Zprávy pondělí, 03. července 2000

Nyní podrobněji:

13. Všesokolský slet vyvrcholil průvodem Prahou a hromadným sportovním vystoupením

Na 20.000 Sokolů z ČR i ze zahraničí pochodovalo za doprovodu dechových kapel centrem Prahy. Další stovky Pražanů a návštěvníků města je vítaly v ulicích. Starší Sokolové zavzpomínali i na velký průvod z června 1948, který tehdy vyzněl jako protest proti nastupujícímu komunistickému režimu. Sokolský průvod byl podle jeho účastníků také pozvánkou na další program 13. všesokolskéhoho sletu - hromadná sportovní vystoupení na stadionu Evžena Rošického na Strahově.

Během dvou sletových dnů se představilo na 25.000 mužů a žen v patnácti skladbách. Prezident Václav Havel poděkoval při pátečním setkání na Pražském hradě početné delegaci českého i zahraničního sokolstva za oživení sokolské myšlenky. Novinkou sletového programu byl sobotní národní večer, v němž se prolínalo osm skladeb v šestiminutových zkratkách. Vystoupení doplnili sólisté baletu Národního divadla, blok moderních sportů včetně skoků na trampolíně, jízdy na kolečkových bruslích a závody štafet na 4x100 metrů. Večer vyvrcholil ohňostrojem. Sokolové obnovili v českých zemích svou činnost po listopadu 1989 po čtyřicetileté nucené odmlce. V současné době mají sokolské organizace po celém světě (především v ČR, USA, Austrálii, Slovinsku, Polsku, Rakousku a na Slovensku) asi 250.000 členů, z toho 180.000 osob sdružuje sokolská obec v České republice.

Premiér Zeman a předseda Unie svobody Kühnl odmítli požadavek Rakouska, aby bylo zahrnuto do schvalovacího procesu kolem jaderné elektrárny Temelín

Premiér Miloš Zeman a předseda opoziční Unie svobody Karel Kühnl jednoznačně odmítli, aby bylo Rakousko zahrnuto do závěrečného schvalovacího procesu kolem jihočeské jaderné elektrárny Temelín. V pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní tak reagovali na požadavek, který před týdnem vznesl rakouský ministr ekologie Wolfgang Molterer. Předseda Unie svobody považuje za naprosto vyloučené, skoro na hranici komična, že by cizí stát měl spolurozhodovat o spuštění nebo nespuštění jaderné elektrárny. Odmítl také, aby byla dostavba elektrárny spojována se vstupem ČR do Evropské unie.

Předák rakouské krajní pravice Jörg Haider pohrožil, že zablokuje rozšiřování Evropské unie

Předák rakouské krajní pravice Jörg Haider pohrozil, že zablokuje reformu institucí a další rozšiřování Evropské unie na východ. Svůj postoj zdůvodnil v rozhovoru pro bulvár Täglich Alles přetrvávajícími sankcemi zemí unie proti Vídni. Haider měl vždy výhrady proti rozšiřování EU na východ. Tvrdí, že by to vedlo k přistěhovalecké vlně, která by ohrožovala zaměstnanost v Rakousku, dodala agentura AFP. Evropští partneři Rakouska zmrazili jednostranně diplomatické vztahy s Vídní poté, co v únoru vznikla nová rakouská koaliční vláda lidovců a krajně pravicových Svobodných, kteří se netajili nacionalistickými tendencemi. Hrozba bývalého předsedy rakouské strany Svobodných Jörga Haidera je podle českého premiéra Miloše Zemana nepřímým důkazem oprávněnosti sankcí EU vůči Rakousku.

Televizní diskuse politiků se věnovala zavedení víz pro Ukrajinu

Zavedení vízové povinnosti pro občany Ukrajiny, které platí od středy, provázejí podle místopředsedy komunistů Miloslava Ransdorfa nerealistická očekávání. V pořadu České televize V pravé poledne dále prohlásil, že situace na trhu pracovních sil se výrazně nezmění. Může dojít naopak ke zvýšení cen stavebních prací, což může ještě zhoršit situaci českých stavebních podniků. Navíc podle něj některé západoevropské země činí právě opačné kroky. K jeho kritice se přidal i prezident Liberálního institutu Jiří Schwarz. Obává se situace, která znemožní Rusům a Ukrajincům poznat život v ČR a v západní Evropě. Rozhodnutí vlády hájil jen náměstek ministra financí Jan Mládek, podle něhož zavedení víz s Ukrajinou a Ruskem zlepší naše šance na integraci do Evropské unie. Podle Mládka také práce načerno zaměstnávaných dělníků snižuje standardy pro dělníky tuzemské.

