Zprávy pátek, 26. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Rusko obvinilo ČR, že se nadále podílí na podpoře teroristických sil v Čečensku Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Českou republiku, že se nadále podílí na podpoře separatistických a teroristických sil v Čečensku, a naznačilo, že by to mohlo mít dopad na rusko-české vztahy. Moskva tak reagovala na pondělní nótu českého ministerstva zahraničí, která byla odpovědí na ruský protest v souvislosti s nedávným přijetím čečenských představitelů oficiálními osobami v České republice.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí se k nové ruské nótě staví odmítavě

Na novou ruskou nótu týkající se nedávné návštěvy čečenského ministra zahraničí v České republice reagoval ve čtvrtek odmítavě ředitel tiskového odboru českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Řekl, že Česká republika nehodlá měnit postoj vyjádřený v nótě Rusku z 22. listopadu. "Ruská nóta nás mírně řečeno poněkud překvapila", řekl Pospíšil. Uvedl, že obsah české nóty, na níž nyní Rusko reagovalo, plně odpovídal závěrům istanbulského summitu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, se kterými se nakonec plně ztotožnila i Ruská federace. Odmítáme tvrzení, že podporujeme separatismus a terorismus. Naopak v naší nótě vyjadřujeme plnou podporu územní celistvosti Ruské federace a odsuzujeme všechny formy terorismu, dodal řekl Aleš Pospíšil.

Premiér Miloš Zeman k protestu Ruska poznamenal: "Domnívám, že obviňovat celý čečenský národ z toho, že jsou to samí teroristé, by bylo velmi nespravedlivé. Ostřeji reagoval na ruskou nótu šéf senátního zahraničního výboru Michael Žantovský, podle kterého vyzněla jako "otevřeně nepřátelský akt".

České ministerstvo zahraničí ve své pondělní nótě zdůraznilo, že Česká republika uznává a podporuje územní celistvost Ruska, nicméně upozornilo, že postup ruských sil v Čečensku už není pouze vnitřní věcí Ruské federace, neboť při něm dochází k rozsáhlému a opakovanému porušování lidských práv a k utrpení civilistů. Praha zároveň označila čečenský konflikt za "jeden z naléhavých problémů euroatlantického prostoru, který Českou republiku nemůže nezajímat i s ohledem na její přátelské vztahy s Ruskem".

Prezident Václav Havel vítá dohodu o dělení federálního majetku

Dohodu o dělení federálního majetku, kterou ve středu v Bratislavě podepsali předsedové české a slovenské vlády považuje prezident Václav Havel za správné řešení, které ukončí léta se táhnoucí spory. Podle dostupných informací Česká republika na Slovensko vrátí 4,5 tuny slovenského zlata, které dosud zadržovala centrální banka za mnohamiliardovou pohledávku. Tu Slovensko neuznalo a zaplatí za ni jen symbolickou jednu korunu. Dohodu čeká ještě ratifikace v parlamentech obou zemí.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus, který coby někdejší premiér neúspěšně vedl jednání o rozdělení majetku, se podivil nad tím, že tak citlivou záležitost rozhodla menšinová vláda ČSSD bez konzultace s politickými partnery. Poznamenal, že toto řešení předložil v podobné formě už před několika lety.

Desetimiliardovou ztrátu, která vznikne nárazově České národní bance odpuštěním slovenského dluhu, vláda zřejmě uhradí postupně, takže se nepromítne najednou do státního rozpočtu na příští rok. Uvedl to náměstek ministra financí Jan Mládek s tím, že jednání mezi vládou a centrální bankou by měla skončit do 15. prosince.

Václav Klaus jednal se signatáři prohlášení "Děkujeme, odejděte!

O pocitu nespokojenosti se současným stavem České republiky hovořili předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a signatáři prohlášení "Děkujeme, odejděte!" Šimon Pánek a Vlastimil Ježek. Krátce po setkání Klaus uvedl, že se s bývalými studentskými vůdci při analýze situace v zemi do "nemalé míry shodl". Ti však podle něj neuvedli návrh jak situaci řešit. Vlastimil Ježek prohlásil, že po hodinovém rozhovoru "plného urážek, invektiv a neposlouchání" z Klausovy strany se o žádné shodě nedá mluvit. Proti tomu protestoval mluvčí ODS, který byl schůzce přítomen. K apelu, kterým vyzvali bývalí pražští vůdci studentské revoluce v roce 1989 k odchodu špičky nynější politické garnitury, se připojil i rektor olomoucké univerzity Lubomír Dvořák. "Jako rektor se dostávám do kontaktu s čelnými představiteli politických stran a stále častěji vidím, že nemají vůli se dohodnout a zabývat se věcmi, které lidi trápí," řekl Dvořák. Prorektor Jindřich Schulz (ODS) považuje výzvu za legitimní, sám by se však pod ni nikdy nepodepsal. "Pro mě je výzva nepřijatelná. Do politiky jsem vstoupil teprve před několika lety proto, abych mohl věci ovlivnit. Doporučoval bych to i autorům výzvy. Když někoho vyzývají, aby odstoupil, měli by být připraveni sami nastoupit," doplnil Schulz.

