Zprávy pátek, 26. února 1999

A nyní podrobně :

ČR a Polsko dnes podepíší začlenění svých zemí do NATO

Prezidenti České republiky a Polska Václav Havel a Aleksander Kwaszniewski podepíší dnes začlenění svých zemí do NATO. Ratifikační listiny poté odevzdá ministr zahraničí Jan Kavan spolu se svými resortními protějšky z Polska a Maďarska 12.března ve městě Independence v americkém státě Missouri. Předáním listin šéfce americké diplomacie Madeleine Albrightové se ČR, Polsko a Maďarsko oficiálně stanou členy aliance.

Podle zástupců Vrchního velitelství spojeneckých sil NATO v Evropě splnila Česká republika vojenské požadavky nutné pro vstup do Severoalantické aliance. Podle mluvčího ministra obrany Milana Řepky to představitelé aliance řekli v závěru čtvrtečním pracovního jednání na ministerstvu obrany, které bylo posledním před oficiálním vstupem České republiky do NATO.

Havel: Začlenění do NATO nemá pouze vojenskou dimenzi

Přijetím do Severoatlantické aliance dává podle prezidenta Václava Havla euroamerická civilizace České republice jasně najevo, že ji přijímá jako účastníka jejích hodnot, jako ty, kteří je sdílejí a kteří je v minulosti spoluvytvářeli. Uvedl to dnes v rozhovoru pro Český rozhlas. NATO je podle prezidenta aliancí určenou k obraně určitých hodnot, lidských práv, demokratického parlamentního pořádku a svobodné tržní ekonomiky. "Přijetím do aliance je nám naprosto jasně dáno najevo, že nás všichni přijímají jako účastníky těch hodnot - jako ty, kteří je sdílejí, kteří je v minulosti spoluvytvářeli," řekl.

Prezident Havel a kardinál Vlk se zúčastnili konference v Berlíně

Evropa jako celek dluží světu podle českého prezidenta Václava Havla cestu, jak se vypořádat s civilizačním nebezpečím, které mu sama dala. Dluhy však mezi sebou mají i západní a východní Evropa, řekl Václav Havel v Berlíně na konferenci o budoucnosti sjednocující se Evropy. "Právě ve čtvrtek uplynulo 51 let od komunistického puče na území Československa a následného spuštění "železné opony". I deset let po stržení opony však po ní něco zbylo," připomněl dále prezident. Přijetí do Severoatlantické aliance bude podle něj určitým psychologickým krokem k překonání opony.

Týž den převzal v Berlíně český kardinál Miloslav Vlk z rukou německého prezidenta Romana Herzoga německé státní vyznamenání - Velký kříž za zásluhy. Herzog přitom označil českého katolického primase "nejen za jednoho z nejvýznamnějších stavitelů, ale i za důležitý pilíř mostu česko-německého usmíření". Kardinál Vlk poprosil ve jménu všech českých křesťanů o prominutí bezpráví, která byla na našich i německých občanech spáchána po druhé světové válce.

Poslanci se seznámili s vládní hospodářskou strategií země

S vládní hospodářskou strategií České republiky před vstupem do Evropské unie se ve čtvrtek seznámili poslanci. Strategie klade důraz na hospodářský růst a sociální soudržnost. Nevolí přitom co nejrychlejší splnění veškerých požadavků unie, ale chce České republice zajistit co možná plynulý vstup do unie.

Reakce politiků na Zprávu o stavu české společnosti

Kritický osten postrádá podle bývalého ministra vnitra a současného šéfa Unie svobody Jana Rumla část vládní Zprávy o stavu české společnosti, která se zabývá bezpečnostní problematikou. Ruml si to zdůvodnil tím, že tato pasáž byla vypracována na základě koncepčních materiálů, které vznikly ještě za jeho působení. "To bylo patrně důvodem, proč vláda dala tuto část zprávy ministrům Václavu Grulichovi a Jaroslavu Baštovi k přepracování," podotkl Ruml ve svém stanovisku, které ve čtvrtek ČTK tlumočil jeho tiskový mluvčí Patrik Nacher.

Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf podezřívá vládu Miloše Zemana, že si chmurným obrazem české společnosti a jejích perspektiv vytváří alibi u občanů. Ve čtvrtečním vyjádření pro ČTK ke Zprávě vlády o stavu české společnosti Ransdorf kabinet nepřímo vyzval, aby nelpěl na pokračování polistopadového vývoje a řešil situaci nestandardně.

