Zprávy pátek, 29. května 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobně:

Václav Klaus by nechal sestavit vládu ČSSD, pokud zvítězí ve volbách

Sociální demokracie by měla být pověřena sestavením nové vlády, pokud získá v předčasných parlamentních volbách nejvíce hlasů. Českému rozhlasu to ve čtvrtek řekl předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus s tím, že jiný postup by byl "pošlapáním" smyslu voleb. Sociální demokracie vede v čele předvolebních preferencí o deset procent před ODS a podle Václava Klause se ODS samozřejmě pokusí náskok předehnat. Sestavením vlády pověří některého z politiků prezident Václav Havel. Ten zdůraznil, že to nemusí být nutně osobnost delegovaná vítěznou stranou, nýbrž spíše člověk schopný vytvořit stabilní koalici. Václav Klaus dodal, že ODS spatřuje po volbách prostor pro koalici s Unií svobody a s KDU-ČSL, i když se některé osobní spory, jak řekl, "velmi, velmi těžko překousávají". Vyslovil však pochybnost, že by ve stejné koaliční vládě mohli zasednout on, předseda Unie Jan Ruml a šéf lidovců Josef Lux.

Josef Lux je ke společnému působení ve vládě s Václavem Klausem smířlivější

Předseda KDU-ČSL Josef Lux se dívá na případné společné působení ve vládním kabinetu společně s předsedou ODS Václavem Klausem poněkud smířlivěji než šéf ODS. "Já nejsem člověk, který by personifikoval politiku do té míry, že by politici pro něj byli předmětem osobní nenávisti," řekl Josef Lux. Spolupráci, či přímo koalici nepovažuje za neuskutečnitelnou ani unie, ani lidovci, ačkoli mají vůči ODS výhrady.

Kritika od stranických kolegů je podle Jana Rumla poučením

Poučením je pro předsedu Unie svobody Jana Rumla kritika, kterou sklidil od nejbližších stranických kolegů po úterním prohlášení o přípravě údajné velké koalice mezi ODS a ČSSD. "Kritiku poslouchám, je pro mě jistým poučením názor mých kolegů," řekl Jan Ruml ČTK. Exministr popřel, že by jeho vystoupení vyvolalo střet uvnitř unie. "Jsme strana, ve které vyjadřujeme každý své názory a jsme svázaní pouze volebním programem," upřesnil. Jan Ruml připustil určitý střet mezi osobnostmi, které do unie přešly z jiných politických stran, a novými tvářemi. Ve střetu těchto skupin však podle něho vzniká nová kvalita. "Jsme stranou do budoucnosti a těmito volbami začínáme, nekončíme," dodal Ruml.

Jan Ruml v úterý uvedl, že se po volbách připravuje velká koalice sociální demokracie a ODS; ministrem financí měl být předseda ODS Václav Klaus. Zástupci ČSSD i ODS ale společnou povolební koalici důrazně popřeli.

Volební kauce již zaplatila většina kandidujících stran

Okruh politických stran a hnutí, které dosud nezaplatily povinné volební kauce ani v jednom z osmi krajů, se podle dosavadních informací zúžil na pět. Kauce, které jsou podmínkou vytištění hlasovacích lístků, zatím nesložily Alternativa 2000, Celostátní aktiv občanů, Pravý blok, Sdružení důchodců ČR a Občanská demokratická aliance. ODA však již dříve oznámila, že z voleb odstupuje a kauce nezaplatí.

ČSSD nesouhlasí s prodejem státních podílů v bankách

Sociální demokracie zásadně nesouhlasí se středečním rozhodnutím vlády prodat státní podíl v ČSOB, Komerční bance a České spořitelně. Uvedla to ve čtvrtek ČT 1 ve zpravodajském pořadu Události. "Pokud ČSSD zvítězí v parlamentních volbách, oddálí privatizaci o několik let, tak do roku 2000," řekl předseda této strany Miloš Zeman. Současný kabinet nevzešel z řádných voleb a nemá mandát pro privatizaci bank, dodal.

