Zprávy pátek, 29. ledna 1999

Nyní podrobněji

Bývalý ředitel BIS se nebude vyjadřovat ke svému odvolání

Bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby /BIS/ Karel Vulterin se nehodlá jakkoli vyjadřovat ke svému odvolání. Ministr bez portfeje Jaroslav Bašta řekl, že rozhodnutí vlády okamžitě odvolat ředitele BIS nebylo dlouhodobě plánováno. Ministři se rozhodli teprve ve středu večer poté, co vyslechli Vulterina pozvaného na pravidelné jednání vlády. S tím ale nesouhlasí bývalý ředitel BIS Stanislav Devátý, podle něhož se o odvolání Karla Vulterina z funkce šéfa BIS hovořilo již dlouho se snahou nahradit ho člověkem, který bude ČSSD zřejmě lépe vyhovovat. Devátý si ale nemyslí, že by Vulterinovo odvolání mohlo vrhnout špatné světlo na ČR před vstupem do NATO nebo nějak destabilizovat bezpečnostní systém státu.

Předsedovi sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby Janu Klasovi 'ODS) vadí, že ho ministr Jaroslav Bašta neinformoval o rozhodnutí vlády odvolat ředitele BIS. Je to typická ukázka komunikace mezi vládou a kontrolním orgánem, nebo minimálně mezi ministrem, který koordinuje tajné služby," kritizoval Klas postup vlády. Obvinění Vulterina je podle Klase natolik závažné, že Bašta musí v pátek komisi důvody Vulterinova odvolání objasnit. Pouze v případě nutnosti okamžitého odvolání by pak Klas také chápal, proč vláda neoznámila jméno Vulterinova zástupce a bude čekat až do března.

Vulterin měl být odvolán kvůli hrozícímu atentátu na RFE/RL

Důvodem nečekaného odvolání ředitele BIS Karla Vulterina mělo být zatajení informace o údajně připravovaném atentátu na Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda 'RFE/RL). Přestože o tom tajná služba věděla, vládu o hrozícím nebezpečí neinformovala, uvedly s odvoláním na nezávislé zdroje televize Prima a Česká televize. Ministr Jaroslav Bašta, odpovědný za tajné služby, ČT konkrétní informace přímo nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Podle Primy měl prý atentát zorganizovat irácký konzul v České republice, který počátkem roku uprchl na Západ. BIS se o tom měla údajně dozvědět od britské tajné služby, vládu ale neinformovala.

Ředitel ÚDV ostře odmítá Bendova obvinění a považuje ho za lháře

Proti výrokům senátora Václava Bendy o blokování práce Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu se ostře ohradil jeho ředitel Irenej Kratochvíl. "Musím konstatovat, že senátor Benda překročil veškeré hranice lidské slušnosti...pan senátor lže jako když tiskne," uvedl Kratochvíl v otevřeném dopise adresovaném Bendovi. Práci úřadu podle Bendy zamezuje vedení ministerstva vnitra, které údajně nemá zájem na vyšetření komunistických zločinů. Kratochvíl ale senátorova tvrzení odmítá. Za "naprostou hloupost" považuje i výrok, že vedení ÚDV provádí hromadné čistky.

Zástupci církví složení vládní komise pro církve vesměs odmítají

Představitelé České biskupské konference, Ekumenické rady církví i Federace židovských obcí odmítají zasednout ve vládní církevní komisi, která má řešit vztah církve a státu, společně se zástupcem KSČM. Zároveň však doufají, že vláda bude své rozhodnutí revidovat a umožní církvím v komisi spolupracovat. "Česká biskupská konference se jednoznačně usnesla, že se za těchto podmínek její zástupci nemohou práce komise účastnit," řekl mluvčí České biskupské konference Daniel Herman. Připustil, že v nejbližších dnech budou nejvyšší církevní a státní představitelé znovu o složení komise jednat. "Církve nechtějí práci komise bojkotovat a blokovat, ale musí být vyjasněna pravidla hry," dodal.

Složení komise je podle ministra kultury Pavla Dostála dáno rozhodnutím suverénní vlády demokratického státu. "Jestliže sedí v komisi, která nemá žádné pravomoce, člověk delegovaný KSČM a má to být důvod k tomu, aby komise nepracovala, je to třeba jenom záminka, aby nepracovala," upozornil Dostál v rozhovoru pro ČTK. Výhrady církví však podle něj práci komise nenaruší. "Nedostal jsem od vlády jiný příkaz, musím tedy vypsat jmenovací dekrety," uvedl. "Stává se z toho aféra, a mě osobně je to nepříjemné," dodal.