Ministři zahraničí České republiky a Mexika podepsali dohodu o bezvízovém styku

Česko-mexickou dohodu o zrušení vízové povinnosti podepsali ve čtvrtek v Mexiko City mexická ministryně zahraničí Rosario Greenová a její český kolega Jan Kavan. Aby vstoupila v platnost, musejí ji ještě schválit parlamenty obou zemí. Mexiko se pak připojí k Ekvádoru, Kostarice, Chile a Bolívii - dosud jediným latinskoamerickým zemím, kam mohou čeští turisté jezdit bez víz. Rosario Greenová a Jan Kavan podepsali také novelu dohody o zrušení vízové povinnosti pro držitele diplomatických a služebních pasů.

Během návštěvy ministra zahraničí Kavana v Mexiku byla potvrzena velká investice v České republice. Dohodu o investici ve výši asi šesti miliard korun potvrdil v Mexiku viceprezident firmy Nemak Salvador Ramos po rozhovoru s českým ministrem zahraničí Janem Kavanem. Nemak postaví v Plzni "na zelené louce" továrnu na výrobu hliníkových hlav pro motory osobních vozů. Jde o jednu z největších zahraničních investic v České republice. V Plzni by díky tomu mělo vzniknout 900 pracovních míst a další 2000 nepřímo v západních Čechách.

Podle Jaroslava Zvěřiny jsou francouzští poslanci pozitivně naladěni vůči ČR

Pozitivní postoj francouzských poslanců k připravenosti ČR na vstup do Evropské unie vyjádřil předseda výboru pro EU francouzského Národního shromáždění Alain Barrau při setkání s delegací výboru české Poslanecké sněmovny pro evropskou integraci. Jak řekl vedoucí delegace Jaroslav Zvěřina, obě strany se shodují na tom, že ČR "nemá žádné velké zpoždění v připravenosti za žádným státem první vlny".

Zástupce šéfa pražské pořádkové policie Brajer odchází do civilu

Náměstek ředitele pražské pořádkové policie Jan Brajer, který kandidoval na funkci jejího ředitele, se rozhodl odejít ze služby. Podle médií měl velet při zásazích Veřejné bezpečnosti proti demonstrantům v roce 1989. "Byl jsem seznámen ředitelem pražské policejní správy, že z rozhodnutí policejního prezidenta Jiřího Koláře nesmím vykonávat funkci, kterou v současné době vykonávám," zdůvodnil Brajer České televizi své rozhodnutí odejít do civilu.

Brajer, který řídil v minulých letech policejní opatření při demonstracích v ulicích Prahy, je vidět na videozáznamu jedné z akcí takzvaného Palachova týdne v lednu 1989. Policie tehdy ostře zasahovala proti odpůrcům komunistického režimu. Videozáznam potvrzující Brajerovu účast v sobotu odvysílala Česká televize.

Ministr vnitra Václav Grulich jednal v Rumunsku a Bulharsku o boji proti zločinu

Konkrétní formy spolupráce, zejména v boji proti organizovanému zločinu a nelegální migraci, dohodl ministr vnitra Václav Grulich v uplynulých dvou dnech se svými resortními protějšky v Bulharsku a Rumunsku. Obě země například vyšlou na své zastupitelské úřady v České republice styčného důstojníka, který bude trvale spolupracovat s českou policií. Má jí pomáhat při zjišťování totožnosti ilegálních migrantů i v úsilí o potírání zločinu.

V Boleticích začalo mezinárodní cvičení armádních průzkumníků

Ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice na Českokrumlovsku začalo dvoudenní soutěžní mezinárodní cvičení armádních průzkumníků. Už 11. ročníku cvičení pod názvem Rakouská patrola se zúčastní osmdesát hlídek ze 14 zemí. Dnes se cvičení přesune do okolí rakouského města Freistadt, kde bude také vyhodnoceno. Českou armádu reprezentují průzkumníci z Prostějova a Vimperka.