Setkání Zeman - Kremlička

Otázky zajímající obě strany byly podle předsedy České strany sociálně demokratické Miloše Zemana obsahem jeho čtvrtečního jednání s předsedou strany Důchodci za životní jistoty Eduardem Kremličkou. Zeman řekl, že o schůzku požádala strana Důchodci za životní jistoty a sociální demokracie její žádosti vyhověla. ČTK v této souvisloti připomíná Zemanovy nelichotivé výroky na adresu strany důchodců po minulých volbách do Poslanecké sněmovny. Zeman je tehdy obvinil, že svou ješitností připravili opoziční sociální demokracii o tři procenta voličů. DŽJ tehdy získala něco málo přes tři procenta hlasů voličů. Nyní, před nadcházejícími předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny, však Zeman otevřeně hovoří o povolební koalici s lidovci a důchodci. Ta by podle některých posledních výsledků veřejného mínění mohla získat 108 mandátů ve dvousetčlenné sněmovně.

ČNB zachová současné nastavení parametrů měnové politiky

Bankovní rada České národní banky se ve čtvrtek rozhodla zachovat současné nastavení parametrů měnové politiky. Současně konstatovala, že pokud se udrží relativně příznivý vývoj inflace i v příštích měsících, je splnění inflačního cíle pro tento rok reálné. ČTK to ve čtvrtek řekl tiskový mluvčí ČNB Martin Švehla.

Pražské směnárny zaznamenaly zvýšený zájem o nákup valut

Pražské směnárny zaznamenaly po středečním propadu české měny zvýšený zájem o nákup valut ze strany českých občanů. Nárůst však směnárny pozorují už od počátku tohoto týdne, ale spojují jej také s blížícím se létem, kdy občané nakupují zahraniční měnu na své dovolené. Vyplývá to ze čtvrteční ankety ČTK.

Ministerstvo zahraničí znepokojeno jadernými výbuchy Pákistánu

Se znepokojením a zklamáním přijalo české ministerstvo zahraničí oznámení, že Pákistán i přes upozornění mezinárodního společenství odpálil tři pokusné jaderné nálože jako reakci na nedávné indické jaderné zkoušky. České ministerstvo zahraničí má zájem o proces uvolňování napětí na celém světě a podporuje jej. Ztotožňuje se také se závěry Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek a domnívá se, že pákistánský krok povede k dalšímu zhoršení situace v regionu. Vzájemné a nebezpečné soupeření v jaderné oblasti bude mít za následek eskalaci napětí nejen v regionálním, ale i globálním měřítku, uvedl tiskový odbor ministerstva.

ČR podepsala s EU pakt proti organizovanému zločinu

Česká republika spolu s dalšími deseti přidruženými státy ve čtvrtek v Bruselu podepsala s Evropskou unií Předvstupní pakt proti organizovanému zločinu. Pakt doplňuje podmínky individuálního vstupního partnerství, jejichž plnění se předpokládá před vstupem zemí do unie. Odráží však více politickou vůli signatářských zemí, než právně závazný text. Obsahuje 15 zásad, které vycházejí hlavně ze souboru doporučení pro boj proti organizovanému zločinu, který přijal loňský summit EU v Amsterodamu.

ČR podepsala Evropskou chartu místní samosprávy

Česká republika ve čtvrtek podepsala ve štrasburském sídle Rady Evropy (RE) jednu z nejdůležitějších úmluv této organizace - Evropskou chartu místní samosprávy. ČTK to sdělil český velvyslanec při RE Jiří Malenovský, který dohodu za ČR podepsal.

Kanadští Češi a Slováci napsali prezidentu Havlovi a premiérovi Chrétienovi

Krátké poselství prezidentu České republiky Václavu Havlovi poslali z kanadského Edmontonu účastníci nedávného padesátého výročního zasedání Českého a slovenského sdružení v Kanadě. Vyjádřili v něm hlubokou sympatii s jeho osobním úsilím a úsilím vlády a parlamentu dokončit ustavení České republiky jako moderního demokratického státu.

