Zprávy pondělí, 04. května 1998

Zprávy 4.5.98

Vážení posluchači, vítejte u zpráv Radia Praha, které vám přináší Eva Petržílková.

A nyní podrobně:

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla

Prezident Václav Havel se dále zotavuje v innsbrucké nemocnici. Šéf lékařského týmu profesor Ernst Bodner v něděli oznámil, že uzdravování prezidenta probíhá zcela normálně a bez jakýchkoli komplikací. Dodal, že všechny nálezy z nedělního rána byly v pořádku. Dnes by měli lékaři prezidentovi odstranit trubici, která mu byla zavedena do průdušky pro usnadnění dýchání. Oficiální tisková konference lékařů je naplánována na úterý.

Po téměř třech týdnech od operace by se měl prezident dnes také objevit na veřejnosti. V budově innsbrucké kliniky má podepsat před fotografy a televizními kamerami rozkazy o povýšení sedmi českých generálů. Sdělil to v něděli novinářům zástupce prezidentské kanceláře v Innsbrucku Martin Krafl s tím, že k podpisu rozkazů se rozhodl prezident sám. Po operaci tlustého střeva bude podpis dokumentu také první známkou toho, že se Václav Havel ujímá faktického výkonu svého úřadu.

Ministr Moos je pro transformaci ČD i rozvoj dopravní obslužnosti

Ministru dopravy a spojů Petru Moosovi jde jak o transformaci Českých drah, tak i o zachování dopravní obslužnosti a dokonce o její další rozvíjení. Řekl to v neděli v diskusním pořadu České televize s tím, že si je vědom závisloti rozvoje regionů na dopravní obslužnosti. Podle něj se ministerstvo právě proto snaží dát možnost obcím a sdružením, které se kolem regionálních tratí formují. Ty by měly převzít tratě, které budou určeny k privatizaci a provozovat je k prospěchu regionů, upřesnil ministr.

Ministr Svoboda chce podřídit BIS svému resortu

Ministr vnitra Cyril Svoboda chce podřídit Bezpečnostní informační službu svému resortu. Jak uvedla televize Prima, podle ministra Svobody je špatné, že BIS nyní řídí celá vláda. Pod jeho ministerstvo však už jedna bezpečnostní služba spadá, a to Úřad pro zahraniční styky a informace. Ten by však ministr převedl pod ministerstvo zahraničí, aby vnitro neřídilo tajné služby dvě. Odpovědnost musí mít podle něj jenom jeden ministr.

Ministr Khnl k výstavbě Temelína

Případné rozhodnutí o zastavení výstavby jihočeské jaderné elektrárny v Temelíně musí podle ministra průmyslu a obchodu Karla Khnla předcházet přesné zhodnocení situace včetně vyhodnocení alternativ. Uvedl to v diskusním pořadu televize Nova. Dodal, že i kdyby se stavba zastavila, utopilo by se v jejím zakonzervování pravděpodobně více nebo přibližně stejně peněz, jako kdyby se dostavěla. Stát nebude mít podle něj žádné peníze navíc, aby postavil jiné zdroje. Ve čtvrtek ministr Khnl uvedl, že dostavba jaderné elektrárny bude stát 98,5 miliardy korun a elektřinu by měla dodávat na přelomu roku 2000 a 2001. Dosud platné smlouvy předpokládaly spuštění Temelína v dubnu příštího roku s rozpočtem 73 miliardy korun.

Ve stejném televizním pořadu ministr Khnl prohlásil, že sociálnědemokratický návrh novely lustračního zákona může v případě jejího schválení zkomplikovat vyrovnání se zločiny komunismu. Předseda ústavně-právního výboru Senátu Pavel Rychetský ministrovi oponoval, že novela má zajistit pouze výkon soudního rozhodnutí. Podle něj má navrhovaná novela dát lidem, u kterých soud konstatoval, že byli do svazků StB zaneseni neoprávněně, možnost dostat negativní lustrační osvědčení.

