Zprávy pátek, 26. května 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Vláda bude moci rozhodovat o vysílání českých vojáků do ciziny Vláda bude moci za určitých podmínek rozhodovat o vysílání českých vojáků do zahraničí a o přítomnosti cizích ozbrojených sil na území České republiky. Umožní to novela Ústavy, kterou přijala Poslanecká sněmovna a která v tomto směru posiluje pravomoc kabinetu. Novela ale současně umožňuje parlamentu, aby zmíněná rozhodnutí vlády zrušil. Cílem novely, kterou předložila vláda, je zajistit rychlejší a operativnější rozhodování při plnění závazků, které pro ČR vyplývají z jejího členství v NATO nebo z podílu na mírových operacích OSN. Nyní je totiž toto rozhodování zdlouhavé. Podle prezidenta Václava Havla se tak česká armáda stane pružnější při plnění úkolů v rámci Severoatlantické aliance.

Poslanecká sněmovna také schválila vládní novelu zákona o sdružování v politických stranách a hnutích. Podle novely, která má zprůhlednit financování stran a hnutí, by politická strana mohla ročně získat darem nejvýše 40 miliónů korun. Předloha rovněž zavádí systém darovacích poukázek pro jednotlivé dárce, kteří politické straně ročně poskytnou více než 50 tisíc korun.

Dolní komora parlamentu odložila projednávání novely zákona o České národní bance na následující červencovou schůzi. Poslanci se shodli na tom, že novela je natolik zásadní a složitá, že potřebují více času, aby její všechny aspekty mohli prodiskutovat s představiteli centrální banky a odborníky.

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona, který by měl umožnit z prostředků privatizace financovat další nezbytné náklady pro zachování školské, kulturní a zdravotnické činnosti v objektech, které jsou předmětem restitucí. Na restituce chce vláda ze zvláštního privatizačního účtu odčerpat více než čtyři miliardy korun.

Sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost bude posuzovat kandidáty na funkci náčelníka Vojenské policie. Předpokládá to novela zákona o Vojenské policii, kterou přijala Poslanecká sněmovna. Podobnou pravomoc má zmíněný výbor již nyní v případě jiných ozbrojených složek. Obdobným způsobem posuzuje například kandidáty na funkci šéfa civilní kontrarozvědky.

Sněmovna rovněž schválila vládní návrh nového zákona o ochraně veřejného zdraví, který vymezuje povinnosti lidí i institucí s cílem předcházet vzniku a šíření infekčních onemocnění. Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer tak v dolní komoře zaznamenal úspěch, kterého se jeho předchůdci Ivanu Davidovi nepodařilo dosáhnout za více než rok jeho působení ve funkci.

Vykonávat dohled nad obviněnými, odsouzenými a podmíněně propuštěnými, ale také je vést k řádnému životu, poskytovat jim psychosociální pomoc a odborné vedení při odstraňování škodlivých návyků má být napříště úkolem probačních úředníků. Měli by spadat pod Probační a mediační službu, s jejímž vytvořením počítá vládní návrh zákona, který schválila Poslanecká sněmovna.

Zlepšení životních podmínek obviněných ve vazbě a podmínek pro styk obviněných s rodinami a pro stravování patří mezi cíle vládní novely zákona o vazbě, kterou přijala Poslanecká sněmovna. Její význam ovšem spočívá i v tom, že společně s novelou zákona o Probační a mediační službě a novelou obchodního zákoníku patří mezi předlohy, s jejichž schválením v parlamentu spojuje ministr spravedlnosti Otakar Motejl své další setrvání ve funkci.

