Zprávy pátek, 28. května 1999

Nyní podrobněji:

Prezidenti Havel a Clinton ocenili obvinění Miloševiče

Prezidenti USA a ČR Bill Clinton a Václav Havel v telefonickém rozhovoru ocenili, že Mezinárodní soudní tribunál pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii obvinil jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče a další čtyři představitele jeho režimu z válečných zločinů v Kosovu. Českému prezidentovi, který setrvává už týden kvůli zánětu průdušek v nemocnici, Clinton řekl, že se situace v Kosovu vyvíjí správným směrem ke splnění podmínek, které si klade mezinárodní společenství.

Vicepremiér Lánský: Zatykač na Miloševiče nepřišel ve vhodnou dobu

Zatykač na jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, nepřišel podle místopředsedy vlády Egona Lánského v nejvhodnější dobu. Není si jist, jestli je šťastné vydáním zatykačem změnit situaci v době, kdy všechny mezinárodní signály naznačují možnost pozitivního obratu v jugoslávském konfliktu v relativně krátkém čase. Podle něj bylo možné s vydáním zatykače počkat až na dobu, kdy bude nalezeno nějaké pozitivní řešení.

Člen sněmovního zahraničního výboru za Unii svobody Jiří Vlach s obviněním Miloševiče souhlasí a považuje toto rozhodnutí soudního tribunálu za oprávněné. ČTK řekl, že úvahy o tom, zda to může zkomplikovat řešení balkánského konfliktu, nejsou na místě. Připustil však, že postavit Miloševiče před soud nebude jednoduché.

Komunistický člen zahraničního výboru sněmovny Miloslav Ransdorf považuje rozhodnutí tribunálu za hloupost. Válečný soud by podle něj měl obvinit i generálního tajemníka NATO Javiera Solanu, prezidenta USA Billa Clintona a americkou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou za rozpoutání války.

Skepticky vidí význam obvinění jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče z válečných zločinů zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier. "Takováto obvinění nabývají na významu, až když jsou váleční zločinci postaveni před soud, ale v celé bývalé Jugoslávii je spousta obviněných válečných zločinců a zatím se je nikdo neodvážil zatknout," řekl Dienstbier ČTK. Připomněl, že před mezinárodní soudní tribunál v Haagu nebyli postaveni ani ti nejhorší váleční zločinci. Jmenoval například bývalého politického předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče a šéfa jeho armády Ratka Mladiče, "nemluvě o jiných chorvatských generálech", kteří mají na svědomí čistku v Krajině, a jugoslávských generálech, kteří se podíleli na bombardování a ničení Vukovaru.

Shattuck: Česko-řecká iniciativa není pro NATO zcela užitečná

Česko-řecká iniciativa na řešení krize v jugoslávské provincii Kosovo není podle amerického velvyslance v České republice Johna Shattucka pro členské státy Severoatlantické aliance v klíčových aspektech "zcela užitečná". Některá z navrhovaných opatření by ale mohla svou roli sehrát po urovnání konfliktu, míní velvyslanec. "Jednostranné odstoupení od leteckých náletů ale není pro NATO přípustné bez toho, aniž by Miloševič reagoval na již dříve předložené podmínky," řekl Shattuck ČTK při návštěvě Kutné Hory. Bez úplného stažení srbských vojsk z Kosova není podle něj návrat tamních uprchlíků bezpečný. Přestože se česko-řecká iniciativa nesetkala s velkým ohlasem, velvyslanec chápe, že je pro obě země důležité aktivně přistupovat k řešení tohoto konfliktu.

ČR a Řecko v dokumentu zveřejněném v úterý zejména navrhly přerušit na dva až tři dny letecké údery NATO proti JSR, jakmile budou bezpečné signály přijetí základních tezí rezoluce Rady bezpečnosti OSN a bude zřejmé, že souhlas jugoslávské vlády s ní je na dosah.

Ministr Kavan ujistil zástupce OBSE českou podporou v Kosovu

Ministr zahraničí Jan Kavan ujistil generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě 'OBSE) Giancarla Aragonu, že Česká republika podpoří budoucí působení této organizace v jugoslávské provincii Kosovo. Přesný způsob činnosti OBSE v této oblasti zatím podle tajemníka stanoven není. S návratem mise OBSE do uvedené oblasti počítá i česko-řecká iniciativa na řešení kosovské krize.