Vládní komise bude mít poradní charakter a nebude mít žádné pravomoci. Výsledky její činnosti však budou mít vliv na přípravu zákona o vztahu státu a církví. Ten by měl zakotvit postavení církví, způsob jejich financování, registraci církví i otázku řešení restitucí církevního majetku. Návrh příslušného zákona má být předložen parlamentu ve druhé polovině roku 2000.

Židé by uvítali, kdyby v komisi pro církve zasedli odborníci

Federace židovských obcí se podle tajemníka Tomáše Krause domnívá, že by ve vládní komisi pro církve měli pracovat spíše odborníci, a nikoli zástupci parlamentních politických stran. Současné řešení vztahu státu a církví je relikt minulého režimu, a to je jeden z argumentů, proč by v komisi neměli být zástupci KSČM, řekl Kraus, který má v komisi zasedat.

Zeman je pro kulatý stůl stran zastoupených v Poslanecké sněmovně

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman bude usilovat o setkání prezidenta Václava Havla se všemi parlamentními stranami. V souvislosti s prezidentovým úmyslem uspořádat kulatý stůl s představiteli těchto stran vyjma komunistické to premiér řekl ve čtvrtek ČTK. Úmysl hlavy státu nepřizvat ke kulatému stolu komunisty a naopak přizvat Občanskou demokratickou alianci, která má zastoupení pouze v Senátu, odmítl premiér komentovat.

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se k úmyslu uspořádat kulatý stůl staví zdrženlivě. Podle mluvčího prezidenta Ladislava Špačka měl Havlovi při setkání, které inicioval jako šéf sněmovny, říci, "že by proti takové schůzce nic neměl, ale že není velký optimista, pokud jde o její výsledky".

Británie nevidí překážky pro vstup ČR do EU

Británie si není vědoma žádných problémů, které by mohly ohrozit nebo oddálit vstup ČR do Evropské unie. Prohlásil to ve čtvrtek český ministr zahraničí Jan Kavan, který se v Londýně setkal s náměstkyní britského ministra zahraničí Joyce Quinovou. "Probírali jsme to velmi pečlivě a nenalezli jsem v této chvíli žádný sporný bod," řekl Kavan.

Kavan se ve středu v Londýně setkal rovněž s náměstkem ministra vnitra Mikem O'Brienem, aby s ním projednal problematiku českých Romů. Britský státní ministr po setkání ocenil úsilí české vlády o řešení tohoto problému a řekl, že otázka Romů nestojí v cestě České republiky do Evropské unie. V rámci úsilí o zvýšení investic do České republiky se Kavan v Londýně setkal rovněž s představiteli obchodních a finančních kruhů.

Na investiční pobídky čekají investoři s 570 milióny dolarů

Investoři jsou v současnosti připraveni napumpovat do českého zpracovatelského průmyslu více než 570 miliónů dolarů a vytvořit přes 3500 pracovních míst, čekají pouze na udělení výhod. "Czechinvest očekává v prvních letošních měsících žádosti o výhody od mnoha dalších investorů, kteří čekali na snížení minimální hranice investic", uvedla mluvčí Czechinvestu Hana Lässlerová.

Česká vláda nyní investorům nabízí až desetileté daňové prázdniny, grant na vytvoření pracovní příležitosti až 3300 USD, školící a rekvalifikační granty do 50 procent nákladů, připravenou infrastrukturu, bezcelní dovoz strojů a zařízení a umístění v bezcelních zónách.

Prezident podepsal zákon o státním rozpočtu na letošní rok

Prezident Václav Havel ve čtvrtek podepsal zákon o státním rozpočtu na tento rok, který před dvěma týdny schválila Poslanecká sněmovna. Rozpočet je sestaven jako deficitní, přičemž jeho příjmy činí 574 miliard korun, výdaje 605 miliard korun a plánovaný schodek 31 miliard korun. V posledních dnech se objevily informace, že rozpočet by mohl v závěru roku skončit s deficitem až 60 miliard korun.

Podmínkou konference o Kosovu navrhované Václavem Havlem je příměří

Prezident Václav Havel se ve čtvrtek opětovně vyslovil pro uspořádání mezinárodní konference o míru v Kosovu, která by se konala pod patronací respektované mezinárodní organizace. Zároveň vyzval strany, aby využily příležitosti, kterou se jim chystá nabídnout Kontaktní skupina pro bývalou Jugoslávii, k okamžitému zahájení rozhovorů. Kontaktní skupina se na úrovni ministrů zahraničí sejde v pátek v Londýně. K úspěchu konference je podle prezidenta nezbytné především zastavit násilí.

Británie neoficiálně podpořila návrh českého prezidenta Václava Havla na svolání mírové konference o Kosovu. Řekl to ve čtvrtek ministr zahraničí Jan Kavan, který se v Londýně soukromě setkal se svým britským protějškem Robinem Cookem.

