Zprávy pátek, 30. ledna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Vláda projednala a schválila rozpočet Fondu národního majetku

Ministři se ve čtvrtek poprvé sešli jako členové řádné vlády, která získala podporu Poslanecké sněmovny. Projednali a schválili rozpočet Fondu národního majetku pro rok 1998 ve výši 155 miliónů korun a náklady na realizaci 240 miliónů korun. Vláda rovněž projednala informaci o celkové bilanci Fondu národního majetku, která na tento rok předpokládá příjmy přibližně 16 miliard a výdaje 18 miliard korun.

Vláda dále schválila návrh nařízení Ministerstva financí, které stanoví celní kvótu pro dovoz jablek ze zemí Evropské unie v objemu 24.000 tun ročně. Podle nařízení ministerstva nebudou státní úřady vydávat žádné licence a standardní snížená celní sazba bude platit pro všechny dovozce bez rozdílu až do vyčerpání kvóty 6000 tun v každém čtvrtletí. Okamžitě poté bude na import uvaleno 95-ti procentní clo.

O navýšení státní podpory úroků z hypotečních úvěrů rozhodne kabinet na svém zasedání za dva týdny. Ve čtvrtek totiž vláda novelu vládního nařízení, které by mělo zvýšit sazbu příspěvku, vzala na vědomí s tím, že do 14 dnů ministerstvo pro místní rozvoj dopracuje mechanismus, podle něhož by měla být výše podpory ročně měněna v návaznosti na aktuální úrokové sazby.

Kabinet také rozhodl posílit ozdravný program pro malé a střední peněžní ústavy až o pět miliard korun. Podle ministra a mluvčího vlády Vladimíra Mlynáře by toto navýšení mělo zajistit zdárné pokračování projektu ve změněných ekonomických podmínkách.

Podle rozhodnutí vlády bude bývalý náměstek ministra dopravy a spojů pro silniční dopravu Ivan Foltýn od 30. ledna novým předsedou správní rady Českých drah. Za člena správní rady kabinet schválil náměstka ministra dopravy pro železnici a kombinovanou dopravu Karla Sellnera, který nahradí odcházejícího ministra dopravy a spojů Petra Moose.

Členové vlády Josefa Tošovského pověřili ministra Vladimíra Mlynáře vypracováním návrhu na úpravu role Výboru vlády pro evropskou integraci a jeho členů. Vládní výbor se zabývá realizací dohody o přidružení mezi Českou republikou a Evropskou unií a přípravou směrnic pro českou delegaci v Radě přidružení EU. Předsedou výboru je premiér Josef Tošovský.

Vláda se dohodla na tom, že v týdnech, kdy bude zasedat parlament, přesune svá pravidelná středeční zasedání na pondělí. Tato dohoda vlády ukončí dosavadní praxi, kdy kabinet v době schůze sněmovny krátil na minimum svá středeční zasedání.

Premiér Tošovský pro zvážení obou cest vedoucích k předčasným volbám

Podle premiéra Josefa Tošovského je jen otázkou dohody, zda se k předčasným červnovým volbám dospěje cestou ústavního zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny nebo prostřednictvím návrhu vlády. Ta navrhuje, aby projednání návrhu zákona o prodeji státní půdy bylo spojeno s hlasováním o důvěře kabinetu. Premiér Tošovský to uvedl na tiskové konferenci po zasedání vlády s tím, že za lepší pokládá cestu ústavního zákona, neboť by kabinetu umožnila pracovat v podstatě až těsně do voleb. Řešení navržené vládou by totiž vedlo k rozpuštění sněmovny před koncem dubna a zákonodárci by tak neměli možnost v době těsně před volbami užívat poslaneckých výhod.

Premiér Tošovský nechce zůstat po volbách v politice

Premiér Josef Tošovský nechce zůstat po parlamentních volbách v politice, ale také neví, zda se vrátí na původní místo guvernéra České národní banky nebo půjde do soukromého sektoru. Josef Tošovský opakovaně řekl, že přijal nynější funkci s vědomím, že jde o dočasnou vládu, která má Českou republiku dovést k předčasným volbám.

Podle průzkumu veřejného mínění se premiér Tošovský a jeho vláda těší oblibě u drtivé většiny občanů. Předchozí vládě Václava Klause ke konci jejího úřadování věřila jen menšina obyvatel.

Lidovci jsou spokojeni, že vláda dostala důvěru

Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal je spokojen, že Poslanecká sněmovna nakonec po dvou dnech jednání dala vládě Josefa Tošovského důvěru. Přiznal však, že konečnému hlasování předcházelo horečné zákulisní vyjednávání. Janu Kasalovi také připadá, že požadavky sociální demokracie byly malicherné ve srovnání s tím, o co se hrálo.

Petr Pithart ocenil v jednání o důvěře vlády ČSSD i trpělivost vlády

Rozhodnutím hlasovat pro důvěru vládě Josefa Tošovského složili sociální demokraté podle předsedy Senátu Petra Pitharta jednu z důležitých zkoušek státotvornosti. "Vláda v osobě premiéra zasluhuje uznání za trpělivost a uvážlivou vstřícnost," dodal ve čtvrtek Petr Pithart pro ČTK.

Odbory vítají, že s nimi chce vláda jednat

Místopředseda Českomoravské komory odborových svazů Milan Štěch uvítal, že vláda chce s odbory jednat. Ocenil také, že vyjádřila vůli deregulovat ceny s ohledem na ekonomické a sociální možnosti občanů. Milan Štěch se domnívá, že vláda deregulace ještě odpovědně posoudí a očekává, že budou - jak se vyjádřil -"rozvolněny" a nejkřiklavější možné dopady kompenzovány.

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD nespokojen s plány vlády

Drtivé kritice podrobil ve čtvrtek stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Ivan David programové prohlášení nové vlády v jeho zdravotnické části. Kritizoval rovněž premiéra Josefa Tošovského, že způsobem sestavení vlády, tedy volbou bývalé ředitelky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Zuzany Roithové na místo ministryně zdravotnictví, umožnil proniknutí zájmových lobby na tento úřad.

Ministerstvo odmítá pronikání lobby s ministryní Roithovou na tento úřad

Pronikání zájmových skupin lékařů na ministerstvo zdravotnictví a zvýhodňování nemocnic, speciálně pak vinohradské nemocnice, v jejímž čele dříve stála nová ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová, ve čtvrtek zcela odmítl vrchní ředitel kabinetu ministryně David Marx. Zároveň řekl, že 3. ledna se v nemocnici konala předávací porada, jíž se ministryně musela zúčastnit, aby předala agendu fakultní nemocnice.

Vláda se podle ministryně Roithové pokusí nastartovat kroky ze svého prohlášení

Ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová nepočítá s tím, že nová vláda stihne uskutečnit všechny cíle, které jsou uvedeny ve zdravotnické části jejího programového prohlášení. "Vláda se pokusí nastartovat naznačené kroky a bude záležet na příštím obsazení ministerstva zdravotnictví, jak v tom bude pokračovat," řekla ve čtvrtek ministryně Roithová k části prohlášení týkající se jejího resortu. Reagovala tak na kritiku stínového ministra zdravotnictví ČSSD Ivana Davida.

Přístup veřejnosti k informacím

Veřejnost by se podle ministra kultury Martina Stropnického, jehož ve čtvrtek vláda pověřila vypracováním návrhu zákona o informacích, měla dovědět, kam plynou dotace ze státního rozpočtu. Stropnický to uvedl ve čtvrtek v pořadu České televize "21". "Já si myslím, že ano. Do značné míry by to mělo být otevřené. Ten zákon v podstatě by měl prolomit tu hráz mezi jakýmsi kafkovským zámkem státní byrokracie a tím občanem, který svoji informaci požaduje. Potom už záleží na tom, jak se ta lhůta sladí, v jakých lhůtách, jakou formou a za jakých finančních okolností," odpověděl Stropnický na dotaz, zda by veřejnost měla mít přístup k podobným informacím.

Komunističtí poslanci odmítli účast na slibu prezidenta Havla

Komunističtí poslanci se 2. února nezúčastní slibu nově zvoleného prezidenta republiky Václava Havla. V dopise předsedovi Poslanecké sněmovny ve čtvrtek oznámili, že podle nich Václav Havel už prezidentské sliby porušil, protože s nimi odmítá komunikovat a tím diskriminuje početnou skupinu obyvatel.

Vláda podle KSČM nebude chtít volby, ale upevnit svou pozici

Komunistická strana Čech a Moravy nevěří vládě Josefa Tošovského, že dodrží dohodu o vyhlášení předčasných voleb letos v červnu. Místopředseda KSČM Zdeněk Klanica na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že vládě půjde spíše o upevnění svých pozic a že obecné volání po předčasných volbách nebude chtít slyšet. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček soudí, že volební termín může ohrozit i sociální demokracie, přestože tvrdí, že je pro ni prioritou. Váha slov různých politiků je v dnešní době prázdných slibů nulová, komunističtí poslanci proto budou ještě razantněji prosazovat přijetí ústavního zákona o zkrácení volebního období sněmovny, dodal Miroslav Grebeníček.

Republikánská stížnost zpochybňující volbu prezidenta již u Ústavního soudu

Stížnosti zpochybňující volbu prezidenta republiky, s nimiž se na Ústavní soud obrátili předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek a 17 republikánských poslanců byly dnes přiděleny jednotlivým senátům Ústavního soudu. Na dotaz ČTK to ve čtvrtek potvrdil předseda Ústavního soudu Zdeněk Kessler s tím, že nic bližšího zatím k věci nelze říci.

KDU-ČSL letos poprvé použije při sestavování kandidátek primárek

Místopředseda Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Jan Kasal ve čtvrtek podrobně představil systém primárních voleb, které jeho strana letos poprvé použije při sestavování kandidátek pro parlamentní volby. Až dosud o konečné podobě kandidátek rozhodovalo vedení strany. Jan Kasal na tiskové konferenci zdůraznil, že přijatý, byť poměrně složitý, nominační systém primárek KDU-ČSL je naprostým unikátem nejen v rámci České republiky, ale i Evropy, neboť odpovědnost za sestavování kandidátky je plně přenesena na členskou základnu. "Neumím si představit demokratičtější systém," dodal Jan Kasal.

Macek v příštích volbách zřejmě nebude kandidovat

Místopředseda ODS Miroslav Macek nebude kandidovat v parlamentních volbách, které se s velkou pravděpodobností uskuteční letos v červnu. Podle některých informací měl Macek kandidovat na severní Moravě a utkat se tak s předsedou ČSSD Milošem Zemanem. "Já jsem se před dávnou a drahnou dobou rozhodl v těchto volbách vůbec nekandidovat," řekl ve čtvrtek Macek v rádiu Frekvence 1.

ČSSD bude v kampani jezdit kromě Zemákem i mikrobusy Zemáčky

Kromě proslulého volebního autobusu Zemák, kterým při volební kampani v roce 1996 objížděl republiku šéf sociálních demokratů Miloš Zeman, budou kandidáti ČSSD při letošní kampani před předčasnými volbami jezdit po regionech také v mikrobusech - Zemáčcích. Miloš Zeman to ve čtvrtek řekl v rozhovoru pro Český rozhlas. ČSSD chce podle svého šéfa získat ve volbách hlasy téměř všech voličů a za své soupeře v kampani proto považuje všechny politické strany. Výjimkou mezi voliči, které chce ČSSD oslovit, jsou podle Miloše Zemana například tuneláři, jimž naopak po svém předpokládaném volebním vítězství slibuje "velmi nepřívětivé zacházení".

Prezidentovi důvěřuje 65 procent a parlamentu 16 procent občanů

Prezidentovi důvěřuje 65 procent a parlamentu 16 procent občanů. Vyplývá to z lednového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Zatímco výsledek se v případě prezidenta neodchyluje od zjištění v minulých měsících, důvěra v Poslaneckou sněmovnu a Senát od prosince mírně stoupla a dosáhla stavu před vládní krizí v loňském listopadu.

Akcionáři ČEZ proti zastavení výstavby elektrárny Temelín

Akcionáři Elektrárenské společnosti ČEZ ve čtvrtek odmítli návrh ekologických aktivistů pozastavit či dokonce zastavit výstavbu jaderné elektrárny Temelín. Aktivisté svůj návrh zdůvodňovali především ekonomickou neúnosností stavby a jejím neustálým protahováním. Podle posledních informací ČEZ se termín dostavby Temelína opět prodlouží, a to o sedm až 12 měsíců oproti dubnu 1999. Rostou také náklady na dostavbu elektrárny, které nyní ČEZ předpokládá ve výši 85 miliard Kč.

Někteří akademici prosazují pro ČR jednoslovný název Česko

Česko jako jednoslovný geografický název pro Českou republiku se snaží prosadit někteří geografové, historici a jazykovědci. "Nepřesné označení Čechy pro celý státní útvar je chybné nejen dovnitř našeho státu, ale i směrem do zahraničí," řekl ve čtvrtek na zasedání České geografické společnosti její prezident Ivan Bičík. Podle něj je jednoslovný název pro Českou republiku velmi nutný. Akademici, kteří prosazují název Česko, zformulovali své argumenty pro jeho používání do textu, kterým chtějí vyzvat české politiky a novináře, aby toto jednoslovné označení pro naši zemi používali.

Z povodňového konta ČČK už bylo lidem vyplaceno 193 miliónů

I více než půl roku po letních povodních přicházejí neustále na centrální konto Českého červeného kříže peníze, které jsou rozdělovány lidem postiženým katastrofou. Podle předsedy dohlížecího výboru Jiřího Marouška doposud přišlo na konto přibližně 342 miliónů korun, z nichž již bylo téměř 193 miliónů korun vyplaceno.

Pošta vydá příležitostnou známku "Láska" k svátku sv. Valentýna

Česká pošta chce letos přispět k oslavám svátku všech zamilovaných, který je v posledních letech stále častěji 14. února slaven také v České republice. Pošta vydá příležitostnou známku s námětem lásky s předstihem, a to už 4. února. Čtyřkorunovou známku s letícím amorkem a červeným srdcem spolu s filatelisty jistě ocení všichni, kdo posílají milostnou korespondenci. Autorem výtvarného návrhu je Vladimír Suchánek, rytinu provedl Miloš Ondráček.

Vychovatelka napadená chovancem stále bojuje o život.

V noci na čtvrtek napadl chovanec Výchovného ústavu pro děti a mládež v Chrastavě na Liberecku při nezdařeném pokusu o útěk svou sedmačtyřicetiletou vychovatelku a ubil ji kusem dřeva k smrti. Druhá jedenapadesátiletá vychovatelka, která kolegyni přispěchala na pomoc, skončila v kritickém stavu v liberecké nemocnici, kde stále bojuje o život. Útočníkovi, šestnáctiletému Dominikovi z Prahy, který má za sebou rozsáhlou trestnou činnost a v poslední době je i drogově závislý, pomáhal v útěku ještě druhý chovanec ústavu. S podobnou agresivitou se proti svému vychovateli minulou sobotu obrátili dva jeho svěřenci z pracovně výchovné skupiny ve Žďáru nad Sázavou. Mladíci, z nichž jeden se předtím pokusil o útěk, se opili a zbili pedagoga tak, že musel být odvezen do nemocnice. Poté dali průchod svým násilnickým sklonům i na policejní služebně, kde museli policisté jednoho z nich spoutat. Delikventi jsou podezřelí z trestného činu výtržnictví a zřejmě i z ublížení na zdraví.

Začátkem minulého týdne vztáhl ruku na svoji učitelku šestnáctiletý žák soukromého gymnázia v Rájci-Jestřebí na Blanensku. Mladík, který měl problémy s prospěchem, udeřil před zraky svých spolužáků mladou ženu přichystanou železnou tyčí několikrát do hlavy. Učitelka, která je podle dostupných zpráv těhotná, musela být převezena do brněnské úrazové nemocnice.

Ředitel odboru speciálního školství ministerstva školství Jiří Pilař vydává pokyn ředitelům výchovných ústavů pro děti a mládež, aby posílili noční i odpolední služby vychovatelů. Řekl to ve čtvrtek televizi Prima v reakci na přepadení dvou vychovatelek výchovného ústavu v Chrastavě na Liberecku, při němž chovanec jednu ubil k smrti a druhou těžce zranil. Podle Pilaře totiž nelze vyloučit, že by se podobná událost mohla opakovat.

Ze sportu:

Český tenista Petr Korda zvítězil v semifinále Australian Open nad Slovákem Karolem Kučerou 3:1 na sety. V nedělním finále prvního grandslamového turnaje letošní sezóny se střetne s vítězem utkání Rios - Escude, které se hraje dnes.

Ve čtvrtfinále soutěže smíšených čtyřher vyhrál český pár Helena a Cyril Sukovi nad makedonsko-českou dvojicí Kitinov, Melicharová 2:1 na sety.

Hokejisté Petry Vsetín vyhráli v předehrávaném čtvrtečním utkání 44. kola extraligy zásluhou dvou branek v posledních minutách zápasu v Třinci 4:2 a vrátili se na první místo tabulky.

A ještě krátce o počasí

Na území České republiky je dnes oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty minus 4 až nula stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.