Zprávy pátek, 28. srpna 1998

Zprávy 28.8.98

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel dnes bude propuštěn z nemocnice

Zdravotní stav prezidenta republiky Václava Havla se natolik zlepšil, že má být dnes po poledni propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice do domácího ošetření. Takový je závěr čtvrtečního jednání prezidentova lékařského konsilia. Podle jeho koordinátora Miroslava Čerbáka ve středu lékaři vyjmuli prezidentovi tracheostomickou kanylu a otvor po ní se už prakticky spontánně uzavřel. Na rekonvalescenční pobyt by měl Václav Havel odjet na zámek v Lánech na Rakovnicku, kde budou trvale přítomni zdravotní sestra a lékař. Do zámku bude dojíždět i rehabilitační pracovník.

Prezident je v Ústřední vojenské nemocnici od 23. července. Umělý vývod po dubnové operaci proděravělého a zaníceného tlustého střeva prezidentovi odstranil 26. července rakouský lékař Ernst Bodner. Zatímco uzdravování tlustého střeva bylo bez problémů, několik dnů po operaci se objevily plicní komplikace. Proto byla prezidentovi zavedena tracheostomická kanyla, která sloužila k udržení dobré průchodnosti dýchacích cest a k prevenci zánětlivých komplikací v plicích.

Prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík uvedl, že jestliže v průběhu domácího ošetřování bude vše tak jako doposud dobré, bude moci Václav Havel odjet na cestu do USA plánovanou na polovinu září. Šéf konzilia Miroslav Čerbák cestu označil za "spíše reálnou". Vedoucí tiskového odboru prezidentské kanceláře potvrdil, že návštěva USA se připravuje.

Zemědělci mají podle premiéra právo na slevu spotřební daně

Zemědělci mají podle premiéra Miloše Zemana právo na tzv. zelenou naftu. Při čtvrtečním zahájení 26. ročníku agrosalónu Země živitelka v Českých Budějovicích Miloš Zeman zdůraznil, že zemědělci příliš nezatěžují silniční síť a mají tedy právo na určitou slevu ze spotřební daně u pohonných hmot. Příslušný návrh předloží v nejbližší době ministr zemědělství k projednání vládě.

Školy a pedagogové musejí na peníze zatím počkat

Školy, které nutně potřebují finanční injekci na další provoz, se peněz zatím nedočkají. Jak ve čtvrtek řekl ministr školství Eduard Zeman, vláda podle zákona o státním rozpočtu nemůže sama rozhodnout o přidělení potřebných peněz, neboť její rezerva je vyčerpána. Vláda proto stáhla z programu jednání také návrh na zvýšení prostředků na platy pro učitele. Ministr však znovu ujistil, že školství zůstává pro kabinet prioritou a vzniklá situace se bude dále řešit.

Senát by měl čelit "levicovému hazardérství ČSSD"

Nebývale kladně se ve čtvrtek předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus vyjádřil o úloze horní parlamentní komory. Ta by podle něj měla, zejména po listopadových volbách, čelit "levicovému hazardérství ČSSD". ODS proto k nadcházejícím senátním volbám hodlá přistoupit aktivně a rozšířit tak v Senátu své řady, řekl Václav Klaus na tiskové konferenci své strany. Úlohu Senátu z pozice své strany spatřuje předseda ODS především v tom, že by měl mít šanci zablokovat některé zákony, které by se snažila prosadit ČSSD. Klausova slova podpořil i senátor Václav Mencl. Uvedl, že senátní klub ODS chce i nadále pracovat v duchu legislativní věcnosti a střízlivosti.

Rádio Svobodná Evropa bude od září vysílat jen pro Írán

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda bude moci od 1. září začít vysílat z Prahy jen pro Írán, ačkoli původně měla rozhlasová stanice vysílat i pro sousední Irák. Česká vláda ve středu večer rozhodla, že Spojené státy, které provoz rádia financují, musejí kabinet Miloše Zemana oficiálně požádat o stanovisko. USA se s minulou vládou Josefa Tošovského dohodly, že v Praze bude redakce jen pro Írán, o vysílání pro Irák nepadlo tehdy ani slovo. "Požádá-li americká vláda o souhlas se zahájením tohoto vysílání, vláda tuto žádost v přiměřené době posoudí," citoval ve čtvrtek ze středečního rozhodnutí vlády její mluvčí Libor Rouček.

Podle expertů by sociální bouře v Rusku byly fatální pro všechny trhy

Ruská krize se bude v České republice i nadále promítat především na kapitálový trh. Zahraniční obchod s Ruskem je totiž na nízké úrovni a kurs koruny se nijak nepropadá. Psychologický efekt působící na světové trhy jako domino by měl postupně slábnout, pokud v Rusku nedojde k výrazným sociálním bouřím. Důležitější než stávající ekonomické výsledky tak bude stabilita ruské politické scény. Vyplývá to z odpovědí expertů do ankety ČTK.

