Zprávy pátek, 29. listopadu 1996

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Tolik hlavni body, a nyni podrobneji:

Premier Vaclav Klaus pro koalicni shodu na kandidatovi na funkci sefa Senatu

Predseda Obcanske demokraticke strany Vaclav Klaus povazuje za nezbytne a zadouci, aby se koalice shodla na jedinem kandidatovi na funkci predsedy Senatu, a to jeste pred samotnym hlasovanim Senatu. Jak dale uvedl, povazoval by to za nezbytne, v kazdem pripade za zadouci a doufa, ze k tomu dojde. Klaus se vyhnul odpovedi na primy dotaz, zda je pro jeho stranu prijatelny kandidat lidove strany na tento post senator a byvaly cesky premier Petr Pithart. Zopakoval, ze ODS je pro to, aby v cele Senatu byla zena, a sama uz navrhla svou senatorku Irenu Ondrovou. Predseda ODS potvrdil, ze Ondrovou na tuto funkci nominovalo vedeni strany.

ODS s vysledkem senatnich voleb spokojena

S vysledkem senatnich voleb je Obcanska demokraticka strana po strizlivem a racionalnim hodnoceni spokojena. Oznamil to ve ctvrtek predseda strany Vaclav Klaus. Strane se podle nej splnilo prani, aby podzimni senatni volby dopadly jinak nez volby jarni, aby zvitezila vladni koalice, a aby na rozdil od voleb do Poslanecke snemovny vyrazne zvitezila ODS.

Prezidentu Havlovi prichazeji pozdravne dopisy od obcanu i hlav statu

Americky prezident Bill Clinton ve velmi osobne ladenem dopise prezidentu Vaclavu Havlovi, ktery byl v pondeli hospitalizovan po vleklem zanetu plic, napsal, ze mu spolu se zenou Hillary preji brzke uzdraveni a tesi se na podobna nezapomenutelna setkani, jako byla navsteva jazzoveho klubu nebo plavba parnikem po Vltave za jejich pobytu v Praze v roce 1994. Informoval o tom ve ctvrtek prezidentuv mluvci Ladislav Spacek. Clinton podle Spacka dale uvedl, ze Havlovo pratelstvi a podpora pro nej znamenaji mnoho a ze se tesi na dalsi spolupraci pri budovani bezpecnejsiho a prosperujiciho sveta. Brzke uzdraveni preji Vaclavu Havlovi podle mluvciho jak obcane, tak i predstavitele statu v dopisech, ktere prichazeji do Kancelare prezidenta republiky. Sve pozdravy Havlovi zaslala i velvyslankyne USA v OSN Madeleine Albrightova, dale rakousky prezident Thomas Klestil, ktery byl donedavna rovnez postizen komplikovanym zapalem plic, italsky prezident Oscar Luigi Scalfaro, portugalsky prezident Jorge Sampaio a slovensky prezident Michal Kovac. Prezident Havel se ma pristi tyden podrobit operacnimu zakroku, ktery ma lekarum umoznit stanoveni diagnozy.

Na lisabonsky summit OBSE misto nemocneho prezidenta Vaclava Havla premier Vaclav Klaus

Na prosincovem lisabonskem summitu Organizace pro bezpecnost a spolupraci v Evrope (OBSE) zastoupi nemocneho prezidenta Vaclava Havla premier Vaclav Klaus. Uvedl to ve ctvrtek premieruv mluvci Ivo Strejcek. Vrcholne schuzky OBSE se vedle Klause zucastni take prvni namestek ceskeho ministra zahranici Alexandr Vondra. Premier Vaclav Klaus se behem lisabonskeho summitu sejde s nemeckym kanclerem Helmutem Kohlem. Rekl to ve ctvrtek s tim, ze je to jedina konkretni informace, kterou muze poskytnout k ocekavanym jednanim, smerujicim k uzavreni cesko-nemecke deklarace.

Predseda KSCM neceka "vyraznejsi tendence" ke spolupraci s CSSD

Zadne vyraznejsi tendence ke spolupraci Ceske strany socialne demokraticke s Komunistickou stranou Cech a Moravy neceka jeji predseda Miroslav Grebenicek. Ve ctvrtek rekl, ze podporou socialnedemokratickych kandidatu v senatnich volbach si jeho strana nehodlala nikoho zavazovat. Zvoleni senatori jsou podle nej zavazani pouze svym volicum. Predseda KSCM dale ocenil slova senatora Jana Kavana, ktery jako jeden z mala socialnedemokratickych senatoru otevrene priznal, ze byl zvolen do horni snemovny parlamentu i za podpory hlasu komunistickych volicu.

