Zprávy pondělí, 01. listopadu 1999

A nyní zprávy podrobné:

Čeští dobrovolníci pomáhají obyvatelům Kosova zvládnout zimu

Zajistit obydlí a důstojné podmínky obyvatelům Kosova před nadcházející zimou je hlavním úkolem českých dobrovolníků vyslaných do této jugoslávské provincie obecně prospěšnou společností Člověk v tísni při České televizi. Do oblasti západního Kosova dopravila společnost čtyři kamióny naložené plechy v hodnotě téměř tří miliónů korun, které slouží k rekonstrukci střech vypálených domů. Před příchodem zimy poskytla česká vláda dva kamióny s nákladem kamen a sporáků. Dalším projektem je zásilka mléčných výrobků pro oblast Podujevo, ve které působí česká jednotka mezinárodních sil KFOR. Z prostředků, které vynesla celonárodní peněžitá sbírka občanů, institucí a měst SOS Kosovo, financuje společnost také vybavení porodnického oddělení nemocnice v Prištině.

ČR vítá vytvoření zvláštního týmu "UNESCO pro 21. století"

Členské země Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu budou muset hluboce zvažovat úlohu, kterou bude tato organizace hrát v příštím tisíciletí. "Česká republika proto vítá vytvoření zvláštního týmu "UNESCO pro 21. století" a jako člen tohoto týmu chce přispět k tomu, aby splnil svůj cíl. Na generální konferenci UNESCO v Paříži to v sobotu uvedl náměstek ministra kultury Zdeněk Novák, který na zasedání tohoto vrcholného orgánu Organizace zastupuje Českou republiku.

Předseda ČMKOS a senátor Richard Falbr byl kvůli náhlé indispozici hospitalizován

Kvůli náhlé indispozici je od soboty hospitalizován v severních Čechách předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a senátor Richard Falbr. Vyšetření neprokázala koronární příhodu. Podrobnější informace budou zveřejněny tento týden. V poslední době byli hospitalizováni i tři členové vlády. Zatímco ministr vnitra Václav Grulich a ministr zahraničí Jan Kavan se vracejí k práci, vicepremiér Egon Lánský stráví ještě přibližně tři neděle v lázních. Poté na svou vládní funkci rezignuje ze zdravotních důvodů.

Hloubková kontrola hospodaření štiřínského Konferenčního centra prokázala nesrovnalosti

Výsledky hloubkové kontroly hospodaření Konferenčního centra na zámku ve Štiříně jsou podle ministra zahraničí Jana Kavana "velmi kritické" k odvolanému řediteli Václavu Hrubému. Ten ve středu ministerstvo obvinil, že na něj vyvíjelo nátlak, aby vyrobil nepravdivé důkazy proti Kavanovu předchůdci Josefu Zieleniecovi. Kavan v nedělním diskusním pořadu televize Prima řekl, že již šetření před nynější kontrolou ministerské inspekce přineslo "důvodné podezření z hospodářských deliktů".

Podle komunisty Vojtěcha Filipa by k řešení současné politické situace napomohla velká koalice ČSSD a ODS

Jedním z řešení současné politické situace by byla podle předsedy poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěcha Filipa velká koalice České strany sociálně demokratické a Občanské demokratické strany. "V České republice je velká koalice konstruktivní řešení; není jediné, ale je možné," řekl Filip v diskusním pořadu televize Nova "7, čili sedm dní". Obě nejsilnější parlamentní strany podle něj velkou koalici vytvoří.

Na malou šanci Romů prosadit se do Poslanecké sněmovny upozorňuje předák Společenství Romů na Moravě Karel Holomek

Malou šanci dostat se do Poslanecké sněmovny mají podle předsedy Společenství Romů na Moravě Karla Holomka členové romských politických stran a iniciativ. Žádná romská politická strana podle něj nemůže na základě volby svých členů získat více než jedno procento hlasů. "Jedinou možností je, aby velká renomovaná strana dala na volitelná místa romské kandidáty," řekl Holomek ČTK s tím, že už o to usiloval, ale neuspěl.

