Zprávy pátek, 25. srpna 1995

Z prazskeho studia vam, vazeni posluchaci, preje prijemny poslech Zdenek Valis. Uvodem si poslechnete zpravy.

Strasky-Polsko

Ministr dopravy Jan Strasky jednal v Polsku o propojeni dopravnich systemu. Ministr mimo jine zjistoval stanovisko polske strany k zameru slovenske vlady vybudovat de facto paralelne s nasim druhym zeleznicnim koridorem v udoli Vahu vysokorychlostni zeleznici. Polsky ministr dopravy Liberadzki informoval Straskeho, ze jednoznacne preferuje cesky koridor mezi Petrovicemi u Karvine a Breclavi.

ODA - deklarace

Myslenku spolecne deklarace ceskeho a nemeckeho parlamentu, ktera by byla pravne-politickou teckou za kapitolou cesko-nemeckych vztahu, Obcanska demokraticka aliance i nadale podporuje a trva na ni. Rekl to v patek mistopredseda ODA a namestek ministra zahranici Pavel Bratinka. Parlamenty maji podle jeho slov vetsi vahu nez vlady, nebot vlady jsou od parlamentu odvozeny.

CR-SR-celni unie

Pokud slovenska vlada pristi tyden rozhodne o zruseni dovozniho cla a dovozni prirazky na automobily, pak nelze vyloucit, ze ceska vlada se bude muset zabyvat celkovou situaci celni unie. Uvedl to mluvci ministerstva prumyslu a obchodu Kamil Cermak. Blize k cele zalezitosti v publicisticke casti relace.

Rubas-nemocnice

Z nepotrebnych nemocnic, nebo alespon nekterych jejich casti, hodla ministr zdravotnictvi Ludek Rubas udelat socialni ustavy. Prohlasil to na setkani s novinari. Podle jeho slov je v CR stale zvyseny pocet luzek ve srovnani se svetem a rada nemocnic supluje praci zarizeni charitativni a socialni pece.

Zeman-Calfa

Predseda socialni demokracie Milos Zeman jiz nekolikrat jednal s Marianem Calfou o jeho pripadnem vstupu do strany, poprel vsak, ze by hovorili o funkci nekdejsiho federalniho premiera v pristi vlade nebo v parlamentu v pripade volebniho vitezstvi socialni demokracie. Napsala to patecni Mlada fronta dnes. Calfa sam nedavno uvedl, ze by mohl byt premierem a Milos Zeman predsedou Poslanecke snemovny.

Vlci-ovce

Obyvatele obce Stare Hamry na Frydecko-Mistecku jsou velice zneklidneni vyskytem a "radenim" vlku v Beskydech, kde jiz roztrhali nekolik desitek ovci. Podle reportaze Ceske televize skody, ktere vlci napachali ve ctvrtek, se podle chovatelu nedaji vycislit. Byl totiz napaden druh ovci zvany valaska, a toto stado bylo jedinym sveho druhu v Evrope. Doposud vlci utocili na stada ovci v odlehlejsich samotach. Ctvrtecni utok vsak uz byl v obydlene casti obce, 300 metru od skoly.

Sport - fotbal

Ze sportu. V odvete predkola Poharu vitezu narodnich poharu porazil Hradec Kralove lichtenstejnsky Vaduz 9:1 a postupuje do prvniho kola. Ve Vaduzu zvitezil Hradec 5:0. Jak jsme jiz oznamili, v poharu UEFA postupuji do dalsiho kola Sparta i Slavie. Patecni los v Zeneve prirkl nasim muzstvum tyto soupere. Sparta se utka s danskym celkem IF Silkeborg, Slavie s nemeckym SC Freiburg a Hradec Kralove nastoupi proti dalsimu danskemu tymu FC Kodan.

Pocasi

Zprava o pocasi. V sobotu bude v Ceske republice oblacno, prechodne az zatazeno s prehankami nebo destem. Nejvyssi odpoledni 19 az 23 st. C.

Renate Pratove.