Zprávy pátek, 27. srpna 1999

A nyní zprávy podrobně:

Václav Klaus se nehodlá vyjadřovat ke kritice, kterou mu adresoval prezident Václav Havel

Předseda Občanské demokratické strany a Poslanecké sněmovny Václav Klaus ve čtvrtek označil kritiku, kterou mu adresoval prezident Václav Havel, za "tak absurdní a nehoráznou", že ji ani nebude komentovat. Řekl to ČTK. Havel ve středu šéfa ODS nepřímo nařkl ze šosáctví a kritizoval ho, že sice hlásá liberalismus, ale v době předvolební senátní kampaně najednou vystupuje proti bohatým lidem. Klaus v dopise voličům tento týden napadl majitele cestovní kanceláře a nezávislého kandidáta Václava Fischera, že své milióny ve volební kampani využívá, aby mátl voliče.

Mediální komise sněmovny se neshoduje v názoru na konflikt MfD a ODS

Členové mediální komise sněmovny mají rozdílné názory na to, zda bude mít konflikt mezi Mladou frontou Dnes (MfD) a ODS kvůli otištění předvolebního inzerátu dopad na další projednávání nového tiskového zákona. Zatímco Vladimír Mlynář z Unie svobody se domnívá, že tyto dvě věci spolu vůbec nesouvisejí, další člen komise Miloslav Kučera z ČSSD připouští, že tento případ by další diskusi o zákonu ovlivnit mohl. ODS v úterý obvinila MfD z cenzury za to, že deník odmítl otisknout její předvolební inzerát v požadované podobě.

Inzerátem ODS byly podle právníka spáchány trestné činy pomluvy a poškozování cizích práv

Inzerátem ODS, podle něhož je senátní kandidát Václav Fischer populista lobující za své podnikatelské zájmy a "rozmařile utrácí ve své kampani nevídané milióny", byly podle právníka Jaromíra Henyše spáchány trestní činy pomluvy a poškozování cizích práv. Henyš ve čtvrtek ČTK informoval, že proto podal pražskému státnímu zastupitelství trestní oznámení. Podle kopie textu oznámení, kterou má ČTK k dispozici, spáchala zmíněné trestné činy "blíže nezjištěná osoba či skupina osob z Občanské demokratické strany," která inzerát nechala zveřejnit v celostátních denících.

Prezident Havel se obává přepolitizování regionální samosprávy

Přepolitizování regionální samosprávy se obává prezident Václav Havel, který by na úrovni budoucích krajů raději viděl malá dělná zastupitelstva. Ta by se podle něj měla zabývat nemnoha problémy, které je třeba řešit na úrovni regionů. Prezident to ve čtvrtek uvedl na tiskové konferenci na Vsetínsku v souvislosti s návrhem zákona o volbách do zastupitelstev vyšších územních samosprávných celků, který ve středu schválila vláda. "Domnívám se, že stačí, když máme dva centrální parlamenty a nepotřebujeme čtrnáct dalších," zdůraznil Havel.

Poslanci se domnívají, že pomoc zemětřesením postiženému Turecku je třeba urychlit

Drtivá většina poslanců, které ve čtvrtek ČTK oslovila, byla už krátce po ničivém zemětřesení v Turecku připravena zasednout do poslaneckých lavic a rozhodnout o vyslání polní nemocnice z albánského Kavaje do Turecka. Na druhou stranu však oceňují, že v zemětřesením postiženém regionu začal už předvoj polní nemocnice pracovat. "Vláda si snad dělá legraci. Tragédie v Turecku je ve fázi, kdy je zapotřebí každá pomoc. Teprve nyní uvažovat o přesunu nemocnice je trochu pozdě," řekl ČTK člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS).

Lidovci i komunisté jsou pro zrušení čtrnáctých platů ústavních činitelů

Poslanci KDU-ČSL s největší pravděpodobností podpoří vládní návrh zrušit čtrnáctý plat ústavních činitelů, kterým se bude v září zabývat mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Lidovci jsou podle svého předsedy Jana Kasala přesvědčeni, že ústavní činitelé musejí sdílet s ostatními občany i současnou neblahou ekonomickou situaci. Na čtvrteční tiskové konferenci Kasal označil řešení navržené vládou za jednorázové a krátkozraké. Velmi by uvítal. kdyby platy ústavních činitelů byly nově konstruovány na základě jiných mechanismů a schémat než je tomu nyní.

Jednoznačně pro zrušení čtrnáctých platů ústavních činitelů jsou také komunisté. Podle poslance za KSČM Pavla Hojdy je totiž dosavadní pojetí odměňování v této oblasti nemorální a mělo by vycházet z ekonomického stavu společnosti. Komunisté se zároveň domnívají, že by ústavním činitelům měly být zrušeny i platy třinácté.

