Zprávy pátek, 29. září 2000

Jakub Kühnel

Ve čtvrtek byl v ČR nový státní svátek

Nový svátek, Den české státnosti, slavili ve čtvrtek poprvé občané České republiky. Den 28. září, na který připadá výročí úmrtí českého knížete a patrona země svatého Václava, je jedním ze tří nových státních svátků, které letos schválil parlament. Podle církevní tradice je 28. září dnem, kdy byl před chrámem ve Staré Boleslavi v roce 935 zavražděn český přemyslovský kníže Václav na příkaz svého bratra Boleslava, který si tak uvolnil cestu k vládě. Snaha zařadit 28. září mezi státní svátky vyvolala v květnu při schvalování v Poslanecké sněmovně ostré spory. Levice totiž spojovala svatováclavskou tradici s nacistickou kolaborací a byla proti začlenění 28. září mezi státní svátky. "Boj o Václava" nakonec skončil kompromisem - 28. září je Dnem české státnosti, ale název svátku neobsahuje jméno svatého Václava.

V Praze skončilo zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky

Pražské zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v Praze splnilo očekávání. Jak ve čtvrtek řekl ministr financí Pavel Mertlík, posun v politice obou institucí je zřejmý. "Před čtyřmi, pěti lety bych si nedovedl představit, že může šéf MMF věnovat třetinu či polovinu svého projevu otázkám sociální koheze," řekl s tím, že oceňuje snahu fondu řešit problémy měnové stability s ohledem na sociální dopady. Zasedání přinese podle Mertlíka již do letošního státního rozpočtu určité prostředky navíc. Podle odhadu auditorské společnosti Deloitte & Touche, provedeného před zahájením zasedání, by mělo jít o 1,1 až 3,3 miliardy korun. Ministr zhodnotil zasedání pozitivně i z hlediska organizačního zvládnutí. Z toho by podle něj v budoucnu mohla vytěžit i kongresová turistika, pokud by se do Prahy podařilo přivést více akcí na podobné vysoké úrovni.

Šéf české delegace pochválil policii při jejím postupu na demonstracích. Násilnými protesty podle něj utrpěly hlavně nevládní organizace, jejichž hlas zapadl do pozadí těch, co páchali škody. Obdobně se vyjádřil i prezident Světové banky James Wolfensohn, který řekl, že dialog s nevládními organizacemi byl užitečný. Upozornil však na to, že hlasy těch, kterým o něco jde, byly poškozeny skupinami, které vyhledávaly násilí. "Kategoricky popírám, že by nad námi někdo zvítězil. Šlo o tragické události," sdělil. Výkonný ředitel MMF Horst Köhler poukázal, že fond i SB odjíždějí z pražského výročního zasedání posíleny, protože se jim dostalo maximální podpory od členských zemí. Ty daly fondu jasné směrnice zaměřit se na podporu silného hospodářského růstu, ze kterého budou mít užitek všechny národy světa.

Jedním z hlavních témat zasedání finančníků byl boj proti chudobě. Nicméně kromě představení iniciativy na oddlužení nejchudších zemí zde žádný zásadní návrh řešení tohoto problému nepadl. Delegáti se dohodli na rozšíření programu z 10 na 20 zemí. Dluh 41 nejzadluženějších zemí dnes dosahuje 75 miliard dolarů. Již letos by se měly škrtnout dluhy ve výši asi 30 miliard USD. Prezident Světové banky James Wolfensohn se vyslovil pro otevření trhů vyspělých států pro výrobky z rozvojových zemí, což by mohlo přinést až 120 miliard dolarů. "Naše odhady ukazují, že roční náklady chudých zemí na všechny obchodní bariéry v průmyslových zemí jsou více než dvojnásobek celkové rozvojové pomoci," zdůraznil Wolfensohn. Hojně diskutovaným tématem byl také poslední vývoj společné evropské měny euro. Jedním z hmatatelných výsledků Výročních zasedání Mezinárodního měnového fondu a Skupiny Světové banky je shoda o nutnosti přiměřených cen ropy a jejich stabilitě mezi 22 až 28 dolary za barel.

