Zprávy pondělí, 01. května 2000

A nyní podrobněji:

Nová huť může mít podle premiéra Miloše Zemana už příští rok strategického partnera

Cílovým řešením kritické situace ostravské Nové huti, největšího českého producenta oceli, který loni hospodařil se ztrátou necelých 3 miliard korun, je nalezení silného strategického zahraničního partnera. Premiér Miloš Zeman v nedělním diskusním pořadu televize Nova uvedl, že vláda s jeho hledáním už začala a do firmy by mohl vstoupit už v roce 2001. Kabinet hledá vhodného kandidáta v rámci takzvaných offsetových programů mezi zeměmi, od kterých chce koupit předběžně v roce 2003 vojenské stíhačky. Manažerskou společnost Petrcíle, která má podle původní privatizační smlouvy opční právo, chce vláda z Nové huti ve spolupráci s dalším akcionářem IFC odblokovat. Jakým způsobem však premiér Zeman neuvedl.

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal odmítl vládní představu o tom, kdo by mohl vlastnit zbraň

Vládní představu o tom, kdo by směl v budoucnu nosit střelnou zbraň, v neděli odmítl předseda Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Jan Kasal. K "nošení zbraně" by podle vládního návrhu nového zákona o zbraních a střelivu mělo být vydáváno zvláštní povolení. Zbrojní pas by stačil pouze k "držení zbraně". Sociálnědemokratická vláda navrhuje, aby úředník rozhodoval o tom, zda občan zbraň potřebuje nebo ne, poznamenal Kasal v diskusním pořadu televize Nova "7 čili Sedm dní". Zájemci o nošení střelné zbraně by měli podle něj pouze prokázat, že netrpí psychickou chorobou a že nebyli trestaní. Zpřísnění nošení střelných zbraní podle Kasala vláda navíc opírá o chybný předpoklad, že ten, kdo bude chtít spáchat nějaký zločin se zbraní, tak "si o ní půjde říct" státnímu úředníkovi.

Jeho partner v diskusi premiér Miloš Zeman se bránil tím, že úředníci nebudou o ničem rozhodovat, nýbrž kontrolovat, zda žadatel splňuje některý ze zákonem vyjmenovaných důvodů k nošení zbraně. Podle Zemana bude muset občan žádost zdůvodňovat například prací v noci nebo charakterem zaměstnání. Omezení nošení zbraní by mělo snížit počet trestných činů, k nimž dochází v afektu, dodal premiér Zeman.

Podle předsedů ČSSD a KDU-ČSL brání někteří svědci vyšetření případu Libora Nováka

Někteří lidé blízcí Občanské demokratické straně se podle předsedů České strany sociálně demokratické a Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Miloše Zemana a Jana Kasala zřejmě snaží zabránit vyšetření případu bývalého výkonného místopředsedy ODS Libora Nováka, který je obžalován z daňového úniku v souvislosti s financováním strany. Vyplynulo to z Kasalova a Zemanova komentáře v nedělním pořadu televize Nova k výpovědím některých svědků v Novákově případu. "To, co se tady děje, to je v podstatě urážka inteligence každého duševně normálního občana," řekl Zeman. Nikdo podle něj nebude věřit, že existoval "anonymní Pepa z Hongkongu", který ODS údajně věnoval 7,5 miliónu korun, že nemajetný malý severočeský podnikatel Jiří Ovský našel doma tři milióny korun, které odnesl do centrály politické strany. Problém podle šéfa ČSSD nespočívá v soudním procesu samotném, ale "v úmyslně nepravdivých informacích, kterými si ti, kdo je vypouštějí v podstatě dělají z lidí blázny". Jan Kasal soudí, že ODS místo toho, aby se snažila přesvědčit občany o tom, že chce případ vyšetřit, tak se tváří jako: "My vám lžeme, vy to víte, že my vám lžeme, ale protože nám to nemůžete dokázat, tak nám je to jedno". Dosavadní průběh soudního líčení podle něj snížil důvěru občanů ve financování politických stran.

Šéf ODS Václav Klaus však tvrdí, že jeho strana za prohřešky ve financování už politicky zaplatila a nyní se po ní chce, aby zaplatila znovu. Obává se, že proces bude zpolitizován, což Jan Kasal i Miloš Zeman v neděli v televizi Nova rozhodně odmítli.

Vláda rozhodne, zda si bude armáda moci dělat část prověrek sama

S možností, aby ministerstvo obrany samo prověřilo část vojáků, kteří potřebují projít bezpečnostními prověrkami, počítá návrh zákona o ochraně utajovaných skutečností, který kabinet projedná ve středu. Ministerstvo obrany si delší dobu stěžuje na pomalý postup prověrek a malý počet osob, které je absolvovaly. Návrh zákona, který předkládá ministr Karel Březina, byl vypracován ve spolupráci s Národním bezpečnostním úřadem a počítá s tím, že resort obrany by mohl prověřovat osoby, které budou ke své práci potřebovat přístup k materiálům s nižším stupněm utajení.