Předseda vlády Miloš Zeman v doprovodu ministrů a podnikatelů přicestoval na pracovní návštěvu do Lotyšska

Premiér Miloš Zeman se třemi ministry a početnou skupinou podnikatelů v neděli odpoledne přicestoval na třídenní návštěvu Lotyšska. Členové vlády budou v Rize jednat o spolupráci v zemědělství, školství, obranném průmyslu a v boji proti terorismu, nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami a organizovanému zločinu.

Německo: Svaz vyhnanců "vidí pohyb" na české scéně

Předsedkyně Svazu vyhnanců (BdV) Erika Steinbachová vidí na české straně pohyb v hodnocení takzvaných Benešových dekretů. Český premiér Miloš Zeman prý svým prohlášením, že tyto dekrety o vyvlastnění sudetských Němců bez náhrady jsou "vyhaslé", přiznal "protiprávní charakter zdejších zákonů". Steinbachová to uvedla v rozhovoru pro soukromou berlínskou rozhlasovou stanici Hundert 6. V souvislosti se záměrem České republiky přistoupit k Evropské unii Steinbachová prohlásila, že "Praze musí být jasné, že Benešovy dekrety nepatří do právní struktury Evropy". Křesťanskodemokratická politička znovu vyzvala český stát, aby odškodnil vyhnané sudetské Němce.

Poslanecká sněmovna bude jednat mimo jiné o zrušení 14. platů

Schvalování vládního návrhu zákona, jehož cílem je zrušit letošní čtrnácté platy ústavních činitelů, bude hlavním bodem jednání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Zákonodárci se k ní sejdou ve čtvrtek. Předložená norma by měla čtrnácté platy ústavním činitelům odejmout i v roce 2000. Pokud vládní návrh schválí poslanci i senátoři a podepíše ho prezident republiky, připraví parlament o jeden plat všechny své členy, soudce, státní zástupce.

Poslanecká sněmovna se na mimořádné schůzi má také zabývat vládním návrhem novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ministr zdravotnictví Ivan David parlamentu navrhuje, aby ze současného znění zákona vypustl ustanovení, které omezuje jeho účinnost koncem tohoto roku. Tím chce získat další prostor pro přípravu úplně nového zákona. Pravicoví poslanci mu však vyčítají, že na jeho předložení měl dost času, a odmítají proto platnost legislativní úpravy prodlužovat.

Na ostravském magistrátu se uskuteční odborný seminář, mezi jehož hlavní témata bude patřit právní úprava vztahující se k problematice obchodu se ženami

Právní úprava vztahující se k problematice obchodu se ženami, sociální aspekty spojené s pomocí obětem a praxe při potírání této kriminality budou hlavními tématy odborného semináře, který se uskuteční v úterý na ostravském magistrátu. ČTK to v neděli sdělila mluvčí ostravské radnice Jolanda Pilařová. Obchod se ženami provozují v České republice profesionální zločinecké organizace, jejichž aktivity často zahrnují také obchodování se zbraněmi, drogami a kradenými auty.

Na zlínském Lesním hřbitově v neděli lidé vzpomínali na zesnulé

Památku zesnulých si o víkendu připomínali lidé na mnoha místech republiky. Ve Zlíně přivedla vzpomínka na ně mnoho lidí na Lesní hřbitov, do jehož oprav letos investovala zlínská radnice přes čtyři milióny korun. Největší hřbitov tohoto typu na jihovýchodní Moravě založil v roce 1930 Tomáš Baťa. Rozkládá se na ploše 21 hektarů a uloženy jsou tu ostatky zhruba 20.000 občanů. Pochován je zde například zakladatel obuvnické dynastie Tomáš Baťa starší, filmoví režiséři Hermína Týrlová a Karel Zeman, ministři i další osobnosti.