Elektronický podpis přinese rozvoj přímého bankovnictví

Schválení zákona o elektronickém podpisu umožní další rozvoj služeb přímého bankovnictví v ČR. V případě České spořitelny (ČS) jde zejména o bankovní služby prostřednictvím Internetu, na jejichž zavedení spořitelna usilovně pracuje. Jak uvedl její tiskový mluvčí Martin Maňák, zájemce vybaven elektronickým podpisem bude moci na internetové stránce ČS vyplnit příslušný formulář a například si založit běžný nebo termínovaný účet.

Americká společnost CME měla údajně plány na protizákonné ovládnutí televize NOVA

Spor o televizi NOVA pokračuje. Bojuje o ni americká společnost CME a firma CET 21, která vlastní licenci. Během loňské obchodní války vypověděla NOVA smlouvu se svojí servisní organizací, jejímž vlastníkem je právě americká CME a tím ji odřízla od zisků nejsledovanější televize. Představitel firmy CET 21 Vladimír Železný nyní uvedl, že společnost Rolanda Laudera CME měla plán na protizákonné ovládnutí vysílání televize Nova. Dokumenty, které to potvrzují, má údajně CET 21 k dispozici. Plán podle Železného v přesných bodech a v časovém rozvržení popisuje kroky k ovládnutí vysílání. Lauder ve středu na slyšení zahraničního výboru Senátu USA prohlásil, že mu Nova byla ukradena. Loni v srpnu podal proti ČR žalobu pro údajné porušení česko-americké smlouvy o vzájemné ochraně investic. Železný Laudrova slova v Senátu označil za arogantní útok vůči ČR. Dokumenty se rozhodl poskytnout ministerstvům financí a zahraničních věcí a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, které jsou oprávněny podílet se na přípravě mezinárodní arbitráže Lauder proti ČR. Firma CET 21 je podle Železného připravena informace poskytnout i zahraničnímu výboru amerického Senátu.

Michal Donath z agentury Donath-Burson-Marsteller, která je medinálním zástupcem bývalé servisní organizace Novy, uvedl, že Železný svá tvrzení nedoložil. "Samozřejmě, že existuje interní manažerský dokument, který se zabývá ochranou investice, kterou firma udělala. Podle mých informací ten plán ale neobsahuje žádné bojové výrazy, které pan Železný uvádí," dodal.

Nejdůležitější pro sudetské Němce je zachování identity tvrdí předseda landsmanšaftu Bernd Posselt

Nejdůležitějším úkolem sudetských Němců sdružených v landsmanšaftu není ani zrušení Benešových dekretů, ani návrat do bývalé vlasti, ale zachování vlastní kulturní identity, řekl v Liberci novinářům předseda landsmanšaftu a člen Evropského parlamentu Bernd Posselt. "Ať mluvíme a děláme cokoli, stále se píše jen o našich majetkových nárocích," dodal. Sudetští Němci podle něj chtějí spolu s Čechy přispět hlavně k uchování kulturního dědictví, které po nich v českém pohraničí zůstalo. Vzájemnou nedůvěru, která vznikla na obou stranách, je podle něj potřeba nejdříve vyléčit. Zdůraznil dále, že právo na navrácení zkonfiskovaného majetku by mělo být přiřčeno Čechům německé národnosti, kteří v České republice trvale žijí. Jinak by podle něj zůstali tito lidé ve své vlastní zemi občany druhé kategorie.

Strojvedoucí a vlakvedoucí porušili před srážkou vlaků předpisy

Strojvedoucí a vlakvedoucí vlaku, kteří měli porušením předpisů způsobit na úzkokolejné trati na Jindřichohradecku srážku vlaků, byli obviněni z obecného ohrožení. Podle dostupných informací vyjel vlak o pět minut dříve, než mu ukládal jízdní řád, a krátce po výjezdu ze stanice se čelně střetl s protijedoucí soupravou od Jindřichova Hradce. Při nehodě byli tři lidé těžce zraněni.