Česká republika je připravena pro hospodářskou spolupráci na Balkáně České firmy a průmysl mají bohatou tradici ve spolupráci s balkánskými zeměmi. "Jsme připraveni pro hospodářskou spolupráci v tomto regionu," řekl na tiskové konferenci český premiér Miloš Zeman po jednání s řeckým protějškem Kostasem Simitisem. Obě země podepsaly dohodu o hospodářské, průmyslové a technické spolupráci. Ta specifikuje spolupráci v průmyslu a technologických procesech, energetice, zemědělství, potravinářském průmyslu, dopravě a telekomunikacích. "Velmi uvítám strategické dlouhodobé investice řeckých firem v ČR, včetně právě začínajícího privatizačního procesu," prohlásil Zeman s tím, že řeckého premiéra seznámil s investičními pobídkami platnými v ČR.

Premiéři Zeman a Simitis jednali také o budoucím rozšiřování Evropské unie (EU). "Plně chápeme, že jsou zde dva problémy, přičemž jeden z nich musí být vyřešen žadatelskými zeměmi, a to je povinnost přizpůsobit nejenom domácí legislativu evropským normám, ale také zajistit plnou implementaci pravidel," řekl na tiskové konferenci v Aténách Zeman. Druhým aspektem je podle něj prohloubení strategie EU, včetně společné obranné a zahraniční politiky. Řecký premiér vyjádřil plnou podporu vstupu ČR do EU a zároveň přání, aby přinejmenším řecká část Kypru vstoupila do unie přibližně ve stejné době jako první žadatelské země.

Řecko také předběžně vyjádřilo zájem o nákup stíhacích letounů L-159 z produkce Aero Vodochody pro vlastní letectvo. "Rýsuje se spolupráce v dalších oblastech zbrojního průmyslu," řekl premiér Miloš Zeman. Dále jde o odminovací zařízení, tahače Tatra, radary Vera a Komár a bojové vozy takzvané PVP. Odpověď na českou nabídku se očekává v červnu letošního roku.

Česká vláda chce dialog s odpůrci globalizace při zasedání MMF Praha bude dobře připravena na podzimní zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) a v zájmu účastníků zasedání i české vlády je také vést dialog s odpůrci globalizace, kteří hodlají v době zasedání v české metropoli pořádat demonstrace. Vicepremiér Pavel Mertlík to řekl po čtvrteční schůzce s prezidentem Václavem Havlem, který má vlastní plán na to, jak zajistit pokojnou komunikaci mezi účastníky zasedání a odpůrci globalizace. Prezidentova myšlenka už dostává konkrétní podobou a ve čtvrtek ji konzultoval s vládním zmocněncem Zdeňkem Hrubým, řekl ČTK Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Vicepremiér Mertlík zdůraznil, že je v zájmu účastníků zasedání, české vlády a centrální banky aktivně vést dialog s odpůrci globalizace.

Výroční zasedání MMF a Světové banky se má zúčastnit asi 18.000 oficiálních hostů. Na očekávané demonstrace proti zasedání se má podle některých zdrojů do Prahy sjet až 20.000 odpůrců globalizace. K udržení pořádku má být nasazeno kolem 11.000 policistů.

Oživení ekonomického růstu je podle guvernéra Tošovského pozvolné a neakcelerující Počet signálů naznačující hospodářské oživení v České republice roste, nicméně se neobjevují nové známky, které by svědčily o urychlení oživení ekonomického růstu. Na tiskové konferenci to řekl guvernér Česká národní banky Josef Tošovský. Centrální banka podle jeho slov očekává pro letošní rok růst hrubého domácího produktu o 1,5 procenta. Akceleraci oživení současné nastavení měnové politiky nebrání, řekl dále Tošovský. Bankovní rada proto ponechala úrokové sazby beze změny. K dosavadnímu vývoji kursu koruny Tošovský pouze uvedl, že oslabení v počátku května dané měnovým vývojem v Polsku, ČNB nevadilo. Jak dodal, česká centrální banka se již nyní plně orientuje na plnění svého inflačního cíle v roce 2001, který si stanovila pro čistou inflací cíl mezi dvěma až čtyřmi procenty.