Zástupci MMF a SB se na pražských zasedáních přesvědčili o pokračujícím přibližování České republiky k Evropské unii a o oživení domácí ekonomiky. "ČR je na nejlepší cestě k plnému členství v Evropské unii," vyzdvihl Köhler. Ačkoli MMF nehodlá zasahovat do procesu jednání mezi ČR a EU, proces rozšíření podporuje. Podle Köhlera totiž rozšíření EU napomůže silnějšímu růstu světové ekonomiky a více stabilním ekonomikám zemí střední a východní Evropy.

Demonstrace v Praze již byly pokojné

V Praze se ve čtvrtek dále zklidňovala situace po úterních pouličních bitkách odpůrců Mezinárodního měnového fondu a Světové banky s policií. Zhruba 150 až 200 lidí během dne žádalo u budovy ministerstva vnitra na Letné propuštění aktivistů zadržených při šarvátkách a odpoledne se kolem 300 demonstrantů přesunulo do centra metropole. Policisté před budovou ministerstva zadrželi asi tři desítky aktivistů, kteří neuposlechli výzvu k odchodu na přilehlou Letenskou pláň. V centru města kolem Václavského náměstí odpůrci odpoledne bubnovali, troubili na trubky a veselili se. Část z nich byla polonahá a na těle měla nápisy proti MMF a násilí. Policisté některé z nich kontrolovali.

Zahraniční demonstrantka prý skočila z okna kvůli policejní zvůli

Šestadvacetiletá občanka Spojených států amerických a Rakouska Silvia Yolanda Machová, která vyskočila ve středu z okna policejní služebny v Praze 4, je šokována z přístupu policistů, kteří se k ní prý chovali nezákonně a agresivně. Tvrdí, že jí policisté bezdůvodně bili, a to i do hlavy, a vulgárně jí nadávali, když se domáhala svých práv. Zraněná žena, která ve Vídni působí jako avantgardní výtvarnice a v Praze se účastnila demonstrací proti globalizaci, novinářům řekla, že byla obviněna z útoku na veřejného činitele kvůli tomu, že chtěla vidět identifikační číslo policisty, který si odznak zakrýval rukou. Její svědectví však popírá policie: podle její mluvčí Evy Miklíkové se agresivně chovala cizinka. Ta při skoku z okna utrpěla otevřenou zlomeninu nohy a pánve a nyní leží na chirurgickém oddělení Thomayerovy nemocnice. Také způsob, jak se k ní po hospitalizaci choval nemocniční personál, hodnotí Machová jako velmi nepřátelský. Podle policie u ní byly nalezeny různé dělobuchy, petardy a plynová maska. Celou událost vyšetřují kontrolní orgány Policejního prezidia ČR, o věc se zajímají také Občanské právní hlídky. Přímo v nemocničním pokoji navštívil ženu, která má rakouský i americký pas, rakouský konzul v Praze.

Hlídky prý mají svědectví o brutalitě na policejních služebnách

Občanské právní hlídky (OPH), které monitorují průběh akcí spojených s protesty proti Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a Světové bance (SB), prý zaznamenaly ze strany policie řadu excesů, které byly v příkrém rozporu se zákonem. Údajně mezi nimi nechybí ani případy brutálního zacházení se zadrženými. Podle Gabriely Škoulové z komunikačního centra ministerstva vnitra by se OPH, pokud opravdu mají konkrétními poznatky o brutálním chování policistů proti zadrženým, měly obrátit na odbor kontroly a stížností ministerstva vnitra nebo policejního prezidia. Ponižování, bití zadržených, odpírání právní pomoci a možnosti uvědomit o zajištění známé představuje odvrácenou stránku jinak úspěšné policejní akce proti výtržníkům, řekl novinářům tiskový mluvčí OPH Marek Veselý. Hlídky shromáždily podle něj již stovky svědeckých výpovědí, fotografií, audio- a videozáznamů, které dokazují, že policisté postupují na služebnách brutálně a zadržené bijí. Podle svědectví jednoho českého občana zacházejí policisté daleko horším způsobem s cizinci, zdůraznil Dušan Stuchlík z tiskového oddělení OPH. Policie podle Veselého s OPH nekomunikuje a zdokumentovat situaci přímo na policejních služebnách jim nechce povolit.