Premiér Zeman odmítl spekulace o personálních změnách ve vládě

Předseda vlády Miloš Zeman striktně odmítl spekulace o případných personálních změnách ve vládním kabinetu. Úvahy o možném nahrazení vicepremiéra Egona Lánského ministrem obrany Vladimírem Vetchým označil za nesmyslné. Prohlásil, že se o tom dozvěděl poprvé z novin.

Vicepremiér Mertlík jednal o úpravě dohody s USA

O úpravě dohody o ochraně a podpoře investic mezi ČR a USA jednal v Paříži na okraj ministerské schůzky Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj 'OECD) místopředseda české vlády Pavel Mertlík s náměstkem americké ministryně zahraničí pro ekonomiku a obchod Alainem Larsonem. Dohoda, kterou Československo podepsalo v roce 1991, se od ostatních liší tím, že upravuje podmínky nejen pro realizované investice, ale předjímá i v jakých sektorech mohou být investice uskutečňovány. Podle Mertlíka jde o nadstandardní závazky vůči USA. Tento problém je potřeba vyřešit před vstupem ČR do Evropské unie, jejíž země mají standardní investiční dohody.

Václav Klaus skepticky o jednotné evropské měně

Skepticky se o evropské jednotné měně v Paříži vyjádřil předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus na konferenci pořádané na univerzitě Paris 9 - Dauphine. Podle jeho názoru se nevedla seriózní diskuse o nákladech na měnovou unii, ale jen o jejích výhodách. Označil za nevyhnutelné, že měnová unie povede k rozpočtové a posléze politické unii. Podle něj by šlo v takovém případě o náklady a nikoli výhody. Vyjádřil nicméně přesvědčení, že euro tu je a zůstane.

Ministr Vetchý předpokládá, že ČR vyšle do KFOR maximálně jednu rotu

Do velikosti jedné roty by se měl podle odhadu ministra obrany Vladimíra Vetchého pohybovat příspěvek české armády do připravovaných mírových sil pro Kosovo. /Rota má v české armádě 100 až 120 mužů podle druhu vojska./ Uvedl, že vše bude záviset především na ekonomických možnostech země a ochotě parlamentu uvolnit další finanční prostředky. ČR podle Vetchého už letos vynaložila více než miliardu korun na prapor SFOR v Bosně a také 300 miliónů korun na vojenskou nemocnici a dopravní letoun pro síly AFOR v Albánii. "Zhruba jsou to čtyři procenta vojenských výdajů a je to poměrně dost," dodal Vetchý.

O přípravě Kosovských sil KFOR rozhodla v úterý Severoatlantická rada. KFOR by měly mít 45.000 až 50.000 vojáků, kteří se budou v Makedonii připravovat na zásah v Kosovu. Zatím se počítá s tím, že budou nasazeni jako mírové síly po schválení rezoluce Rady bezpečnosti OSN a odsunu srbských jednotek z Kosova k zajištění návratu uprchlíků a vytvoření bezpečného prostředí.

Libor Rouček: Vládě nechybí pro vyslání vojáků do KFOR vůle, ale peníze

Politická vůle k vyslání českých vojáků do mírové mise KFOR na Balkán s určením pro jugoslávskou provincii Kosovo podle mluvčího Libora Roučka vládě nechybí, chybějí jí však peníze ve státním rozpočtu na tuto aktivitu. Vláda rozhodne o účasti českých vojsk v misi KFOR až po výzvě Severoatlantickou aliancí, řekl Rouček ČTK.

Divadelníci chtějí do uprchlických táborů přivézt radost ze hry

Autobus naložený improvizovaným divadelním jevištěm, kulisami, dekoracemi a kostýmy odjel z Prahy spolu se 13 dobrovolníky směrem do Albánie. Ve zdejších uprchlických táborech chce skupina studentů herectví, výtvarníků a psychologů vytrhnout zejména dětské osazenstvo z nudy a každodenní šedi.

Pět stoupenců Štěpánových komunistů odjelo do JSR jako živé štíty

Pětice dobrovolníků, kteří se rozhodli vlastními těly jako živé štíty chránit v Jugoslávii terče vojenských úderů NATO, překročila tajně před několika dny hranice jugoslávské republiky. Novinářům to řekl šéf ultralevicové Strany československých komunistů 'SČK) na severu Moravy Ludvík Zifčák. Další zhruba stovka lidí je podle něj ochotna na Balkán okamžitě odjet.