Stranám zbývá poslední týden na odevzdání volebních kandidátek

Politickým stranám a hnutím zbývá poslední týden na odevzdání volebních kandidátek zapisovatelům krajských volebních komisí. Pokus uspět v předčasných volbách se podle dostupných informací chystá podstoupit vedle nynějších sedmi parlamentních stran ještě desítka dalších, které ve sněmovně své zástupce nemají. Krajští zapisovatelé se zkušenostmi z minulých voleb už dříve předpověděli, že největší nával v podávání kandidátek nastane až v posledních dnech před koncem termínu.

Deficit běžného účtu má letos klesnout pod kritickou hranici

Deficit běžného účtu platební bilance České republiky by měl letos klesnout pod kritickou hranici pěti procent vzhledem k hrubému domácímu produktu. Analýza ministerstva průmyslu a obchodu uvádí, že deficit by měl vlivem příznivějších výsledků v obchodě dosáhnout 3,6 procenta proti loňským 6,1 procenta. Podle těchto údajů se má schodek zahraničního obchodu se zbožím a službami letos snížit na 80 miliard korun, zatímco loni to bylo 110 miliard korun. Deficit obchodní bilance za první dva měsíce letošního roku se v porovnání se stejným obdobím předešlého roku snížil zhruba na třetinu.

Česká statistika by měla být v době vstupu ČR do EU připravena

Nezbytné úpravy české statistiky do podoby srovnatelné s Evropskou unií bude podle názoru vedení Českého statistického úřadu možné provést do konce roku 2001, v ojedinělých případech do roku 2002. To znamená, že v době vstupu České republiky do Evropské unie by česká statistika měla být na své nové povinnosti plně připravena. Vyplývá to z materiálu ČSÚ, který poskytl ČTK. Vstupem kterékoli země do EU nesmí dojít k narušení metodické jednoty komunitární statistiky. Proto je třeba, aby kandidátská země přijala v plném rozsahu evropskou legislativu, tzv. Acquis Communauteire. V praxi to znamená prokázat schopnost poskytovat Unii veškeré požadované statistické informace v metodice EU, v předepsaných lhůtách, vyžadovaném stupni spolehlivosti apod.

Češi jsou největší pesimisté z postkomunistických zemí

Obyvatelé České republiky se v porovnání s občany dalších šesti postkomunistických zemí střední a východní Evropy dívají do budoucnosti s největší mírou pesimismu, pokud jde o jejich finanční situaci. Její zhoršení totiž očekává v budoucnu 57 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu firmy IMAS-Marcon. Za našimi občany se, co do pesimismu, umístili Maďaři se 47 procenty, Slováci se 44 procenty a dále Rumuni, Bulhaři a Poláci, zatímco nejmenšími pesimisty jsou Rusové.

Necelá třetina občanů očekává stabilní vládu po volbách

Méně než třetina občanů České republiky předpokládá, že z předčasných voleb vzejde stabilní vláda. Podle průzkumu častěji nevěří ve stabilní vládu vysokoškolsky vzdělaní lidé, obyvatelé Prahy a lidé z domácností s příjmem nad dvacet tisíc korun. Příznivci KDU-ČSL a sociálních demokratů jsou naopak častěji než jiní přesvědčeni, že se stabilní kabinet podaří sestavit. Právě o těchto dvou stranách se hovoří jako o možných koaličních partnerech. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který pro Český rozhlas a Mladou frontu Dnes připravila agentura Sofres-Factum.

V Karlových Varech začala lázeňská sezóna

Letošní lázeňskou sezónu ve světoznámých západočeských lázních Karlovy Vary zahájil o víkendu tradičním svěcením pramenů papežský nuncius Giovanni Copa. Město tím vzdalo hold léčivým pramenům, za nimiž přijíždí ročně tisíce pacientů. Na slavnostní otevření sezóny bylo připraveno kromě ukázek dobových řemesel i předvedení balneologických provozů. Pro návštěvníky a pacienty bylo také otevřeno 21 lesních stezek ve třech zátěžových kategoriích v celkové délce 70 kilometrů.

