Zprávy pondělí, 03. ledna 2000

A nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel v pondělí přijede na léčebný pobyt do Jeseníků

Prezident Václav Havel přijede v pondělí s chotí a doprovodem do lázní v Karlově Studánce na Bruntálsku, aby s pomocí lékařů a vyhlášeného jesenického klimatu načerpal síly do dalšího řízení státu. Mluvčí prezidentovy kanceláře Martin Krafl uvedl, že Havla čekají léčebné procedury a procházky v jednom z nejčistších koutů přírody v České republice. Prezident plánuje, že se v Jeseníkách zdrží dva až tři týdny. Prezidentův pobyt bude zaměřen na dechová cvičení a posílení organismu.

Lázně ležící na úpatí Pradědu využívají k léčbě čisté horské klima a minerální prameny. Péči poskytují především nemocným trpícím chorobami dýchacích cest a stavy po onkologických nemocech. Také prezidentovy plíce jsou oslabené po zápalech a po operaci zhoubného nádoru. "Prezidentovi můžeme nabídnout například inhalační léčbu, rehabilitaci, koupele, masáže či procházky v okolní malebné přírodě," řekl ČTK šéf lázní Jan Vrabec. O konkrétních procedurách i programu rozhodne podle Krafla prezidentský pár až po příjezdu do Karlovy Studánky.

Premiér Miloš Zeman a předseda sněmovny Václav Klaus se neshodují v otázce množství existujících zákonů

Premiér Miloš Zeman a předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus se ani na začátku nového roku neshodují v názoru na množství a druhy zákonů. Zatímco Václav Klaus v nedělním diskusním pořadu televize Nova varoval, že zákonů je mnoho, často se překrývají, nikdo jim nerozumí a tak vzniká šance pro růst státní byrokracie, Miloš Zeman znovu vyzdvihl potřebu nových norem. Uvedl například zákony o majetkových přiznáních, registračních pokladnách a o bezhotovostním styku.

Počítačový problém roku 2000 známý pod označením Y2K, který mohl podle některých odborníků způsobit při přechodu z loňského na letošní rok vážné poruchy počítačových sítí, považují předsedové vlády a Poslanecké sněmovny Miloš Zeman a Václav Klaus za výmysl počítačových výrobců. Premiér Zeman v nedělním diskusním pořadu televize Nova "7 čili Sedm dní" označil zmíněný problém za "humbuk", Václav Klaus za "byznysovskou kličku". "Plně sdílím názor na bezvadný fór počítačových výrobců, kterým se podařilo vydělat miliardy dolarů tím, že si vymysleli problém začátku roku 2000", uvedl Václav Klaus.

Václav Klaus a Miloš Zeman budou zřejmě v pátek jednat o státním rozpočtu

Premiér a předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman a předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus se pravděpodobně v pátek setkají, aby jednali o podobě státního rozpočtu na letošní rok. Klaus novinářům řekl, že se v neděli na tomto termínu předběžně dohodl se Zemanem poté, co skončila jejich diskuse v pořadu televize Nova "7 čili Sedm dní". Předseda dolní parlamentní komory by proto přivítal, kdyby se sociálnědemokratická vláda na svém pondělním zasedání "nepokoušela" přijímat už třetí vládní návrh rozpočtu. "Je potřeba vést politická jednání o tom rozpočtu, ne ho předem napsat a pak doufat, že by ho někdo mohl v politických jednáních přijmout," prohlásil Václav Klaus.

Třetí návrh vládního návrhu státního rozpočtu počítá podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty se schodkem 35 až 36 miliard korun. Janota to řekl minulý týden bez bližších podrobností Hospodářským novinám s tím, že o novém rozpočtu by měl jako první informovat premiér, a to pravděpodobně den před jednáním vlády.

Premiér Zeman však v neděli nechtěl novinářům k návrhu státního rozpočtu cokoliv říci, protože vláda o něm ještě nejednala. "Já jsem odpovědný respektovat týmové stanovisko," dodal Miloš Zeman.

Ve Frýdku-Místku v neděli zničil požár hlavní telefonní ústřednu

Frýdeckomístečtí obyvatelé si mohou od pondělního rána zatelefonovat ze dvou telefonních hovoren z budovy Českého Telecomu na Antonínově náměstí ve Frýdku-Místku. "K dispozici je tam také veřejná faxovací stanice," řekl ČTK pracovník pro komunikaci ze společnosti Český Telecom Vlastimil Sršeň. Po požáru telefonní ústředny, který přerušil až do nedělního večera telefonní spojení v celém okrese, mají již stabilní telefonické spojení obyvatelé všech obcí ve frýdeckomísteckém okrese kromě samotného města a jeho částí. "Funguje již 22.000 hlavních telefonních stanic," upřesnil Sršeň. Dodal, že ve všech frýdeckomísteckých telefonních automatech je k dispozici krizový telefonní seznam. Na čísla tísňového volání 150, 155, 156 a 158 se lidé z Frýdku-Místku stále dovolají pouze z mobilních telefonů. Dovolají se na ostravské Centrum tísňového volání, které jim zprostředkuje další kontakt. Nedělní požár poškodil digitální telefonní ústřednu a předběžná škoda je vyčíslená na 30 miliónů korun. Podle ředitelství Hasičského záchranného sboru požár způsobily "nepředpokládané změny provozních parametrů".

