Zprávy pátek, 6. září 1996

Vazeni posluchaci. U vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

A nyni podrobne:

Premier Klaus v Japonsku

Ceskeho premiera Vaclava Klause, ktery je na tridenni oficialni navsteve Japonska, potesila ctvrtecni jednani s tamnimi nejvyssimi vladnimi ciniteli. Jejich postoje a stanoviska oznacil za "nesmirne pratelske", nicmene odmitl jejich snahu ziskat pro japonske investice v Ceske republice danove vyhody, a to napriklad proti kapitalove mnohem slabsim ceskym podnikum. Premiera Klause s choti prijalv patek dopoledne tokijskeho casu japonsky panovnicky par, cisar Akihito a cisarovna Miciko.

Cesko-nemecke vztahy - setkani mladeze v Policce

Nadeji na prijeti cesko-nemecke deklarace o vztazich mezi Ceskou republikou a Nemeckem vyjadril predseda Poslanecke snemovny Milose Zeman v dopise ucastnikum prvniho setkani ceske a nemecke mladeze ve vychodoceske Policce. "Rad bych veril, ze se brzy dockame oficialni cesko-nemecke deklarace, kterou stvrdi parlamenty obou zemi, a tim pomohou konecne uzavrit minulost, aby se mohly zacit hojit rany, ktere zpusobila, " uvedl Zeman v dopise.

Mladi lide, kteri se zucastnili ve ctvrtek ukonceneho ctyrdenniho cesko-nemeckeho setkani v Policce, byli zrejme zneuziti k cilum sudetonemeckeho landsmansaftu a nemecke vlady, rekl ve ctvrtek prvni mistopredseda Ustredniho vyboru KSCM Vlastimil Balin. Ucast a vystupovani prezidenta Vaclava Havla v Policce pak Balin oznacil "velmi sporne". "Havel, ktery uz jednou nabizel sudetskym Nemcum ustupky v otazce obcanstvi a take je autorem one nechvalne zname omluvy Nemcum, nyni opet sva gesta opakoval, " prohlasil Balin.

Jak pokracuje causa Kreditni banka Plzen

Predseda KDU-CSL Josef Lux povazuje za spravne stredecni rozhodnuti vlady, aby se situaci kolem padu Kreditni banky Plzen neprodlene zabyvala skupina tri ministru, soucasne vsak nevyloucil, ze jeho strana podpori vytvoreni parlamentni vysetrovaci komise, kterou pozaduje zejmena Socialni demokracie. "Nebude-li uspokojivy prubeh vysetrovani, tak nevylucujeme nasi podporu one vysetrovaci parlamentni komise, " prohlasil Lux .

Kriminaliste, kteri proveruji bankovni operace ve zkrachovale Kreditni bance Plzen, zatim nikoho z trestneho cinu neobvinili. Vysetrovatel, ktery se pripadem zabyva, ve ctvrtek CTK rekl, ze policie dosud neobdrzela informace kryte bankovnim tajemstvim, ktere si vyzadal statni zastupce Augustin Hrboticky.

Prezident Havel navstivi Kutnou Horu

Prezident Vaclav Havel navstivi v patek odpoledne Kutnou Horu. Navsteva se uskutecni v souvislosti se Dny evropskeho dedictvi, jejichz treti narodni zahajeni se kona v sobotu prave v Kutne Hore, v jednom z ceskych mest, ktere jsou zapsany v seznamu svetoveho kulturniho dedictvi UNESCO.

Prazske palace pro poslance otevreny

Mistopredseda Poslanecke snemovny Karel Ledvinka ve ctvrtek slavnostne otevrel zrekonstruovane palace Sternbersky a Smirickych a dva objekty v Tomasske ulici na Male Strane v Praze 1, v nichz naleznou sve zazemi cesti zakonodarci.