Ve Vyškově začalo rozsáhlé cvičení Cooperative Guard '99

Zvýšená bezpečnostní opatření přijala policie v souvislosti se zahájením vojenského cvičení Cooperative Guard '99. Pátrá po pisateli anonymního dopisu, který slibuje pumový útok v závěru akce. Připravuje se také na demonstrace komunistů a anarchistů proti cvičení, jehož se účastní 2000 vojáků NATO a zemí zapojených do programu Partnerství pro mír. Od anonymu se distancovala KSČM, která podle její mluvčí Věry Žežulkové rozhodně nepodporuje žádné teroristické akce.

Expertka na mediální právo: Návrh zákona nahrává grafomanům

Návrh tiskového zákona, který ve středu schválila vláda, nadbytečně rozšiřuje možnosti ochrany proti údajům v tisku, soudí advokátka Helena Chaloupková, expertka na mediální právo. Diskusi v médiích vzbudila zaváděná povinnost médií otisknout odpověď osoby, které se dotknou uveřejněné informace, byť byly pravdivé. Advokátka upozornila na to, že ani tato případná povinnost neurychlí nápravu. Pokud totiž vydavatel odpověď nevydá, dotčený se může obrátit na soud, který rozhodne v obvyklém soudním řízení.

Zakotvit povinnost otisknout odpověď i na pravdivou informaci je podle místopředsedy sněmovny Ivana Langra správné. "Povede to pouze ke zrovnoprávnění mezi jednou profesí a těmi, kteří se stávají předmětem zájmu této profese," řekl Langer. Domnívá se, že toto ustanovení ve svém důsledku nezapříčiní zahlcení novin vyjádřeními dotčených osob.

Premiér Miloš Zeman odmítl kritiku mediálních odborníků, podle nichž by vládou schválený návrh nového tiskového zákona v praxi mohl vést k potlačení svobody slova. Návrh podle něj sleduje především zajištění plurality názorů, na kterou pamatuje právo na odpověď. Novináři by se však podle mediálních expertů museli omlouvat i za to, že zveřejní pravdu.

Důvěra ve vládu klesá

Důvěra občanů ve vládu za posledních osm měsíců výrazně poklesla. Zatímco v září 1998 kabinetu Miloše Zemana důvěřovalo 44 procent občanů, nyní mu věří pouze 30 procent dotázaných. Počet občanů, kteří vládě nevěří, stoupl za toto období ze 45 na 66 procent. Vyplynulo to z šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění.

UDV připravuje "morální soudy"

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu /UDV/ připravuje ve spolupráci s Univerzitou Karlovou takzvané "morální soudy", ve kterých by byly projednány některé případy komunistických zločinů. Veřejnost by tak měla možnost seznámit se s kauzami, kde již není možné postihnout pachatele, například pro jeho úmrtí nebo z důvodů promlčení.

Vnitro zvažuje, zda je třeba do budoucna zachovat ÚDV

Ministerstvo vnitra zvažuje, zda má Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu zachovat i do dalších let. S posledními dny letošního roku bude totiž promlčeno zhruba 80 procent trestních činů, kterým se tento úřad věnuje. Na jednání zahraničního výboru Senátu to uvedl ministr vnitra Václav Grulich, jenž je pro zachování úřadu. ÚDV by podle Grulicha měl dále působit nejen proto, že bez promlčení zůstávají nejzávažnější trestné činy, jako je vlastizrada, vražda či genocida, ale také proto, že by ještě mohl mnoho vykonat pro zdokumentování komunistických zločinů.

Zemědělské demonstrace se 1. června zúčastní přes 5000 osob

Protestní demonstrace zemědělců, která proběhne na pražském Staroměstském náměstí 1. června pod heslem "Za záchranu českého zemědělství a venkova", se zúčastní nejméně 5000 osob. Uvedl to tajemník Agrární komory Jan Záhorka s tím, že demonstranti ze všech koutů ČR přijedou 143 autobusy na Letenskou pláň. Hlavními důvody demonstrace jsou podle organizátorů především dlouhodobý pokles tuzemské zemědělské produkce, dále nevýhodné postavení ČR v mezinárodních obchodních vztazích a špatná vymahatelnost práva a plateb.

České dráhy v krizové situaci

Pokud by České dráhy nebyly státní organizací, ze zákona by musely přistoupit ke konkursnímu řízení. Na pokraji zhroucení se nacházejí i jako státní organizace. Uvádí to ministerský návrh revitalizace ČD, který má v pátek projednat správní rada. Materiál radě navrhuje přijmout mimořádná opatření formou krizového řízení.