Podle exministra průmyslu a obchodu Karla Kühnla 'Unie svobody) se sociální demokracie snaží prodloužit stav, kdy neschopnost vládnout bude svalovat na chyby minulých vlád. ČSSD není schopna vládnout, vyvést zemi ze současné situace nebo dokonce ji dovést do EU či dokončit transformaci. "Tato menšinová vláda toho nebude schopna nikdy," řekl ve čtvrtek ČTK Karel Kühnl v reakci na zprávu o stavu společnosti.

Místopředseda ODS a stínový ministr vnitra Ivan Langer vyvozuje z informací, které má o vládní Zprávě o stavu společnosti k dispozici, že tento materiál je "špatnou diagnózou od špatného lékaře". Zpráva, ve které ČSSD velmi kriticky hodnotí jak stav ekonomiky, tak další oblasti života v ČR, podle Langra není ani v nejmenším poznamenána snahou o seriózní a objektivní analýzu uplynulého období.

Objektivnost a věrohodnost vládní zprávy o stavu společnosti zpochybňují i lidovci. Ty velmi zaráží, že v ekonomické části zprávy jsou srovnávány makroekonomické ukazatele z roku 1990 a z roku letošního, tedy údaje odrážející údajně naprosto rozdílné ekonomické prostředí a situaci. "To je srovnávání nesrovnatelného," řekl ve čtvrtek novinářům poslanec Miroslav Kalousek.

Jan Fencl ustoupil od možnosti toku dotací přes odbytová centra

Ministr zemědělství Jan Fencl ustoupil od myšlenky toku státních dotací přes odbytová centra. Z polemiky, která se na toto téma rozpoutala, podle něj vyplynulo, že takový způsob financování by mohl zemědělce rozdělit. "Zaznamenali jsme nepříjemnou ideologizaci tohoto problému, když vznik odbytových center byl přirovnáván k dalšímu pokusu o kolektivizaci, či návratu k bolševickým způsobům hospodaření," řekl Fencl na čtvrtečním jednání Svazu zemědělských družstev a společností na Jihlavsku. "To je naprosto absurdní, protože tento systém funguje všude ve světě," podtrhl.

Podle Volného může být další posudek Evropské komise ještě horší

Příští posudek Evropské komise, týkající se malého pokroku České republiky při integraci do Evropské unie, může být ještě horší. Uvedl to ředitel odboru harmonizace českého a evropského práva Jan Volný na zasedání sněmovní komise pro evropskou integraci. Přijímání nových zákonů slučitelných s evropským právem totiž podle něj pokračuje velice pomalu. Chybí i politická vůle k zásadnímu zásahu v některých ožehavých oblastech. Mezi citelné díry v českém právním řádu patří, podle Volného, například úprava státní pomoci.

Prezident Klestil vyznamenal bývalého šéfa generálního štábu Nekvasila

Za mimořádné zásluhy o vynikající a intenzivní spolupráci mezi českou a rakouskou armádou vyznamenal rakouský prezident Thomas Klestil bývalého náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Nekvasila. Ten stál v čele generálního štábu české armády od července 1993 do loňského května, kdy ho nahradil Jiří Šedivý. Při odchodu z funkce mu tehdejší ministr obrany Michal Lobkowicz i prezident Václav Havel slibovali jinou, neméně významnou funkci, například vedení vojenské části mise ČR při NATO v Bruselu. Nyní však Nekvasil působí jako poradce ministra obrany Vladimíra Vetchého.

Vetchý: Nízký počet vysokoškoláků na vojně je závažný problém

Ministr obrany Vladimír Vetchý považuje za závažný problém nízký počet absolventů civilních vysokých škol, kteří nastupují základní vojenskou službu. Podle údajů generálního štábu nastoupilo letos základní vojenskou službu pouze 15,6 procenta absolventů vysokých škol, schopných služby. Náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý proto vydal nařízení, podle něhož má být vysokoškolákům při výkonu vojenského služby přidělována práce podle úrovně dosaženého vzdělání.

Ministerstvo obrany se v březnu chystá oslovit výrobce stíhaček

Během března se chystá ministerstvo obrany oslovit západní zbrojovky a některé státy, aby předložily své nabídky na projekt přezbrojení českého armádního letectva novými nadzvukovými letouny. Ministr obrany Vladimír Vetchý členům sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost řekl, že ministerstvo k tomuto účelu připravuje oficiální dopis o zájmu nakoupit stíhačky.

Talíř a Zahradil zvažují, zůstanou-li ve vládní komisi pro církev

Poslanci Jaromír Talíř 'za KDU-ČSL) a Jan Zahradil 'za ODS) zvažují, zda zůstanou členy vládní komise pro řešení vztahů státu a církví. Nezávisle na sobě ve čtvrtek ČTK řekli, že se rozhodnou, až jim bude zcela jasná pozice vládní komise v situaci, kdy bude vytvořena ještě expertní komise za účasti zástupců církví. Ti vládní komisi opustili kvůli účasti zástupce KSČM.