Az 12 let vezeni hrozi policistovi, ktery okradal prezidenta

Pet az 12 let vezeni hrozi jiz policistovi, ktery mel okradat prezidenta Vaclava Havla. Uvedl to vysetrovatel pripadu, ktery rozhodl o zprisneni pravni kvalifikace, podle niz je policista trestne stihan. Vysetrovatel tak ucinil v souvislosti s nalezem starozitneho anatolskeho koberce pochazejiciho ze sbirek Naprstkova muzea, ktery byl nalezen mezi predmety, jez policista odnesl z prezidentova sidla.

Navrh odmenovani zamestnancu v nekterych zdravotnickych zarizenich

Odmeny zamestnancu zdravotnickych zarizeni, ktera poskytuji zdravotni peci hrazenou zdravotnimi pojistovnami a nejsou financovany z rozpoctovych zdroju, by v budoucnu mely byt stanovovany jako smluvni mzdy. Odmenovani v uvedenych zarizenich by tedy melo upustit od systemu pevnych platovych tarifu. Vyplyva to z navrhu novely zakona o platu a odmene za pracovni pohotovost, kterou v techto dnech vlada znovu predlozila Poslanecke snemovne.

Mineni - zamestnani

Ani jednou nezmenilo sve zamestnani od nastupu do nej 23 procent pracujicich obcanu Ceske republiky. Vyplyva to z vysledku srpnoveho pruzkumu Institutu pro vyzkum verejneho mineni. Mezi dusevnimi a manualnimi pracovniky neni podle poctu zmen zamestnani temer zadny rozdil. Casteji meni lide sve zamestnani ve vetsich mestech. Podle uzemniho rozdeleni pak byla zjistena relativne nejvetsi stabilita vazeb k zamestnavateli na severni a jizni Morave.

Podle stejneho vyzkumu vyrazna vetsina obcanu Ceske republiky, tedy 82 procent, je v soucasnem zamestnani spokojena. Necela petina dotazanych, 18 procent, je naopak nespokojena.

Michael Jackson se zlobi na Blesk

Americky zpevak Michael Jackson zrusil ve ctvrtek odpolednizvukovou zkousku na sobotni koncert na Letenske plani v Praze, jak mel puvodne v planu. Podle informaci CTK se velmi roztrpcil nad clankem Sex s detmi na videu? z uvodni strany ctvrtecniho deniku Blesk. Promoter koncertu Serge Grimaux podle svedectvi nejblizsich spolupracovniku pote okamzite naridil zrusit redaktorum Blesku veskere akreditace na Jacksonuv koncert. Zkouska se uskutecnila az vecer a ani zima, dest a silny vitr neodradily stovky priznivcu americkeho zpevaka. Cekani se jim vyplatilo, nebot Jackson zazpival nekolik svych nejvetsich hitu a mnozi tak meli moznost slyset svuj idol vubec poprve v zivote nazivo.

Ze sportu:

Nehrajici kapitan daviscupoveho tymu Ceske republiky Vladislav Savrda ve ctvrtek nominoval hrace pro semifinale Davisova poharu tenisovych druzstev se Svedskem. Ceske barvy budou hajit v semifinale, ktere se hraje 20.-22. zari v hale HC Sparta Praha, Petr Korda, Daniel Vacek, Bohdan Ulihrach a Jiri Novak.

Vedeni fotbaloveho klubu AC Sparta Praha ve ctvrtek na mimoradnem zasedani predstavenstva akciove spolecnosti odvolalo na zaklade poslednich neuspesnych vysledku trenera Vlastimila Petrzelu a jeho asistenta Vladimira Borovicku. Novym trenerem se stava byvaly fotbalista Sparta Josef Chovanec. Zastupci Sparty take oznamili, ze se po trech letech z Viktorie Zizkov vraci do tymu fotbalista Michal Bilek.

A na zaver kratce o pocasi:

V patek bude v Ceske republice vetsinou oblacno nebo polojasno, misty prehanky. Denni teploty se budou pohybovat mezi 11 a 15 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.