Snížení růstu mzdových prostředků na letošní rok z předpokládaných 7,5 procenta o tři procentní body na 4,5 procenta chce odborům ve znovuotevřeném kolektivním vyjednávání navrhnout ředitel Českých drah Dalibor Zelený. Jak uvedl na setkání s novináři, podnik tak chce letos ušetřit přibližně půl miliardy Kč. "Očekáváme velmi tvrdá jednání," dodal Zelený s tím, že zaměstnanci ČD zřejmě letos nedosáhnou průměrné reálné mzdy v ČR. Podnik se podle Zeleného potýká s propadem tržeb ze začátku roku, který se nepodařilo vyrovnat.

Petr Úhl má obavy, aby se rozhodování o ústecké zdi nestalo předmětem politického boje.

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl má obavy, aby se rozhodování o zdi v ústecké Matiční ulici nestalo předmětem politického boje. Příliš nevěří tomu, že ústecký magistrát, který má nyní o zdi rozhodnout, zruší sporné usnesení o její výstavbě. Soudí, že o keramickém plotu, který chce v Matiční postavit zastupitelstvo ústeckého obvodu Neštěmice, nakonec rozhodne Poslanecká sněmovna.

Vláda se ve středu přiklonila k Uhlovu názoru, že stavba zdi mezi majiteli domků a převážně romskými nájemníky obecních bytů pro neplatiče je protizákonná a uložila přednostovi okresního úřadu, aby usnesení neštěmického zastupitelstva předložil magistrátu. Nezruší-li jej magistrát, rozhodnou o plotu poslanci.

Rozhodnutí vlády nepodpořit výstavbu plotu v ústecké Matiční ulici, který má oddělit majitele domků před hlukem ze sousedních domů pro neplatiče nájemného, považuje místopředseda sněmovny Ivan Langer za špatné. "Takové rozhodnutí má příslušet lidem, kteří tam bydlí a nikoli vládě." řekl Langer a dodal, že přesun pravomocí na obce byl jedním z cílů reformy po listopadu 1989.

Spor o výstavbu plotu v ústecké Matiční ulici je podle občanského sdružení Český ombudsman záměrně vyvolaná hysterie, uvedl jeho předseda Jan Honner. "Takovou prkotinou se vláda zabývá a přitom se nezajímá o restituční nároky exulantů nebo o to, že jsou u nás lidé perzekvováni za své názory," řekl Honner v reakci na středeční rozhodnutí vlády nepodpořit výstavbu plotu v ústecké Matiční ulici. Zdůraznil, že v Matiční ulici jde pouze o nahrazení současného železného plotu plotem keramickým. "Nemá to nic společného s rasismem," řekl Honner a dodal, že mezi neplatiči je také mnoho občanů jiného než romského původu.

Odbory, zaměstnavatelé a soukromí lékaři nabízejí pomoc politikům

Pomoc politikům při hledání východisek z nynější složité situace zdravotnictví nabídli na prvním společném setkání zástupci zdravotnických odborářů, zaměstnavatelů ve zdravotnictví a soukromých lékařů. V prohlášení upozornili na hrozící radikalizaci postojů zdravotníků, kterou vyvolává trvalé neřešení problémů. Slovo stávka se však v tomto prohlášení nevyskytuje, hovoří se jen o rozporu mezi rozsahem a kvalitou péče a prostředky na její financování, o zpožďování plateb od pojišťoven a propadu reálných příjmů zdravotníků.

Richard Falbr rozptyloval obavy rakouských odborářů z rozšíření EU

Předseda Českomoravské komory odborových svazů 'ČMKOS) Richard Falbr ve Vídni na semináři uspořádaném Rakouským odborovým svazem 'ÖGB) rozptyloval obavy řadových rakouských odborářů z vlivu rozšíření Evropské unie na jejich zaměstnanost a další sociální jistoty. "Z otázek, které jsem dostával, jasně vyplývá jedno: řadoví Rakušané mají z rozšíření EU strach. Obávají se sociálního dumpingu, zaplavení jejich trhu naším lacinějším zbožím, a z toho vyplývající možné ztráty zaměstnání a poklesu vlastní životní úrovně," řekl Falbr ČTK ve Vídni.