Odbory zatim nesouhlasi s textem tripartitni dohody

Zastupci vlady, odboru a zamestnavatelu se na ctvrtecni schuzi Rady pro socialni dialog shodli na tematech, o kterych spolu chteji v budoucnu diskutovat. Nepodepsali vsak pripravenou dohodu socialnich partneru a vlady o teto spolupraci, protoze Ceskomoravska komora odborovych svazu s navrhovanou formou dokumentu nesouhlasila. Tripartita hodla spolecne projednavat upravu zakonodarstvi souvisejici s pracovnim pravem, vcetne kolektivniho vyjednavani, problematiku urazoveho pojisteni a bezpecnosti prace, otazky rozpoctu, dani a pojisteni. Dalsimi dulezitymi tematy jsou pro tripartitu zamestnanost a harmonizace prava s Evropskou unii. Podle predsedy tripartity a ministra financi Ivana Kocarnika diskutovali ucastnici setkani delsi dobu o forme prohlaseni, v jake by mela spolecna vule schazet se k reseni slozitych otazkach vyjadrena.

Vlada se shodla na diverzifikaci dovozu plynu

Vybrani clenove vlady v cele s premierem Vaclavem Klausem se ve ctvrtek shodli na nutnosti zdrojove a dopravni diverzifikace zasobovani Ceske republiky zemnim plynem. Uvedl to ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy. Podle jeho slov je cilem maximalni spolehlivost a ekonomicka vyhodnost dodavek. Pred definitivnim podepsanim kontraktu s vybranymi partnery seznami Dlouhy do poloviny ledna vladu s vysledky jednani a definitivnim navrhem reseni.

Poldovaci vyckaji rozhodnuti krajskeho soudu o Stehlikove vazbe

Stavku ani jakoukoliv jinou akci na podporu generalniho reditele a majitele Poldi Ocel Vladimira Stehlika a jeho syna Marka poldovaci nepodniknou do rozhodnuti krajskeho soudu o protestu proti vzeti do vazby. Management podniku a zastupci cechovnich rad tak rozhodli ve ctvrtek odpoledne. Novinarum to po zasedani rekla tiskova mluvci podniku Dana Cihelkova. Dalsi jednani se bude konat po nedeli, kdy pravnik Stehliku Milan Hulik ocekava rozhodnuti o protestu.

Poslanci budou jednat o zakonu o ocenovani majetku az v lednu

Jen kratce trvalo ctvrtecni spolecne jednani rozpoctoveho a zemedelskeho vyboru Poslanecke snemovny k navrhu zakona o ocenovani majetku. Vzhledem k odlisnym nazorum se clenove obou vyboru dohodli na preruseni jednani. Pokracovat v nem by meli v lednu pristiho roku.

Josef Lux ocenil vstricny krok kardinala Vlka

Za moudry krok kardinala Miloslava Vlka oznacil ve ctvrtek predseda Krestanske a demokraticke unie - Ceskoslovenske strany lidove Josef Lux kardinalem tlumocene rozhodnuti katolicke cirkve vzdat se svych pozadavku na Svatovitskou katedralu v Praze ve prospech ceskeho naroda. Tento krok podle Luxe doklada, ze cirkev a jeji predstavitele vnimaji nazory lidi.

Vaclav Maly jmenovan sidelnim kanovnikem chramu Sv. Vita

Sidelnim kanovnikem Metropolitni kapituly u Sv. Vita na Prazskem hrade byl ve ctvrtek prazskym arcibiskupem kardinalem Miloslavem Vlkem jmenovan katolicky knez Vaclav Maly. Jeho "knezske i odborne zkusenosti budou jiste velkym prinosem pro Metropolitni kapitulu, " zduvodnil mimo jine sve rozhodnuti kardinal Vlk ve jmenovacim dekretu. Vaclav Maly je signatarem Charty 77, angazoval se pri obrane lidskych prav a osob nespravedlive stihanych komunistickym rezimem a byl vyznamnou postavou katolickeho disentu. Jako moderator statisicovych protikomunistickych demonstraci v listopadu 1989 v Praze si ziskal mimoradnou popularitu zejmena vyzvami k nenasili. Nyni je duchovnim spravcem farnosti sv. Antonina v Praze-Holesovicich a prezidentem Arcidiecezni katolicke charity.

Ze sportu:

V predehravanem utkani 24. kola nejvyssi ceske hokejove souteze Staropramen extraligy porazily Vitkovice Plzen 5:2. Za domaci skorovali Kumstat, Kysela, Pavlis, Jerofejev, Rysanek, branky Plzne vsitili Jelinek a Klimt. Vitkovice si vitezstvim upevnily prvni pricku v tabulce.

Vitezem ankety o nejlepsiho orientacniho bezce letosniho roku v Ceske republice se stal Rudolf Ropek. Prvenstvi mu vyneslo predevsim druhe misto v serialu Svetoveho poharu v parkovem orientacnim behu. Druha v ankete skoncila trojnasobna akademicka mistryne sveta Jana Cieslarova, treti pricka patri Tomasi Prokesovi.

Kratce o pocasi:

Na uzemi Ceske republiky je dnes oblacno, misty snehove prehanky, prechodne i polojasno. Nejvyssi denni teploty minus 2 az plus 2 stupne Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.