Zprávy pátek, 31. března 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská . Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Odškodnění židovským obětem holocaustu začne Česká republika vyplácet v květnu

Už v květnu by se první oběti židovského holocaustu mohly dočkat peněz, které na zmírnění na nich napáchaných křivd za druhé světové války vyčlenila česká vláda. Smíšená vládní komise pro odškodnění obětí holocaustu schválila ve čtvrtek pravidla rozdělování třísetmiliónové částky uvolněné státem. Prezident Václav Havel, jenž jednání komise navštívil, věří, že pravidla budou spravedlivá. Český stát udělá kompenzací židovským obětem druhé světové války podle prezidenta "průlomový krok v této věci, i když tím samozřejmě nebude zdaleka vyřešeno vše". Třísetmiliónová dotace je určena i obětem holocaustu a jejich příbuzným, kteří nejsou občany České republiky. Na kompenzaci za ukradený majetek, jenž český stát nyní není schopen vrátit, popsal pravidla předseda vládní komise, vicepremiér Pavel Rychetský. Státem uvolněnou částku bude vyplácet nově zřízený fond. Prezident Václav Havel v souvislosti s obavami o ztrátu identity připojením České republiky k Evropské unii zdůraznil, že židovská kultura je nedílnou součástí české historie, a tudíž identity českého národa. "Je především náš úkol reflektovat naši identitu a její součástí je i naše historie. A je to historie multietnická a multikulturní," uvedl prezident a poděkoval předsedovi a členům komise za jejich práci.

Řešení otázky židovského hřbitova považuje prezident Havel za důstojné

Česká vláda nalezla podle prezidenta Václava Havla důstojné řešení dva roky se táhnoucího sporu o starý židovský hřbitov v pražské Vladislavově ulici. Ministři ve středu rozhodli o tom, že kosterní ostatky ze hřbitova budou zachovány ve své současné poloze, celý blok země i s nimi bude zalit do betonu a stane se součástí novostavby administrativní budovy České pojišťovny. "Mám dojem, že se nalezlo řešení, které vyhovuje oběma stranám a že je to důstojné řešení," konstatoval ve čtvrtek prezident.

Přesný odhad ceny této stavební úpravy zatím neexistuje; vláda však na ní hodlá vydat maximálně 45 miliónů korun a případné další náklady se písemně zavázala uhradit Česká pojišťovna; její zástupci odhadují celkové náklady na 100 miliónů korun. Ministr zahraničí Jan Kavan v této souvislosti poznamenal, že mu vláda ve středu uložila vést jednání o možnosti, že by se na financování stavební úpravy podíleli i někteří zahraniční partneři. Podle prezidenta by nebylo vhodné žádat peníze od zahraničích židovských kruhů. Český stát by se podle něj měl řídit heslem "pomoz si a bude ti pomoženo". "Začít tím, že budeme někoho žádat o peníze, by nebylo dobré," soudí Václav Havel.

Jan Kavan a Pavol Hamžík jednali o rozšíření spolupráce a integraci do EU

O rozšiřování česko-slovenské spolupráce a možném postupu obou zemí, nebudou-li přijaty do Evropské unie ve stejné době, jednali ve čtvrtek ministr zahraničí Jan Kavan a slovenský vicepremiér pro evropskou integraci Pavol Hamžík. Neprosadí-li obě země zachování celní unie, mohla by výhody jednotného celního přístupu řešit dohoda týkající se vývozu a dovozu jednotlivých komodit, řekl po schůzce Jan Kavan. Pavol Hamžík ale opět zdůraznil zájem Slovenska na tom, aby jeho země vstoupila do Evropské unie současně s Českou republikou. Řekl, že Slovensko má oproti České republice asi dvouleté zpoždění a dobrou perspektivu toto zpoždění dohonit.

Předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus by trval na udržení česko-slovenské celní unie i v případě, že by Česká republika vstoupila do Evropské unie dříve než Slovensko. "Kdybych byl vyjednavačem, nikdy bych od této myšlenky neustoupil ani na vteřinu," řekl Klaus novinářům po jednání se slovenským vicepremiérem Pavlem Hamžíkem. Oba politici hovořili také o ekonomické situaci na Slovensku, přičemž Klaus poukázal na výrazné zpomalení slovenské ekonomiky a s tím spojený velký růst nezaměstnanosti. "Mluvili jsme o společných problémech, které v této fázi cítíme. Myslím, že dialog musí být udržován," poznamenal šéf sněmovny.

