Zprávy pondělí, 04. října 1999

A nyní zprávy podrobně:

Podle prezidenta Václava Havla potrvá České republice dlouho, než přijme svoji komunistickou minulost

Prezident Václav Havel soudí, že České republice se dosud nepodařilo vyrovnat se s komunistickou minulostí. V nedělním pořadu televize Prima Nedělní partie prezident podotkl, že je zastáncem prodloužení promlčecí lhůty pro komunistické zločiny, která má letos vypršet, hlavní ale podle něj je, aby Češi byli schopni minulost reflektovat, pojmenovat a bez předsudků se s ní vyrovnat. "Nemám na mysli ani sebemrskačství ani hony na čarodějnice. Co považuji za důležité, je popravdě říct, co kdy a jak bylo, analyzovat minulost, a tam, kde jde o zjevné trestné činy, je třeba kvůli jakési historické hygieně ty činy odsoudit, potrestat," uvedl prezident. Jak dodal, nemyslí tím, že trest se musí vykonat, ale rozsudek by měl být vynesen.

Prezident Havel se v televizi Prima vyjádřil také k návrhu novely Ústavy poslanců Občanské demokratické strany a sociální demokracie. Považuje ho za nedomyšlený a nebezpečný. Kritizuje na něm především omezení prezidentovy možnosti zvolit si po volbách, koho jmenuje novým premiérem. Navrhovaná novela předepisuje, aby byl premiérem jmenován představitel vítězné strany. Odmítne-li, má být jmenován zástupce druhé nejsilnější strany. Ani ten ale nemusí podle Václava Havla funkci přijmout. "Já jsem přísahal na Ústavu, a tu chtějí během hry změnit. Jsem vázán svým slibem a věrností Ústavě, na kterou jsem přísahal," vysvětlil prezident, proč proti návrhu vystupuje a vyloučil osobní motivy ze své strany. Připustil ale, že návrh, razantně omezující prezidentské kompetence, vypadá jako politický výpad proti jeho osobě. "Musím doznat, že mám podezření, že se za tím skrývá jakýsi odpor k mé osobě, a to nikoliv obou stran, ale pouze jedné z nich a to pouze jednoho jejího představitele," řekl prezident Havel narážející zřejmě na šéfa ODS Václava Klause. Právě ODS vyzvala totiž minulý týden prezidenta k veřejné televizní debatě nad návrhem Ústavy. Havel jej odmítl, souhlasil ale se schůzkou s Klausem.

Chystané změny Ústavy se podle Libuše Benešové dotknou až příštího prezidenta

S názorem prezidenta Václava Havla, který v neděli naznačil, že za chystanými ústavními změnami stojí antipatie předsedy ODS Václava Klause k jeho osobě, nesouhlasí místopředsedkyně ODS Libuše Benešová. "Za chystanými změnami nejsou jakékoli motivy pomsty kohokoli vůči prezidentovi," řekla Benešová ČTK s tím, že nejde o změny, které by se ve velké míře týkaly tohoto prezidenta. Podle ní se spíše dotknou až prezidentů dalších.

Vysoké pravomoci prezidenta jsou podle profesora Václava Pavlíčka reliktem socialismu

Český prezident má jedno z nejsilnějších postavení v Evropě, protože má řadu významných kompetencí, kdy nepotřebuje spolupodpis předsedy nebo některého člena vlády. V nedělním pořadu České televize V pravé poledne na to upozornil profesor pražské Právnické fakulty Univerzity Karlovy Václav Pavlíček v souvislosti s chystaným omezením prezidentských pravomocí. "To je relikt ze socialistické ústavy, ale v zemích Evropské unie je to jinak," řekl. Podle Pavlíčka neexistuje v Evropě ústava, kde by prezident měl tak silné postavení.

Další účastník televizního pořadu místopředseda ODS Ivan Langer k tomu poznamenal, že zřejmě končí doba nadstranického prezidenta, který není spojen s některou politickou stranou. "Právě proto některá rozhodnutí, která dosud činil prezident sám bez veřejné kontroly, se kontrole podřizují, aby bylo jisté, že nemůže konat ve prospěch nějaké politické strany," vysvětlil.

Zatímco podle Ivana Langra je vítězem voleb strana s největším počtem hlasů a prezident by ji měl jako první pověřit sestavením vlády, podle místopředsedy Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL) je vítězem strana, která úspěšně sestaví vládu, což ne vždy je strana s největším počtem hlasů.

Místopředsedkyně ODS Libuše Benešová nevěří, že budou předčasné volby

Místopředsedkyně Občanské demokratické strany Libuše Benešová nevěří, že budou předčasné volby. V nedělním diskusním pořadu televize Nova se shodla s předsedou vlády a České strany sociálně demokratické Milošem Zemanem na tom, že by politické rozhodnutí ODS a ČSSD o změnách volebního zákona mohlo padnout v polovině října. "Především já doufám, že tady nebudou předčasné volby. Já si myslím, že to není dobré mít často volby a příliš často předčasné volby. Je potřeba, aby tady byla určitá stabilita, byl čas na práci," uvedla Benešová. Hrozba místopředsedy ODS Miroslava Macka, že stáhne svůj podpis z takzvané opoziční smlouvy ODS a ČSSD nemá podle Benešové validitu, protože Macek dokument nepodepsal za svou osobu, ale z rozhodnutí stranického politického grémia.