Náklady za zraněné zaplatí ministerstvo financí

Náklady na ošetření nepojištěných pacientů zraněných při demonstracích v souvislosti s pražským zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky uhradí ministerstvo financí. Novinářům to řekl náměstek ministra zdravotnictví Antonín Malina. Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz upřesnil, že zhruba polovina ze zraněných odpůrců globalizace zaplatila v hotovosti.

Demonstranti by podle Pražanů měli škody odpracovat

Demonstranti, kteří se při úterních demonstracích proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky dopustili násilností a ničení majetku, by podle řady Pražanů měli způsobenou škodu odpracovat. Ve středečním průzkumu agentury Sofres-Factum, vypracovaném pro ČTK, takový způsob potrestání radikálů podpořilo 42,6 procenta oslovených obyvatel hlavního města. Pouze jedno procento účastníků výzkumu je zcela proti potrestání násilníků. Podle 39,1 procenta Pražanů by měli škody finančně uhradit.

Intelektuálové k demonstracím

Čeští intelektuálové, ačkoli násilí v ulicích odsuzují, uvádí, že kdyby ho nebylo, nepřistoupily by Mezinárodní měnový fond a Světová banka k diskusím se svými kritiky. Opozice by nebyla vyslyšena. Masové protesty přitom podle katolického duchovního Tomáše Halíka mohou pomoci i reformním proudům uvnitř obou bankovních gigantů. Podobně soudí i populární kazatel Svatopluk Karásek, který alternativnímu fóru Jiná zpráva propůjčil prostory kostela U Salvátora. "Ti v ulicích mne mrzí, ale taková jsou média, že až když se rozsekají výkladní skříně, teprve se dostanou do zpráv. Jinak by to byli nezajímaví blbečci, kteří někde diskutují. Dokud budeme diskutovat, přednášet básně, tak je to absolutně nezajímavé pro média," uvedl Karásek ve středu, když v jeho kostele poslouchali kritiku svých institucí viceprezidenti Světové banky a Mezinárodního měnového fondu.

Miroslav Macek by nechal do demonstrantů střílet

Místopředseda ODS Miroslav Macek je přesvědčen, že by policie měla na řádění bojůvek odpůrců globalizace odpovídat střelbou. "Můj názor je ještě tvrdší, než názor ODS," řekl dnes ČTK. "Na střelbu to není," tvrdil naopak někdejší ministr vnitra a místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Policii i ministerstvo vnitra pochválili za profesionální zvládnutí demonstrací proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky předsedové Unie svobody a KDU-ČSL Karel Kühnl a Jan Kasal. "My si myslíme, že je dobře, že ministerstvo vnitra a policie zvládly tuto situaci na profesionální úrovni, která je obvyklá i ve světě," řekl Kühnl jménem čtyřkoalice. Pro policii bylo podle něj nejdůležitější, aby se nenechala vyprovokovat. "Myslím si, že v tomto do největší míry obstála," uvedl. "Česká policie si zaslouží známku, která se bude velmi blížit jedničce," dodal Kasal. Osobně je prý ale Kühnl nešťastný, že relativně malý počet těch, kteří přijeli do hlavního města se záměrem "vystřelit na finanční svět a zasáhnout přitom ve skutečnosti Prahu, strhli do špatné pověsti i spoustu mladých lidí, kteří přijeli doopravdy jenom vyjádřit své obavy z budoucnosti světa".

Ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) ve čtvrtek v Českém rozhlase hájil policejní strategii a taktiku. Slova té části opozice, která nyní hovoří o tvrdých a včasnějších zásazích, odmítl s tím, že před úterními násilnostmi ze všech stran slyšel ujišťování o pokojných demonstracích a obviňování policie ze strašení Pražanů. Dovybavení a docvičení policie na poslední chvíli zabránilo mnohem většímu počtu zraněných a možná i mrtvých, dodal ministr s poznámkou, že po bitvě je každý generálem.

Násilí v ulicích, hořící barikády a vytlučené obchody v Praze těchto dní vyvolaly podle psychiatra Jana Cimického v občanech velkou úzkost. Naopak policisté, kteří se ocitli tváří v tvář agresívnímu davu, prokázali velkou míru chladnokrevnosti a organizátoři protestních akcí podcenili nebezpečí davových reakcí. "Mluví se o komunikaci a diskusi, a pak převáží pudy; to není argument do diskuse, že protivníka kopneme," poznamenal. Organizátoři protestů chtěli podle Cimického vytvořit ukázku sametového způsobu, jak hovořit s druhou stranou, ale zapomněli, že přijedou i lidé, které vedou jiné důvody, lidé s psychopatickými sklony, kteří potřebují někoho napadnout a někde se poprat. Původně nenásilné akce se tak zvrhly v násilné útoky: dav se přizpůsobil primitivně pudovému jednání nejjednodušších členů, přestože většina možná nesouhlasí. Velkou míru chladnokrevnosti jako disciplinovaná složka naopak podle Cimického prokázali při střetech policisté. Ti museli prožívat úzkost zejména ve chvíli, kdy cítili ohrožení a nemohli zaútočit ani utéci, což by byla normální lidská reakce. "Museli stát a čekat, každý z nich se musel v té chvíli cítit bezbranný," poznamenal. Ačkoli se policisté předem na tyto situace připravovali, vše nacvičit nešlo. "Policisté neměli možnost si to vyzkoušet, s tak agresívním davem se dosud nesetkali, ale dokázali situaci zvládnout s až překvapujícím nadhledem," ocenil Cimický.

Český konzulát v Barceloně krátce obsadili odpůrci MMF a SB

Před honorárním konzulátem ČR v Barceloně se ve čtvrtek dopoledne shromáždilo asi 45 osob, které dávaly najevo nesouhlas se zásahem české policie vůči odpůrcům Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Asi 15 ze shromážděných přitom násilím proniklo dovnitř konzulátu, avšak policie, kterou honorární konzul přivolal, je zajistila a odvedla. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, ale na zařízení konzulátu vznikly menší škody. České ministerstvo zahraničí se bezprostředně po incidentu spojilo se španělským diplomatickým protokolem, který mu vyšel vstříc a zařídil posílení ostrahy českých diplomatických misí nejen v Barceloně, ale i v Madridu. Ministerstvo podniká bezpečnostní opatření i v souvislosti se zadrženými odpůrci globalizace z dalších zemí.

Čtyři desítky převážně mladých lidí demonstrovaly dnes před velvyslanectvím ČR v Bruselu proti údajné zvůli české policie. Převládali mezi nimi aktivisté alternativních organizací, kteří se vrátili z Prahy, kam jeli vyjádřit nesouhlas s politikou Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Českou konzulku Ivanu Vaněčkovou zasypali demonstranti výčitkami a dotazy ohledně svévolného zatýkání, jehož prý byli svědky, i zpráv o surovém zacházení se zadrženými na policejních stanicích. Vykládali, že zatčení jsou v celách biti, nedostávají jíst, jsou ponižováni a bez obvinění drženi déle než povolenou dobu. Demonstrace se konaly také před velvyslanectvím v Paříži a blízko ambasády ve Vídni.

Sekta Óm šinrikjó možná chystala útok proti zasedání MMF

Členové japonské militantní náboženské sekty Óm šinrikjó podle televize TV3 nedávno navštívili ČR a není vyloučeno, že chystali teroristický útok proti pražskému zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky. Ministr vnitra Stanislav Gross tuto informaci televizi nepřímo potvrdil; konkrétně ale o sektě, která má na svědomí například plynový útok na tokijské metro, nehovořil. Gross uvedl, že se kvůli prestižnímu zasedání finančníků počítalo se všemi bezpečnostními riziky, včetně rizika teroristického útoku i použití otravných plynů a bakteriologických zbraní. Óm šinrikjó opakovaně ke svým útoků použila bojový plyn sarin.

