Zprávy pondělí, 01. března 1999

A nyní podrobně:

Deficit státního rozpočtu až 90 miliard korun

Deficit státního rozpočtu dosáhne letos až 90-ti miliard korun. V nedělním diskusním pořadu televize NOVA "7 čili sedm dní" to uvedl místopředseda Unie svobody Karel Kühnel. Rozpočet je sestaven jako deficitní s plánovaným schodkem 31 miliard. Podle analytiků však stojí na optimistických předpokladech. Kühnel varoval, že nám hrozí rozpad státních financí. Senátor a odborový předák Richard Falbr v diskusi poznamenal, že téměř žádná z předchozích vlád neměla vyrovnaný rozpočet. Vykazované přebytky byly podle jeho slov obyčejným podvodem.

Odboráři považují podle Richarda Falbra vládní zprávu o stavu společnosti za pravdivou, dokonce by v některých oblastech měla být ještě kritičtější. Falbrův oponent Karel Kühnl však zprávu vidí jako falešnou a postrádá v ní návody na zlepšení.

Exministr Dlouhý se domnívá, že vládní zpráva o stavu společnosti je neobjektivní

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý se domnívá, že vládní Zpráva o stavu české společnosti je neobjektivní a neukazuje možnosti budoucího vývoje. Z faktografického hlediska je sice ve zprávě řada správných věcí, celkově však nevystihuje současný stav České republiky. Premiér Miloš Zeman k tomu v nedělním pořadu České televize "V pravé poledne" uvedl, že Dlouhý hájí svou pozici, protože se na činnosti minulých vlád sám podílel. Dlouhý premiérovi vytkl, že vláda ČSSD neudělala mnoho věcí, ale vytvořila pocit, že celá činnost minulých vlád, zejména pak privatizace, byla pouze podvodem a tunelováním.

Premiér Zeman vyzval ODS k diskusi nad zákony

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman by si přál, aby Občanská demokratická strana /ODS/ byla ochotna diskutovat o některých zákonných normách, které vláda připravuje. V diskusním pořadu České televize v neděli jmenoval například revitalizační program a národní plán zaměstnanosti. Uvedl to v souvislosti se svou představou o prohloubení opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS. To by podle něj spočívalo v tom, že by ODS neměla odmítat některé vládní zákony.

ODS se předem nezříká nabídky diskutovat o některých vládních návrzích zákonů. K jednání, které ODS nabídl premiér Miloš Zeman, je ovšem její místopředseda Ivan Langer skeptický. Naprosto totiž vylučuje, že by ODS mohla podpořit jakoukoli předlohu, která by byla v rozporu s jejím programem.

ÚDV údajně kontroloval bývalý učitel Vysoké školy SNB

Práci Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu /ÚDV/ měl údajně kontrolovat Jaroslav Saveljev, bývalý učitel Vysoké školy SNB. Jak uvedl Český rozhlas, tato škola vychovávala příslušníky komunitické tajné policie. Saveljev v současnosti působí na odboru supervize ministerstva vnitra a během kontroly zastupoval ředitelku odboru, jejíž podřízená vedla kontrolní komisi právě na ÚDV. Ministerstvo vnitra uvedlo, že komisi neovlivňoval, nicméně celou záležitost odmítá komentovat. Podle exministra vnitra Jana Rumla je však už tato skutečnost důvodem k tomu, aby ministr vnitra Václav Grulich odstoupil.

To, že ÚDV údajně kontroloval bývalý učitel Vysoké školy SNB považuje za naprosto absurdní stínový ministr vnitra Ivan Langer 'ODS). Nepřekvapuje ho, že se ministr vnitra obklopuje pracovníky s podobnou minulostí úzce spjatou s komunistickým režimem.

Premiér Miloš Zeman záležitost konkrétněji nekomentoval, protože neměl potřebné informace. Pokládá však za hrubou chybu, že Úřad pro vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV) nepodnítil procesy, které by vedly k odsouzení skutečných zločinců komunistického režimu. "Tento úřad byl naprosto neefektivní a teď je před námi velmi těžký úkol během tohoto roku, než doběhne promlčecí lhůta, podat co nejvíce fundovaných trestních oznámení," řekl novinářům Zeman.