V dopise kanadskému premiérovi Jeanu Chrétienovi zástupci krajanského sdružení upozornili, že podporují přijetí do NATO nejen České republiky, ale také Slovenska. I když v obou republikách zbývá ještě mnohé udělat, především posílit vládu práva a ochranu proti diskriminačním činům proti menšinám, sdružení soudí, že oba státy dosáhly významného pokroku. Zástupci sdružení vyjádřili také naději, že Kanada zruší vízovou povinnost pro Čechy i Slováky.

Americká víza pro občany ČR

Od října 1996 do září 1997 vydaly americké úřady občanům ČR přes 45.000 víz, hlavně turistických. Zároveň téměř 5500 žádostí zamítly. Už jen 11 procent zamítnutí z podaných žádostí znamená překážku případného bezvízového styku. ČTK to řekl rada a konzul velvyslanectví ČR ve Washingtonu Jan Čížek. Dodal, že ačkoli česká diplomacie již před lety viděla bezvízový styk s USA na dosah, čeští občané stále potřebují při cestách do Spojených států víza a z řady důvodů tomu bude ještě dlouho.

EIB půjčuje ČR na stavbu dálnice

Evropská investiční banka (EIB) ve čtvrtek oznámila, že půjčuje České republice 230 miliónů ECU (253 miliónů USD) na část stavby dálnice. EIB úvěr patrně poskytne prostřednictvím Konsolidační banky. Na dodržování podmínek úvěru a na celý program bude dohlížet Ředitelství silnic a dálnic českého ministerstva dopravy, napsala agentura Reuters.

Prostředky na odstranění povodňových škod nebyly loni vyčerpány

Z 11,355 miliónu korun, které vláda loni vyčlenila na odstraňování povodňových škod, bylo do konce roku 1997 skutečně čerpáno 7,848 miliónu korun a zbytek částky je převeden na obnovu postižených oblastí v letošním roce. Vyplývá to z celkového přehledu financování škod vzniklých povodňovou katastrofou v červenci 1997, který pro vládu vypracovalo ministerstvo životního prostředí. Zdrojem financování obnovy zaplavených území byl podle přehledu státní rozpočet, státní finanční aktiva, pozemkový fond, státní fond životního prostředí a jeho účet na povodňové škody.

Ministr dopravy tvrdí, že o privatizaci tratí nebyl informován

Ministr dopravy a spojů Petr Moos tvrdí, že nebyl informován o přípravě privatizace čtyř východočeských a středočeských tratí, která ve středu popudila odboráře. Ty pobouřila depeše přednosty správy dopravní cesty v Pardubicích Pavla Longina, v níž jsou stanoveny červnové termíny pracovní komise, která má jednat o privatizaci čtyř tratí. Ta podle nich porušuje dohodu uzavřenou 30. dubna 1998 v Sobotíně na Šumpersku, ve které se mimo jiné píše, že "prodej rozsáhlejšího majetku ve správě ČD a privatizace tratí se ve funkčním období této vlády neuskuteční".

KSČM založí skupinu na pomoc stíhaným za komunistické zločiny

Skupinu na pomoc nespravedlivě stíhaným Úřadem dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu navrhuje Komunistické straně Čech a Moravy ustavit právník Čestmír Kubát, který lidi stíhané tímto úřadem zastupuje. Na čtvrteční tiskové konferenci KSČM řekl, že tento úřad je neústavní zločinnou institucí. Zločinné jednání instituce spatřuje Kubát v tom, že úřad stíhá řadu lidí, přestože ví, že na to nemá právo. Procesy mohou podle něj končit justičními vraždami, protože jde vesměs o staré a nemocné lidi, jimž neoprávněné stíhání může přivodit smrt. Podle tiskové mluvčí KSČM Věry Žežulkové musí o Kubátově návrhu rozhodnout ústřední výkonný výbor strany, jehož nejbližší zasedání bude v červnu. Případy trestně stíhaných ze strany ÚDV se již zabývají legislativní odborníci KSČM, podotkla Žežulková.