Političtí vězni i politici uctili památku obětí komunismu

Památku obětí komunistického režimu uctilo ve čtvrtek přímo v pankrácké soudní síni, kde byly vanášeny rozsudky smrti a dlouholeté tresty vězení, přes 50 politických vězňů a zástupců politických stran. Minutou ticha a zpěvem české hymny si tak připomněli 51.výročí převzetí moci komunisty v Československu. Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín, který stanul před pankráckým soudem v roce 1952, varoval před rostoucím vlivem komunistické strany na české politické scéně. "Napomáhají jim však naše vlastní chyby," podotkl.

V České republice vychází Černá kniha komunismu

Zločinnou tvář komunismu mapuje dvoudílná Černá kniha komunismu. Její český překlad vyšel právě ve čtvrtek, tedy symbolicky v den 51.výročí komunistického převratu v někdejším Československu. O kontroverzní knize, která už při svém prvním vydání ve Francii v roce 1997 vzbudila značný ohlas, diskutovali se studenty, politickými představiteli a širokou veřejností dva z autorů - Stéphane Courtois a Karel Bartošek.

Šumperští si připomněli sebeupálení Jana Zajíce

Odkaz šumperského studenta Jana Zajíce, který se přesně před 30 lety upálil, aby vyburcoval veřejnost z lhostejnosti vůči nastupující normalizaci, si ve čtvrtek před Průmyslovou školou v Šumperku připomněli jeho profesoři, přátelé i novináři, kteří o jeho činu v roce 1969 psali. K bustě, umístěné před školou, která tehdy byla centrem odporu proti okupantům na severu Moravy, položili květiny, věnce a zapálili svíčky. Jeden věnec poslal i prezident Václav Havel.

V lednu přešlo ilegálně hranice do ČR téměř 2500 lidí

Celkem 2442 nelegálních přechodů státních hranic České republiky zaznamenala v lednu cizinecká a pohraniční policie. Podle informací policejní mluvčí Ivany Moosové přes hranice minulý měsíc nejčastěji nelegálně přecházeli občané Svazové republiky Jugoslávie, kterých policisté zaznamenali 622. Ve srovnání s předcházejícím měsícem se počet ilegálních přechodů snížil v lednu celkově o 610.

Celkem 3162 pašeráků lidí bylo zadrženo během loňského roku na německých hranicích. Prvenství drží občané České republiky, kterých německé úřady zajistily 738. Po nich následují Jugoslávci a Němci. Německá hraniční policie zadržela v roce 1998 více nelegálních uprchlíků i převáděčů, než o rok dříve. Utečenci pocházejí hlavně ze zemí bývalé Jugoslávie, dále pak z Afghánistánu, Rumunska a Iráku. Hlavním tahem nelegální migrace do Německa byly loni opět hranice s Českou republikou.

Celníci odhalili v Praze heroin za 60 miliónů korun

Šedesát kilogramů heroinu odhalili pražští celníci ve středu při kontrole dvou českých občanů v zavazadlovém prostoru jejich vozidla. Uvedené množství drogy má na černém trhu hodnotu 60 miliónů korun. ČTK o tom ve čtvrtek informovala tisková mluvčí Generálního ředitelství cel Nina Psotová.

BIS k tvrzení belgického listu La Libre Belgique

Mluvčí BIS Jan Šubert označil za lživé tvrzení belgického listu La Libre Belgique, že česká civilní kontrarozvědka operovala proti prezidentu Václavu Havlovi. Belgický list napsal, že je očividná spolupráce mezi Slovenskou informační službou, která je vyloučena z konzultací se západními zpravodajskými službami, a BIS, která se oficiálně zbavila příslušníků bývalé StB. Podle listu La Libre Belgique je také projevem skutečného pokrytectví, když BIS, zapletená do operace namířené proti vlastnímu prezidentovi, je přijímána západními kruhy, a SIS nikoli.

Soudek rezignoval na funkci předsedy představenstva Tatry

Bývalý předseda představenstva a generální ředitel Škody Plzeň Lubomír Soudek odstoupil ve čtvrtek z funkce předsedy představenstva akciové společnosti Tatra Kopřivnice. Žádost o abdikaci předal Soudek členům představenstva s tím, že nezastupuje Škodu Plzeň, která je majoritním vlastníkem Tatry, a je nutné, aby předsedou představenstva byl právě zástupce Škody. Odstoupením Lubomíra Soudka z funkce předsedy představenstva a.s.Tatra Kopřivnice se bude na pátečním jednání zabývat představenstvo kopřivnické automobilky.

