Zprávy pátek, 28. července 1995

Vazeni posluchaci, u ceskeho vysilani Radia Praha vas vita Eva Kubatova. Na uvod jsou pripraveny zpravy:

Ministr Holan v Polsku

Cesky ministr obrany Vilem Holan, ktery je od vcerejska na navsteve Polska, se dnes setkal s polskym ministrem zahranici Wladyslawem Bartoszewskym. Jejich rozhovor se tykal evropske bezpecnosti, cesko-polske spoluprace a take rozsireni NATO. Podle ministra obrany CR Vilema Holane nelze dovolit Rusku, aby uplatnilo pravo veta na rozsireni Severoatlanticke aliance o zeme stredni a vychodni Evropy. Wladyslaw Bartoszewski k tomu vsak poznamenal, ze postoj Ruska k teto otazce nebyl nejdulezitejsim nametem jeho rozhovoru s Vilemem Holanem. Jeste pred odjezdem do Prahy ma byt ministr Holan prijat polskym prezidentem Lechem Walesou a premierem Jozefem Oleksym.

Seminar CEFTA v Praze

V Praze dnes zacal dvoudenni mezinarodni seminar o zemedelskem obchodu Stredoevropskeho sdruzeni obchodu. Na jeho zahajeni oznacil Petr Gandalovic z ceskeho ministerstva zahranici za nejvetsi problem obchodovani zemedelskymi komoditami existenci obchodnich barier mezi clenskymi zememi CEFTA i ve vztahu k Evropske unii. Zakladnim bodem jednani je pomoc "visegradske ctyrce" v pripravach na vstup do WTO, konference se vsak bude zabyvat take nejdulezitejsimi problemy zacleneni do Evropske unie.

Verejne mineni o cementarne v Ceskem krasu

Vystavbu Nove Kralovodvorske cementarny u obce Tman na Berounsku na okraji chranene krajinne oblasti Cesky kras doporucuje pouze 14 procent obcanu Ceske republiky. 77 procent obyvatel si mysli, ze krajina Ceskeho krasu bude prumyslovou cinnosti znehodnocena. Vyplyva to z pruzkumu, ktery uskutecnil Institut pro vyzkum verejneho mineni.

Deti Zeme podporuji ministra Bendu

Ekologicka organizace Deti Zeme bude podporovat navrh ministra zivotniho prostredi Frantiska Bendy na prezkoumani priblizne 20 platnych spravnich rozhodnuti o tezbe vapence potrebneho pro zajisteni vyroby tmanske cementarny. Podle organizace rozhodovani Frantiska Bendy na postu ministra zivotniho prostredi v reseni tohoto ekologickeho problemu postrada duslednost a rozhodnost.

Klub ceskeho pohranici - "ustecky masakr"

O nadchazejicim vikendu bude v severoceskem Usti nad Labem hlidan zdejsi most, aby v pripade potreby bylo zabraneno konani nemecko-ceskeho pietniho aktu u prilezitosti 50. vyroci tzv. usteckeho masakru. Oznamil to Klub ceskeho pohranici. Jiz nekolik let uctivaji na usteckem moste Nemci a Cesi pamatku obeti z 31. cervence 1945, kdy z dosud nezjistenych pricin nastal v municnim sklade v ustecke ctvrti Krasne Brezno vybuch. Po nem nasledovaly utoky Cechu na Nemce, pri nemz byli udajne Nemci shazovani z mostu do Labe.

Pocasi

A jak je dnes v CR? Oblacno az zatazeno, misty destove prehanky. K veceru jsou ocekavany bourky. Teploty se pohybuji od 21 do 29 stupnu.

Tolik zpravy Radia Praha. Dalsi informace ma kolega Jozef Kubeczka.