Lidovci nepodpoří záměr vlády zpřísnit předčasný odchod do penze

KDU-ČSL nepodpoří záměr vlády zpřísnit podmínky pro předčasný odchod do důchodu, ale je připravena k diskusi nad celkovým návrhem struktury penzijního a zdravotního pojištění. Výhrady lidové strany směřují podle jejího předsedy Jana Kasala především k tomu, že vláda neřeší problém celistvě. KDU-ČSL je zdrženlivá i k plánu premiéra Miloše Zemana omezit počet státních úředníků.

Místopředseda KSČM Balín obvinil vládu z tunelování

Místopředseda KSČM Vlastimil Balín ve čtvrtek obvinil vládu a poslance i senátory z ČSSD, že ačkoli už dva roky věděli o snaze managementu Mostecké uhelné společnosti (MUS) zprivatizovat tento podnik do předem domluvených rukou, nikdo z nich "nehnul ani prstem". "V Mostě je veřejným tajemstvím, že Mostecká uhelná byla vytunelována," řekl Balín na tiskové konferenci. Předpověděl, že prvním krokem soukromého amerického vlastníka, který se stal v pondělí majitelem MUS, bude uzavření hlubinného hnědouhelného dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku, čímž ztratí práci 1200 lidí,

Ekologové tvrdí, že při výstavbě Temelína se prohlubují finanční problémy

Zpráva o postupu výstavby jaderné elektrárny Temelín, kterou ve středu vládě předložil ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, podle ekologů ukazuje, že se prohlubují finanční problémy projektu. "Ačkoli budou zvýšené náklady zatím kryty z rezervy, ukazuje se, že ČEZ stavbu nadále nezvládá, přestože se Grégr tvářil ještě před několika měsíci optimisticky," řekl ve čtvrtek ČTK Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. O dostavbě Temelína rozhodla vláda v polovině května s tím, že ministr Grégr zajistí, že nebude rozpočet ani harmonogram stavby překročen.

Jürgen Trittin proti Temelínu

Jaderná elektrárna Temelín bude muset bezpodmínečně splnit bezpečnostní normy Evropské unie (EU), Během návštěvy České republiky to řekl německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin. Případné spuštění Temelína, nám však podle Trittina dveře do Evropské unie nezavře.

Pražský primátor podrobil vládu ostré kritice v souvislosti s liknavým přístupem k výročnímu zasedání MMF a SB

Ostrou kritiku za liknavý přístup k výročnímu zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), které se má v Praze uskutečnit v září roku 2000, si ve čtvrtek od pražského primátora Jana Kasla vysloužila vláda. "Celá vláda by měla pochopit, že jde o reprezentaci této republiky v příštím roce a že by pro to měla udělat daleko víc, než dělá," řekl Kasl novinářům po šestém kontrolním dnu v Kongresovém centru Praha, kde se má zasedání konat. Doplnil, že Praha pro tuto věc udělá maximum.

O plnění Daytonských dohod jednal ministr Vetchý s předsedou Vojenského výboru NATO

Plnění Daytonských dohod, které téměř před čtyřmi lety ukončily vleklý konflikt v Bosně a Hercegovině, bylo jedním z hlavních témat čtvrtečního jednání ministra obrany Vladimíra Vetchého s předsedou Vojenského výboru Severoatlantické aliance Guidem Venturonim. Mluvčí ministra obrany Milan Řepka ČTK řekl, že italský admirál i Vetchý shodně poukázali na komplikace při naplňování civilní části dohod, která mimo jiné předpokládá návrat válečných uprchlíků do svých domovů.

Dohoda o odškodnění nuceně nasazených lidí zatím v nedohlednu

Při nejnovějším bonnském kole jednání o odškodnění lidí, jež nacisté za války přinutili pracovat v německých firmách, dohoda zatím není v dohlednu. Poukázali na to ve čtvrtek jak představitelé podniků, tak i právní zástupci obětí. Rovněž ředitel odboru ministerstva zahraničí České republiky Jiří Šitler, který se jednání účastní, pro ČTK vyjádřil názor, že konsensu nebude v tomto kole rozhovorů dosaženo.

Policie zadržela fotbalové fanoušky, kteří při házení kamenů po vlaku z Olomouce těžce zranili jednu cestující

Policie zadržela šest mladíků, kteří v neděli 15. srpna kameny a zápalnými lahvemi zaútočili ny rychlík z Olomouce. V něm jeli na prvoligový zápas mezi Baníkem Ostrava a Sigmou Olomouc také fotbaloví příznivci olomouckého klubu. Jedna z cestujících byla kamenem těžce zraněna. Severomoravský policejní ředitel Radim Pražák ve čtvrtek novinářům řekl, že muži z Ostravska ve věku 18 až 26 let patří k "tvrdému jádru" ostravských fotbalových fanoušků.

Premiér Zeman slibuje zelenou naftu

Premiér Miloš Zeman znovu slíbil zemědělcům zavedení zelené nafty. Při zahájení výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích prohlásil, že jde o jednu z možných úlev pro agrárníky. Premiér se přitom domnívá, že zákon o zelené naftě má tentokrát šanci ve sněmovně uspět. Premiér přitom už loni při stejné příležitosti zemědělcům zelenou naftu přislíbil. Tehdy měla být zavedena do konce roku; nakonec k tomu ale nedošlo.