Armádní velitelé začali vyplňovat dotazníky k prověrkám

Generálové a vysocí důstojníci české armády začali vyplňovat dotazníky k bezpečnostním prověrkám. Podle mluvčího velitelství pozemního vojska Vlastimila Hapla se budou prověrky týkat důstojníků a praporčíků, kteří budou pracovat ve strukturách Severoatlantické aliance. Pouze ti, kteří prověrkami projdou, budou mít přístup k utajovaným skutečnostem NATO.

MZV podpořilo iniciativu vlád USA, Británie a Nizozemí vůči Libyi

Podporu iniciativě vlád Spojených států, Velké Británie a Nizozemského království nalézt řešení dlouholetého sporu s Libyí o vydání libyjských občanů podezřelých z atentátu na letadlo společnosti PanAm nad skotským Lockerbie, ve čtvrtek vyslovilo české ministerstvo zahraničí. ČTK o tom informoval tiskový odbor ministerstva.

Zmíněné státy navrhly Libyi konání soudního přelíčení s podezřelými před skotským soudem, který pro tuto příležitost zasedne v Nizozemsku. Ministerstvo zahraničí sdílí přesvědčení mezinárodního společenství o nezbytnosti potrestat všechny teroristické činy. V návrhu na konání soudu v Haagu vidí záruku spravedlivého řízení a očekává proto od Libye, že iniciativu USA, Velké Británie a Nizozemského království akceptuje.

KSČM je ráda, že selhal pokus o tajnou politiku ČSSD

Za přirozené a nezbytné považuje Komunistická strana Čech a Moravy obsazování míst ve státních podnicích novými lidmi, které chystá sociálnědemokratická vláda. "Jsme v tomto směru rádi, že selhal pokus o tajnou politiku v této oblasti a vláda se pod tlakem nakonec rozhodla zveřejnit, jak chce postupovat," řekl na čtvrteční tiskové konferenci místopředseda strany Václav Exner.

Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf dodal, že zejména poslední týdny ukázaly, že sociální demokracie se na úkoly vyplývající z jejího volebního programu nedokázala dopředu připravit ani po stránce realizačních kroků, ani po stránce personální. Výměnu lidí ve státních podnicích považuje za nutnou, ale kritizuje způsob, jakým to ČSSD dělá: "Trváme na tom, že ve státní i hospodářské sféře musí platit princip výkonu, kvalifikace a kompetence. Nezdá se nám, že sociální demokracie se těchto kritérií vždy drží," řekl Miloslav Ransdorf.

S podporou komunistů může vláda při akci Čisté ruce počítat

Komunistická strana Čech a Moravy podporuje akci sociálnědemokratické vlády Čisté ruce, neboť ve svém volebním programu má kontrolu privatizace a restitucí. Mnoho závažných zjištění nebylo podle KSČM dosud bráno v potaz, pokud se však situace v tomto směru změní, může vláda s podporou KSČM počítat i u konkrétních opatření. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl místopředseda strany Václav Exner. Veřejnost má podle něj právo znát viníky v případech, kdy se u privatizačních kauz ztratily nebo vůbec nebyly pořízeny podrobné zápisy. KSČM má zato, že u takových případů je minimálně možné vyvodit politickou a případně trestní odpovědnost konkrétních státních úředníků.

Stát by měl pro kulturní Prahu 2000 vyčlenit 400 miliónů

Pokud vláda schválí připravovaný materiál o podpoře státu pro akci Praha - Evropské město kultury roku 2000, vyčlení ministerstvo financí na tento projekt 400 miliónů korun. Ministr kultury Pavel Dostál ve čtvrtek uvedl, že premiér Miloš Zeman je této významné akci nakloněn. Vláda by o podpoře státu pro evropské město kultury měla jednat do dvou týdnů. Celkové náklady akce mají dosáhnout jedné a čtvrt miliardy korun, přičemž ministerstvo kultury a hlavní město se budou podílet shodně jednou čtvrtinou, tedy po 400 miliónech korun. Zbytek by měli uhradit sponzoři. Praha se na přelomu tisíciletí stane kulturním městem Evropy spolu s dalšími sedmi městy - Helsinkami, Avignonem, Bergenem, Bruselem, Krakovem, Reykjavíkem a Santiagem de Compostella.