Od 1. března mají vypuknout protestní akce českých zemědělců

Na území celé republiky mají od 1. března vypuknout protestní akce českých zemědělců proti subvencovaným dovozům ze zemí Evropské unie. Zemědělci pohrozili, že zablokují masokombináty, které nakupují a zpracovávají vepřové maso dovážené ze zemí Unie. Zablokován měl být i Úřad vlády. Podle zpráv z minulého týdne však protesty zemědělců jisté nejsou a zástupci Agrárních komor hodlají tento týden především jednat. Teprve pokud jednání nepřinesou žádaný výsledek, přijde řada na protesty.

Generál Heliodor Píka bude mít v Plzni čestný hrob

Čestný hrob na plzeňském ústředním hřbitově bude mít generál Heliodor Píka, který byl odsouzen ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti a popraven v Plzni v červnu 1949. O umístění hrobu před vstupem do velké obřadní síně rozhodli plzeňští radní. Pamětníci soudí, že urna s popelem generála leží v odlehlém koutě hřbitova ve společném urnovém hrobě.

Ministr obrany Vetchý se zúčastní jednání Západoevropské unie

Na jednání transatlantického fóra Západoevropské unie do Washingtonu odcestoval ministr obrany Vladimír Vetchý. Tématem třídenní schůzky bude bezpečnostní architektura Evropy, včetně jejích vazeb na severní Ameriku. Západoevropská unie koordinuje vojenskou politiku členských států Evropské unie. Plní také funkci mezičlánku mezi orgány Unie a NATO. Česká republika má od května 1994 společně s dalšími devíti postkomunistickými zeměmi statut přidruženého partnera.

Předseda senátní komise pro krajany navštíví Slovensko

O české menšině žijící na Slovensku bude v pondělí v Bratislavě jednat předseda senátní komise pro krajany žijící v zahraničí Milan Špaček. Češi žijící na Slovensku loni v prosinci uvítali nařízení českého ministra vnitra Václava Grulicha, aby úřady vydávaly potvrzení o dvojím občanství pro Čechy, kteří si po rozdělení federace zvolili slovenské občanství.

Obvinění z výtržnictví je politicky účelové, tvrdí Křeček

Levicový radikál Jan Křeček, který pískotem a pálením kartičky s logem NATO narušil v pátek projev prezidenta Václava Havla po podpisu listin o přistoupení země k alianci, považuje obvinění z výtržnictví za neodůvodněné a politicky účelové. Uvedl, že k protestní akci na Pražském hradě se rozhodl proto, že se nemohl nijak podílet na rozhodování o vstupu do NATO, například referendem. V případném "politickém procesu" Křeček očekává podporu prezidentovy manželky, která při prezidentských volbách před rokem reagovala stejným způsobem na urážky hlavy státu.

Film Je třeba zabít Sekala byl při předávání Českých lvů bez konkurence

"Sedlácký western" režiséra Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala se stal nejúspěšnějším domácím filmem loňského roku, když při vyhlašování cen České filmové a televizní akademie zazněl jeho název celkem desetkrát. V šestileté historii Českých lvů měl i nejvíce nominací - třináct. Je to strhující příběh o muži, který se proti své vůli stane najatým vrahem.

Národní divadlo v Praze hostilo francouzskou Comédii-Franaise

Klasickou Moliérovu frašku Scapinova šibalství představila v sobotu a v neděli v historické budově Národního divadla v Praze slavná Comédie-Francaise z Paříže. Založení této světové scény inicioval v roce 1680 sám Ludvík XIV. Představení, které bylo dlouho předem vyprodáno, překládalo do češtiny titulkovací zařízení. V polovině 90. let spolupracovali s tímto pařížským divadlem i čeští režiséři Jiří Menzel a Otomar Krejča. Menzel tam nastudoval Labichovu frašku Martinova cena, Krejča připravil inscenaci Sofoklovy Antigony.

V Lokerenu zahájena přehlídka české kultury

Desítka českých grafiků se představila na vernisáži výstavy v městském muzeu vlámského Lokerenu. Zahájili tak měsíc české kultury v tomto městečku mezi Gentem a Antverpami, který přímo navazuje na nedávnou celobelgickou přehlídku Europalia'98-Česká republika. Vztahy Lokerenu k ČR ovlivňuje i fotbal. Čtveřice českých hráčů - Roman Vonášek, Václav Budka, Jan Koller a Martin Pěnička - výrazně pomohla místnímu klubu, aby se napřed z hlubin druhé ligy usadil v nejvyšší soutěži a letos dokonce zasáhl do bojů na její špici. Vonášek byl loni vyhlášen nejlepším hráčem Lokerenu, Koller je letos prvním kanonýrem belgické ligy.