Advokát Kubát se mohl podle ÚDV dopustit trestného činu

Advokát Čestmír Kubát se podle názoru Úřadu dokumentace a vyšetřování (ÚDV) zločinu komunismu mohl svými výroky, které pronesl na tiskové konferenci KSČM, dopustit trestného činu útoku na státní orgán, za který mu může soud uložit až roční trest odnětí svobody. Uvádí se to ve stanovisku ÚDV, které poskytl ČTK jeho tiskový mluvčí Tomáš Hornof. Podle mluvčího ÚDV se Kubátovy výroky neslučují ani se stavovskými předpisy České advokátní komory. "Vzhledem k těmto skutečnostem uvážíme případné podání podnětu ministryni spravedlnosti k návrhu na vyškrtnutí dr. Kubáta ze seznamu členů České advokátní komory," uvedl Hornof.

Před sudetoněmeckým srazem ostré útoky vyhnanců Před víkendovým 49. sudetoněmeckým sněmem v Norimberku představitelé vyhnaneckých spolků zaútočili na česko-německou deklaraci z loňského roku a bagatelizovali nacistické násilí v českých zemích. Ostře kritizovali také německého ministra zahraničí Klause Kinkela, který však opakovaně zdůraznil, že otázky majetku Němců odsunutých po válce z východní Evropy nepatří do jednání o rozšiřování Evropské unie. Za "neuvěřitelnou pošetilost" označila česko-německou deklaraci nová předsedkyně Svazu vyhnanců Erika Steinbachová, jejíž organizace zastřešuje spolky vysídlených Němců. V listu Deutsches Allgemeine Sonntagsblatt tato poslankyně německého parlamentu za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléře Helmuta Kohla požadovala od Varšavy, Prahy a Bratislavy ústupky vůči "vyhnancům" ještě dříve, než se tři země stanou členy Evropské unie. Podle jejího názoru Češi "pod německým panstvím takřka netrpěli". Steinbachová proto nepovažuje za správné, když Fond budoucnosti dojednaný v loňské deklaraci mezi Prahou a Bonnem poskytuje prostředky především českým obětem nacismu.

Velvyslanec ČR v Německu František Černý odmítl pozvání na nadcházející 49.sudetoněmecký sněm, který se o víkendu uskuteční v Norimberku. Pro páteční vydání německého listu Berliner Zeitung podle agentury DPA diplomat odůvodnil krok tím, že ze Sudetoněmeckého krajanského sdružení zazněla srovnání bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše se zločinci typu Adolfa Hitlera. František Černý sdělil z Bonnu ČTK, že výroky nedávno pronesl v Hesensku na shromáždění vysídlených Němců místopředseda landsmanšaftu Bernd Posselt.

Vláda bude respektovat při stanovení cen návrhy VZP

Vláda bude při stanovení cen za nemocniční péči ve třetím čtvrtletí respektovat podle ministryně zdravotnictví Zuzany Roithové návrhy Všeobecné zdravotní pojišťovny, s nimiž poskytovatelé péče na středečním dohodovacím řízení souhlasili. Ceny však nevstoupily v platnost, protože dohodu zablokovaly některé zaměstnanecké pojišťovny. Ministryně Roithová to řekla na čtvrteční tiskové konferenci. Počítá s tím, že nemocnice si stanoví plán nákladů, a pokud budou chtít rozšířit péči nad dohodnutý rozsah prostředků, požádají ministerstvo, aby jim schválilo zvlášť účtovaný materiál a léky na ty operace, které jsou schopny z rozpočtu uhradit právě s výjimkou těchto dvou položek.

Sněmovna nestihne projednat zákony vrácené Senátem

Pokud Senát na své příští schůzi zamítne či vrátí Poslanecké sněmovně některý zákon, bude to pravděpodobně znamenat jeho definitivní konec. Sněmovna totiž podle vlastního jednacího řádu nemůže vrácené normy projednat, protože od doručení ze Senátu k předložení na nejbližší schůzi musí uplynout nejméně deset dnů. Takto by mohl svoji pouť ukončit například návrh zákona o utajovaných skutečnostech, na jehož urychlené přijetí naléhá Severoatlantická aliance, či zákon o svobodě informací. Přijetí ani jedné z obou norem není v Senátu jisté.

