1585 českých Romů, třikrát tolik než loni.

Pardubický Dům na půl cesty poskytne útočiště dětem bez domova

Během čtvrt roku by měl být otevřen Dům na půl cesty, který nabídne v Pardubicích dočasné útočiště dětem bez domova. V patře je 12 jednolůžkových pokojů a bydlet v nich budou děti opouštějící dětské domovy či výchovné ústavy, ale také pardubické děti, které se dostanou do neřešitelné bytové situace. Maximální doba pobytu zde bude jeden rok. V přízemí bude zkušebna pro kapely, kavárna, výtvarná dílna a posilovna.

Děti uprchlíků slavily v předstihu Štědrý den

Štědrý den v předstihu slavilo 80 dětí uprchlíků z tábora Jezová na Mladoboleslavsku. Vánoce zde byly podle vedoucí Jaroslavy Charvátové opravdu mezinárodní. Sešly se zde děti devětatřiceti národností, mezi nimiž měli převahu Afghánci. Pro ty jsou křesťanské Vánoce novinkou. Na stole nechyběla ani tradiční česká štědrovečerní večeře - bramborový salát a smažená ryba.

Dagmar Havlová byla propuštěna z nemocnice a nachlazení si léčí doma

Vánoční svátky už stráví manželka prezidenta Dagmar Havlová doma, protože ve čtvrtek po poledni byla propuštěna z nemocnice, kde si dva dny léčila silné nachlazení. Lékaři doporučili první dámě ještě několik dnů odpočívat a užívat antibiotika. Havlová se pravděpodobně nachladila při své víkendové návštěvě Itálie a Vatikánu, která se podepsala i na zdraví prezidenta. Oba strávili několik hodin v chladném počasí. Václav Havel už překonal nedělní únavu a jeho zdravotní stav je dobrý.

Hvězdy muzikálů vystoupily na charitativním koncertě v Praze

Na prvním z vánočních koncertů v pražském Divadle Milénium se představily muzikálové hvězdy. Hlediště zaplnily především děti z dětských domovů, večerní repríza patřila běžným divákům. Výtěžek má pomoci dětským domovům a dětskému onkologickému, hematologickému a neurologickému oddělení pražské Fakultní nemocnice Motol.

Armáda spásy vybrala v Brně na Vánoce rekordních 102.766 korun

Rekordních 102.766 korun vybrala letos v předvánočním období v centru Brna Armáda spásy. Loni se vybralo přes 90 tisíc korun. Z těchto peněz Armáda spásy připravila a distribuovala vánoční balíčky pro 75 sociálně slabších brněnských rodin a dnes 90 obědů pro starší opuštěné lidi. Dnes - na Štědrý den - bude moci v její jídelně svátečně poobědvat přes 250 bezdomovců.

Na Staroměstském náměstí v Praze se konalo předvánoční odpoledne

Loutkové pohádky, koledy a sladké dárečky vyvolávaly úsměvy dětí, které ve čtvrtek přišly se svými rodiči na pražské Staroměstské náměstí. Odpolednem plným zábavy, které uspořádala nadace Místa v srdci, vyvrcholil projekt, jehož zásluhou dostaly děti ze 60 českých a 45 slovenských dětských domovů čokoládovou nadílku a vánoční stromečky. Děti si vyzkoušely starý zvyk pouštění svíček v ořechových skořápkách po vodě a soutěžily také o nejzajímavější plavidlo, které na palubě světýlko neslo. Zájem malých diváků rovněž budil betlém s živými zvířátky. Mnozí rodiče navíc ještě kupovali poslední dárky pro své blízké.

České Vánoce však ještě na náměstí nekončí. Dnes tam budou kolem poledne rozdávat zájemcům rybí polévku pražský primátor Jan Kasl a starosta prvního obvodu Jan Bürgermeister. Večer pak zazní v podání sólistů Státní opery a Národního divadla Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby.

A jaké je počasí? Oblačno, noční teploty až minus 8 stupňů Celsia, denní minus dva až plus dva stupně.

Tolik zprávy Radia Praha.