Na Univerzitě Pardubice letos zahájí studium přes pět tisíc studentů

Přes pět tisíc studentů zahájí letos denní studium na Univerzitě Pardubice. Až po zápisech do prvních ročníků bude zřejmé, kolik z přijatých studentů ke studiu skutečně nastoupí. Volná místa buď obsadí studenti, kteří nebyli přijati pro velký počet zájemců, nebo bude na září vypsáno druhé kolo přijímacích řízení. "To, že se část studentů k zápisu nedostaví, je běžné. Většina z nich je přihlášena na několik škol a pak si vybírá. Například na Fakultě ekonomicko-správní se do prvního ročníku denního studia přišlo zapsat 130 ze 300 přijatých," řekla ČTK vedoucí kanceláře rektora Valerie Wágnerová.

Evangelizace v Praze bude sloužit na sedmdesát pastorů

Evangelizační shromáždění kolumbijsko-amerického kazatele Carlose Jiméneze, která se uskuteční 11. a 12. září v Praze, naváží na evangelizace pořádané jeho organizací za účasti několika desítek zahraničních kazatelů paralelně v sedmdesáti českých a slovenských městech. Při evangelizacích bude od 7. do 10. září podle Křesťanské misijní společnosti sloužit na sedmdesát pastorů, převážně z Latinské Ameriky.

Výstava děl českého grafika Oldřicha Kulhánka v Namibii

Výběr z díla předního českého grafika Oldřicha Kulhánka mají od středy možnost shlédnout obyvatelé a návštěvníci namibijského hlavního města Windhoeku. ČTK o tom ve čtvrtek informovalo české velvyslanectví v Pretorii. Výstavu, kterou v Namibijské národní galerii uspořádalo velvyslanectví České republiky ve spolupráci s namibijským ministerstvem kultury, potrvá do 11. září. Jde o vůbec první prezentaci české kultury tohoto rozsahu v Namibijské republice od roku 1963.

V Holicích v pátek začne Mezinárodní setkání radioamatérů

Několik tisíc radioamatérů z České republiky, Slovenska, Polska, Rakouska, Německa, Slovinska a Chorvatska očekávají organizátoři dvoudenního Mezinárodního setkání radioamatérů, které začíná v pátek v Holicích. ČTK o tom ve čtvrtek informoval jeden z organizátorů, Miloslav Vohralík. Akce, jejíž desátý ročník pořádá Radioklub Holice, je největším setkáním radioamatérů v České republice.

Ve Velké Lečici se rýžuje zlato

Průvod zlatokopů zahájil ve čtvrtek odpoledne mistrovství světa v rýžování zlata, které do neděle hostí řeka Kocába v údolí mezi Velkou a Malou Lečicí na Příbramsku. V pestrém průvodu klapaly nizozemské dřeváky a zněly španělské dudy i alpské rohy. Soutěž oficiálně zahájil prezident Světové asociace zlatokopů Kauko Launonen. "Přísaháme, že budeme soutěžit s pomocí misky a svých rukou, a že se vyhneme nepoctivým způsobům," slíbili za všechny závodníky Radim Brom a Australanka Gloria Olssonová.

Ze sportu:

Soupeři pražské Sparty v základní skupině fotbalové Ligy mistrů budou Spartak Moskva, Girondins Bordeaux a nizozemský klub Willem II Tilburg. Rozhodl o tom čtvrteční los v Monte Carlu. S každým z této trojice se český mistr střetne doma a venku, prvním soupeřem Sparty bude 15. září Bordeaux. O šest dní později nastoupí sparťané v Moskvě a další úterý se představí domácím fanouškům proti Tilburgu. Se stejným soupeřem změří český šampión síly v Nizozemsku 20. října, 26. října se představí v Bordeaux a na závěr přivítá 3. listopadu Moskvany.

Fotbalisté Olomouce po čtvrteční remíze 0:0 s moldavský Tirsapolem postoupili do hlavní soutěže fotbalového poháru UEFA.

Bez jediného zaváhání vstoupili čeští reprezentanti do 30. mistrovství světa v rychlostní kanoistice v italském Milánu. Všech pět lodí, které se ve čtvrtek představily na kanále Idroscalo na kilometrových tratích, postoupilo bez problémů do semifinále. Jako první se představil Martin Doktor, jenž na této trati obhajuje stříbrnou medaili. Pětadvacetiletý dvojnásobný olympijský vítěz vedl od startu do cíle a pouze v polovině trati dovolil druhému Koloničovi z Maďarska, aby se mu vyrovnal. V poslední čtvrtině opět zabral a s přehledem vyhrál. Zbývající čtyři posádky obsadily shodně třetí místo.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť, přeháňky a bouřky. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.