V Boleticích se připravuje střídající rota pro misi KFOR

Týdenní polní výcvik ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice na Českokrumlovsku má za sebou rota vojáků, kteří v závěru července vystřídají své kolegy v misi KFOR v Kosovu. Velitel českokrumlovské výcvikové základny mírových sil Ludovít Cirok dodal, že přípravu roty ukončí závěrečné stmelovací cvičení, které v Boleticích začne 10. července. Střídající rotu tvoří vojáci z povolání z vimperského útvaru 2. mechanizované brigády české armády.

Po pražském Vojenském klubu vzniknou další v regionech

Vojenském klubu, který byl na přelomu roku otevřen v budově sousedící s generálním štábem české armády, vzniknou možná kluby i na dalších místech ČR - v sídlech hlavních armádních velitelství. Kluby se starají o občerstvení při jednáních armádních představitelů a společenských akcích vojáků a mohou je využívat členové klubu k individuálním návštěvám i soukromým uzavřeným akcím. Pražský Vojenský klub od ledna do dubna zabezpečil 541 akcí pro 9660 lidí. Stará se také o všechny aktivity, které pořádá prezident Václav Havel jako vrchní velitel ozbrojených sil, například armádní reprezentační ples či jmenování generálů.

Biskupové Čech a Moravy jednají od pondělí na Velehradě

Vývoj vztahů mezi církví a státem patří mezi témata, jimiž se zabývají čeští a moravští biskupové na svém dvoudenním plenárním zasedání, které v pondělí začalo na Velehradě na Uherskohradišťsku. Biskupové se však budou zabývat i stavem příprav plenárního sněmu katolické církve v ČR a přípravou sympózia Rady evropských biskupských konferencí, které se uskuteční v ČR na přelomu let 2001 a 2002. Katoličtí hodnostáři se ale chtějí na 38. zasedání na Velehradě zabývat i návrhem provedení Tříkrálové sbírky v roce 2001 ve všech diecézích ČR. Budou jednat rovněž o žádosti udělení čestného titulu "basilika minor" poutnímu kostelu na Hoře Matky Boží v Králíkách a poutnímu kostelu Panny Marie Nanebevzaté v Uherském Brodě. Účastníci zasedání budou pravděpodobně hovořit i o sexuální aféře faráře Františka Merty, kterou údajně nedostatečně řešil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Merta je podezřelý z obtěžování ministrantů. Věcí se zabývá policie. S věřícími se pak biskupové setkají při národní cyrilometodějské pouti.

Na Hrádku u Vlašimi začaly poutní mariánské slavnosti

Na Hrádku u Vlašimi na Benešovsku začaly poutní mariánské slavnosti, kterých se každoročně účastní stovky věřících z celé republiky. Na podblanické poutní místo se sjíždějí pravidelně první tři neděle v červenci. Podle informací hrádeckého farního úřadu bude hlavní mši 9. července sloužit kardinál Miloslav Vlk. O třetí hrádecké pouti 16. července bude hlavní mši sloužit mluvčí České biskupské konference, vyšehradský kanovník Daniel Herman.

Podle místního historika Jana Svobody dala Hrádku jméno středověká tvrz, která tam údajně stála už v 11. století. Zmínky o tamním kostele se objevily až v pověsti z doby Karla IV. Podle ní stála na oltáři v hrádeckém kostele soška Panny Marie, která byla darem prvního českého arcibiskupa Arnošta z Pardubic. Zmínky o cestách poutníků k hrádecké svatyni jsou známy z roku 1677. Největší slávu zažilo poutní místo v 18. století. O jeho věhlas se podle farní kroniky postaralo zázračné uzdravení svobodníka Ptáčníka ze Chmelné, který byl v roce 1763 na Hrádku údajně vyléčen z šílenství.