Madeleine Albrightová popřála obyvatelům České republiky šťastný nový rok

Novoroční blahopřání poslala obyvatelům České republiky prostřednictvím prezidenta Václava Havla pražská rodačka a nynější ministryně zahraničí Spojených států amerických Madeleine Albrightová. V telefonickém rozhovoru s prezidentem Havlem probírala Albrightová i mezinárodní situaci na začátku roku 2000. ČTK to v neděli řekl mluvčí prezidentské kancelář Martin Krafl s tím, že se soukromý rozhovor odehrál pozdě večer na Nový rok.

Při silvestrovských oslavách v Praze vznikly škody za 400.000 korun

Škody, které způsobili lidé při oslavách příchodu roku 2000 v Praze, byly zatím vyčísleny asi na 400.000 korun. Poškozeny byly hlavně výlohy a automobily. Policisté v průběhu oslav předvedli na své služebny celkem 38 osob, mezi nimi bylo i pět celostátně hledaných osob.

Arcibiskup Graubner požehnal koledníkům, aby vybrali na chudé

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner v neděli požehnal stovkám malých koledníků, kteří budou ve čtvrtek na Tři krále obcházet farností a vybírat peníze pro chudé. Arcibiskup Graubner tak chce založit tradici, která například v sousedním Rakousku funguje už několik let a znamená nemalou pomoc chudým či neúplným rodinám a důchodcům. Pokladničky koledníků budou úředně zapečetěny, každý ze tří králů bude mít speciální odznak a průkaz, aby nemohlo dojít ke zneužití sbírky či zcizení peněz. Lidé budou moci přispět i prostřednictvím speciálních složenek.

Ve středu začíná koncertní cyklus české orchestrální tvorby

Velký reprezentativní cyklus české orchestrální tvorby zahájí ve středu večer v Rudolfinu Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Sérií deseti koncertů rozvržených do 26. dubna chce splatit pořádající Česká filharmonie především dluh soudobé české hudbě. V programech se vystřídá deset domácích profesionálních orchestrálních těles. Během cyklu zazní podle mluvčího filharmonie více než 30 děl českých autorů dvacátého století, z nichž mnohá budou mít premiéru. Vedle toho jsou zastoupeny i skladby z dalších období, zejména baroka a klasicismu.

Od 7. do 8. ledna bude v Praze mezinárodní festival dechovek

Dechové orchestry z Rakouska, Finska, Německa, Slovinska a pochopitelně z České republiky se 7. a 8. ledna v Praze zúčastní mezinárodního festivalu dechových hudeb. Celkem se soutěže zúčastní na dvě desítky kapel, jejichž členové předvedou svůj um mezinárodní porotě. "Vyhlašovatelem festivalu je Sdružení dechových orchestrů České republiky, které má velký podíl na zachování odkazu tohoto žánru u nás, spolupořadatelem například hlavní město Praha," řekla v neděli ČTK Jitka Obrdová z Hudebního divadla Karlín, které bude hlavním festivalovým dějištěm.

Radnice na Vysočině připravují prvním dětem roku 2000 dárky

Většina městských úřadů na Českomoravské vysočině připravuje pro první novorozence letošního roku finanční a věcné dárky. "Pro prvního občánka roku 2000 máme přichystanou vkladní knížku s pěti tisíci korunami a pamětní medailónek," řekl v neděli ČTK tajemník jihlavského městského úřadu Jiří Doležal. Některá města chystají upomínkové předměty rovněž pro maminky prvních občánků. Třebíčská radnice první dítě obdaruje částkou tří tisíc korun. "Dalším narozeným dětem tohoto dne a všem maminkám věnujeme stříbrný řetízek s přívěskem zobrazující znak města a jeden tisíc korun," sdělila ČTK třebíčská místostarostka Marie Černá.

Benešovské Muzeum umění vystavuje novoročenky známých osobností

Novoročenky známých osobností veřejného života z Čech i zahraničí představuje od tohoto víkendu do 15. ledna v Šímově výstavní síni v Benešově tamní Muzeum umění. Zvláštní kolekce pochází z muzejní sbírky grafického designu a nechybí v ní novoroční pozdravy Jana Wericha, Miroslava Horníčka nebo Václava Havla.

Ze sportu:

Čeští hokejoví junioři vstoupili na světovém šampionátu hráčů do 20 let ve Švédsku do nového roku úspěšně. V sobotním čtvrtfinále zdolali Kazachstán 6:3 a postoupili do pondělního semifinále, v němž jim v boji o postup do finále budou soupeři mladí hokejisté Spojených států amerických. I když to určitě nebude snadné utkání, podle vedoucího našeho mužstva Zbyňka Kusého jsou naši reprezentanti v dobré pohodě.

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Většinou oblačno a ojediněle sněhové, v nižších polohách smíšené nebo namrzající přeháňky. Nejvyšší denní teploty minus 1 až plus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.