Armáda ČR se blíží standardům NATO

Česká armáda se podle šéfa oddělení strategických záležitostí francouzského ministerstva obrany Perrina Brichambauta úspěšně přibližuje standardům běžným v armádách starších členů NATO. Brichambaut řekl, že to po roce členství v alianci dokazuje například práce českých vojáků v mezinárodních misích na Balkáně. Zároveň však soudí, že České republice nějaký čas potrvá, než dosáhne plné slučitelnosti, neboť to je "práce velmi náročná". Brichambauta do Prahy na dvoudenní pracovní návštěvu pozval náměstek ministra obrany Jaromír Novotný. Ve středu jednal se šéfem senátního zahraničního výboru Michaelem Žantovským o transformaci Západoevropské unie, která by se měla stát součástí Evropské unie. Hovořili o tom, jakou roli mají mít ve společné bezpečnostní politice Evropy země, které jsou sice členy NATO, ale zatím nejsou v Evropské unii.

Generál Šedivý ve Španělsku o profesionalizaci a modernizaci armády Náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý, který je na třídenní oficiální návštěvě ve Španělsku, jednal s náčelníkem generálního štábu Španělského království Santiagem Valderazem Caňestrem a ministrem obrany Federikem Trilloem o zkušenostech z profesionalizace španělské armády a o možnostech pomoci Španělska při modernizaci AČR. Jak ČTK řekl generálův mluvčí Martin Bulka, poznatky z profesionalizace španělských ozbrojených sil prokazují, že tento proces není dobré realizovat v kratším období než pět až šest let let. Španělské podmínky jsou přitom značně podobné českým, včetně poměru veřejnosti k branné povinnosti a vojenské službě. Ministr Trillo rovněž Šedivého ujistil plnou podporou začlenění AČR do NATO a nabídl spolupráci při modernizaci českých vzdušných sil.

Belgie ČR sdělila, že zavedení víz není na pořadu dne Belgie neuvažuje o zavedení víz vůči České republice kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl, který ostatně od března klesá. Sdělil to náměstkovi ministra zahraničí Martinu Paloušovi belgický ministr vnitra Antoine Duquesne. "Jednání bylo nekonfliktní, protože situace z hlediska počtu žadatelů o azyl je relativně příznivá. Belgická strana neměla důvod opakovat březnové stanovisko," řekl ČTK Palouš, který se s belgickými protějšky zaměřil na hledání metod a prostředků, jak problém romských azylantů řešit. Podle statistiky ministerstva požádalo v dubnu o azyl v Belgii 28 držitelů českých pasů, od začátku května pak osm; tyto počty je třeba vynásobit rodinnými příslušníky.

Značný pokles v počtu žádostí českých Romů o udělení azylu zaznamenaly v dubnu britské úřady. Podle údajů britského ministerstva vnitra požádalo v uplynulém měsíci o azyl 95 Romů z České republiky, což je o 135 méně než v březnu. Po dlouhé době se tak údaje o českých azylantech ani neobjevily na seznamu zemí s nejvyšším počtem žadatelů o azyl v Británii.

Výzva požaduje omluvu brněnské radnice za odsun Němců z města Omluvu německým obyvatelům Brna, kteří byli z města odsunuti na konci května 1945, požaduje po brněnské radnici výzva, s níž se na vedení města obrátilo občanské sdružení Mládež pro interkulturní porozumění. Při akci nazývané někdy také Pochod smrti, která se konala na základě vyhlášky Národního výboru pro Velké Brno, bylo z Brna na přelomu května a června 1945 odsunuto kolem 20.000 Němců. Stalo se tak ještě předtím, než odsun německého obyvatelstva z Československa schválila v srpnu téhož roku Postupimská konference. "Výzvu jsme obdrželi a bude se jí zabývat rada města," řekl ČTK Michal Žák z tiskového střediska brněnského magistrátu. Podle textu výzvy, který má ČTK k dispozici, "putovalo procesí až 35.000 osob za strašných podmínek do Pohořelic, ... mnozí zemřeli přímo na cestě vyčerpáním, jiní byli ubiti či zastřeleni". Celkový počet obětí odhadují autoři výzvy na několik set nebo dokonce až tisíce osob. Policejní vyšetřovatelé, kteří se případem podezření ze spáchání trestných činů při odsunu Němců z Brna zabývali, jej na konci roku 1995 odložili. Podle jejich tehdejšího vyjádření se neprokázalo, že by Němci na pochodu byli zabíjeni či vražděni.