Skupina "Psí vojáci" oslaví dvacáté narozeniny v Lucerně

Velkým koncertem v pražské Lucerně oslaví v úterý 20 let své existence původně undergroundová skupina "Psí vojáci". Poprvé vystoupila před dvěma desítkami let v rámci Pražských jazzových dnů v sále na Folimance. Při zhruba tříhodinovém úterním koncertu by se měli na pódiu Vystřídat všichni , kteří měli s osudem skupiny kolem autora, zpěváka a pianisty Filipa Topola něco společného. Skupina od poloviny 60.let poloprofesionální, vystupovala ale za komunistického režimu i pod zkratkou PVO, tedy Psí vojáci osobně. Po listopadu 1989 se profesionalizovala, v roce 1993 však oznámila ukončení činnosti. Spíše to však znamenalo obrat v tvorbě kapely i Topola, který letos po dlouhodobém pobytu v nemocnici vydal svou "zpověď" na sólové desce Střepy. Skladatel a textař, syn dramatika Josefa Topola, přiznává zaujatost hudbou druhé poloviny 18.století a Wolfgangem Amadeem Mozartem. "Psí vojáci" vydali od roku 1989 osm původních alb, z toho jedno vzpomínkové. Poslední deskou jsou "Myši v poli a jiné příběhy" z letošního roku.

Nápojem číslo jedna je v ČR pivo

Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem v České republice je pivo; několikrát týdně si ho dopřeje 18 procent občanů. Z nealkoholůických nápojů dávají Češi přednost kávě a čaji. Nejoblíbenějším jídlem je v ěské republice řízek; vybralo by si ho 15 procent respondentů. Víno a tvrdý alkohol jsou mezi Čechy výrazně méně oblíbené než pivo. Víno pije několikrát denně devět procent Čechů. Tvrdý alkohol si dá více než jedenkrát týdně jen pět procent občanů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ultex Market Research, který má ČTK k dispozici.

Ze sportu:

Výsledky nedělních zápasů 12. kola fotbalové Gambrinus ligy: FK Jablonec - Sigma Olomouc 0:0, České Budějovice - Slovan Liberec 0:1, Bohemianms Praha - Baník Ostrava 0:0, SFC Opava - Petra Drnovice 2:0, Dukla Příbram - Viktoria Žižkov 5:2. V tabulce vede pražská Slavia o bod před Spartou. S odstupem sedmi bodů jsou třetí České Budějovice a čtvrté Drnovice. Poslední je žižkovská Viktoria.

Výsledky 18. kola extraligy ledního hokeje: Karlovy Vary - Zlín 2:7, Kladno - Vítkovice 0:0, Sparta Praha - Litvínov 2:2, Havířov - České Budějovice 1:0, Vsetín - Pardubice 5:3, Znojmo - Třinec 7:2 a Plzeň - Slavia Praha 0:0. Tabulce vévodí Plzeň před Zlínem a Vsetínem. Poslední je stále Havířov.

Tři prvenství dosáhla plavkyně Yvetta Hlaváčová v závodě Českého poháru v Chomutově a v polohovém závodu na 100 metrů splnila časem 1:04,77 B-limit pro start na mistrovství Evropy v Lisabonu. Hlaváčová zvítězila v závodu na 50 metrů motýlek časem 28,72 a na 100 metrů volný způsob v čase 57,88.

Třetí místo obsadil český cyklokrosař Jiří Pospíšil v závodu první kategorie kalendáře UCI v Curychu. Na trati dlouhé 27,5 kilometru, sestávající z jedenácti okruhů, nestačil jen na nizozemskou dvojici Richard Groenendaal, Adri van der Poel. První desítku uzavřel Kamil Ausbuher, který dojel do cíle se ztrátou pěti a půl minuty na vítěze.

Počasí - teplotní rekordy:

Současné počasí s teplotami necelých 17 stupňů Celsia je v západních Čechách nejteplejší za posledních 34 let. Rekordní teplotu 17,5 stupně Celsia naměřili meteorologové 29.října 1965 v Nepomuku v okrese Plzeň-jih, řekla ČTK Marta Suchá z plzeňského hydrometeorologického ústavu. Tento pátek zaznamenali západočeští meteorologové v Plzni 16,5 stupně Celsia, uvedla Suchá. V sobotu bylo na celém území Čech převážně polojasno, teploty se pohybovaly kolem 14 až 18 stupni Celsia. V neděli bylo oblačno, místy s přeháňkami, a nejvyššími teplotami 11 až 14 stupňů Celsia. Stejné počasí je očekáváno i v pondělí.

Tolik zprávy Radia Praha