Premiér Miloš Zeman ukončil návštěvu Finska a odcestoval do Litvy

Český premiér Miloš Zeman přicestoval ve čtvrtek z Finska do Litvy, kde bude jednat o integraci obou zemí do evropských struktur. Ve čtvrtek se premiér Zeman sešel se svým finským protějškem Paavo Lipponenem. Hovořili mimo jiné o Evropské unii, vzájemném obchodu, investicích, ale i o romské otázce. Lipponen připomněl, že se ve středu český premiér a podnikatelská mise, která ho doprovází, setkali s finskými průmyslníky. Na této schůzce podle něj získali Finové velmi užitečné informace o situaci v České republice a o možnostech vzájemného obchodu a výhodách investic v České republice. Lipponen vyslovil optimismus se vstupem České republiky do Evropské unie v první vlně. Zeman vyslovil naději, že se i Slovensko stane součástí euroatlantických struktur už kvůli tomu, že by v opačném případě východní hranice Evropské unie byla o stovky kilometrů delší. Romskou otázku Miloš Zeman považuje nejen za českou, ale za evropskou, která je vyvolávána sociálními problémy a kulturními odlišnostmi.

ČNB: Růst nerovnováhy mezi regiony hrozbou pro vývoj ekonomiky

Zrychlující se prohlubování nerovnováhy mezi regiony, které je dáno strukturálními problémy zejména na severní Moravě a v severních Čechách, se může stát zdrojem významných hospodářských poruch. Na tiskové konferenci to uvedl guvernér České národní banky Josef Tošovský. Podle něj jde o stále závažnější problém. "Střednědobým rizikem nadále zůstává vývoj veřejných rozpočtů," dodal. Prohlubování rozdílů mezi jednotlivými regiony je podle Tošovského dáno koncentrací postižených regionů na těžký a těžební průmyslu a málo přizpůsobivými pracovními silami. Tyto problémy mohou být podle guvernéra zdrojem hospodářských poruch s nepříjemnými důsledky pro čerpání zdrojů z veřejných rozpočtů.

Josef Tošovský na tiskové konferenci také uvedl, že u České národní banky byl otevřen zvláštní účet pro příliv devizových prostředků z privatizace. "Na devizový účet však zatím žádná platba nedorazila," řekl Tošovský. Zvláštní účet byl založen mimo jiné proto, aby příliv deviz nezpůsobil nežádoucí posilování koruny.

Podle Josefa Tošovského jsou intervence České národní banky, o kterých ve čtvrtek rozhodla její bankovní rada, na počátku. Nelze proto zatím mluvit o vynaloženém objemu. Intervence ČNB je podle Tošovského v souladu s plněním inflačního cíle centrální banky. Kombinace slabé poptávky a silnějšího kursu zpomaluje promítání růstu zejména cen energetických surovin do inflace, uvedl Tošovský.

Předseda lidovců Jan Kasal je velmi zneklidněn destrukcí bezpečnostního resortu

Předseda Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Jan Kasal je velmi zneklidněn, že probíhající změny v kabinetu přinášejí destrukci a nejistotu i do práce bezpečnostního resortu. Nepřijatelný je podle něj i únik tajných informací, které se týkají činnosti bezpečnostních složek. O nich se hovoří zejména v souvislosti se zprávami v tisku o tajném úkolu prezidenta Václava Havla pro Bezpečnostní informační službu (BIS). "To, co předvádí pánové Zeman a Grulich, je něco nevídaného. Oni si z bezpečnosti tohoto státu udělali rukojmí pro své politické hrátky. Myslím si, že povinností nejen opozice, ale všech slušných poslanců tuto věc řádně prošetřit," řekl ve čtvrtek novinářům Kasal. Únik tajných informací zpochybňuje podle Kasala postavení České republiky i v řetězci mezinárodní bezpečnostní spolupráce. Neumí si představit, že se na české bezpečnostní služby a na vládu budou obracet partneři s nějakými zvláštními požadavky, pokud nebude objasněno, odkud tajné informace unikají. To je podle Kasala také důvod, proč strany čtyřkoalice, KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU, chtějí zřídit sněmovní vyšetřovací komise.