75. výročí zahájení rozhlasového vysílání na území ČR

Slavnostní koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu bude dnes večer ve Smetanově síni Obecního domu v Praze jednou z prvních akcí k 75. výročí zahájení rozhlasového vysílání na území České republiky /18. 5. 1923/. Kromě Dvořákovy Novosvětské zde zazní i Gershwinův Američan v Paříži. Rozhlasové výročí připomenou mimo jiné Dny otevřených dveří v regionálních studiích a v hlavní budově Českého rozhlasu v Praze a výstava 113 unikátních historických přijímačů v Národním technickém muzeu.

Knižní novinky

Úvodem do vědy o původu a vývoji jazyků je kniha Američana českého původu Zdeňka Salzmanna s názvem "Jazyk, kultura a společnost. Úvod do lingvistické antropologie". Vyšla jako doplněk národopisného časopisu Český lid a je nejen uznávanou vysokoškolskou učebnicí, ale i jakousi encyklopedií věd o jazyce a komunikaci. Prvního vydání se kniha dočkala v angličtině ve Spojených státech a o její kvalitě svědčí, že ji příznivě přijali nejpřednější američtí odborníci.

Malým příspěvkem k návratu tradic keltské kultury do Čech má být kniha Keltské horoskopy, tradice, báje a pověsti, která se má na knihkupeckých pultech objevit v nejbližších týdnech. Její autor Vladimír Šiška předpokládá, že se slovanské kmeny s Kelty od pátého století v české kotlině mísily. Není podle něj náhodou, že i dnes Čechům vše, co je původem keltské, imponuje. "Češi jsou v podstatě Keltové, rozhodně jim v žilách koluje alespoň kapka keltské krve a některým celé litry," uvedl autor.

Ze sportu:

Hokejisté České republiky zvítězili v neděli na světovém šampionátu ve Švýcarsku nad týmem Běloruska 4:2.

Výsledky první fotbalové Gambrinus ligy: V sobotu Slavia zvítězila nad Českými Budějovicemi 1:0, Dukla prohrála s Jabloncem 1:3, Drnovice porazily Plzeň 2:0 a Opava podlehla Teplicím 0:1. V neděli Brno remizovalo s Olomoucí 1:1, Ostrava deklasovala Viktorii Žižkov 6:1 a Liberec zvítězil nad Lázněmi Bohdaneč 2:0.

Dnes večer se sparťanští fotbalisté rozdělí o svou radost po páteční oslavě mistrovského titulu poprvé se svými fanoušky. Na stadiónu Sparty na Letné proběhne totiž výkop benefice Jozefa Chovance a Ivana Haška, dvou českých a československých fotbalových legend. Jejich nejlepší léta jsou spojena právě se Spartou a oba mají na posledním letenském titulu značnou zásluhu. Chovanec byl ještě na podzim trenérem budoucích šampiónů, Hašek dokonce na začátku ligy patřil k pilířům základní sestavy a poté působil v roli sportovního ředitele.

Čeští fotbalisté úspěšně vstoupili do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy neslyšících v roce 1999, které se uskuteční v norském Oslu, když v nedělním utkání v Praze na Strahově porazili hráče Řecka 3:1.

Vítězem tenisového turnaje Czech Open se na antukových kurtech v Praze Štvanici stal Brazilec Fernando Meligeni. Ve finále dvou nenasazených hráčů, které bylo o necelé tři hodiny odloženo kvůli dešti, porazil českého tenistu Ctislava Doseděla za hodinu a devatenáct minut 6:1, 6:4.

Česká tenistka Jana Novotná podlehla ve finále turnaje v Hamburku světové jedničce Martině Hingisové 3:6 a 5:7.

Nejlepšího výsledku za dobu svého tříletého působení v mistrovství světa silničních motocyklů kategorie do 125 kubických centimetrů dosáhl český jezdec Jaroslav Huleš. Ve Velké ceně Španělska dojel šestý.

Házenkářky České republiky vyhrály ve Dvoře Králové v posledním utkání kvalifikace na mistrovství Evropy nad Bulharskem 28:24.

Krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes převážně oblačno až zataženo, místy s občasným deštěm nebo přeháňkami. Teploty se pohybují mezi 13 až 17 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.