Česká armáda bude mít kaplany

Smlouvu o vytvoření funkce kaplana v české armádě podepíše ministr obrany Michal Lobkovicz s představiteli církví zastoupených Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví s největší pravděpodobností 3. června. "Tři kaplany již máme a smlouva potvrdí jejich statut," řekl ministr Lobkowicz ČTK při prověrce 7. mechanizované brigády v Kroměříži, kde se připravuje 558 vojáků pro službu v jednotkách SFOR v Bosně. Podle něj mají každý rok přijít do armády dva noví kaplani.

Nejméně 100.000 obyvatel České republiky trpí demencí

Pět až deset procent lidí starších 65 let trpí demencí. V České republice žije nejméně 100.000 takto postižených seniorů a jejich počet se bude zvyšovat. O problematice demence a přístupu společnosti ke starým a nemocným lidem jednají od čtvrtka do neděle 31. května účastníci Pražských gerontologických dnů. Odborníci jsou přesvědčeni, že česká společnost věnuje malou pozornost problematice stáří a důstojnému životu seniorů a současné tendence ve zdravotnictví diskriminují seniory a chronicky nemocné pacienty.

Regina Rázlová, po níž pátrá INTERPOL, byla spatřena ve Vídni

Bývalá herečka a předsedkyně představenstva Skloexportu Regina Rázlová, na kterou minulý týden vydal liberecký soud zatykač, byla podle důvěryhodného svědectví spatřena v úterý kolem 19:00 při příletu do Vídně. Rakousko je podle poznatků policie jednou ze zemí, kde by Rázlová mohla nyní pobývat. Podle svědka, jehož informace má ČTK k dispozici, ji na letišti ve Schwechatu přivítaly dvě ženy, z nichž mladší jí byla podobná. Rázlová má dceru Adélu ve věku kolem dvaceti let.

Po Rázlové, jejím synovi Lukáši Rázlovi a členu představenstva Skloexportu Petru Švecovi, kteří jsou v souvislosti s případem Skloexport obviněni ze zneužívání informací v obchodním styku, pátrají policisté ze všech evropských zemí, řekla ČTK tisková mluvčí policejního prezídia Ivana Moosová.

Pivovar Radegast chce vyrábět levné pivo

Projekt výroby levného piva připravuje bez ohledu na schválení či neschválení fúze s Plzeňským Prazdrojem Pivovar Radegast. Po čtvrteční valné hromadě společnosti to novinářům řekla mluvčí společnosti Halina Ryšková. Podle ní tak chce společnost reagovat na snížení koupěschopnosti obyvatelstva. To se po loňských povodních zaměřilo na nákup zvláště lahvového piva v kategorii nejlevnějších segmentů, které v minulosti značka Radegast záměrně neobsahovala.

Z Pražského jara

Hlavní pěvecká hvězda letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu americká pěvkyně Kathleen Battleová, beznadějně vyprodala ve čtvrtek večer Smetanovu síň Obecního domu s 1300 místy. Publikum, které na závěr večera připravilo interpretce ovace vstoje, bylo nejvíce nadšeno spirituály, které mezi pěti přídavky zazněly zcela bez doprovodu, a pak i jednou Gershwinovou melodií. Zpěvačku při koncertě nedoprovázel donedávna ohlašovaný Roger Vignoles, ale newyorský pianista J.J.Penna. Podle informací z kuloárů se Vignoles sopranistce jako klavírista znelíbil. Avšak i s Pennou vedla občas na pódiu nespokojené debaty a jedno číslo ho dokonce donutila začít znovu. V Praze vyžadovala pěvkyně absolutní soukromí a její vystoupení provázel nekompromisní zákaz fotografování.

Ze sportu:

Do druhého kola čtyřher grandslamového turnaje French Open postoupila deblová dvojice Jiří Novák, David Rikl. Čeští hráči porazili Jihoafričany Barnarda s Haygarthem po namáhavém třísetovém boji 1:6, 7:6 (8:6) a 6:2. Kvůli dešti svoje utkání nedohrál ve čtvrtek český tenista Daniel Vacek, jehož zápas s Američanem Gambillem byl přerušen za stavu 1:1 na sety.

A na závěr ještě informace o počasí

Na území České republiky je dnes jasno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.