Premiér Miloš Zeman až toto pondělí naznačil, že hodlá ministra vnitra Václava Grulicha nahradit místopředsedou Poslanecké sněmovny a šéfem poslanců ČSSD Stanislavem Grossem. Není ale jisté, zda Grulich odejde sám, anebo se nechá premiérem odvolat. V uplynulých týdnech Zeman a Grulich protikladně hodnotili činnosti Útvaru pro boj s organizovaným zločinem a Služby pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality. Zatímco premiér Zeman jejich práci kritizoval, ministr vnitra Grulich se za ně postavil. Kvůli nebezpečí jejich destabilizace prezident Václav Havel zúkoloval BIS.

Bývalý komunistický funkcionář Biĺak obžalován z vlastizrady

Bývalého československého komunistického funkcionáře Vasila Biĺaka obžalovala ve čtvrtek slovenská prokuratura z vlastizrady a několika dalších trestných činů. Informovalo o tom soukromé bratislavské Rádio Twist. Termín zahájení soudního procesu není známý. Biĺak byl obžalován z vlastizrady a trestných činů spadajících pod zákon na ochranu míru, z porušování závazných pravidel hospodářského styku a z ohrožení devizového hospodářství. Bývalý čelný představitel Komunistické strany Československa, jehož osoba je spojována s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, prý neví, proč byl z vlastizrady obžalován. Obvinění z tohoto trestného činu považuje za těžko pochopitelné a nelogické. "Nedokážu si představit, kterou vlast jsem zradil. Socialistickou vlast? Málo jsem bránil socialismus?" řekl Biĺak Rádiu Twist. Podle bratislavské rozhlasové stanice bývalý komunistický prominent přijal svou obžalobu s úsměvem. Důvodem je podle něj jeho vysoký věk (82 let); je mu prý jedno, zda ho odsoudí na doživotí, protože mnoho dní před sebou nemá.

Greenpeace prý nemá důvod k protestům proti elektřině z Dukovan

Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace nemá důvod k protestům proti dodávkám elektrické energie z jaderné elektrárny Dukovany do Německa. Elektrárna totiž dosahuje jedněch z nejlepších provozních a bezpečnostním výsledků v Evropské unii. V reakci na středeční protesty ekologů v mnichovském ústředí bavorské energetické společnosti Bayernwerk to ve čtvrtek řekl mluvčí dukovanské elektrárny Petr Spilka. Řada mezinárodních kontrol potvrdila, že Dukovany jsou spolehlivým, profesionálně provozovaným jaderným zařízením, připomněl. V Evropě podle něj dokonce zaujímá nejlepší místo ve dvou bezpečnostních ukazatelích, a to v počtu pracovních úrazů a celkové dávce ozáření, kterou obdrží všichni pracovníci za rok na jednom bloku elektrárny.

Řada českých zákonodárců asi bude pro pozastavení ruského členství v RE

Většina poslanců a senátorů, kteří Českou republiku zastupují v Parlamentním shromáždění Rady Evropy, bude zřejmě při jeho dubnovém jednání hlasovat pro pozastavení ruského členství, a to kvůli nedodržování lidských práv v Čečensku. Naznačila to vyjádření předsedy a místopředsedy zahraničního výboru sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a Jiřího Payna (ODS) i lidovecké senátorky Zuzany Roithové. Všichni se zúčastnili čtvrteční tiskové konference na téma Česká republika a válka v Čečensku, kterou uspořádal koordinační výbor SOS Čečensko a obecně prospěšná společnost Člověk v tísni. Payne poznamenal, že se neobává, že by takový krok "vytlačil" Rusko z Evropy. Právě před dlouhodobou izolací Ruska varoval Zaorálek. Zároveň však uvedl, že v tuto chvíli je nutné "abychom se ozvali vůči tomu, co se v Čečensku děje". Payne se vyslovil pro aktivnější přístup českých politiků. "Když se nepostavíme za Čečensko, tak ztrácíme sami své pozice, ztrácíme to, že někdo se zastane zase nás," uvedl.