České vládě se podle New York Times po zbourání zdi v Ústí ulevilo, Romové si ale nepomohli

Jak napsal americký deník The New York Times, české vládě se po zbourání zdi v ústecké Matiční ulici ulevilo. Romové, kteří proti zdi protestovali, si však příliš nepomohli, protože jejich čeští sousedi se stěhují pryč. Zeď byla symbolem rasismu a pro Českou republiku se stávala překážkou na cestě do Evropské unie. Vláda proto věnovala ústecké radnici deset miliónů korun na zlepšení sociálních podmínek ve městě, které postihl úpadek průmyslu. Část pomoci však půjde na vykoupení tří domků, jejichž obyvatelé chtějí ulici opustit. Pro Romy a ochránce lidských práv je to však Pyrrhovo vítězství. "Nyní to bude skutečné ghetto," citoval list romského aktivistu Tibora Badu.

Rakouští neonacisté uvažovali o vybudování výcvikového střediska v ČR

Rakouská policie zatkla skupinu mladých neonacistů, kteří uvažovali o vybudování výcvikového střediska na českém území. Šlo o venkovskou usedlost poblíž hraničního přechodu Dolní Dvořiště. S žádnými osobami obdobného smýšlení v Česku však neonacisté kontakty neměli. Skupina připravila seznam levicově zaměřených osobností, které by zlikvidovala jako první, jakmile by převzala moc.

Ministerstvo spravedlnosti se bude muset zřejmě poprvé omluvit

Ministerstvo spravedlnosti přiznalo, že se zřejmě poprvé bude muset z rozhodnutí soudu omluvit občanovi za chybu svého zaměstnance. Stát, jejž ministerstvo zastupovalo, totiž ve středu prohrál soudní spor, v němž muž z Olomouce žaloval místopředsedkyni tamního soudu za to, že jej neprávem obvinila z vyhrožování. Mluvčí ministerstva Vladimír Voráček nechtěl verdikt soudu komentovat, protože o něm ví jen z doslechu.

Za libereckou firmou Agroplast, na kterou uvalily USA sankce, stály podle ministra Bašty ruské banky

Za libereckou firmou Agroplast, na kterou Spojené státy uvalily sankce kvůli podezření ze zprostředkování prodeje 40 bojových letadel MiG-21 do severní Koreje, stojí podle ministra Jaroslava Bašty ruské banky. Představitelé Agroplastu jsou podle České televize podezřelí také z uzavírání kontraktů na dodávky leteckých motorů pro bojové letouny MiG-29 do Íránu a severní Koreje. Ministr Bašta České televizi potvrdil, že se o Agroplast zajímají české i americké tajné služby.

Ministerský předseda Bavorska Edmund Stoiber se vyslovil proti "dělící čáře" za dějinami sudetských Němců

Proti "dělící čáře" za dějinami Němců vysídlených po válce ze zemí střední a východní Evropy se vyslovil ministerský předseda Bavorska Edmund Stoiber při odhalení "ústředního pomníku útěku a vyhnání" v centru Norimberka. Bavorská opozice však akci kritizovala s tím, že se při ní zapomnělo na vinu Němců na zločinech nacismu.

Ve Vídni pokračuje sympozium o politice Edvarda Beneše

V rakouském hlavním městě Vídni pokračuje dvoudenní mezinárodní vědecko-historické sympozium Edvard Beneš a československá zahraniční politika 1918-1948. Má osvětlit činnost tohoto významného představitele našeho státu a vytvořit rámec pro pochopení prezidentských (tzv. Benešových) dekretů, jež po druhé světové válce upravovaly odsun sudetských Němců z ČSR. "Po roce 1989 převládal názor, že naše vztahy s Rakouskem jsou zcela bezproblémové. Pak se ale ukázalo, že rakouská strana otvírá otázky, u kterých jsme to ani netušili, včetně nevyřešených problémů minulosti," řekl poslanec Jiří Vlach s poukazem na hlasy z Vídně požadující zrušení tzv. Benešových dekretů.

Česká strana podle Vlacha odmítá možnost zrušení dekretů týkajících se vysídlení "od samého počátku", protože by to vyvolalo "nedozírnou lavinu" dalších právních důsledků, a přiklání se k pragmatické paralele s mnichovskou dohodou: oba právní akty jsou coby výsledek určité historické situace dnes už dávno "vyhaslé", aniž by bylo nutné stanovovat, od kdy přesně se tak stalo.

