Zprávy pátek, 8. září 1995

Vitejte, mili posluchaci, pri sledovani programu Radio Praha. Uvodni zpravy pro vas pripravila Evelina Himalova. . .

Uhde - Eisenstat

Jednani o pricleneni CR k EU se neuskutecni drive, nez skonci tzv. mezivladni konference zamerena na budoucnost Unie a na analyzu fungovani jejich instituci. Toto presvedceni predstavitele Spojenych statu v EU Stuarta Eizenstata tlumocil novinarum predseda Poslanecke snemovny Milan Uhde po setkani s americkym diplomatem. Konference podle Eizenstatova nazoru bude trvat od jara pristiho roku a prejde do roku 1997. Uhde rekl, ze tento casovy scenar je pro nas velice priznivy.

S americkym hostem hovoril predseda ceskeho parlamentu take o procesu navraceni zidovskeho majetku, ktery podle nej neni jeho restituci, ale zmirnenim nekterych krivd spachanych mezi lety 1948 az 1989. Milan Uhde Stuartu Eizenstatovi vysvetlil, ze v CR byla zvolena cesta obnoveni vlastnickeho prava zruseneho komunistickym rezimem. Uplne napraveni stavu by bylo mozne jedine na zaklade novych vyvlastneni.

RFE/RL - Havel

Americke rozhlasove stanice Radio Svobodna Evropa a Radio Svoboda maji podle Vaclava Havla svuj smysl i dnes po skonceni studene valky. Ne vsude jsou totiz lidska prava dodrzovana a v mnoha zemich demokracie teprve dozrava, rekl dnes cesky prezident v budove byvaleho Federalniho shromazdeni v Praze pri slavnostnim zahajeni provozu obou stanic. (Blize se k teto udalosti v dnesnim poradu jeste vratime.)

Havel - Klaus

Ucast bosenskeho prezidenta Aliji Izetbegovice na zarijovem Mesici Bosny a Hercegoviny na pozvani prezidenta Vaclava Havla, k niz se mel premier Vaclav Klaus vyjadrit "rozpacite", neznamena podle Havlova mluvciho Ladislava Spacka v zadnem pripade spor mezi obema politiky. Podle rakouske agentury APA jde o neshodu, ktera je jen pokracovanim dlouhodobeho sporu mezi obema predstaviteli o profilaci ceske zahranicni politiky. Spacek v teto souvislosti poznamenal, ze i v tomto pripade zapadni sdelovaci prostredky ponekud zvelicuji.

CR-Japonsko-obchod

Urovne 500 milionu az jedne miliardy dolaru by mel behem peti let dosahnout obchod Japonska s CR. Na druhem zasedani cesko-japonskeho hospodarskeho vyboru, ktere skoncilo v Praze, to prohlasil predseda japonske casti vyboru a predstavitel spolecnosti Itochu Corporation Seiki Tozaki. Podle jeho slov obrat vzajemneho obchodu, bez spoluprace na tretich trzich, vzrostl letos za prvnich sest mesicu temer o ctvrtinu na 135 milionu dolaru a do konce roku dosahne castky kolem 280 milionu.

Nepil - umrti

Jedna smutna zprava: Spisovatel Frantisek Nepil zemrel nahle v noci na dnesek ve veku 66 let. V knihach tohoto prozaika, humoristy a autora detske literatury prevlada vlidne humorny a skutecne lidsky vztah k vsednimu zivotu. Tak si ho pamatuji i posluchaci Radio Praha z nekterych nasich zvukovych ukazek ci rozhovoru, zvlaste pak krajane v Chorvatsku, ktere prave pred rokem navstivil, a kteri si ho velmi oblibili.

Ze sportu:

V prvnim kole Koracova poharu prohrali basketbaliste Sparty Praha s francouzskym Dijonem na jeho palubovce 51:78. Porazka o 27 bodu nedava Sparte prilis sanci pred odvetou, ktera se hraje 13. zari v Praze.

Trener fotbalistu Slavie Praha Frantisek Cipro si preje, aby jeho tym hral odvetu Poharu UEFA s celkem Freiburgu na Letne. Predseda Sparty Petr Mach uz Slavii ucinil nabidku ohledne vyuziti letenskeho stadionu. Konecne rozhodnuti padne po prvnim utkani, ktere se hraje ve Freiburgu v utery 12. zari.

Strucne o pocasi:

Oblacno az zatazeno, misty destove prehanky. Teploty 15 az 19 stupnu Celsia.

A to uz je, vazeni posluchaci, z moji strany vsechno. Dalsi podrobnosti ma pro vas Katerina Brezovska. . .