Zprávy pátek, 27. prosince 1996

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Eva Kubatova. Na uvod jsou pripraveny zpravy:

Tolik hlavni body a nyni podrobne:

Zdravotni stav prezidenta Vaclava Havla

Lekarske konzilium by dnes melo rozhodnout o tom, kdy bude prezident Vaclav Havel propusten z nemocnice do domaciho leceni. Konzilium by tez melo navrhnout dalsi zpusob prezidentovy lecby a rekonvalescence. Prezident pocatkem prosince podstoupil operaci zhoubneho nadoru v plicich. Jeho rekonvalescenci zkomplikoval po nekolika dnech zanet plic. Lekari mu provedli tracheostomii a zavedli rizenou ventilaci. Po techto zakrocich se jeho stav zacal pomalu zlepsovat a pred sesti dny dovolil, aby mu lekari odstranili kanylu z prudusnice. Lekari dokonce uvazovali o tom, ze by na Vanoce mohl byt prezident z nemocnice propusten domu. Nakonec vsak lekarske konzilium doporucilo prodlouzit jeho hospitalizaci vzhledem ke zhorsenym klimatickym podminkam, kdy se zvysuje nebezpeci infekce. Den pred Stedrym dnem prezident ukoncil pobyt na jednotce intenzivni pece a byl premisten na pokoj standardni pece.

Causa Stehlikove

Okresni soud pro Prahu vychod bude dnes pravdepodobne rozhodovat o tom, zda je nutne, aby sefove kladenske Poldovky Vladimir a Marko Stehlikovi zustali i nadale ve vazbe nebo zda lze prijmout nabizene garance a jejich trestni stihani dale vest na svobode. Vladimir Stehlik a jeho syn Marko jsou stihani pro neplaceni davek zdravotniho a socialniho pojisteni svych zamestnancu, zneuzivani informaci v obchodnim styku a porusovani povinnosti pri sprave ciziho majetku.

Greenpeace proti geneticky upravene krmne kukurici

Hnuti Greenpeace ve ctvrtek obvinilo statni veterinare, ze nedostatecne proverili geneticky upravenou krmnou kukurici, ktera muze podle nekterych odborniku snizit ucinnost humannich antibiotik, a ze povolili jeji dovoz do Ceske republiky. Ekologove zaroven privitali rozhodnuti rakouske vlady, ktera pred tremi dny dovoz teto kukurice na sve uzemi navzdory rozhodnuti Evropske unie zakazala.

Cizojazycne pruvodce po Brne a jizni Morave

Brno a jizni Morava jsou nazvy stodvacetistrankovych turistickych pruvodcu, ktere na sklonku letosniho roku vychazeji v brnenskem vydavatelstvi Michal Zenisek a spol. v anglictine, francouzstine, italstine a nemcine. Podrobneji si vsimaji hudebniho a divadelniho Brna, Brna jako dejiste vyznamnych motoristickych akci a Brna a jeho okoli v souvislosti se slavkovskou bitvou vojsk tri cisaru v roce 1805. Chysta se i japonska a spanelska verze pruvodce a uvazuje se o jeho rozsirene ceske verzi.

Sveceni vina

V predvecer cirkevniho svatku Jana Evangelisty posvetili ve ctvrtek podle stare tradice moravsti vinari sve vino v Moravske Nove Vsi na Breclavsku. Podle zdejsiho farare Stanislav Kovare zvyk byl obnoven pred peti lety. Kdo se na svatek Jana Evangelisty napije vina, ten se podle povery pristi rok "neotravi a ochranen bude i v pripade hadiho ustknuti".

Pevnost Hanicka mimoradne zpristupnena

Mimoradne zpristupnena je az do Silvestra prvorepublikova pohranicni podzemni pevnost Hanicka v okrese Rokytnice v Orlickych horach prebudovavana za komunisticke ery na valecne pracoviste ministerstva vnitra. CTK o tom ve ctvrtek informoval spoluautor projektu vystavy v pevnosti Petr Hudousek.

Zlodeji svatky nesvetili

Od pondeli 23.prosince bylo do dnesniho dne na severu Cech zaznamenano 102 pripadu kradezi vloupanim do ruznych objektu, mimo jine do 12 obchodu a restauraci, 11 bytu a rodinnych domku a do 11 rekreacnich chat. Zlodeji v nich ukradli veci a zbozi za 2,23 milionu korun. Podle severoceske krajske policejni spravy byla aktivita zlodeju o vanocnich svatcich prece jen mnohem nizsi nez jindy. Bezny denni prumer kradezi vloupani se totiz v severoceskem regionu pohybuje mezi 50 az 60 pripady.

Ze sportu:

Ve skvele forme zastihl konec roku ceskeho hokejoveho brankare Dominika Haska, ktery pusobi ve vedoucim tymu Severovychodni divize NHL Buffalo Sabres. Hasek ma zatim spolu s coloradskym brankarem Patrickem Royem na svem konte nejvice viteznych zapasu (18) a deli se i o prvni misto v poctu utkani bez inkasovane branky (5).

Po vice nez dvou tydnech, jez vyplnil start reprezentantu na moskevskych Izvestijich, pujdou dnes divaci znovu na hokejovou extraligu. Na poradu je jen sest zapasu, nebot Opava si utkani se Vsetinem predehrala kvuli zajezdu do Svycarska.

Ceskou republiku bude na Intersportturne ve skocich na lyzich reprezentovat sestice Jaroslav Sakala, Frantisek Jez, Jakub Suchacek, Jiri Dolezal, Fantisek Kahanek a Robert Krenek. Ctyrdilny serial, ktery se v minule sezone ceskym skokanum vubec nevydaril, zacne v nedeli v Oberstdorfu.

Pocasi:

Na uzemi Ceske republiky proudi arkticky vzduch. V patek meteorologove predpokladaji skoro jasno az polojasno a jen ojedinele s moznosti slabych snehovych prehanek. Nocni teploty minus 15 az minus 19 st. C, ojedinele az minus 21 st. C, denni teploty minus 12 az minus 8 st. C. O vikendu bude pocasi ovlivnovat oblast vyssiho tlaku vzduchu. Ma byt skoro jasno az polojasno. Ojedinele pri prechodne zvetsene oblacnosti moznost slabych snehovych prehanek. Nocni teploty minus 14 az minus 18 st. C, ojedinele az minus 20 st. C, denni teploty minus 11 az minus 6 st. C.

A jak vypadaji snehove podminky na nasich horach:

Pouze slabe prumerna byla o vanocnich svatcich navstevnost lyzaru v Krusnych horach a na Sumave v zapadnich Cechach, kde se vyse snehove pokryvky pohybuje od 25 do 40 centimetru. Vsechny vleky jsou v provozu.

V Bedrichove a dalsich strediscich Jizerskych hor je kolem 30 centimetru snehu, na hrebenech 40 centimetru. Lyzarske vleky jsou v provozu, teploty se pohybuji kolem minus 15 stupnu Celsia. Na Jestedu u Liberce je 33 centimetru snehu, vleky jezdi.

V nejvyssich moravskoslezskych horach Jesenikach sice lezi misty az triceticentimetrova vrstva snehu, priznivci sjezdoveho lyzovani si tam vsak o vanocnich svatcich neprisli na sve. Kvuli ostremu vetru, ktery smetal suchy snih z uboci a hrebenu hor, jezdi vleky jen tam, kde je pod snehem vetsinou travnaty podklad. "Spokojeni jsou zatim jen bezkari, " uvedl nacelnik Horske sluzby Jeseniky Milan Gracias.

Tolik zpravy Radia Praha.