Zprávy pondělí, 03. dubna 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Místopředsedkyně sněmovny a ČSSD Petra Buzková není přesvědčena o nutnosti výměny ministra vnitra Václava Grulicha

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a sociální demokracie /ČSSD/ Petra Buzková není přesvědčena o nutnosti výměny ministra vnitra Václava Grulicha. Domnívá se, že je za ním "vidět kus práce". V této souvislosti zmínila přípravu zákonů spojených s reformou územní správy. Místopředsedkyně Občanské demokratické strany /ODS/ Libuše Benešová jí však oponovala s tím, že tyto zákony jsou nedokonalé, stejně jako nový zákon o pobytu cizinců, který také připravil Grulichův úřad.

Ministr Grulich v pátek oznámil, že 4. dubna ve své funkci končí. Nahradit by jej měl Stanislav Gross. Ten přichází z pozice předsedy poslaneckého klubu a místopředsedy sněmovny, což je podle Buzkové v době menšinové vlády nesmírně důležité místo. "Protože schopný parlamentní vyjednavač, kterým Gross je, má větší cenu, než jeden řadový ministr," řekla Buzková, která je odhodlána podpořit pravděpodobnou kandidaturu Grosse na funkci místopředsedy ČSSD.

Benešová zahajuje jednání se slovenskými politiky

Předsedkyně Senátu Libuše Benešová zahajuje v pondělí dvoudenní návštěvu Bratislavy. Na Slovensko, kde se setká s nejvyššími ústavními činiteli, ji pozval šéf slovenského parlamentu Jozef Migaš. Benešová bude hovořit mimo jiné o zkušenostech z ročního členství v Severoatlantické alianci (NATO) a zajímat se bude o politickou situaci na Slovensku. "Očekáváme, že návštěva přispěje k dalšímu rozvoji vzájemných vztahů, zejména mezi parlamenty obou států, jakož i k spolupráci v integraci do evropských a transatlantických seskupení," řekla ČTK v předvečer návštěvy Migašova mluvčí Lívia Šulajová. Českou předsedkyni horní parlamentní komory přijme slovenský prezident Rudolf Schuster, premiér Mikuláš Dzurinda, ministr práce a sociálních věcí Peter Magvaši a předsedové slovenských parlamentních výborů. Během dvoudenní návštěvy se Benešová setká také s představiteli bratislavské radnice a českými krajany.

Unie svobody chce žádat o vysvětlení situace v elitních policejních útvarech

Unie svobody bude podle svého předsedy Karla Kühnla žádat vysvětlení faktu, že odcházející ministr vnitra Václav Grulich a premiér Miloš Zeman rozdílně hodnotí práci dvou elitních policejních útvarů, které se zabývají hospodářskou kriminalitou a organizovaným zločinem. Ministr, který hodnotí práci útvarů kladně, si už v pátek, kdy oznámil svou rezignaci, stěžoval, že poradci zásobují premiéra mylnými informacemi. Jak uvedl Karel Kühnl v televizi Nova, veřejnost se musí dovědět, jak to doopravdy bylo.

Na investice do zemědělské techniky je podle ministra Fencla třeba 45 miliard korun

Technická úroveň strojů a zařízení v agrárním sektoru je podle ministra zemědělství Jana Fencla určujícím faktorem pro efektivní výrobu. Při zahájení veletrhů v Brně uvedl, že jen okamžité uspokojení investic do zemědělské techniky by si žádalo asi 45 miliard korun. Průměrné stáří domácí techniky činí 12 let, přičemž přijatelné je osm let. Investice však komplikují existenční problémy zemědělců a tím brzdí jejich konkurenceschopnost, uvedl Fencl.

Mezinárodních veletrhů Techagro, Silva Regina a Animal Vetex se v Brně do čtvrtka zúčastní 433 firem ze 14 zemí. Jedná se o přehlídku zemědělské a lesnické techniky. Odborný doprovodný program čtvrté největší evropské akce svého druhu zahrnuje mimo jiné seminář na téma Zemědělství ČR v integraci do Evropské unie.