Místopředsedkyně ODS Libuše Benešová se v pořadu televize Nova také vyslovila, že chce odložit zřízení regionů a volby do regionálních zastupitelstev spojit s volbami komunálními. Premiér Miloš Zeman považuje naopak další odkládání za neudržitelné a na volbách v roce 2000 trvá. Rovněž uvedl, že odložením zavedení regionální samosprávy o dva roky, může Česká republika přijít o některé dotace Evropské unie, které jsou na existenci územních celků vázány.

Předseda sociálních demokratů Miloš Zeman v nedělním televizním pořadu dále vyslovil hypotézu, že aféry, které v poslední době otřásají jeho stranou, vytváří z pomstychtivosti jeden zhrzený bývalý vysoký funkcionář ČSSD. Místopředsedkyně ODS Libuše Benešová vyjádřila obavu, zda nejde o přípravu vnitrostranické vzpoury vůči Zemanovi a zda ČSSD zůstane pro ODS takovým partnerem, jakým je dnes. V této souvislosti připomněla finanční skandály ODS, které byly přípravou k takzvanému sarajevskému atentátu, který vedl k pádu vlády Václava Klause. Miloš Zeman ji ale ujistil, že v ČSSD znesvářená křídla neexistují.

Jiří Dienstbier vyzval ke zrušení protijugoslávských sankcí

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva Jiří Dienstbier v neděli vyzval k okamžitému zrušení protijugoslávských sankcí. Podle něj totiž postihují nikoli jugoslávskou vládu, ale milióny obyvatel a nahrávají nacionalistům. V rozhovoru pro ČTK také odsoudil brutální zásahy jugoslávské policie proti opozičním demonstrantům jako porušování lidských práv a jako politicky kontraproduktivní postup. Jiří Dienstbier uvedl, že jsou velice brutální a připomínají to, co se dělo na Národní třídě 17. listopadu 1989. Osmidenní návštěvu JSR a Kosova Dienstbier zahájil v pátek večer.

Ministr Bašta vládě předloží návrh na sjednocení státní dotační politiky

Stanovit hlavní zásady státní dotační politiky, sjednotit vyhlašování výběrových řízení na projekty neziskových organizací a zajistit přiměřenost při rozdělování veřejných peněz neziskovému sektoru hodlá ministr bez portfeje Jaroslav Bašta. Jeho poradkyně Jana Pelcová ČTK sdělila, že ve středu předloží Bašta na zasedání vlády rozbor financování neziskového sektoru z veřejných rozpočtů.

Polovina českých občanů podle průzkumu agentury GfK Praha odmítá, že by žila ve zkorumpovaném státě

Každý druhý občan České republiky odmítá připustit, že žije ve zkorumpovaném státě. 48 procent populace podle průzkumu agentury GfK Praha nemá dojem, že fungování veřejné správy závisí na úplatcích. Na druhé straně podle názoru asi třetiny dotázaných by bez úplatků ve státním aparátu nefungovalo ani to, co ještě nějak funguje.

Evropský týden proti rakovině se zaměří proti kouření mládeže

Evropský týden proti rakovině se od neděle do 9. října zaměří proti kouření mládeže. Letos poprvé se k němu připojí také Liga proti rakovině Praha. Státní zdravotní ústav zahajuje v pondělí osmnáctiměsíční projekt zaměřený na omezování kuřáctví, především mezi dětmi a ženami. V České republice kouří cigarety třetina dospělých, kuřáctví stoupá mezi ženami, zejména mezi mladými dívkami.

Ze sportu: Deváté kolo hokejové extraligy Českého Telecomu přineslo tyto výsledky: Pardubice zdolali pražskou Slavii 3:1, České Budějovice Kladno 3:2, Zlín vyhrál nad Plzní 5:0, Sparta Praha nad Znojmem 4:0, Havířov podlehl Vsetínu 1:3, Litvínov Karlovým Varům také 1:3 a Třinec remizoval s Vítkovicemi 3:3. První je Vsetín, který má 15 bodů, o jeden více než Pteň, třetí Zlín dosud získal 13 bodů. Na předposlední příčce zůstalo po těsné porážce v Českých Budějovicích Kladno a poslední je Havířov.

Český tenista Daniel Vacek podlehl ve finále turnaje v Toulouse Francouzi Escudemu 5:7 a 1:6. Vítězi Grand Slam cupu se v Mnichově stali Brit Rusedski a Američanka Serena Williamsová.

51. Zlatou přilbu získal v Pardubicích australský plochodrážník Adams. Druhý skončil Švéd Rikardsson, třetí další Australan Sullivan. Nejlepší český závodník Tomáš Topinka obsadil šestou příčku.

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Očekáváme převážně oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 12 až 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.