Odboráři budou jednat s premiérem o vládním prohlášení a mzdách

Premiéra Miloše Zemana dnes čeká jednání s odboráři. Představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů chtějí vládní delegaci seznámit se svým postojem k programovému prohlášení vlády. Podle předsedy konfederace Richarda Falbra pravděpodobně dojde také na odborářský požadavek na zvýšení mzdových tarifů. Odboráři naopak očekávají, že je představitelé vlády seznámí se svými záměry v sociální a hospodářské sféře a že se k nim předsedové odborových svazů budou moci vyjádřit.

Miloš Zeman bude jednat s velvyslancem Rjabovem o ruských dluzích

O splácení ruských dluhů hodlá v příštích dnech jednat s ruským velvyslancem v České republice Nikolajem Rjabovem předseda české vlády Miloš Zeman. Ruský dluh vůči naší republice nyní podle Zemana činí asi tři miliardy amerických dolarů, tedy zhruba 100 miliard korun. Ruská strana se však ke splácení dluhu nemá a před časem zastavila dokonce splácení úroků. K vlivu současné finanční krize v Rusku na českou ekonomiku Miloš Zeman řekl, že míra propojení obou těchto ekonomik je dnes nižší než v minulosti, takže vliv bude také méně intenzivní. "Kdyby se však ruská ekonomika zcela rozpadla, což nelze vyloučit, lze očekávat problémy i na našem trhu," dodal Miloš Zeman.

Dohoda čtyř stran o postupu v senátních volbách zřejmě v úterý

Dohoda o společném postupu v senátních volbách, od níž si Unie svobody, Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová, Občanská demokratická aliance a Demokratická unie slibují, že zvýší jejich šance na úspěch, bude podepsána zřejmě v úterý 1. září. Tyto strany od dohody očekávají, že se jim podaří zamezit ústavní většině Občanské demokratické strany a České strany sociálně demokratické v Senátu. "Termín podpisu finalizujeme, nejspíš to bude v úterý," řekl ve čtvrtek předseda Unie svobody Jan Ruml.

Šéf rozvědky požádal o uvolnění, neboť prý byl ve funkci dlouho

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Oldřich Černý požádal podle tiskového odboru ministerstva vnitra o uvolnění z funkce proto, že ji zastával už dlouho. Oldřich Černý se s ministrem Václavem Grulichem dohodl, že vzhledem ke svému téměř šestiletému působení ve funkci ředitele civilní rozvědky odejde k 31. srpnu letošního roku, řekl ve čtvrtek ČTK ředitel tiskového odboru ministerstva vnitra Jan Decker. Potvrdil, že ministr Grulich jmenuje novým ředitelem Úřadu Petra Zemana, nynějšího ředitele Školy Bezpečnostní informační služby v Zastávce u Brna. Václav Grulich ve středu předložil návrh na Zemanovo jmenování vládě, která jej schválila.

Petr Zeman nastoupil k BIS v roce 1990, je nestraníkem a podle dřívějšího vyjádření ministra Grulicha odborníkem, který neinklinuje k žádným politickým uskupením. Připravované jmenování Zemana je už druhou zásadní změnou ve vedení českých tajných služeb. Od soboty totiž vede Národní bezpečnostní úřad Tomáš Kadlec, který vystřídal Pavla Koláře. Toho odvolal Grulich kvůli podezření, že z úřadu vynášel tajné informace.

Průvod demonstrantů bude centrem Prahy doprovázet 120 policistů

Dva tisíce demonstrantů, kteří v sobotu v rámci akce Local Street Party projdou centrem Prahy, bude doprovázet 120 policistů, dalších 880 policistů bude připraveno zasáhnout v případě, že demonstranti přestoupí zákony. Demonstrace navazuje na květnovou akci s názvem Global Street Party, která skončila výtržnostmi v centru Prahy, na něž podle některých názorů policie reagovala nepřiměřeně. Zajištění sobotní akce bude policii stát nejméně milión korun, uvedl na čtvrteční tiskové konferenci ředitel pražské policejní správy Ladislav Charvát. Policisté jsou podle něj připraveni zasáhnout v případě výtržností tak, aby byli zadrženi jednotliví výtržníci bez toho, že by byla narušena celá demonstrace. V případě nutnosti je však policie připravena demonstraci rozpustit.

V Chropyni předali byty pro staré lidi a postižené povodní

Dům se šestnácti malometrážními byty za asi 11,5 miliónu korun byl ve čtvrtek předán do užívání v Chropyni na Kroměřížsku. Dvoupatrový objekt, postavený za finanční pomoci státu a humanitárních organizací, bude sloužit lidem postiženým loňskou povodní, zdravotně postiženým a starším občanům. "Stát přispěl na byt lidem, kteří přišli o bydlení prokazatelně kvůli záplavám, částkou 500.000 korun. Na ostatní byty to bylo po 320.000 korunách. Byty jsou už obsazeny občany z regionu," uvedl starosta města František Kroupa, který ve čtvrtek uživatelům domu předal klíče. Dodal, že občanům, jejichž zdravotní stav to vyžaduje, bude zajištěna pomoc pečovatelské služby.