Dovozy vepřového masa ze zemí EU znovu ohrožují české producenty

Rostoucí dovoz vepřového masa v posledních lednových týdnech a jeho dovozní cena znovu ohrožují tuzemské producenty prasat. Jak vyplývá z informací Ministerstva zemědělství ČR, zatímco ve druhém letošním týdnu bylo do ČR dovezeno asi 564 tun ve čtvrtém týdnu přesáhl import vepřového masa 960 tun. Ministr zemědělství Jan Fencl již při své návštěvě Berlína minulý týden upozornil komisaře Evropské komise Franze Fischlera na rostoucí dovozy vepřového masa ze zemí EU do ČR s tím, že v případě pokračování tohoto trendu má česká strana zájem na opětovném zahájení technických konzultací v této věci.

Družstvům připadá podpora exportu v návrhu agrární politiky nízká

Podpora exportu, tak jak ji předpokládá návrh koncepce agrární politiky ministerstva zemědělství, je nedostatečná. Zpravodaji ČTK to řekl úřadující předseda Svazu zemědělských družstev a společností Miroslav Jirovský. Podle jeho slov tvoří v současné době v ČR proexportní opatření zhruba deset procent z celkového objemu dotací, přitom pro výraznější injekci ke zvýšení produkce by bylo zapotřebí alespoň 40 až 50 procent.

Majetková přiznání podle analytiků ekonomice moc nepomohou

Zavedení majetkových přiznání a registračních pokladen navrhovaných ministerstvem financí by přineslo domácí ekonomice pozitivní i negativní efekty, nicméně posledně jmenované by zřejmě v konečném důsledku převážily. Vyplývá to z ankety ČTK mezi analytiky. "Domnívám se, že návrh na zavedení majetkových přiznání je pouze populistickým tahem současné vlády," uvedl například Tomáš Bulena z České spořitelny. "Od těchto opatření bych příliš nečekal. Pominu-li etickou stránku majetkového přiznání, z čistě ekonomického hlediska by jeho zavedení přispělo k registraci majetku na fiktivní osoby a popřípadě ke korupci při odhadování hodnoty majetku," dodal Martin Hlušek z Expandia Finance. Zavedení registračních pokladen hodnotí oslovení analytici poněkud kladněji, nicméně i jejich účinnost zpochybňují.

V boji s korupcí pomohou kontaktní centra, ne policejní provokace

Se zřízením kontaktních středisek, kam by se mohli obracet lidé, jimž byl nabídnut či od nich byl vyžadován úplatek, počítá návrh programu boje s korupcí, který ministerstvo vnitra hodlá předložit vládě. Program neuvažuje o legalizaci policejní provokace, při které by úplatek nabízel policista v civilu. Novinářům to řekl Michal Mazel z oddělení analýz a koncepcí ministerstva vnitra. Kontaktní střediska, která by podle Mazla mohla vzniknout už v druhé polovině letošního roku, by na základě získaných informací vyhodnotila ta místa ve státní správě, kde je korupce nejvážnější. Centra by neměla zřizovat policie ani ministerstvo vnitra, ale nevládní organizace.

ČR stojí o užší propojení Středoevropské iniciativy s EU

Sociálnědemokratická vláda bere Středoevropskou iniciativu vážně, pohlíží na ni s ohledem na zájem zachovat a posílit pocit stability v Evropě, neusiluje ale o její větší institucionalizaci. Vyplynulo to z informací, které ve čtvrtek poskytl tisku první náměstek ministra zahraničí Otto Pick po dvoudenním zasedání Výboru národních koordinátorů SEI, sdružení 16 středoevropských a východoevropských zemí.

Kardiostimulační centrum na Homolce je nejmladší, a nejvýkonnější

Přestože Kardiostimulační centrum v pražské Nemocnici Na Homolce patří mezi nejmladší v ČR , vypracovalo se za krátkou dobu na první místo mezi 38 centry v ČR a na druhé místo v Evropě. První implantace kardiostimulátoru jeho pracovníci uskutečnili v lednu 1990. Na tiskové konferenci u příležitosti druhého setkání lékařů a pacientů centra, kteří žijí jen díky voperovaným přístrojům na úpravu srdečního rytmu, to řekl vedoucí lékař centra Miloš Táborský.

Nemocnice přímo řízené mají poprvé kladný hospodářský výsledek

Poprvé s kladným hospodářským výsledkem ve výši 111 miliónů korun skončilo podle předběžných výsledků za rok 1998 hospodaření 22 nemocnic přímo řízených ministerstvem zdravotnictví. ČTK to oznámil mluvčí ministerstva Pavel Verner. Zdůraznil, že to je další zlepšení proti roku 1997 o 316 miliónů korun. Verner připomněl, že kladného výsledku dosáhly nemocnice poprvé od doby, kdy se ustálilo fungování systému zdravotního pojištění. Pohledávky nemocnic z obchodního styku činí podle Vernera 3,9 miliardy, závazky 3,3 miliardy korun. Za rok 1998 se snížila dlouhodobá zadluženost po lhůtě splatnosti nad 90 dní o přibližně 150 miliónů a nad 180 dní o přibližně 320 miliónů korun, dodal Verner.