V Brně jednají u příležitosti mezinárodních veletrhů prezidenti Agrárních komor Maďarska, Polska, Slovenska a ČR. Prezident české agrární komory Václav Hlaváček uvedl, že výsledkem bude zřejmě vzájemná podpora při jednáních o vstupu do Evropské unie. Státy EU by podle představ agrárních komor měly přestat se subvencemi zemědělského exportu, pokud způsobuje rozkolísání na trhu asociovaných zemí. Za stejných podmínek jako v EU zemědělci naopak očekávají poskytování přímých plateb, kompenzací a dotací. Ministr zemědělství Jan Fencl považuje jednání agrárníků za legitimní. Obdobné nevládní organizace jsou podle něj v EU zcela běžné a mají o čem hovořit, i když by neměly zastupovat exekutivu.

Podíl české armády ve velení sil SFOR se zvýšil

Podíl zastoupení české armády ve velení mnohonárodní divize jihozápad sil SFOR v Bosně se zvýšil. Ve strukturách velitelství bude nyní působit 18 českých důstojníků a praporčíků oproti původním pěti. Český kontingent působí v Bosně od začátku roku 1996 na základě daytonské mírové dohody, která ukončila válečný konflikt v Bosně a Hercegovině.

Proti zasedání Mezinárodního měnového fondu přišlo demonstrovat jen 10 lidí

Pouhých deset lidí přišlo demonstrovat proti plánovanému zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Členové Federace sociálních anarchistů mítink krátce po jeho zahájení rozpustili. Vadí jim, že opatření spojená se zasedáním silně omezí práva občanů. Navíc soudí, že dopravní systém v důsledku velké přítomnosti návštěvníků zkolabuje. V průběhu zářijové zasedání fondu a banky se očekávají mohutné demonstrace odpůrců těchto organizací. Policisté soudí, že Prahu v těchto dnech navštíví množství radikálně levicově orientované mládeže z celé Evropy.

Zasedání MMF zvýší podle manažerů příliv zahraničních investorů do ČR

Více než tři pětiny manažerů, celkem 60,8 procenta dotázaných, se domnívá, že podzimní zasedání Mezinárodního Měnového Fondu a Světové banky v Praze zvýší příliv zahraničních investorů do ČR. Vyplývá to z výzkumu společnosti GfK Praha, která vyhodnotila 498 rozhovorů s vrcholovými manažery firem z ČR. Z dalších výsledků vyplývá, že většina dotázaných (68,5 procenta) se domnívá, že zasedání pomůže vstupu ČR do Evropské unie, a podle 88,7 procent by se zasedání neměla konat stranou od velkých měst.

Vláda projedná opatření, která by měla pomoci absolventům škol získat praxi

Vláda na svém zasedání projedná opatření, která by měla pomoci absolventům škol získat praxi a lépe se tak uplatnit na trhu práce. Nezaměstnané absolventy by mohly zaměstnat nejvýše na rok příspěvkové nebo rozpočtové organizace. Náklady na pracovní místo by zčásti nebo v plné výši hradil pracovní úřad, tedy stát. Podobná praxe existuje v podnikatelském sektoru, uzavřou-li podnikatelé dohodu s pracovním úřadem. Práci nemohlo loni najít 37 procent absolventů středních odborných škol a gymnázií a šest procent vysokoškoláků.

Stávkující horníci jsou v dobrém fyzickém i psychickém stavu

V dobrém fyzickém i psychickém stavu je všech 41 horníků hlubinného hnědouhelného dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku, kteří pokračují v hloubce 365 metrů pod zemí v okupační stávce. Odborový předák Vladimír Perlík uvedl, že havíři dostávají den teplé jídlo a ovoce. Kromě denního tisku mají k dispozici stolní hry, karty a radiopřijímač. Stávku zahájili v pátek ráno z obavy před uzavřením dolu a ztrátou zaměstnání. Zásadním požadavkem je zastavení přípravy na likvidaci dolu.