Bohoslužby v katedrále sv. Víta se zúčastnily stovky lidí

Modlitba Otče náš v několika světových jazycích se nesla katedrálou svatého Víta v Praze při ekumenické bohoslužbě, které se zúčastnilo několik stovek lidí z České republiky i ze zahraničí. Bohoslužbu, která se uskutečnila pod záštitou projektu Praha - Evropské město kultury roku 2000, sloužil kardinál Miloslav Vlk a předseda Ekumenické rady církví Pavel Smetana. Mše se zúčastnili i zástupci čtyř partnerských měst kultury roku 2000, a to Boloně, Bruselu, Helsinek a Krakova.

Janáčkův dům v Hukvaldech na Frýdeckomístecku byl znovu otevřen

Přibližně 250 lidí se zúčastnilo slavnostního znovuotevření hukvaldského Památníku Leoše Janáčka, který procházel několikaměsíční generální rekonstrukcí. Nyní 210 let starý dům si skladatel koupil v roce 1921. Rodily se zde skici a hotové partie jeho vrcholných děl, Příhody lišky Bystroušky, Věc Makropulos, symfonie Dunaj, Lašské tance, Mládí či oba smyčcové kvartety.

Slovanské dvojzpěvy Antonína Dvořáka a dvě komorní skladby pro housle a klavír Bedřicha Smetany Z domoviny zakončily na hradě Hukvaldy na Frýdeckomístecku sedmý ročník mezinárodního festivalu Janáčkovy Hukvaldy. Třítýdenní festival letos návštěvníkům hradu nabídl 19 představení a koncertů.

Hostem karlovarského festivalu bude i Alicia Silverstoneová

Jedním z hostů karlovarského filmového festivalu, který bude zahájen ve středu 5. července, bude i mladá americká herečka Alicia Silverstoneová. Čeští fanoušci ji znají především z hlavní role filmu Batman a Robin. "Silverstoneová se v Karlových Varech očekává o příštím víkendu, ale zdržet by se měla až do závěrečného vyhlášení výsledků. Hraje totiž v Branaghově snímku Marná lásky snaha, který letošní pětatřicátý ročník festivalu zakončí," řekla mluvčí této prestižní mezinárodní filmové přehlídky Uljana Donátová.

Shakespearovské slavnosti zahájila premiéra komedie Zkrocení zlé ženy

Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě zahájilo premiérové představení nového nastudování slavné komedie Zkrocení zlé ženy v česko-slovenském překladu. Do počátku srpna se bude hrát na nádvoří Nejvyššího purkrabství pětadvacetkrát, koncem prázdnin a začátkem září ještě desetkrát.

První ročník Festivalu Slunce ve Strážnici navštívilo 7000 lidí

Na sedm tisíc lidí navštívilo první ročník hudebního Festivalu Slunce, který vyvrcholil ve Strážnici na Hodonínsku závěrečným koncertem a ohňostrojem. Dvoudenní akce, která začala v pátek, nabídla posluchačům vystoupení sólistů a skupin z oblasti folku, country, rocku a trampské hudby z Česka a Slovenska.

Ve Vamberku představilo své práce přes osmdesát krajkářek

Přes osmdesát krajkářek z Evropy i zámoří představilo o tomto víkendu své práce na 7. mezinárodním setkání ve Vamberku. "Krajka je stále přitažlivá, dokonce i v zemích, kde krajkářství nemá tradici," uvedla ředitelka pořádajícího Městského klubu Zdeňka Freivaldová. Mezi krajkářkami, které do Vamberka přivezly ukázky svých prací a přímo v expozici výstavy návštěvníkům předvedly svou zručnost, byla například i jedna Japonka. "Právě Japonci mají o krajku velký zájem. Pokud vím, nakupují v ČR krajkové brože a další ozdoby z paličkované krajky a uvažují o založení podobné akce, jako je u nás," uvedla Freivaldová. V třídenním programu mezinárodního krajkářského sympózia byla i módní přehlídka modelů zdobených krajkou.

Ochránci přírody budou v Beskydech zachraňovat původní tisy

V Beskydech se vyskytuje asi jen dvacet původních tisů, ohroženého druhu lesních dřevin. Nejstarší z nich v Zubří má 400 let a všechny ostatní jsou nejméně 150 let staré. Tis vymizel hlavně proto, že je mimořádně vhodný na výrobu luků a kuší. Ochránci přírody se proto rozhodli původní genofond tisů z Beskyd zachránit, řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí. Tis je dlouhověký strom a má velmi malý roční přírůstek, asi jeden milimetr. Čtyři sta let starý tis v Zubří má proto kmen o průměru jen kolem čtyřiceti centimetrů.

