Zprávy pátek, 7. června 1996

Vazeni posluchaci. U vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Nyni podrobneji:

Vaclav Havel na schuzce stredoevropskych prezidentu

Na treti setkani stredoevropskych prezidentu do Lancutu na jihovychode Polska odcestoval prezident Vaclav Havel. Polsky summit je pokracovanim tradice setkani prezidentu tohoto regionu, kterou zahajil pred dvema lety prezident Havel ve vychodoceske Litomysli. Krome Vaclava Havla a polskeho prezidenta Aleksandra Kwaniewskeho se do Lancutu sjedou prezidenti Madarska Arpad Goncz, Nemecka Roman Herzog, Rakouska Thomas Klestil, Slovenska Michal Kovac, Slovinska Milan Kucan a Italie Oscar Luigi Scalfaro. Jako host bude pritomen ukrajinsky prezident Leonid Kucma. Ustrednim tematem setkani bude spoluodpovednost predstavitelu evropskych statu za budouci podobu Evropy. V sobotu se vsech devet prezidentu zucastni televizni debaty o budoucim vyvoji vztahu v Evrope.

Dosavadni premier Vaclav Klaus poveren sestavenim nove vlady

Prezident Vaclav Havel ve ctvrtek odpoledne po vice nez dvouhodinovem jednani na Prazskem hrade se zastupci Obcanske demokraticke strany, Ceske strany socialne demokraticke, Krestanske a demokraticke unie - Ceskoslovenske strany lidove a Obcanske demokraticke aliance pozadal predsedu ODS Vaclava Klause, aby zahajil jednani o vytvoreni vlady. Vaclav Havel k tomu uvedl, ze predstavitele dosavadni koalice jsou odhodlani novou koalicni vladu utvorit a Socialni demokrate - druha nejsilnejsi strana - ji jsou za jistych podminek ochotni podporit v Poslanecke snemovne.

Poslanecka snemovna se poprve sejde 17. cervna

Rozhodnuti o svolani zasedani nove zvolene Poslanecke snemovny k 17.cervnu podepsal na Prazskem hrade prezident Vaclav Havel. Funkcni obdobi predchoziho parlamentu skoncilo ve ctvrtek. Predseda snemovny Milan Uhde predal poslancum u teto prilezitosti pametni listy.

Koalicni strany podpori socialni demokraty ve vedeni snemovny

Strany dnesni koalice daly najevo, ze jsou pripraveny podporit obsazeni funkce predsedy Poslanecke snemovny i nekterych dalsich parlamentnich funkci predstaviteli Socialni demokracie, shodnou-li se s CSSD na zpusobu, vsech podminkach a okolnostech jejich podpory vlade utvorene nynejsimi koalicnimi stranami. Uvedl to prezident Vaclav Havel po svem dnesnim jednani s predsedy ODS, ODA, KDU-CSL a CSSD.

Josef Lux k jednani o sestaveni nove vlady

Zcela konkretnim zaverem, k nemuz na ctvrtecnim dopolednim jednani dospeli predsedove koalicnich stran, je podle predsedy KDU-CSL Josefa Luxe rozhodnuti, ze pristi vladu by mela sestavit soucasna koalice. Lux to rekl kratce pred svym odjezdem na jednani predsedu koalicnich stran a predsedy Socialnich demokratu Milose Zemana s prezidentem republiky Vaclavem Havlem. Pripustil, ze jde o zamer znamy, ale zduraznil, ze "jeste nikdy nebyl takhle jasne recen. "

Jednani ODS o dohode soucasne koalice

ODS chce zatim jednat pouze o dohode soucasne koalice, tedy o tom, co chce tato koalice z hlediska proceduralniho, z hlediska programoveho prohlaseni i z hlediska personalniho slozeni nove vlady. Po skonceni jednani uzsiho vedeni ODS to rekl vykonny mistopredseda ODS Libor Novak s tim, ze to je onen uvazovany pisemny dokument. Ten je jednim ze dvou dokumentu, na nemz trvaji koalicni partneri - KDU-CSL a ODA. Druhym dokumentem ma byt dohoda se socialni demokracii.

Komuniste nepodpori koalicni vladu ve stejnem slozeni

Vlade, ktera by mela stejne slozeni a stejne vedeni jako v minulem obdobi, nemuze Komunisticka strana Cech a Moravy v zadnem pripade vyslovit duveru. Uvedl to mistopredseda strany Vlastimil Balin. KSCM nesouhlasi s vyroky, ze situace je stabilizovana a ze Ceska strana socialne demokraticka nemuze zasahovat do jednani o sestavovani vlady. Takova prohlaseni povazuje KSCM za projev neschopnosti pravice smirit se s rozhodnutim volicu. Komuniste nejsou spokojeni s postupem Socialnich demokratu, ktera se podle jejich nazoru prilis rychle vzdava opravnenych pozadavku tykajicich se sestaveni vlady.

V Brne zacal veletrh Autotec

Na brnenskem Vystavisti zacal pro odborniky a novinare 5.mezinarodni veletrh nakladnich a uzitkovych automobilu, prislusenstvi a servisni techniky Autotec`96 - Autosalon Truck Brno. Pro sirokou verejnost budou expozice 483 vystavovatelu ze 17 zemi otevreny 8.-13.cervna.

Sport

V semifinale dvouhry zen tenisoveho French Open prohrala Jana Novotna se Spanelkou Arantxou Sanchezovou-Vicariovou 3:6, 5:7. Finalovou souperkou Sanchezove-Vicariove bude vitezka zapasu Steffi Grafova - Conchita Martinezova. Daniel Vacek postoupil spolu s Jevgenijem Kafelnikovem z Ruska do finale ctyrhry. V semifinale zdolal sedmy nasazeny par turnaje americkou dvojici Jonathan Stark, Jared Palmer ve dvou setech 6:4, 7:6. Ve ctvrtfinale dvouhry junioru vyhral Michal Tabara nad Thomasem Haasem z Nemecka 6:4, 6:1.

Pocasi

A na zaver kratce o pocasi: V patek bude v Ceske republice i nadale jasno nebo skoro jasno a denni teploty se budou pohybovat mezi 27 a 31 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.