Poslanci kritizovali Českou televizi

Tvrdé kritice především ze strany poslanců Občanské demokratické strany čelila při jednání sněmovní komise pro sdělovací prostředky Česká televize i Rada ČT. Poslanci televizi obvinili, že její diskusní pořady jsou nevyvážené a neobjektivní. Zatímco předseda Rady složitou situaci v televizi připustil, její ředitel Jakub Puchalský výhrady k diskusním pořadům odmítl.

IVVM: Třetina obyvatelstva médiím nevěří

Z výsledků listopadového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že téměř třetina obyvatel, konkrétně 30 procent, přistupuje k médiím skepticky a příliš jim nevěří. Jen určitým sdělovacím prostředkům věří 27 procent Čechů a 19 procent lidí poznatky z vybraných médií konfrontuje se zprávami odjinud. 43 procent lidí si myslí, že redaktoři prosazují vlastní názory na úkor objektivity. Nedůvěru k médiím mají především lidé se základním vzděláním a se špatnou životní úrovní.

České televize připravila dokument o Oskaru Schindlerovi

Upozornit na některé méně známé okolnosti spojené s životem svitavského rodáka Oskara Schindlera, který za druhé světové války zachránil před smrtí v koncentračních táborech více než tisíc židovských vězňů, chce dokument natočený ostravským studiem České televize. Dokument sleduje působení Schindlera v německé vojenské zpravodajské službě, kvůli němuž se po válce ocitl na seznamu hledaných válečných zločinců. Dokument přináší s pomocí výpovědí pamětníků, historiků a poprvé také psychoanalytika nová unikátní svědectví, která odmaskovávají vlídnou tvář Schindlera.

V ČR je více než 400 lidí s virem HIV

V České republice bylo na konci října 433 lidí s virem HIV, který způsobuje smrtelnou chorobu AIDS. Jejich počet, který trvale zůstává na nízké úrovni, nemá v Evropě obdoby, řekla Marie Brůčková z Národní referenční laboratoře AIDS při zahájení osmého mezinárodního semináře nazvaném AIDS, drogy a my. Varující podle ní je, že se zvyšuje počet nakažených žen, které se na celkovém počtu infikovaných podílejí 19 procenty.

Nadace Jedličkova ústavu vybrala od občanů 1,3 miliónu korun

Téměř 1 milión 300 tisíc korun darovali občané na nákup rehabilitačních a kompenzačních pomůcek pro děti s tělesným postižením do kasiček, které má Nadace Jedličkova ústavu v obchodních domech po celé republice. Sbírka bude pokračovat až do konce roku 2000.

Poslední rozloučení s Josefem Luxem se bude konat v pondělí

Poslední rozloučení s Josefem Luxem, který podlehl v boji s leukémií, se bude konat v pondělí v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Zádušní mši za někdejšího předsedu lidovců, který zemřel v pondělí v americkém Seattlu, bude sloužit český katolický primas kardinál Miloslav Vlk. Posledního rozloučení se zúčastní i prezident Václav Havel.

Národní galerie vystavuje deskové obrazy z legendy o sv. Kateřině Alexandrijské

Dva deskové obrazy z legendy o sv. Kateřině Alexandrijské, které Národní galerie v Praze zakoupila na loňské aukci v New Yorku, nyní představuje malá pracovní výstava Sbírky starého umění v klášteře sv. Jiří na Pražském hradě. Obrazy Sv. Kateřina před císařem Maxentiem a Pohřeb sv. Kateřiny jsou připisovány Mistru Litoměřického oltáře, který patřil k největším malířům jagellonské Prahy přelomu 15. a 16. století.

Národní dům na Smíchově představuje umění katalánských mistrů

Tvorbu téměř 40 umělců spjatých s Katalánskem, svébytnou autonomní oblastí Španělska, mapuje výstava Katalánští mistři 20. století v pražském Národním domě na Smíchově. Mezi osmi desítkami obrazů, plastik a fotografií nechybějí díla Pabla Picassa, Salvadora Dalího, Joana Miróa či Antonia Gaudího. Výstava bude otevřena do 2. ledna.

Slavia Praha smetla v Poháru UEFA fotbalisty Steauy 4:1

Pět branek padlo na Strahově v prvním zápase 3. kola Poháru UEFA, z toho čtyři vstřelili po skvělém výkonu fotbalisté pražské Slavie. Hostující Steaua Bukurešť až v závěru snížila na 4:1. Odveta se hraje za 14 dní v Bukurešti.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Oblačno, až zataženo, ojediněle sněžení. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.