Politické strany mají čísla do voleb

Státní volební komise ve čtvrtek vylosovala čísla hlasovacích lístků politických stran, hnutí a koalic pro historicky první volby do krajských zastupitelstev, které se uskuteční přesně za 45 dní, tedy 12. listopadu. O hlasy voličů se bude ve 13 krajích ucházet celkem 41 politických uskupení. Los určil, že vládní sociální demokracie podstoupí volební klání s číslem 39, kandidátka ODS ponese číslo tři. Čtyřkoalice KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU získala dvanáctku, pod číslem 33 bude o přízeň voličů usilovat KSČM.

Návrh na zrušení ODS ve vládě

Návrh Nejvyššímu soudu na rozpuštění Občanské demokratické strany je mimo jiné na programu středečního zasedání vlády. Vicepremiér Pavel Rychetský k tomu řekl, že kabinetu doporučuje, aby tento podnět, který vládě písemně předložil občan ČR, zamítl. Místopředseda ODS Miroslav Macek s úsměvem ČTK řekl, že neví, "zda se vláda tímto podnětem zabývá v mezích platných zákonů nebo jenom proto, že se zabývá každou prkotinou". Nedovede prý to posoudit, protože nezná odůvodnění návrhu.

V prvním bloku Temelína skončily opravy

V prvním bloku Jaderné elektrárny Temelín ve čtvrtek skončily opravy pojistných ventilů kompenzátoru objemu; všechny systémy jsou přitom vychlazeny maximálně na 60 stupňů Celsia. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář k tomu řekl, že na opravě se spolu s dalšími dodavateli podíleli také zástupci německé firmy SEMPEL, která pojistné ventily vyrábí.

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín odpovídá normám platným v Evropské unii. V rozhovoru pro páteční rakouský deník Der Standard to uvedl náměstek českého ministra zahraničí, hlavní vyjednávač s EU Pavel Telička. "My sami (Češi) přece nejsme žádní sebevrazi. Elektrárna bude uvedena do provozu teprve poté, až splní všechna bezpečnostní kritéria," zdůraznil Telička. Podle listu sice připustil, že v případě, že by EU zavedla jednotné bezpečnostní normy na jaderná zařízení, by "možná s Temelínem byly určité problémy". V dané situaci, kdy takové jednotné normy ale neexistují, lze předkládané požadavky vůči Temelínu označit za "měření dvojím metrem", protože Temelín je bezpečnější než jiné jaderné elektrárny v ostatních kandidátských zemích.

Telička jednal ve středu ve Vídni s rakouskou ministryní zahraničí Benitou Ferrerovou-Waldnerovou a státním tajemníkem Albertem Rohanem. Agentura APA v této souvislosti také připomíná, že 4. října navštíví delegace rakouských poslanců areál jaderné elektrárny Temelín, jejíž spuštění bylo pro nutnost opakovat některé předprovozní zkoušky odloženo.

Dějištěm protestního shromáždění odpůrců spuštění jaderné elektrárny Temelín se dnes odpoledne stane náměstí v centru Českých Budějovic. Mezi pozvanými jsou i zástupci politické reprezentace České republiky, Německa a Rakouska, Spolku ochránců přírody z Bavorska, Hornorakouské nadstranické platformy proti jadernému nebezpečí a dalších občanských iniciativ.

Čtyřkoalice podepsala druhou svatováclavskou dohodu

Strany čtyřkoalice půjdou společně do parlamentních voleb v roce 2002. Dohodly se na tom v nové Svatováclavské smlouvě, kterou ve čtvrtek v Praze podepsali předsedové KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU. Čtyřkoaliční strany se zavázaly, že do 31. ledna příštího roku vyberou společného volebního leadera. Do konce března 2001 chtějí představit svoji stínovou vládu a do konce června připraví čtyřkoalice volební program.