Polovina z uprchlíků v pražské pobočce UNHCR nebyli Čečenci

Přibližně polovina uprchlíků z více než dvacetičlenné skupiny, která minulý týden pobývala v pražské pobočce Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky /UNHCR/, nebyla čečenské národnosti, jak běženci tvrdili. Byli mezi nimi kupříkladu také Inguši a Dagestánci. Ivana Ünlüová z pražského UNHCR řekla, že pokud by Úřad věděl, že uprchlíci nejsou Čečenci, ale Dagestánci a Inguši, na jeho přístupu k nim by se nic nezměnilo. Hlavní okolností je, že tito lidé jsou žadatelé o azyl, takže péče UNHCR o ně je legitimní, prohlásila Ünlüová. UNHCR se podle ní dosud stará o deset běženců z této skupiny, kteří jsou na jeho náklady ubytováni v soukromí. Pět lidí už stáhlo žádost o azyl a část uprchlíků se vrátila do azylových zařízení ministerstva vnitra, někteří z nich i do Červeného Újezdu na Teplicku. Dva mladí lidé už z České republiky dobrovolně odcestovali.

Celkem 21 uprchlíků z Čečenska, včetně malých dětí, se na pražském úřadě usadilo poté, co opustili uprchlický tábor v Červeném Újezdu. K odchodu je údajně přiměla obava o vlastní bezpečnost: výhružné telefonáty rusky mluvících lidí a pokus o pohlavní zneužití jednoho z dětí. Uprchlíci se do tábora nechtěli vrátit a uvažovali o přesídlení do jiné země.

Na poutě do Říma se vydávají i profesní skupiny katolíků

Pouť českých katolíků do Říma, na kterou ve čtvrtek z různých míst České republiky na víkend odcestovalo na pět tisíc věřících, je jedinou českou národní poutí v jubilejním křesťanském roce 2000. Do "svatého města" však během roku podle mluvčího biskupů Daniela Hermana putuje i řada menších skupin, organizovaných zejména podle profesí. Konají se tak například poutě katolických lékařů, umělců, mládeže nebo kněží. Pět tisíc Čechů a Moravanů je podle Hermana poměrně vysoký počet, a tak bylo zajištění pouti v Itálii a ve Vatikánu organizačně značně náročné. Patří k tomu ubytování a propustky pro účastníky, ale například také povolení vjezdu a zabezpečení parkovacích možností pro 140 českých autobusů.

Řádové sestry z Moravy darují papeži kněžský ornát

Kněžský ornát darují papeži Janu Pavlovi II. řádové sestry z Moravy, které se ve středu večer vydaly do Říma na národní pouť katolíků. "Vyšívaly jej naše starší členky v Bílé Vodě u Javorníku na Jesenicku, kde bylo v totalitním režimu internační středisko řádových sester," řekla Marie Jiřina Káňová, představená kroměřížské Kongregace sv. Vincence de Pauly. Kněžský ornát jeptišky zhotovily v mariánském duchu. "Je celý bílý, bez ozdob, a pouze štola, kterou si kněz pokládá nahoru na ornát, je zdobená monogramem a lilií, symbolem panenství a čistoty Panny Marie," upřesnila Káňová. Dodala, že neví, zda se řádovým sestrám podaří dar předat osobně papeži Janu Pavlu II..

Občanské organizace protestují proti návrhu Památníku nesvobody

Proti návrhu na zřízení Památníku doby nesvobody 1939 až 1989 protestují Klub Milady Horákové, Masarykovo demokratické hnutí, Společnost bratří Čapků a Společnost Edvarda Beneše. Poukazují mimo jiné na to, že z návrhu je vypuštěn odboj vedený Tomášem Garriguem Masarykem v době první světové války; naopak je v něm zahrnováno období od 5. května 1945 do 28. února 1948, kdy "bylo i v mezinárodním měřítku považováno Československo za stát svobodný a demokratický". V dopise adresovaném předsedovi Poslanecké sněmovny Václavu Klausovi, předsedkyni Senátu Libuši Benešové a všem členům parlamentu autoři protestu uvádějí, že "od konce války do února 1948 bylo v nové svobodě obnoveno demokratické zřízení a došlo k obnově samostatnosti státu usilujícího o svůj demokratický charakter". Senátní návrh zákona o Památníku doby nesvobody 1939 až 1989, který má umožnit studium období, kdy české země a Morava byly okupovány Německem a kdy v zemi vládl komunistický režim, by měli poslanci opět projednávat na dubnové schůzi. Autoři protestního dopisu navrhují místo památníku nesvobody zřídit Památník československé a české státnosti. K tomuto účelu navrhují využití Památníku národního osvobození na Žižkově.

