Zprávy pátek, 30. června 1995

Hezke odpoledne, vazeni posluchaci. Pri sledovani programu Radio Praha vas vita Evelina Himalova. Nejprve jsou na rade zpravy...

Ministr zahranici Josef Zieleniec navstivil Dansko a Francii

Ministr zahranici Josef Zieleniec se vratil z dvoudenni cesty, behem niz oficialne navstivil Dansko a ve francouzskem Strasburku vystoupil v Parlamentnim shromazdeni Rady Evropy. V Dansku jednal se svym tamnim protejskem Hansem Helvegem Petersenem a premierem Poulem Nyrupem Rasmussenem predevsim o rozsirovani Evropske unie a Severoatlanticke aliance.

Ministr zemedelstvi Josef Lux odcestoval do Rumunska

O dodrzovani zavazku vyplyvajicich z dohody o zone volneho obchodu mezi CR a Rumunskem bude pri sve dvoudenni navsteve Rumunska jednat ministr zemedelstvi Josef Lux. Ma jednat take o pripravenosti ceske strany k dodavkam zemedelske techniky, zavlahovych zarizeni a technologickych zarizeni pro potravinarsky prumysl. Dodejme, ze agrarni obchod mezi CR a Rumunskem cinil loni 301,4 milionu korun, coz predstavuje narust ve srovnani s rokem 1991 o 1660 procent.

Zakon o duchodovem pojisteni - ohlasy

Zakon o duchodovem pojisteni Poslanecka snemovna prijala dnes v noci hlasy 100 poslancu ze 178 pritomnych. K prijeti zakona bylo treba 90 kladnzch hlasu. Proti prijeti zakona se v hlasovani vyslovilo 76 poslancu, jeden poslanec se hlasovani zderzel a jeden nehlasoval. Zakon je podle predsedy Poslanecke snemovny Milana Uhdeho neobycejne perspektivni a skyta to, co tato faze transformace vyzaduje. Rekl to zpravodaji CTK po dnesnim prijeti predlohy ve snemovne. "Domnivam se, ze to byla dobra prace," prohlasil Uhde.

Prijeti zakona o duchodovem pojisteni privital i cesky premier Vaclav Klaus, ktery se nyni ucastni mezinarodniho ekonomickeho fora ve svycarske Crans Montane. Vyslovil vsak urcitou vyhradu k tomu, ze zakon byl zmekcen, a ze byl rozsiren okruh osob, ktere mohou odejit do duchodu predcasne. Podle nej CR neni v situaci, kdy by si to mohla dovolit.

Naopak republikova rada Duchodcu za zivotni jistoty poklada schvaleny vladni navrh zakona o duchodovem pojisteni za asocialni. Zakonem jsou podle nazoru organizace citelne poskozeni nejen soucasni prijemci duchodu, ale i velka cast populace, protoze se duchody postupne zmeni v chudinskou podporu. Duchodci zazivotni jistoty se s tim nikdy nesmiri a budou vsemi dostupnymi prostredky usilovat o zmenu zakona.

Oddeleni duchodoveho fondu od statniho rozpoctu spolu s navrhovanymi zmenami v odvodu prispevku na duchodove pojisteni tak, jak se dohodla ODS s ODA, neprinesou duchodcum nic. Vyplyva to z prohlaseni predsedy CMKOS Richarda Falbra. Ekonomicky motivovane socialni experimenty si lid teto zeme nezaslouzi, uvedl Falbr a podekoval poslancum, kteri pro socialni reformu nehlasovali.

Dohoda o konkretnim zvyseni platu na zeleznici mozna uz v polovine cervence

Pravdepodobne do poloviny cervence by predstavitele zeleznicarskych odboru mohli spolecne s vedenim Ceskych drah dospet k dohode o konkretnim zvyseni platu u jednotlivych profesi na zeleznici, rekl pro CTK tajemnik Ustredi Odboroveho sdruzeni zeleznicaru Mojmir Bakalar. Pujde o rozdeleni mzdovych prostredku nad ramec platne kolektivni smlouvy na letosni rok ve vysi 340 milionu korun. Dnes se v teto veci uskutecnilo prvni pracovni setkani odboraru s vedenim zeleznice, na nemz se projednavala metodika, podle niz by se prostredky mely rozdelovat.

Sochar Opocensky, odsouzeny za zabiti skina, zprosten obzaloby

Vrchni soud v Praze dnes zrusil rozsudek Mestskeho soudu, kterym byl sochar Pavel Opocensky odsouzen za zabiti sedmnactileteho skina Alese Martinu na tri roky nepodminene, a zprostil ho obzaloby. Soud dosel k nazoru, ze jednani Opocenskeho bylo v souladu se zakonem vymezujicim podminky nutne obrany. Opocensky, ktery zil pred revoluci delsi cas v zahranici, je autorem nedavno odhaleneho pomniku bratri Capku na Namesti Miru v Praze.

MFF - Karlovy Vary

V Karlovych Varech zacina jubilejni 30.rocnik mezinarodniho filmoveho festivalu. Patri k nejstarsim filmovym prehlidkam na svete. Vznikl tesne po druhe svetove valce a zahy ziskal uctyhodnou popularitu. Povest zacal ztreacet po roce 1948. kdyz jeho program vlivem politickych zmen redukoval filmovou tvorbu Zapadu. Karlovarska prehlidka se od roku 1959 stridala vzdy po roce s festivalem v Moskve, avsak prestizni kategorii "A" ztratila az letos v konkurenci s festivalem Zlaty Golem v Praze. Behem deviti dnu bude promitnuto kolem 180 filmu. V hlavni soutezi je osmnact titulu, domaci kinematografii zastupuje Sverakova Jizda.

Strucne o pocasi:

Na uzemi CR je dnes jasno, teploty se pohybuji kolem 28 stupnu Celsia.

A to uz je, mili posluchaci, z moji strany vsechno. Slovo predavam Eve Petrzilkove, ktera ma pro vas dalsi podrobnosti...