Účastníci street party v Plzni požadovali referendum o Temelínu

Požadavek na vyhlášení referenda o spuštění jaderné elektrárny Temelín, podpora hromadné dopravy, dodržování práv zvířat či propagace vegetariánství patřily k hlavním tématům projevů aktivistů na nedělní street party v Plzni. Zúčastnilo se jí zhruba 300 převážně mladých lidí. Akci s názvem Tanec na ulici uspořádalo plzeňské sdružení Banda Exist, které tak chtělo upozornit na problémy ekonomické globalizace. Účastníci happeningu se během odpoledne bavili v souladu s názvem akce tancem při reprodukované hudbě i vystoupeních hudebních skupin. Ochránci zvířat jim nabízeli vegetariánské hamburgery a další bezmasou stravu. Akce navázala na loňskou plzeňskou street party, které se zúčastnil zhruba stejný počet lidí.

Podle zmocněnkyně vídeňské vlády nejedná Rakousko o odškodnění s Čechy hůře

Při rokováních o odškodnění za nucenou práci v době druhé světové války Rakousko nejednalo s oběťmi z České republiky hůře než s oběťmi z jiných zemích, prohlásila v neděli v diskusním pořadu televize ORF zmocněnkyně vídeňské vlády Maria Schaumayerová. Češi, kteří museli na území nynější alpské republiky pracovat a byli vážně diskriminováni, podle ní budou mít samozřejmě "přímý přístup" k rakouskému fondu. "Česká strana se pouze přihlásila mnohem později než ostatní organizace obětí, a proto jsme uprostřed jednání. Ještě nemohu říci, jaký bude výsledek," řekla Schaumayerová.

Sobotní Mladá fronta Dnes s odvoláním na ředitele odboru střední Evropy na českém ministerstvu zahraničí Jana Šitlera napsala, že Češi podle názoru Vídně žili na území nynějšího Rakouska v mnohem lepších podmínkách než nuceně nasazení z jiných východních zemí a že většina se zřejmě nedočká odškodnění ve výši 5000 marek (35.000 šilinků) pro oběti, které musely pracovat v průmyslu a zemědělství. Češi prý budou muset podávat individuální žádosti, které rakouská strana posoudí a rozhodne, zda je nárok oprávněný, zatímco pro Poláky a Ukrajince budou založeny nadace, z nichž obdrží odškodnění všichni.

Na otázku ORF, týkající se takzvaných Benešových dekretů v České republice, Maria Schaumayerová odpověděla zdrženlivě. "Dovedu si přirozeně představit, že při evropském rozšiřování bude takřka všechno, co bylo kdysi v rozporu s lidskými právy, postupně zbaveno platnosti." Na dotaz, zda potom bude podporovat částky na odškodnění, připomněla, že její rodina byla poškozena za nacismu a přišla i o majetek v bývalé Jugoslávii. "Jednou je ale zapotřebí udělat tlustou čáru," dodala Schaumayerová.

Akce Cihla vynesla přes dva milióny korun pro mentálně postižené

Akce Cihla, jejíž výtěžek je určen na rekonstrukci bývalé fary v obci Slapy, kde vzniká chráněný dům pro mentálně postižené, zatím vynesla přesně 2,000.050 korun. Po celý duben mohli čeští občané na několika místech v Praze kupovat za sto korun sponzorsky vyrobené cihly, dosud si koupili 18.000 kusů. Další peníze - čtvrt miliónu korun - získalo pořádající občanské sdružení Portus aukcí darovaných uměleckých děl, řekl ČTK jeho místopředseda Jiří Sobek. Portus vzhledem k zájmu veřejnosti požádal pražský magistrát a obvodní úřad Prahy 1 o prodloužení povolení k prodeji cihel v dolní části Václavského náměstí do 16. května, akce měla totiž skončit v neděli 30. dubna. Předběžný souhlas sdružení získalo, ale kvůli třídennímu volnu nemá ještě platné povolení.

Pražské fórum odpůrců globalizace navštíví držitel Nobelovy ceny

Nigerijský spisovatel Wole Soyinka, první africký laureát Nobelovy ceny za literaturu, má přijet v září do Prahy na diskusi odpůrců globalizace "Jiná zpráva". ČTK o tom informoval Petr Hlobil se sdružení CEE Bankwatch Network. Diskusní fórum se uskuteční v Městské knihovně souběžně s pražským zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Vedle Soyinky se ho má zúčastnit například také Rigoberta Menchuová, která získala v roce 1992 Nobelovu cenu za mír. Oceněna byla za své dlouhodobé úsilí o dosažení sociální spravedlnosti a vzájemného usmíření v Guatemale. Nevládní sdružení, která diskusní fórum pořádají, mimo jiné požadují, aby věřitelské státy a bankovní instituce odpustily dluhy rozvojovým zemím. Poukazují také na negativní dopady některých projektů Světové banky na chudé státy.