Odbory: Vláda chce sociální dialog, naše názory však neakceptuje Sociálnědemokratický kabinet premiéra Miloše Zemana si za svůj cíl klade udržení sociálního dialogu se zástupci zaměstnanců, odboráři si však stěžují, že mnohdy jejich připomínky nechce vláda vyslyšet. Konzultace se sociálními partnery neznamená jim určité věci pouze oznamovat, řekl po skončení mezinárodní konference v rámci Evropského akčního dne k ocelářskému průmyslu v Ostravě šéf odborového svazu Kovo Jan Uhlíř. "Stávající vláda komunikuje s odbory lépe než předcházející. Určitě však není dialog na takové úrovni, jakou bychom si přáli a očekávali," dodal.

V Temelíně se zvýšila radioaktivita, lidé prý ale ohroženi nebyli

Při uskladnění dvou neutronových zářičů uvnitř jedné z budov jihočeské jaderné elektrárny Temelín ve čtvrtek 18. května se podle očekávání zvýšila radiaktivita v tomto objektu, ale nikoli mimo něj. ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář s tím, že nebylo tedy ohroženo zdraví pracovníků ani návštěvníků elektrárny, kteří v tento den využili nabídky k její prohlídce. Mluvčí tak reagoval na tiskovou zprávu sdružení Jihočeské matky, která hovoří o úniku radioaktivity; vedení elektrárny podle tohoto ekologického sdružení prý postupovalo krajně nezodpovědně, když o něm předem neinformovalo účastníky Dnů otevřených dveří v Temelíně 19. až 21. května.

Na podporu referenda o Temelínu cestovali nadšenci jako netopýři

Neotřelým způsobem dali ve čtvrtek najevo svůj postoj k jihočeské jaderné elektrárně Temelín olomoučtí studenti, kteří po vzoru netopýrů cestovali tramvají zavěšeni na tyči hlavou dolů. Chtěli tak upoutat pozornost cestujících, které vyzvali, aby podpořili petici za vyhlášení referenda o dostavbě Temelína. Petici, kterou před pár týdny sepsala koalice občanských iniciativ Referendum 2000, podepsalo v České republice již 48 a půl tisíce lidí. "Chtěli jsme poukázat na nesmyslnost výstavby jaderných elektráren a Temelína zvlášť. Právě cestování hlavou dolů dobře symbolizuje fakt, že celý záměr výstavby elektrárny je postavený na hlavu," řekla ČTK Jiřina Koukolová z Hnutí Duha.

Němečtí školáci debatovali na ministerstvu zahraničí Prostory Černínského paláce, sídla ministerstva zahraničí, oživily ve čtvrtek hlasy německých školáků. Středoškoláci ze Severního Porýní-Vestfálska se při besedě s pracovníky ministerstva zajímali například o podobnosti transformace v Česku a v postkomunistických zemích. Dotazovali se i na možnosti studií v České republice nebo zaměstnání u zahraničních firem. Beseda v Černínském paláci měla být podle organizátorů zaměřena na česko-německé vztahy a proces evropské integrace. Setkání spoluorganizovala Claudia Zöpelová, dcera náměstka německého ministra zahraničí Christopha Zöpela, který má na starosti evropskou politiku a rozšíření Evropské unie.