Šustrová, Rotrekl a Záruba převzali cenu Borovského

Cenu Karla Havlíčka Borovského za výjimečné výsledky v oboru novinářské práce za rok 1998 si z pražského Klementina odnesla komentátorka Lidových novin a spolupracovnice několika rozhlasových stanic Petruška Šustrová. Cenu uděluje od loňska Nadace Český literární fond. Borovského cenou za celoživotní novinářské a publicistické dílo fond ocenil spisovatele Zdeňka Rotrekla, který před únorem 1948 pracoval například pro časopisy Vývoj nebo Akord a později pro samizdatový Obsah či Svědectví. Cenu pro novináře, jenž nepřekročil 33 let, Novinářskou křepelku, si odnesl Robert Záruba, a to za podíl na ztvárnění Zimních olympijských her 1998 ve vysílání České televize.

Stoppardovu cenu získala za román "Kurs potápění" Jana Červenková

Literární Cenu Toma Stopparda, kterou každoročně uděluje Nadace Charty 77, převzala v Zrcadlové kapli pražského Klementina spisovatelka Jana Červenková. Porota ocenila její román Kurs potápění líčící z pohledu dívky a ženy osudy české rodiny ve 40. a 50. letech 20. století.

Koncert houslisty Ženatého byl přenášen na Internet

Koncert houslisty Ivana Ženatého a Janáčkova komorního orchestru na Pražském jaru zprostředkovala v přímém přenosu na Internetu Správa českých center. Vystoupení sledovalo na stránce http://www.czech.cz na počítačích v reálném čase 1130 majitelů zvukových karet a záznam koncertu tam lze podle organizátorů navštívit ještě několik dalších dní.

Národní galerie chystá na rok 2001 programy věnované baroku

Desítky pořadů věnovaných baroku připravuje po celé České republice Národní galerie na rok 2001, kdy se v Praze uskuteční výstava "Sláva barokní Čechie". Vedle pražských expozic, z nichž jedna bude věnována umění, kultuře a společnosti 17. a 18. století a druhá životnímu stylu v době baroka, nabídne projekt například rekonstrukci barokní pouti z Hostivic do Hájku či literárně hudební pořady.

Výstava připomíná řeholnici Restitutu popravenou nacisty

Výstava "Lidskost proti násilí", připomínající řádovou sestru Marii Restitutu Kafkovou, která byla jako jediná řeholnice v německy mluvících zemích popravena nacisty, je od čtvrtka otevřena v kryptě pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. Známá řeholnice, pracující v jedné vídeňské nemocnici, se zapojila za války do protinacistického odporu, ale byla udána, že připravuje rozšiřování protihitlerovské písně.

Pacienti se schizofrenií pracují v terapeutické kavárně

Druhé narozeniny oslavila kavárna Café na půl cesty v Centrálním parku Pankrác, kde větší část personálu tvoří pacienti se schizofrenií. Kavárna je vlastně tréninkovou rehabilitační dílnou. Na rozdíl od chráněných dílen, kde klienti pracují pod vedením terapeutů bez kontaktu s okolním světem, v kavárně mohou komunikovat se zdravými lidmi a jsou vystaveni stejným stresům jako v běžném zaměstnání.

Ve 3. květinovém dni dali občané proti rakovině 6,2 miliónu korun

Na boj proti rakovině, kterou jen v ČR ročně onemocní 53.000 lidí, dali občané ve 3. květinovém dni 6,2 milióny korun. 12. května procházely ulicemi 149 českých a moravských měst dvojice dobrovolníků s 2400 kasičkami a za finanční příspěvek dávaly lidem žlutý kvítek měsíčku zahradního. Tímto kvítkem, který se nedá v žádném obchodě koupit a lze ho získat právě jen tento jediný den v roce, se letos ozdobilo 260.000 lidí, z nichž každý daroval v průměru 25 korun na boj proti této zákeřné nemoci.

Na pražských ostrovech otevřelo své brány dětské městečko

Letní počasí přivítalo první návštěvníky dětského stanového městečka v Praze. Přehlídku dětských a mládežnických organizací s názvem Bambiriáda'99 na Střeleckém a Dětském ostrově až do 30. května pořádá Česká rada dětí a mládeže. Na ostrovech vyrostla keltská i indiánská vesnice se stany, které jsou vidět i z vltavských břehů. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program, který obsahuje nejrůznější hry, soutěže a závody, ale i představení šermířských skupin či ukázky horolezectví.

A ještě krátce o pátečním počasí v České republice:

Jasno, teploty se pohybují od 24 do 28 stupnů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.