Pozemkový fond začal nabízet zemědělcům k prodeji státní půdu

Pozemkový fond České republiky ve čtvrtek zveřejnil první nabídku pozemků určených k převodu z vlastnictví státu do soukromých rukou podle tzv. zákona o prodeji státní půdy. Nabízí zatím celkem 2568 pozemků o celkové výměře 1766 hektarů. ČTK to řekl tiskový mluvčí Pozemkového fondu Michal Bureš. Nabídka vychází z novely zákona o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby, která umožňuje postupnou privatizaci více než půl miliónu hektarů státní půdy ze zhruba 900.000 hektarů spravovaných Pozemkovým fondetm. Současná nabídka Fondu je určena samostatně hospodařícím rolníkům, kteří provozují zemědělskou výrobu minimálně dva roky na pozemcích o rozloze ne menší než deset hektarů, dále společníkům obchodních společností, členům družstev a vlastníkům nejméně deseti hektarů zemědělské půdy v katastrálním území nebo v přilehlém katastrálním území, do něhož náleží nabízené pozemky.

Gedeonův "Návrat idiota" dostal ve Francii další cenu

Film "Návrat idiota" českého režiséra Saši Gedeona získal ve Francii další ocenění, když obdržel ve čtvrtek Cenu poroty na desátém ročníku festivalu evropských filmů v Mamers v departementu Sarthe. "Návrat idiota", který patří k nejúspěšnějším českým filmům poslední doby, byl už oceněn na řadě zahraničních festivalů a dostal i cenu ve Francii na přehlídce debutů v Angers. Příští týden bude film uveden ve francouzské distribuci. V úterý večer absolvoval Gedeon a představitel hlavní role Pavel Liška v Paříži předpremiéru filmu, která se setkala u diváků s příznivým ohlasem.

Nejvíce lidí s ptačím jménem bude v sobotu v jihlavské zoo

Neoficiální světový rekord v počtu lidí s ptačím příjmením chtějí na apríla, tedy v sobotu 1. dubna, vytvořit v jihlavské zoologické zahradě. Tuto akci tam na Den ptactva pořádají už třetí rok. V uplynulých dvou letech zvítězili co do počtu Slavíkovi, Holubovi a Jeřábkovi, sdělila mluvčí zahrady Eliška Kubíková. Prozradila, že na Den ptactva by se mohl v zoo vylíhnout i první jihlavský tučňák. V roce 1998 přišlo celkem 366 lidí s ptačím příjmením. Loni, kdy Den ptactva připadl na všední den, se jich dostavilo 240 a zastupovali celkem 33 druhů ptáků. Byli mezi nimi držitelé jmen pěvců, dravců, ptáků domácích i exotických. Slavíků prošlo branou 43, Holubů 27 a Jeřábků 26.

Výstava ve zlínském zámku přibližuje domácí pomůcky babiček

Kolem 200 historických pomůcek přibližuje výstava nazvaná Z domácností našich babiček. Ve zlínském zámku ji ve čtvrtek zahájilo tamní Muzeum jihovýchodní Moravy. Exponáty ze sbírek brněnského Technického muzea a Muzea Prostějovska v Prostějově z 30. až 40. let 20. století by mohly sloužit současným výrobcům i jako zdroj inspirace, řekla ČTK garantka výstavy Alena Prudká. Dokazuje to kolekce mlýnků na kávu, maso, mák nebo rohlíky stejně jako petrolejové, lihové a elektrické vařiče. Zajímavou část výstavy tvoří cestovní vybavení: cestovní žehlička ve speciální kazetě, umělecká šicí souprava s kuriózním zařízením na látání ponožek, kulma na textilní kanýry a elektrické kleště na kalhotové puky. Návštěvníci mohou obdivovat i ořezávač brambor na kliku, zmrzlinový stroj, pražiče kávy a váhy.

Ze sportu:

Hokejisté pražské Sparty porazili ve druhém semifinálovém utkání Litvínov 3:1 a v sérii hrané na tři vítězství vedou 2:0. Třetí zápas je na programu v sobotu v Litvínově.

Ve třetím utkání baráže o účast v extralize prohrála Jihlava doma s Vítkovicemi 2:3. Stav série, která se hraje na čtyři vítězství, je 3:0 ve prospěch vítkovického týmu.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Většinou zataženo až oblačno, občas déšť, od vyšších poloh sněžení. Teploty do 9 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.