Děti v Senátu hovořily o drogách a dalších věcech, které je tíží Zrušení automatů na cigarety, zavedení drogové osvěty již od šestých tříd základních škol či zákonem zaručenou možnost na vytvoření "školních rad" dětí požadovali ve čtvrtek účastníci dětského sněmu v Senátu. Své návrhy k problémům týkajícím se života na prahu nového tisíciletí formulovali do usnesení, které předají k prostudování ministru školství Eduardu Zemanovi. Dětský sněm byl součástí právě zahájené Bambiriády 2000. Dětem a mládeži do neděle patří také Střelecký a přilehlý Dětský ostrov v Praze, na nichž vyrostlo dětské stanové městečko s ulicemi, branami, radnicí a náměstím.

Na pardubickém letišti slouží letka sokolů a rarohů

Čtyři služební sokoli patří v současné době k posádce pardubického vojenského letiště. Denně zahánějí z plochy letiště hejna havranů a dalších ptáků a chrání tak životy pilotů. "Při startu a přistávání může mít střet letadla s ptáky nejhorší následky. Biologická ochrana letiště je nejúčinnějším způsobem, jak toto riziko minimalizovat," řekl ČTK sokolník Jiří Galát ze stanice biologické ochrany letiště. Každé ráno vyváží na letištní plochu své svěřence, sokoly stěhovavé a rarohy jižní. Na pardubickém letišti "pracují" již 18 let. "Když jsme na českých letištích začínali, docházelo ročně na každém zhruba ke 20 střetům ptáků s letadly. Draví ptáci dokázali snížit tuto statistiku na čtvrtinu," uvedl Galát.

Na Pražské jaro přijelo trio z Vídně, vedené Čechem Vídeňské smyčcové trio představilo ve čtvrtek na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro rakouskou hudbu - tvorbu příslušníků dvou takzvaných vídeňských škol, jedné z 18. a druhé z 20. století. Uměleckým vedoucím komorního souboru je Čech Jan Pospíchal, houslista, od poloviny 80. let koncertní mistr Vídeňských symfoniků. Na violu hraje v triu Rakušan a na violoncello Švýcar. Pospíchal je laureátem soutěže Pražského jara z roku 1976. Po studiu na pražské Akademii múzických umění pokračoval ve Vídni, kde je od roku 1982 angažován v městském orchestru.

Pověst nejlepšího "českého" orchestru mimo území České republiky obhajovala ve čtvrtek na festivalu Královská liverpoolská filharmonie. Po desetileté šéfdirigentské éře Libora Peška ji už třetí sezónu vede další Čech - Petr Altrichter. Přední anglický orchestr byl s Altrichterem ve Smetanově síni neméně úspěšný než ve středu na koncertě s dirigentem Peškem. Program otevřela Janáčkova hudba a završila 3. symfonie Bohuslava Martinů. Hvězdným sólistou večera byl Steven Isserlis, který hrál stěžejní dílo britské hudby - Violoncellový koncert Edwarda Elgara.

Festival folkloru

S nadšením Pražané sledovali ve čtvrtek na náměstí Míru taneční a pěvecké vystoupení sedmi folklórních skupin, které zahájily druhý ročník mezinárodního folklórního festivalu Praha srdce národů. V téměř dvouhodinovém programu se představily amatérské soubory z Česka, Slovenska, Slovinska a Francie. Bouřlivý potlesk sklidila romská skupina Čhomoro a slovenské dětské soubory "malá Limborka" a Hájenky. Na čtyřdenním mezinárodním folklórním festivalu národů a národnostních menšin budou zastoupeny lidové písně a tance z Čech, Moravy, Slovenska, Bulharska, Maďarska, Polska, Ukrajiny, Slovinska a Francie. Všech 12 českých a 12 zahraničních souborů mohou Pražané vidět a slyšet nejen na festivalových představeních. Na sobotu je připraven průvod centrem hlavního města, který vyvrcholí vystoupením na Staroměstském náměstí. Záštitu nad festivalem převzal ministr kultury Pavel Dostál.