Pavlovec: Temelín by způsobil redukce výroby uhelných elektráren

Zprovoznění jaderné elektrárny Temelín v plánovaném termínu mezi lety 2001 až 2004 by způsobilo drastické redukce výroby v uhelných elektrárnách. Vznikla by nadbytečná výrobní kapacita a tento nadbytek by přetrvával až do roku 2015, řekl ve čtvrtek ČTK pověřenec země Horní Rakousko v České republice Radko Pavlovec. Reagoval tak na sdělení elektrárenské společnosti ČEZ, která prostor pro umístění výkonu JETE na tuzemském energetickém trhu očekává zhruba do roku 2005.

Dostavbě jaderné elektrárny Temelín chce zabránit dolnorakuský Zemský sněm. Konstatovali to šéfové parlamentních klubů lidovců a sociálních demokratů Ernst Strasser a Anton Koczur. Ve společném prohlášení požádali dolnorakouskou vládu, aby proti české jaderné elektrárně podnikla příslušné kroky. Pokud se Česká republika Temelína zřekne, zasadí se Rakousko v Evropské unii o pomoc při realizaci alternativního řešení.

IVVM: Lepší lustrační zákon by uvítalo 30 procent obyvatel

Přijetí nového lepšího lustračního zákona by přivítalo 30 procent obyvatel České republiky a prodloužit platnost nynějšího by si přálo 14 procent respondentů. Vyplývá to z výsledků únorového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Po skončení platnosti lustračního zákona koncem roku 2000 by se v lustracích podle 20 procent respondentů nemělo pokračovat a lustrační zákon by zrušilo ještě dříve 11 procent dotázaných.

Budějovický Budvar obhájil svá práva ve Švýcarsku

Společnost Anheuser Busch neuspěla tento měsíc u švýcarského Nejvyššího spolkového soudu se žalobou, jíž se domáhala toho, aby byla ve Švýcarsku vymazána ochranná známka Budějovického Budvaru Bud. Soud naopak rozhodl, že sama americká společnost musí ve Švýcarsku ukončit používání této ochranné známky. Toto rozhodnutí již nabylo právní moci a nelze se proti němu odvolat.

Virtuální město má přiblížit možnosti počítačové sítě Internet

1. března se na Internetu otevřou brány virtuálního města eCity, Těsně před zahájením akce jsou podepsány smlouvy s více než 50 firmami, které v něm budou nabízet své zboží a služby. Dalších zhruba 100 smluv se zatím projednává. Hlavním cílem projektu je propagace Internetu a jeho praktického využití pro přímé obchodování, přímé bankovnictví a řadu jiných služeb.

Kvarteto Martinů odehraje v USA 18 koncertů a ujede 15.000 km

Patnáct tisíc kilometrů v autě čeká čtyři členy Kvarteta Martinů během následujícího měsíčního turné po Severní Americe, při němž soubor odehraje osmnáct koncertů. Primárius Lubomír Havlák ČTK před odletem do USA řekl, že pojedou od Floridy na sever přes Atlantu, Washington a Cleveland až do kanadského Toronta. Kvartetu s více než dvacetiletou historií, v němž hrají a střídavě řídí auto tři muži a violoncellistka, se tentokrát podařilo prosadit do programů vedle Antonína Dvořáka dostatečně i hudbu svého patrona.

V Krkonoších trvá lavinové nebezpečí

Akutní lavinové nebezpečí platí už několik týdnů v Krkonoších. Horská služba proto uzavřela všechna lavinová údolí a oblasti, protože na několika místech se nahromadily několikametrové masy sněhu. Prozatím je uzavřen Labský, Modrý, Dlouhý a Obří důl, údolí Bílého Labe, Kozí hřbety a oblast Kotle. V Orlických horách není nebezpečí tak vysoké.

Úřady ČR i dobrovolníci jsou připraveni pomoci Rakousku

České úřady i dobrovolníci jsou připraveni pomoci obyvatelům a turistům voblasti rakouských Alp, postižené lavinami. Od rakouských úřadů ale zatím žádná oficiální žádost nepřišla - podle české konzulky v Rakousku mají totiž místní záchranáři situaci pod kontrolou.

Sport

Štafeta českých lyžařek obsadila na mistrovství světa v rakouském Ramsau sedmé místo.

V předehrávce 46. kola hokejové Staropramen extraligy deklasovaly Vítkovice tým Karlových Varů 8:0.

Počasí

V České republice je dnes převážně oblačno, místy, zvláště na severu, mrznoucí déšť, na horách déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů Celsia, v 1000 metrech kolem jednoho stupně nad nulou.

Tolik zprávy Radia Praha.