Ústečtí radní souhlasí s vrácením židovského majetku

Ústečtí radní schválili ve čtvrtek vydání cenných obrazů a součástí uměleckých a knižních sbírek potomkům Eduarda Jakoba Weinmanna a Ignaze Petschka. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí města Oldřich Zeman. Ústí nad Labem tak podle něj reagovalo na doporučení prosincové mezinárodní konference ve Washingtonu, aby umělecké předměty, které němečtí fašisté zkonfiskovali Židům, byly vráceny původním majitelům, nebo jejich dědicům.

Zemřel filmový baladik František Vláčil

Necelý měsíc před pětasedmdesátými narozeninami zemřel ve středu filmový režisér a scenárista František Vláčil, kterého odborná kritika označila za básníka a malíře stříbrného plátna. František Vláčil se do dějin českého filmu zapsal především svými historickými snímky natočenými podle předloh renomovaných autorů, jakými jsou například Ladislav Fuks, Vladimír Körner, Josef Čapek, Bohumil Říha či Zdeněk Mahler. K zařazení Františka Vláčila do panteonu nesmrtelných by však postačilo "pouhé" natočení monumentální filmové rapsodie Markéta Lazarová, adaptované podle stejnojmenného románu Vladimíra Vančury.

Multimediální mág Radúz Činčera náhle zemřel

Ve věku pětasedmdesáti let v Praze náhle zemřel režisér, dramaturg a scenárista dokumentárních filmů a autor mnoha audiovizuálních projektů, které na světových výstavách ohromovaly mezinárodní veřejnost, Radúz Činčera. Byl autorem programu The Sound Game Show na výstavě Člověk a jeho svět v roce 1971 v Montrealu a udivoval světové publikum audiovizuálními projekty i v Kobe a Vancouveru. Ne nadarmo se mu říkalo multimediální mág. Obrovský ohlas měla ve druhé polovině 80.let multimediální hudební inscenace rockové opery The Scroll v Kanadě.

Nejvýznamnější loni byly v ČR volby, ve světě Clintonova aféra

Nejvýznamnější loňskou událostí v České republice byly podle jejích občanů volby, výsledky českých sportovců a úspěch ČSSD ve volbách. Za nejvýznamnější světovou událost pokládají čeští občané aféru amerického prezidenta Billa Clintona. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Jedenáct procent dotázaných nedokázalo tazatelům IVVM říci, kterou domácí událost z roku 1998 pokládají za nejdůležitější. Dvaadvacet procent to nedokázalo u světové události.

Poslanec Svoboda 'ODS) navrhuje legalizaci prostituce

Legalizaci prostituce jako nástroj k zamezení šíření pohlavních chorob chce v Poslanecké sněmovně prosadit člen parlamentního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Jan Svoboda 'ODS). V boji za kontrolu zdravotního stavu prostitutek jej hodlá podpořit předseda výboru a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Ten však míní, že úplnou legalizaci prostituce nelze umožnit. Přiklání se k vytvoření určitých legislativních podmínek, které by nutily prostitutky poskytovat služby mimo veřejná prostranství v domech se základním sociálním zařízením.

Národní muzeum vystavuje jedinečnou sbírku řádů a vyznamenání

Řád Čestné legie, který přímo od Napoleona obdržel ranhojič Johann Seka za záchranu vojáků po bitvě u Slavkova v roce 1805, je jedním z téměř 400 exponátů nové výstavy Národního muzea v Praze. Expozice s názvem Řády a vyznamenání evropských zemí 19. a počátku 20. století bude veřejnosti přístupná od pátku po následující dva roky.

Vítkovice podlehly hokejistům Sparty

Domácí tým HC Vítkovice prohrál v předehrávaném střetnutí 39. kola hokejové extraligy se Spartou Praha 1:4 po třetinách 0:2, 1:0 a 0:2. Vítkovice nastoupily k utkání s citelně oslabeným hráčským kádrem.

I přes teplé počasí posledních dní se na horách stále lyžuje

Teplé počasí několika posledních dní sice na horách snížilo sněhovou pokrývku, většina vleků je však stále v provozu. Ve čtvrtek navíc začal na některých místech opět padat sníh. Také dnes bude oblačno až zataženo s občasným sněžením. Nejvyšší denní teploty -6 až -2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha