Zprávy pátek, 30. října 1998

Dobrý den, vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

A nyní podrobně:

Ministerstvo vnitra potvrdilo existenci písemností o Zilkovi

Ministerstvo vnitra potvrdilo, že v jeho archivech existují určité písemnosti týkající se bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka, který čelí nařčení ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. Charakter těchto dokumentů však zatím není znám. Podle ředitele tiskového odboru ministerstva vnitra Jana Deckera materiály vyhodnotí nyní vznikající komise odborníků.

Dokumenty nalezené v archívu českého ministerstva vnitra, které Zilka vedou jako důvěrný zdroj československé rozvědky, avšak neprokazují, že dotyčný o této spolupráci musel vědět, "plně potvrzují vše, co jsem k aféře od samého počátku říkal". Pro ČTK ve Vídni to prohlásil sám Zilk. "Že nějaké papíry existují, to se dalo tušit a prakticky každý to věděl. Každý člověk, který tehdy měl kontakty s lidmi od vás, tedy s Čechy, Sověty, Maďary, věděl, že každý, s kým mluvil, musel mít něco společného s tajnou službou," řekl Zilk.

ODS se zlobí na senátora Bendu

ODS se vyjádřila k aktivitě svého senátora Václava Bendy, který aféru tvrzením, že Zilk byl agentem tajné policie, odstartoval. Šéf ODS Václav Klaus uvedl, že Bendova aktivita neměla jakoukoli vazbu na jeho stranu. "To, že pan doktor Benda na tuto hru přistoupil, se mi zdá strašně chybné z jeho strany a velmi se na něho všichni zlobíme," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas. Klaus si netroufá tvrdit, jak tento případ skončí.

Hrad podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka nepochybuje o důvěryhodnosti Bendova tvrzení o Zilkově spolupráci s StB. Prezident Bendovi věří, třebaže neví a ani nebude chtít vědět, odkud Benda informace získal, dodal Špaček.

Za aférou s neuděleným vyznamenáním může být podle komunistů zpravodajská hra. Aféra podle místopředsedy KSČM Václava Exnera oslabí nejen morální kredit Havla, ale poškodí celou Českou republiku. "Ukazuje se, jak už to v našich aférách a skandálech bývá, že všechno je jinak. Süddeustche Zeitung nevydíral, Benda zdroj neuvede, Havel říká něco jiného než jeho kancelář," řekl Exner. Ten naráží na skutečnost, že Havel tvrdil, že ho německý list v souvislosti s informacemi o Zilkovi vydíral. Prezidentův kancléř Ivan Medek však nátlak z německé strany popřel.

Rakouský kancléř Klima nevěří v Zilkovu špionážní činnost

Rakouský spolkový kancléř Viktor Klima nevěří, že bývalý starosta Vídně Helmut Zilk spolupracoval s někdejší komunistickou československou tajnou službou. "Znám Zilka už dlouho a dobře," prohlásil kancléř po zasedání vlády, "a nevěřím, že by se vědomě dopustil činů poškozujících jiné osoby".

Legislativní problémy před vstupem ČR do EU?

Bylo by chybou přehodnocovat nyní pracovní termín vstupu ČR do EU stanovený na 1. ledna 2003, soudí český šéfvyjednávač Pavel Telička. Domnívá se však, že jeho dosažení si vyžádá urychlení legislativního procesu ve srovnání s tím, co zatím vláda plánovala. "Pokud přijmeme nové zákony pár dní před plánovaným vstupem, nemůžeme tím EU uspokojit," řekl Telička ČTK s tím, že Unie bude vedle harmonizace práva prověřovat i jeho praktickou aplikaci, což si vyžádá nějaký čas. Znamená to, že neobstojí vládní legislativní plán rozplánovaný do roku 2002.

Nová vláda na Slovensku přinese posílení demokracie

Příchod nové vlády na Slovensku přinese podle českého ministra zahraničí Jana Kavana posílení demokracie v této zemi. Uvedl to v souvislosti s podpisem koaliční smlouvy čtyř dosud opozičních stran, které by měly vytvořit novou slovenskou vládu. Vyjádřil rovněž připravenost české strany v brzké době navštívit Slovensko.

Nový slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan se vyslovil pro "privilegované" vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem a současně brzké setkání premiérů Miloše Zemana a Mikuláše Dzurindy. "Hlavní bariérou, kterou můžeme odstranit a určitě odstraníme, je dokončení majetkoprávního vypořádání. Pokud je ponecháme stranou, je tady vždy možnost jejich politického využití, pokud vznikne situace, že se to někomu hodí," varoval. Kukan se vyslovil i pro změny v hraničním režimu, které by umožnily častější a intenzívnější kontakty občanů obou zemí.

Situace v některých českých zbrojovkách je velmi vážná

Situace v některých českých zbrojních podnicích je podle náměstka ministra obrany Petra Taxe velmi vážná. Po prvním zasedání Výboru pro obranné plánování uvedl, že by se již neměly opakovat případy nezdařených privatizací zbrojních a vojenských opravárenských podniků, které v současnosti v podstatě krachují. Vláda by měla podle Taxe v příštím roce rozhodnout, zda česká armáda nakoupí nadzvukové letouny západní výroby. Vrchní velitel vzdušných sil Ladislav Klíma se domnívá, že armáda potřebuje do roku 2003 minimálně 12 nových nadzvukových letounů. Bojeschopnost armády se totiž snižuje dožíváním stávající výzbroje ruské výroby.

Ministr obrany upozornil na zpomalení modernizace tanků T-72

Ministr obrany Vladimír Vetchý upozornil italského ministra zahraničního obchodu Piera Fassina, že české ministerstvo obrany sleduje s určitými obavami proces modernizace tanků T-72. Harmonogram práce se totiž zpomalil i kvůli problémům se systémem řízení palby, který na základě výsledků výběrového řízení dodává italská firma Officine Galileo. Právě kvůli firmě Galileo byla zakázka před třemi lety v tisku zpochybněna. Italská firma se prý v hodnocení odborníků umístila až na pátém místě. Armáda však možnost zmanipulování zakázky odmítla.

Hladiny řek v západních a východních Čechách klesají

Výrazný pokles zaznamenaly díky příznivému počasí v průběhu noci na západě i východě Čech hladiny vodních toků, na kterých byla ve čtvrtek vyhlášena povodňová aktivita. Vylití z břehů by v dopoledních hodinách mohlo hrozit pouze na řece Vydře v Modravě, kde napadl čerstvý sníh.

Pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích pro ČTK uvedli, že za uplynulých 24 hodin spadlo nejvíce srážek v oblasti Šumavy a v povodích řek Lužnice a Otavy. V dalších dnech by zejména na Šumavě měla srážková činnost pokračovat.

Pithart u krajanů v USA

Předseda Senátu ČR Petr Pithart a jeho kolegové z horní sněmovny českého parlamentu pokračovali ve čtvrtek v návštěvě v USA. Také ve Washingtonu se setkali s několika desítkami amerických Čechů a přátel ČR, zástupců Společnosti pro vědu a umění (SVU), Sokola, Československé národní rady americké a dalších. Podle předsedy SVU Miloslava Rechcígla šlo o přátelskou besedu, kdy Pithart hovořil o tom, že je na dobré cestě zákon, který umožní Čechům v Americe získat české občanství. Zatím ale předseda Senáru přivezl do USA jen důvodovou zprávu k novele zákona. Nicméně již v New Yorku na dotaz, jak vypadají vztahy mezi ČR a Čechoameričany, prohlásil, že poprvé cítí, že "se cosi mění k lepšímu". Čechoameričané na základě novely budou mít znovu příležitost pouhým prohlášením vůle nabýt občanství. Pithart připomněl, že v původní tříleté lhůtě tak učinit nemohli, protože platila dohoda mezi USA a ČR, podle níž by automaticky přišli o své americké občanství.

ČR si má ponechat uprchlíky ve vnitrozemí

Bavorský ministr vnitra Günther Beckstein vyzval Českou republiku, aby ubytovávala uprchlíky ve vnitrozemí a neumísťovala je v blízkosti hranic s Německem. Upozornil, že počet osob, které ilegálně přecházejí hranice z Čech do Spolkové republiky, silně vzrůstá. Bavorsko kvůli tomu posílilo policejní síly v pohraničí.

Rostoucí počet uprchlíků na česko-německé hranici, kde bylo od počátku roku zadrženo přes 23.000 nelegálních migrantů, znepokojuje kromě cizinecké policie i pracovníky Horské služby, kteří běžence na celnicích mnohdy ošetřují. "Stále častěji je vidíme, když projíždíme turistické stezky. Máme z nich strach. Nevíme, co jsou schopni udělat, protože jsou v úzkých a většinou na doraz svých sil," řekl ČTK náčelník Horské služby v Krušných horách Rudolf Chlad. Jeho muži se proto raději vyhýbají osobním kontaktům a ihned vysílačkami upozorňují cizineckou policii. Ta uprchlíky téměř vždy v krátké době zadrží.

Vyšší počet běženců zlepšuje vztahy policie a obyvatel

Čím více běženců zadrží na moravsko - slovenském pomezí hlídky pohraniční policie, tím lepší jsou zde vztahy obyvatel a strážců česko-slovenské hranice. "Dříve lidé nosili uprchlíkům buchty, nyní nás spíše na podezřelé osoby upozorní," řekl vedoucí oddělení pohraniční policie ve Strání na Uherskohradišťsku Libor Feiler. Přestože policisté dosud nezaregistrovali krádeže nebo agresivitu běženců, jejich počet je hrozivý.

Uprchlíci si do ČR přivážejí také své mravy a zvyklosti. Na pohraničních policejních odděleních si již museli zvyknout na to, že se někteří muslimové, bez ohledu na situaci v níž se nalézají, pravidelně modlí. "Stává se, že odbije dvanáctá, muži si kleknou a začnou se hlasitě modlit. Některé kolemjdoucí to překvapuje, protože z policejní stanice se pak ozývá jejich zpěv," poznamenala mluvčí. S přistěhovalci jsou spojeny nemalé finanční částky, které hradí stát. Další náklady jsou spojeny s tlumočníky, kteří se účastní výslechů běženců. Největší problémy má policie se specialisty na čínštinu. Na jižní Moravě žije pouze jediný expert.

Exodus českých Romů do Británie organizován?

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl vyjádřil ve čtvrtečním rozhovoru pro rádio Frekvence 1 domněnku, že v případě migrace českých Romů do Velké Británie existuje z české či britské strany "nějaké drobné organizování". V úvahu by podle něj připadali například britští advokáti, kteří si zastupováním uprchlíků mohou vydělat značné peníze.

O organizaci exodu Romů do Británie se již před několika dny s odvoláním na informace britské strany zmínil ministr zahraničí Jan Kavan. "Dovedu si představit, že se někomu podařilo dát dohromady skupinu fungující jak ve Velké Británii, tak v ČR, která na tom vydělává velké peníze a celé to organizuje," uvedl tehdy Kavan. Mezi těmi, kteří na záležitosti mohou vydělat, jmenoval majitele penzionů či ubytoven v Británii.

Oživení v ČR nejdříve v roce 2000

O "recesi" a v řadě pasáží přímo o "krizi" hovoří v souvislosti se stavem české ekonomiky nejnovější analýza mnichovského Institutu pro hospodářský výzkum (Ifo). Institut dochází k závěru, že hospodářské oživení v ČR nelze očekávat ani v příštím roce a situace se může zlepšit nejdříve v roce 2000. ČR proto musí letos počítat s nulovým růstem, ale pravděpodobně spíše s poklesem hospodářské výkonnosti. I kdyby se v dalších letech podařilo růst výrazně oživit, může v nejlepším případě očekávat do roku 2010 dosažení takového průměrného příjmu na jednoho obyvatele v kupní paritě, který bude za průměrem EU zaostávat asi tolik, jako dnešní příjmy tří nejchudších členů Unie - Řecka, Portugalska a Španělska. Za hlavní příčinu krize studie označuje zbytečné trvání na politice spočívající na kombinaci rychlé privatizace, pevného kursu měny a udržování nízké inflace.

Občanům ČR nejvíce vadí kriminalita a zdražování

Občanům nejvíce vadí kriminalita a vysoké ceny, naopak je téměř vůbec nezajímá otázka financování politických stran. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Median. Kriminalitu uvedlo na prvním místě téměř 30 procent obyvatel, vysoké ceny vadí 16 procentům. Financování politických stran a finanční podvody považuje za závažné pouze 6, respektive 9 procent dotázaných.

Téměř polovina občanů nezná svého senátora

Skoro polovina českých občanů, konkrétně 49 procent nezná ani po dvouleté existenci druhé komory parlamentu svého senátora, jen asi pětina - 19 procent - mu důvěřuje a přibližně stejný počet lidí naopak nedůvěřuje. Vyplývá to říjnového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. V porovnání s údaji výzkumu z roku 1997 se neznalost senátora nezměnila, ale v období těsně po volbách do Senátu v roce 1996 znalo vítěze ve vlastním volebním obvodě 82 procent dotázaných.

Podle Václava Klause má být vyznamenání jako šafránu

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus soudí, že nejvyšší státní vyznamenání se mají udělovat ročně pouze malému počtu osobností. Udělení vyznamenání bezmála devadesáti lidem, z nichž jména devadesáti procent nikomu nic neříkají a ihned upadnou v zapomnění, označil Klaus v rozhovoru pro Český rozhlas za "totální míjení se smyslem nejvyšších státních vyznamenání".

ČNB očekává letos čistou inflaci pod čtyřmi procenty

Česká národní banka očekává, že se čistá inflace ke konci letošního roku bude pohybovat pod úrovní čtyř procent. Index spotřebitelských cen by se měl ke konci letošního roku pohybovat mírně nad úrovní osmi procent. Průměrná roční míra inflace bude nižší než 11 procent, uvádí ČNB.

Zeman poděkoval Klausovi za billboard v Praze na Letné

Předseda ČSSD Miloš Zeman poděkoval ve středu předsedovi ODS Václavu Klausovi za velký billboard, který ODS rozvinula v Praze na Letné, protože Zeman na něm vypadá podle vlastních slov "jako intelektuál, zatímco on (Klaus) jako Mussolini". ODS během pondělního happeningu odhalila na místě někdejšího Stalinova pomníku obrovský billboard s barevným portrétem Klause v nadživotní velikosti, za jehož pravým ramenem se s nachýlenou hlavou dívá v šedavém provedení Zeman. Nyní je billboard kvůli silnému větru, který jej ve středu poškodil, v opravě. Zeman ODS označil za "nestabilní stranu s nestabilními billboardy". "Myslím si, že příroda sama rozhodla, jak s tímto billboardem naložit," uzavřel předseda ČSSD.

Restaurátoři odhalili opravenou mozaiku Posledního soudu

Na jižní straně katedrály sv. Víta restaurátoři odhalili první část opravené mozaiky Posledního soudu. Mozaika italského typu, která je na severu od Alp unikátem, znázorňuje Krista jako soudce rozhodujícího o posmrtném osudu pozemšťanů.

Hořká komedie Věry Chytilové úspěšně objíždí filmové festivaly

Film režisérky Věry Chytilové s názvem Pasti, pasti, pastičky úspěšně objíždí světové přehlídky a festivaly. Poté, co získal na 55. MFF v Benátkách mimořádnou nestatutární cenu, bude tato hořká komedie jen v listopadu reprezentovat českou kinematografii na mezinárodním festivalu v Londýně, Dnech evropského filmu v Budapešti a na IV. festivalu filmového umění v Toruni. Příběh této "feministicko- pesimistické černé komedie" vychází ze skutečné události, která se stala před 11 lety. Tehdy se žena znásilněná dvěma muži pomstila násilníkům tím, že je po uspání vykastrovala.

Ze sportu:

Ve čtvrteční předehrávce 17. kola hokejové extraligy Litvínov podlehl Třince 2:4.

A jaké má být v pátek počasí

Oblačno, občas přeháňky - na horách sněhové. Nejvyšší denní teploty od 6 do 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.