Karel Gott přicestoval do New Yorku, kde v pátek večer vystoupí v proslulé Carnegie Hall

Se zpožděním, ale šťasten, že vystoupí dnes večer v proslulé Carnegie Hall, přiletěla ve čtvrtek do New Yorku česká popová stálice Karel Gott. Na letišti přivítaly Gotta a Helenu Vondráčkovou, která bude hostem jeho koncertu, jásající špalíry krajanů. Policisté, překvapení náhlým srocením lidí v příjezdové hale a zájmem fotoreportérů, vyhradili autokoloně s oběma zpěváky a orchestrem místo a vyvedli je z obvykle ucpaného letištního parkoviště. Na Gotta čeká dnes večer prakticky vyprodaná hudební síň. Podle zpěvákova manažera se prodalo dosud 2200 lístků z celkem 2800 sedadel, které hala má.

Ptačí Safari v Týništi nad Orlicí má úspěch

Exotické ptačí safari v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku navštívilo již přes 5000 lidí. Expozici více než 420 ptáků ze všech kontinentů, která začala minulou neděli, mohou návštěvnici zhlédnout do soboty. "Opeřence nám na týden půjčili soukromí majitelé z Rychnovska a jedná se zřejmě o jedinou takovou akci v celém Česku," řekl ČTK hlavní organizátor Václav Hromek.

Začal festival Beskydská Thálie 2000

Pohádkový příběh od Jana Wericha Fimfárum v podání divadelního spolku Spodina z gymnázia v Orlové na Karvinsku ve čtvrtek zahájil krajský festival Beskydská Thálie 2000. Třídenní přehlídka mladého a studentského divadla se koná v divadle Čtyřlístek a na jevišti Národního domu ve Frýdku- Místku, řekl ČTK ředitel akce Jan Krulikovský. "Některá představení jsou určena i pro děti z druhého stupně základních škol, což je docela ojedinělé," dodal Krulikovský.

I v ČR se bude slavit židovský nový rok

Svátek Roš hašana, podle judaististického kalendáře příchod nového roku 5761, oslaví s pátečním západem slunce stejně jako na celém světě také Židé v České republice. Pravověrní židé budou od začátku nového roku a měsíce tišri do svátku Jom kipur - Dne smíření - držet desetidenní půst a prožívat období pokání. Oba svátky jsou pro ně nejvýznamnějšími dny v roce.

Ze sportu:

Roman Šebrle má stříbro

Český desetibojař Roman Šebrle udržel na olympijských hrách v Sydney prapor českého desetiboje a vybojoval stříbrnou medaili za zlatým Estoncem Erki Noolem. Atlet Dukly Praha zastoupil svého tréninkového kolegu Tomáše Dvořáka, který od úvodní disciplíny dvoudenního klání bojoval se zraněním. Světový rekordman a hlavní favorit závodů Tomáš Dvořák skončil i přes silnou bolest v podbřišku a se zraněným kolenem na solidním šestém místě. Třetí český desetibojař Jiří Ryba obsadil třinácté místo.

Slovan Liberec postoupil do dalšího kola poháru UEFA

Fotbalisté Slovanu Liberec porazili v domácí odvetě prvního kola Poháru UEFA švédský celek IFK Norrköping 2:1 a po remíze 2:2 v úvodním zápasu postoupili. Všechny branky padly v druhém poločase.

Slavia Praha zvítězila v odvetném utkání prvního kola Poháru UEFA v Dánsku nad AB Kodaň 2:0 a postoupila do druhého kola. První zápas v Praze skončil výhrou slávistů 3:0.

A na závěr zpráv ještě krátce o počasí:

V pátek bude v České republice převážně polojasno místy až oblačno, ojediněle se slabým deštěm. Nejvyšší teploty by se měly pohybovat od 17 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.