ZOO ve Droře Králové pořádá noční safari

Noční safari zahájila jako jediná v Evropě východočeská ZOO ve Dvoře Králové nad Labem. Večerní provoz byl letos rozšířen na celé prázdniny. Během hodinové vyjížďky do safari, ve které žije zhruba stovka buvolů, nosorožců, žiraf a dalších kopytníků a desítky ptáků, projedou autobusy také kolem výběhů lvů a gepardů, který je přes den z technických důvodů nepřístupný.

Diváci se ocitli uprostřed letecké bitvy za druhé světové války

Přímo uprostřed letecké bitvy z druhé světové války se ocitlo 7000 diváků, kteří se do Bohuňovic nedaleko Olomouce přišli podívat na mezinárodní slet obřích modelů letadel. Diváci nepřišli o nic ze vzrušující atmosféry, která tehdejší boje mezi německými a anglickými perutěmi provázela; vzduchem létaly střely, okolí bitvy halil kouř z dýmovnic, z reproduktorů zněly vojenské pochody. Stovka pilotů předvedla na 150 modelů, s nimiž dokážou dělat ve vzduchu divy. Pak podobné sestavy ukázal se skutečným letounem mistr světa v akrobacii Martin Stáhalík, podotkl organizátor čtvrtého ročníku sletu Petr Hanák.

Czech Open mužů zmizí z tenisové mapy turnajů ATP Tour

Tenisový turnaj mužů Czech Open se letos neuskuteční. Český tenisový svaz (ČTS) nesehnal částku přesahující 400.000 dolarů, kterou měl do pátku 30. června složit jako garanci za uspořádání akce. Vedení ATP Tour na zasedání v Londýně prezidentovi svazu Ivo Kaderkovi striktně oznámilo, že zamítá možnost prodeje turnaje jinému zájemci. Finanční garanci požadovalo vedení ATP Tour po ČTS proto, že českým organizátorům nedůvěřovalo. Loni vznikly problémy kolem placení odměn za turnaj Czech Open a navíc na podzim společnost Teleaxis odvolala na poslední chvíli Czech Indoor v Ostravě.

Krátce ze sportu:

Český desetibojař Kamil Damašek se pro opakované potíže se zdravím rozhodl ukončit kariéru. Sedmadvacetiletý Damašek v noci prodělal ledvinovou koliku, která mu znemožnila nastoupit do druhého dne Superligy Evropského poháru ve finském Oulu.

Poprvé historii samostatné ČR sestoupili čeští desetibojaři ze Superligy Evropského poháru. Ve finském Oulu svedli o tomto víkendu obhájci loňského titulu boj zejména se zraněními a obsadili nakonec sedmé místo s celkovým ziskem 22.350 bodů, přestože po úvodním dnu vedli.

Úspěšně však skončila mise českých sedmibojařek. Trojlístek Šárka Beránková, Michaela Hejnová a Barbora Špotáková, který byl ochuzen po skoku vysokém o zraněnou Dagmar Urbánkovou, předvedl ve finském Oulu bojovný výkon a obsadil šesté místo, které mu zaručilo účast v elitní skupině i v příští sezóně.

Český útočník Jan Koller se stal středem zájmu anglického fotbalového klubu Newcastle United. Kollerův současný klub Anderlecht, v němž má kanonýr podepsanou smlouvu ještě na tři sezóny, požaduje jako odstupné sedm miliónů liber. Uvedla to britská tisková agentura PA s tím, že trenér Newcastlu Bobby Robson tak vysokou částku nejspíš nebude ochoten vyplatit a nabídne výměnou Gruzínce Temuriho Kecbaju a Chorvata Silvia Mariče.

S wimbledonskými dvouhrami se rozloučil poslední český tenista. Martin Damm prohrál ve třetím kole s Němcem Davidem Prinosilem 6:7, 6:3, 6:7 a 4:6.

A jaké je počasí?

Většinou oblačno, teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.