V Ostravě bude v září otevřen slovenský konzulát

Ostravská pobočka konzulárního oddělení slovenského velvyslanectví v Praze bude otevřena 1. září - v den státního svátku Slovenské republiky - v Nádražní ulici v centru města. Na Slovensku se 1. září slaví Den Ústavy. Slavnostního otevření se mají zúčastnit představitelé Slovenské a České republiky, státní správy a samosprávy. Konzulární působnost nově otevřené pobočky je vymezena okresy Ostrava, Karviná, Opava, Bruntál, Jeseník, Šumperk, Frýdek-Místek, Nový Jičín, Přerov, Prostějov, Olomouc, Vsetín, Vyškov, Kroměříž, Zlín a Uherské Hradiště.

TVX Bohemia žaluje město Kašperské Hory o 50 miliónů korun

Společnost TVX Bohemia důlní, která má povolen průzkum zlatého ložiska v blízkosti Kašperských Hor, zažalovala město o 50 miliónů korun. Ty požaduje jako náhradu za to, že město údajně poškozuje dobré jméno společnosti, porušilo obchodní tajemství a tím poškodilo zájmy firmy. Mluvčí společnosti Michal Donath uvedl jako příklad údajných protiprávních aktivit Kašperských Hor nynější vynucené přerušení průzkumných prací v okolí města. TVX Bohemia důlní totiž zahájila průzkum na základě dosud platného povolení státní správy a v souladu se zákony.

Úspěch muzikálu Jesus Christ Superstar doloží kniha

Jesus Christ Superstory bude název reprezentativní publikace dokumentující nejen dnes už legendární českou verzi muzikálu Jesus Christ Superstar. Pokřtěna bude v sobotu 29. srpna večer před premiérou Evity, druhého projektu společnosti Musical. Kniha vychází v nakladatelství Radioservis a od 2. září bude za 399 korun k dostání v právě otevřené prodejně Českého rozhlasu v jeho budově na Vinohradské třídě v Praze. Publikace o 164 stranách se zhruba 150 fotografiemi přináší příběh českého "Ježíše" doplněný podrobnou historií originální anglické podoby, profily jeho tvůrců včetně rozhovoru s nejslavnějším představitelem Ježíše Nazaretského Ianem Gillanem. Budou v ní i portréty protagonistů pražské inscenace, která během téměř čtyř let hraní dosáhla 1288 repríz pro více než 850.000 diváků. Muzikálně nadaní čtenáři si budou moci přehrát některé pasáže z kompletního libreta Michaela Prostějovského. Zájemci o knihu Jesus Christ Superstory budou moci pozdravit své idoly na autogramiádě ve středu 9. září odpoledne v prodejně Týdeníku Rozhlas.

V Děčíně se narodila první samice babirusy v České republice

V děčínské zoologické zahradě se narodila první samice babirusy celebeské v České republice. Ředitel zoo Lubomír Moudrý ve čtvrtek ČTK řekl, že maminka Uta i mládě jsou šest dní po porodu v pořádku. Babirusa celebeská je druh vzácných prasat, žijících na indonéském ostrově Celebes. V zajetí žije pouhých 230 exemplářů, z toho 80 v Evropě. V České republice chová babirusy, které jsou evidovány v Červené knize ohrožených druhů zvířat, pouze děčínská zoologická zahrada.

Česká expedice Monoxylon II. pluje podél španělského pobřeží

Česká expedice Monoxylon II., která na replice neolitického člunu pluje po Středozemním moři na výstavu Expo 98 v Lisabonu, vyplula ve středu ze španělské Valencie a míří do Alicante. Oznámili to členové výpravy. Osmimetrový monoxyl, člun zhotovený z jednoho kusu dřeva, spustila expedice poprvé na moře 7. srpna na Sicílii. Výprava chce dorazit na Expo 98 do 6. září. Jejím cílem je ověřit, zda středomořské zemědělství využívalo mořeplavby.

Ze sportu:

Družstvo českých tenistek do 14 let se na mistrovství světa v japonské Nagoji probojovalo do finále. Rozhodly o tom vítězné úvodní dvouhry střetnutí s Jihoafrickou republikou. Finálovým soupeřem českých děvčat bude Rusko, které přehrálo Mexiko 3:0.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno a místy přeháňky. Teploty se pohybují mezi 12 až 16 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.