Nová azylová opatření v Británii budou i kvůli ČR

V Británii vstupuje v platnost nový azylový systém. To by se podle britského velvyslance v Praze Davida Brouchera mělo odrazit i na snížení počtu žadatelů o azyl z ČR, jejichž žádosti jsou často neoprávněné. Namísto peněz v hotovosti budou uchazeči o azyl dostávat od místních úřadů pouze jídlo a ubytování. Žadatelé si již nebudou moci vybrat, kde budou na udělení azylu čekat, místo pobytu jim určí britské úřady. Lidé, kteří klamali, aby získali azyl, mohou být uvězněni až na dva roky. Z ČR zažádalo v roce 1999 v Británii o azyl 1790 občanů. Kvůli přílivu českých Romů se poslední rok spekuluje o hrozbě zavedení vízové povinnosti pro občany ČR při vstupu do Británie.

Na závěr pouti českých katolíků sloužil kardinál Miloslav Vlk mši ve Vatikánu

Národní pouť sedmi tisíc českých katolíků do Říma uzavřel kardinál Miloslav Vlk bohoslužbou v bazilice sv. Petra ve Vatikánu. Byl historicky prvním českým biskupem, který sloužil českou mši u papežského oltáře, do druhé poloviny dvacátého století vyhrazeného jen hlavě katolické církve. Při požehnání udělovaném pravidelně v neděli v poledne lidem na náměstí sv. Petra pozdravil české poutníky z okna své pracovny papež Jan Pavel II. V sobotu je už přijal při audienci.

Česká pouť v jubilejním Svatém roce, vyhlašovaném jednou za čtvrtstoletí, se letos svobodně konala po 67 letech a byla počtem účastníků největší. Víc Čechů - asi 12.000 - bylo v Římě pouze roku 1989 při svatořečení Anežky České.

Utržené křídlo bylo pravděpodobně příčinou letecké havárie

Utržené křídlo bylo s největší pravděpodobností příčinou havárie ultralehkého letadla, které se zřítilo v sobotu večer na Lounsku. V troskách zahynula dvoučlenná posádka. Technickou závadu nevyloučil ani vrchní inspektor Úřadu pro civilní letectví, který se svým týmem vyšetřuje příčiny nehody na místě neštěstí.

ČR patří podle CIA k primárním zdrojům prostitutek do USA

Česká republika patří spolu s Ruskem, Thajskem, Čínou, Mexikem a Vietnamem k primárním zdrojům pašeráků prostitutek a dalších zneužívaných osob do Spojených států. S odvoláním na zprávu americké CIA to napsal deník The New York Times. Autoři dokumentu popisují případy cizinek, které odpověděly na nabídky pracovních míst do restaurací, úřadů nebo na hlídání dětí v USA, ale po příjezdu zjistily, že slibovaná práce neexistuje. Ženy byly poté uneseny a nuceny k prostituci nebo otrockým pracím.

S prodloužením odchodu do důchodu nesouhlasí 82 procent občanů

S posunutím věkové hranice pro odchod do důchodu o dva až tři roky nesouhlasí 82 procent občanů. Muži by nejčastěji chtěli odcházet do důchodu ve věku 56 až 60 let, ženy ve věku 51 až 55 let. Výše důchodu by se podle názoru dvou pětin občanů měla vypočítávat z nejvyšších mezd dosažených v pracovním procesu. Vyplývá to z šetření společnosti Ultex Market Research.