Litomyšl v pondělí ožije po šest dní studentským majáles

Litomyšlský majáles, který byl inspirací už pro Aloise Jiráska a jeho Filozofskou historii, vkročí v pondělí do devátého roku své novodobé historie. Na šest dní opanují Litomyšl studenti a jejich smysl pro humor a recesi. "Tradice, kterou ve městě majáles má, nám pomáhá hlavně při hledání sponzorů. Možná inspiruje i studenty, kteří se každoročně na organizaci této slavnosti podílejí," řekl ČTK člen přípravného štábu Jaroslav Dvořák. Studentská slavnost podle něj vtáhne do svého dění většinu obyvatel města. Zatímco mládež se nejvíce těší na průvod městem, páteční ředitelské volno vyplněné studentskými akcemi a rockovou noc, ostatní veřejnosti patří sobotní slavnost v zámeckém parku. Litomyšlský majáles má letos ve svém programu 27 akcí. Zahájí jej prvomájový koncert Spirituál kvintetu ve Smetanově domě a zakončí koncert v rockovém klubu Kotelna v sobotu 6. května.

Slavnostní liturgií v oslavili brněnští pravoslavní Velikonoce

Slavností liturgie, po níž následoval průvod kolem chrámu a svěcení velikonočních pokrmů, se v neděli v Brně zúčastnilo několik stovek pravoslavných věřících, kteří slavili Velikonoce. Velikonoce jsou pro pravoslavné věřící oslavou Kristova zmrtvýchvstání, připomněl arciděkan pravoslavné církve v Brně Josef Fejsak. Pravoslavná církev však na rozdíl od "západních" křesťanů slaví Velikonoce podle juliánského kalendáře až po pesachu - židovských svátcích nekvašených chlebů.

Zámek Thunů-Hohensteinů v Cholticích zažil šlechtickou svatbu

Dcera hraběte Bertholda Thuna-Hohensteina Ursula se v neděli vdala na zámku v Cholticích na Pardubicku, který jejímu rodu do roku 1945 patřil. Thun-Hohenstein ČTK potvrdil, že svatba Ursuly s ekonomem Andreou Bertholdim se v kapli zámku konala na její přání. Ursulina rodina žije nyní v Itálii a už osm let prostřednictvím soudu usiluje o vydání zámku, který je nyní majetkem obce. Svatba však podle Thuna-Hohensteina rozhodně nebyla míněna jako provokace.

Berthold Thun-Hohenstein se nevzdává naděje, že zámek a přilehlé panství v Cholticích získá. Přestože byl rodině majetek zkonfiskován na základě Benešových dekretů, pokládá jej za dědictví po svém otci. Nevylučuje možnost, že by se do České republiky přestěhoval i s uměleckými předměty z mobiliáře zámku, které mu byly podle rozhodnutí soudu vydány v roce 1992.

Česká soutěž předznamená mistrovství světa ve znalostech bible

Mistrovství světa ve znalostech bible, které má být v Jeruzalémě počátkem prosince roku 2001, budou předcházet národní soutěže. První z nich se stane česká, připravená už na 3. června letošního roku do Kutné Hory. Další národní klání se tam uskuteční o rok později. "Jedním z deseti soutěžních jazyků v Izraeli bude příští rok čeština," řekl ČTK Karel Sedláček z organizačního výboru. Ve znalostech křesťanského Starého a Nového zákona se v Jeruzalémě utkají čtyřčlenné týmy vybrané z národních kol.

V Ostravě překonaly tři páry světový rekord v líbání

Nový světový rekord v délce polibku bude určitě zapsán do Guinnessovy knihy rekordů po nedělním klání na centrálním náměstí v Ostravě, kde soutěžily páry v délce líbání. Soutěž, kterou vyhlásilo místní rádio Kiss Morava, začala v sobotu. Tři soutěžní páry přitom vydržely mít k sobě přitisknuté rty déle než 29 hodin, čímž překonaly dosavadní světový rekord, který doposud drželi Marek a Roberta Griswoldovi ze Spojených států.

Ze sportu:

Vítězstvím 4:0 nad Norskem vstoupili v sobotu v petrohradské hale Jubilejnyj čeští hokejisté do 64.mistrovství světa v Rusku, na kterém obhajují zlaté medaile ze světového šampionátu v Norsku. O svém vítězství rozhodli až zlepšeným výkonem ve třetí třetině, kdy vstřelili tři góly. Na výhře se brankami podíleli Tomáš Vlasák, Michal Sýkora, David Výborný a Václav Prospal. Gólman Roman Čechmánek udržel v reprezentaci už pošesté čisté konto. Příštím soupeřem svěřenců trenérů Josefa Augusty a Vladimíra Martince v základní skupině C budou v pondělí Japonci.

27. kolo první fotbalové ligy skončilo s těmito výsledky:

Ostrava - Bohemians Praha 1:1

Hradec Králové - Brno 1:0

Liberec - České Budějovice 2:0

Blšany - Sparta Praha 1:4

Slavia Praha - Teplice 0:1

Olomouc - Jablonec 0:0

Drnovice - Opava 1:1

Viktoria Žižkov - Příbram 1:1

Tabulku vede Sparta Praha před Slavií Praha, třetí jsou Drnovice a poslední příčka patří Hradci Králové.

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, během odpoledne polojasno až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.