Národní galerie po čtyřech letech znovu otevřela palác Kinských

Výstavou "Konec světa?" Národní galerie otevřela po čtyřleté rekonstrukci palác Kinských na Staroměstském náměstí v Praze. Výstava je autorským projektem generálního ředitele Národní galerie Milana Knížáka a zahrnuje na 600 děl inspirovaných představami apokalypsy, nicoty či nových rájů z období od gotiky po současnost. "Chceme do galerie přitáhnout i negalerijní typy, proto jsme zvolili téma přesahující hranice umění," uvedl Knížák. Hranice obvyklých výstavních praktik překračuje i instalace ve 22 sálech a 16 sklepních prostorech paláce. Obrazy, grafiky, plastiky a instalace autorů zvučných jmen nejsou řazeny ani chronologicky ani tématicky. "V jednotlivých sálech by mělo být cítit napětí, aby si samotní návštěvníci začali klást otázky," uvedl Knížák. Sám vystavuje dvě díla.

"Děvčátko ze známky" má setkání s Masarykem dodnes v paměti

Nebývalý dárek - novou emisi známky, na níž je vyobrazen prezident Tomáš Garrigue Masaryk s tříletým děvčátkem v kyjovském kroji, dostala v minulých dnech ve Žďáru nad Sázavou ke svým pětasedmdesátým narozeninám americká krajanka Eva Neugebauerová-Haňková. Na známce, která po roce 1938 obletěla svět, je totiž vyobrazena ona a výjimečný okamžik si dodnes živě pamatuje. "Někdo mi dal do ruky kytku a řekl mi, abych ji na tribuně podala tomu starému pánu," řekla ČTK Eva Neugebauerová-Haňková. Setkání navždy spočinulo v paměti i její matky - osmadevadesátileté vitální paní: "Najednou se mi Evička mezi davy lidí ztratila a já ji potom uviděla, jak leze po schodech na tribunu a prochází se před panem prezidentem. Ten ji pobaveně pozoroval a pak mu ji přistrčili do náručí," popsala historický okamžik.

Ze sportu:

Zástupci Evropské fotbalové unie (UEFA) v Nyonu oznámili, že pro příští ročník klubových pohárů bude platit stejný model, podle něhož se hrálo i v tom právě skončeném. Tisková zpráva UEFA potvrdila již dříve známý fakt, že Sparta Praha bude nasazena do třetího předkola Ligy mistrů a Slavia do druhého. Vítěz Poháru Českomoravského fotbalového svazu Slovan Liberec vstoupí do Poháru UEFA v prvním kole základní části, třetí ligový celek Petra Drnovice absolvuje předkolo.

Pětidenní přípravu v prostředí sportovního hotelu Vega u Luhačovic měli za sebou fotbaloví reprezentanti České republiky do 21 let, když ve čtvrtek nasedali do autobusu, který je převezl přes hraniční přechod do sedmdesát kilometrů vzdálených Piešťan. Ve slovenských lázních stráví nejméně sedm nejbližších dnů během svého vystoupení na mistrovství Evropy, jež je zároveň kvalifikací pro olympiádu.

Členové Asociace hráčů ledního hokeje požádali v otevřeném dopisu premiérovi České republiky Miloši Zemanovi vládu o podporu zejména mládežnického hokeje. V dopise, který podepsali členové správní rady Jiří Dopita, Robert Reichel, Dušan Salfický a výkonný ředitel asociace Marek Herman, hokejisté doufají, že Zeman odpovědně zváží možnosti vlády, a oznamují, že v následujících dnech požádají o osobní setkání.

Česká tenistka Jana Novotná, která loni ukončila kariéru, dostala pozvání k netradičnímu exhibičnímu vystoupení v královském Buckinghamském paláci. Wimbledonská vítězka z roku 1998 si v rámci benefičního vystoupení pro Národní společnost na ochranu dětí před násilím zahraje 2. července v Londýně smíšenou čtyřhru společně s ruskou hráčkou Annou Kurnikovovou, Francouzem Henrim Lecontem a Mansúrem Bahramím z Íránu.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.