V Krkonoších nebezpečí lavin trvá

Výborné podmínky mají lyžaři na sjezdovkách i běžeckých tratích v nejvyšších českých horách Krkonoších. I když mírné oteplení přišlo i do hor a dosud prašný sníh mírně navlhl a ztěžkl, lyžaři mají stále kde lyžovat. S vlhnoucím sněhem se v Krkonoších zvyšuje i lavinové nebezpečí. Už několik týdnů je pro turisty a lyžaře uzavřeno všech sedm lavinových oblastí, kde se místy utvořily až několikametrové převisy a masy sněhu. "Žádná masivní lavina v Krkonoších nespadla, bylo pár drobnějších sesuvů, ale ty se ani nijak neevidují," uvedl člen Horské služby. I přes nebezpečí lavin někteří lyžaři varování nerespektují a zákazy vstupu porušují. Dobré lyžařské podmínky panují v moravských Beskydech, kde sněhová pokrývka dosahuje 100 až 140 centimetrů. Laviny podle záchranářů zatím nehrozí.

Česko-slovenská dvojice poprvé na soutěži v tvorbě ledových soch

Z košického letiště odletěli v sobotu na Aljašku módní návrhářka Lujza Flešárová spolu s českým architektem Radovanem Králem, aby se tam zúčastnili mezinárodní soutěže v tvorbě uměleckých ledových soch. Desátý ročník této soutěže se uskuteční ve dnech 3. až 13. března a zúčastní se jí umělci ze 60 zemí tří kontinentů. Lujza Flešárová se spolu s Radovanem Králem pokusí v soutěži dvojic vytvořit během 58 hodin z 5,5 tunové ledové kry za pomoci motorové pily, dlát a žehličky obrovský mýtický grál, který bude po skončení soutěže uložen v muzeu ledových soch ve městě Fairbanks. Česko-slovenská dvojice se této soutěže zúčastní vůbec poprvé.

Ze sportu:

17. kolo první fotbalové ligy skončilo s těmito výsledky: Chmel Blšany - Sigma Olomouc 3:2 FC Karviná - Sparta Praha 0:3 Opava - Viktoria Žižkov 2:0 Viktoria Plzeň - Hradec Králové 0:3 Slovan Liberec - Boby Brno 0:0 Petra Drnovice - FK Jablonec 1:1 FK Teplice - Dukla Příbram 1:1 Zápas Slavia - Baník Ostrava se hraje v pondělí. Tabulku vede Sparta Praha, na druhém místě jsou Teplice a třetí Petra Drnovice.

Hokejová Staropramen extraliga pokračovala kompletním 47. kolem: Litvínov hrál se Vsetínem 1:1, Zlín přehrál Pardubice 4:2, České Budějovice Vítkovice 5:3, Sparta Praha zvítězila nad Kladnem 6:1, Opava nad Jihlavou 8:2, Třinec nad Karlovými Vary 4:1 a Plzeň zdolala Slávii Praha 3:2. Tabulku vede Vsetín, na druhém místě je Zlín, třetí Sparta Praha a poslední příčku zaujímá Jihlava.

Český reprezentant Jiří Mužík vyhrál v novozélandském Hobartu běh na 400 metrů překážek výkonem 50,27 s. Na třetím místě skončil jeho tréninkový kolega Jan Poděbradský, který zaběhl čas o 41 setin pomalejší. Mezi české běžce se vklínil jen domácí závodník Carroll, který zaostal za Mužíkem o jedinou setinu sekundy.

Ziskem mistrovského titulu v obřím slalomu zkompletoval na národním šampionátu v Deštném v Orlických horách skibobista Dušan Kudrnovský svoji sbírku. Třiadvacetiletý závodník Dukly Liberec vyhrál v závěru ledna v Jablonci nad Jizerou sjezd, v sobotu v Deštném triumfoval ve slalomu a nedělním úspěchem podtrhl i celkové vítězství v kombinaci. Mezi ženami oplatila Soňa Jandová svojí soupeřce Aleně Housové sobotní porážku ze slalomu speciál a stala se rovněž vítězkou kombinace. Závodů se neúčastnila pětadvacetinásobná mistryně světa Irena Francová, která má problémy se zády. Český reprezentační tým odjíždí ve čtvrtek večer do Missenu a přímo odtud zamíří na světový šampionát do švýcarského Adelbodenu.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je oblačno, teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.