Podle platného zákona se od 1. ledna 1996 dosavadní věková hranice, podle níž muži odcházeli do důchodu v 60 letech a ženy v 53 až 57 letech v závislosti na počtu vychovaných dětí, zvyšuje o dva měsíce za rok pro muže a o čtyři měsíce za rok pro ženy. Od roku 2007 tak muži budou odcházet do důchodu v 62 letech a ženy podle počtu dětí v 57 až 61 letech. S posunutím věkové hranice nesouhlasí 93 procent dotázaných ve věku 40 až 44 let, ale i 80 procent lidí od 16 do 19 let.

Zámek v Moravském Krumlově nabízí Slovanskou epopej Alfonse Muchy

Více než sto lidí využilo o uplynulém víkendu příležitost prohlédnout si cyklus dvaceti monumentálních obrazů s motivy ze slovanské historie, které namaloval Alfons Mucha. Zájemci o Slovanskou epopej mohou totiž po zimní přestávce od 1. dubna opět navštívit expozici v zámku v Moravském Krumlově. Expozici doplňují dokumenty o Alfonsu Muchovi a o středověkém lékaři Theoprastu Paracelsovi, který na zámku v roce 1537 léčil Jana z Lipé.

Mucha na obrazech Slovanské epopeje zachytil výjevy z historie slovanských národů. Po dokončení v roce 1928 věnoval dílo Praze, která však pro ně nenašla výstavní prostory. V padesátých letech se obrazy dostaly do Moravského Krumlova, kde byly zásluhou občanů města restaurovány a od roku 1963 vystaveny na zámku. Soubor by měl podle smlouvy města s Galerií hlavního města Prahy, která je vlastníkem díla, v Moravském Krumlově zůstat do roku 2002.

Kühnův dětský sbor byl prvním zahraničním sborem v Malajsii

Kühnův dětský sbor se vrátil z Malajsie, kde byl poprvé a současně jako první zahraniční pěvecký sbor. Tamní koncertní turné považuje jeho dlouholetý sbormistr Jiří Chvála za jednu z nejvýznamnějších trofejí. Děti ze světoznámého pražského pěveckého sboru naplnily podle jeho slov v třímilionové metropoli Kuala Lumpur třikrát sál pro téměř tři tisíce posluchačů.

Krátce ze sportu

Soupeřem pražské Sparty budou ve finále extraligy úřadující mistři - hokejisté Vsetína. Ti ve třetím zápase semifinálové série s Plzní vyhráli v prodloužení 3:2. Celou sérii pak v poměru 3:0.

23. kolo první fotbalové ligy skončilo s těmito výsledky: Stavo Brno - České Budějovice 2:0 Baník Ostrava - FK Teplice 2:2 Hradec Králové - FK Jablonec 0:0 Slovan Liberec - SFC Opava 1:0 Chmel Blšany - Viktoria Žižkov 0:2 Slavia Praha - Petra Drnovice 2:1 Sigma Olomouc - Dukla Příbram 1:0 Bohemians Praha - Sparta Praha 0:1 Tabulku vede Slavia Praha, druhá je Sparta Praha a třetí Petra Drnovice.

Český tenista Martin Damm a Slovák Dominik Hrbatý prohráli ve finále deblového turnaje v Miami se zkušeným australským párem Woodforde, Woodbridge 3:6 a 4:6. Damm se však díky výkonům ve čtyřhře na Floridě probojoval do nominace na čtvrtfinále Davisova poháru, které České republika sehraje ve Spojených státech příští víkend.

Česká lyžařka Eva Kurfürstová si ve slalomu na mezinárodním mistrovství Německa dojela pro druhé místo. Za vítěznou Annemarií Gergovou zaostala o vteřinu a 24 setin.

Vynikající šesté místo obsadil český triatlonista Jan Řehula ve druhém dílu Světovém poháru na Havaji. V závodě startovala více než stovka triatlonistů z 27 zemí světa. Zvítězil Novozálanďan Hamish Carter.

Na závěr zpráv informace o pondělním počasí v České republice

Skoro jasno až polojasno, dopoledne ojediněle mlhy. Noční teploty čtyři až nula, denní 13 až 17 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.