Zprávy pondělí, 04. září 2000

Josef Kubeczka

A nyní podrobněji:

Kancléř Schröder potvrdil vysídlencům: Žádné majetkové požadavky vůči ČR

"Německá vláda nebude vznášet vůči České republice žádné majetkové požadavky," zdůraznil v Berlíně na nedělním slavnostním shromáždění Svazu vyhnanců spolkový kancléř Gerhard Schröder. K nepříjemnému překvapení přítomných, kteří neskrývali svou nevoli, kancléř jednoznačně prohlásil, že Německo nemá žádné územní nároky vůči svým evropským sousedům. Výslovně potvrdil platnost loňského společného prohlášení s českým premiérem Milošem Zemanem, podle něhož česká strana považuje za vyhaslé některé poválečné dekrety prezidenta Edvarda Beneše a německá strana nehodlá uplatňovat vůči České republice žádné majetkové nároky.

Česká vláda vítá, že Německo nebude mít majetkové požadavky

Česká vláda uvítala, že německý kabinet nebude vznášet vůči České republice žádné majetkové požadavky, jak to na slavnostním shromáždění Svazu vyhnanců v Berlíně zdůraznil spolkový kancléř Gerhard Schröder. ČTK to řekl mluvčí české vlády Libor Rouček. "Toto prohlášení potvrzuje a dokumentuje vysokou úroveň česko-německých vztahů. Dá se říci, že tyto vztahy jsou na nejlepší úrovni, na jaké kdy byly," uvedl Rouček. Dodal, že český kabinet tento postoj německé vlády považuje za definitivní.

Česká vláda nebude Německu v otázce referenda k EU radit

České vládě podle jejího mluvčího Libora Roučka nepřísluší Německu radit, zda by mělo uspořádat referendum o přijetí České republiky a dalších kandidátů do Evropské unie, jak to navrhl komisař pro její rozšíření Günter Verheugen. "To rozhodnutí ponecháme německé straně," řekl ČTK Rouček. Verheugen svůj návrh na konání referenda předestřel v rozhovoru pro sobotní vydání listu Süddeutsche Zeitung. Zároveň podotkl, že zatím je jeho uspořádání nemožné, neboť by vyžadovalo změnu německé Ústavy.

Samotný Verheugenův návrh nechtěl vládní mluvčí zatím blíže komentovat. Než se k němu česká vláda vyjádří, chce znát víc, než jeden novinový článek, řekl Rouček. Český kabinet podle něj vítá, že německá federální vláda zahájila osvětovou a vysvětlovací kampaň, ve které se staví za myšlenku rozšíření EU.

Podle německého ministra zahraničí Joschky Fischera netlumočil Verheugen, sám člen vládní SPD, v nejmenším stanovisko německé federální vlády. Podle jeho mluvčího Jeana-Christopha Filoriho nemluvil Verheugen jako komisař, ale "jako německý politik s třicetiletou zkušeností".

Komisař Verheugen zmírnil svůj výrok

Komisař Evropské unie pro otázky jejího rozšiřování, německý sociálnědemokratický politik Günter Verheugen se v neděli pokusil zmírnit rozruch, který vyvolalo jeho prohlášení pro sobotní vydání listu Süddeutsche Zeitung. Verheugen se v něm vyslovil pro to, aby o přijímání nových členů EU bylo v Německu vyhlášeno referendum. V prohlášení pro televizní stanici ZDF vyjádřil Verheugen podivení nad tím, že jeho slova vzbudila takovou pozornost. "Rozruch považuji za naprosto neopodstatněný. Nevznesl jsem totiž žádný požadavek, ale vyjádřil jsem pouze osobní politování nad tím, že v Německu nemáme nástroj, který by dal širokým vrstvám obyvatelstva možnost vyjádřit se k nynějším epochálním změnám v Evropě," řekl Verheugen.

Rakouská ministryně se snaží učinit z Temelína evropské téma

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová se na neformální schůzce ministrů zemí Evropské unie (EU) ve francouzském Evianu pokusila učinit z jihočeské jaderné elektrárny Temelín téma, jímž by se zabývala celá Evropská unie. Obavy z nadcházejícího spuštění prvního bloku tlumočila momentálnímu předsedovi EU, francouzskému ministrovi zahraničí Hubertu Védrinovi. "Informovala jsem Védrina o rakouském stanovisku a požádala jsem ho, aby nás v této věci podpořil," řekla Ferrerová- Waldnerová na otázku ČTK na tiskové konferenci. Neformální zasedání šéfů diplomacií bylo věnováno Blízkému východu, Balkánu, zefektivnění zahraniční politiky EU a budoucnosti evropské integrace.

Rakušané sází stran Temelína v EU především na podporu zemí, které nemají nebo odmítají jaderné elektrárny (Dánsko, Švédsko), nebo je chtějí v budoucnu uzavřít (Německo, Belgie). Německý ministr Joschka Fischer podle dobrého zdroje rakouský postoj vůči české elektrárně chápe, odsuzuje však snahy spojovat s touto věcí budoucí přistoupení České republiky k EU.

Václav Havel se v New Yorku zúčastní summitu tisíciletí OSN

Prezident Václav Havel dnes zahajuje týdenní pracovní návštěvu Spojených států. Hlavním bodem jejího programu je účast na summitu tisíciletí OSN, který se koná od středy do pátku v sídle této organizace v New Yorku. Miléniový summit bude patrně největším setkáním státníků v historii, zúčastní se ho zhruba 150 představitelů států a vlád. Ti se budou zabývat rolí Spojených národů v 21. století. Mezi nejzávažnějšími problémy, jejichž řešení se pokusí najít, jsou palčivá chudoba několika miliard lidí, posílení mírové činnosti OSN a efektivní způsoby ochrany životního prostředí. Havel se ještě před summitem vydá do Ann Arbor nedaleko Detroitu, aby na Michiganské univerzitě převzal čestný doktorát práv a zapojil se do panelové diskuse v rámci sympozia pod názvem Intelektuální výzvy globalizace. Ve čtvrtek se zúčastní galavečeře, na které sdružení Američtí přátelé České republiky předá americké ministryni zahraničí Madeleine Albrightové Cenu za mezinárodní spravedlnost a lidská práva. Během pobytu v New Yorku zahájí prezident také výstavu fotografií tradičního setkání intelektuálů na Pražském hradě Fórum 2000 a otevře též výstavu Čeští a slovenští emigranti.

Do ČR má dorazit kamión s československou exilovou literaturou

Kamión se sbírkami exilového Dokumentačního střediska československé nezávislé literatury v bavorském Scheinfeldu-Schwarzenbergu má v pondělí po poledni dorazit do prozatímního archívu Československého dokumentačního střediska v Dobřichovicích u Prahy. První část sbírek, které budou postupně zpřístupněny k vědeckému bádání, byla do České republiky převezena již před rokem. Badatelé v archívu naleznou dokumenty české a slovenské redakce rozhlasové stanice Svobodná Evropa, 1500 samizdatových knih a časopisů, 8000 knih vydaných v exilu a stohy samizdatových textů.

Převezen bude také archív k událostem Pražského jara roku 1968, informoval ČTK předseda správní rady Československého dokumentačního střediska Vilém Prečan. Exilové dokumentační středisko založila v polovině 80. let skupina českých exilových intelektuálů. Stěhování sbírek do vlasti symbolicky uzavírá exilovou kapitolu existence střediska a zároveň připomíná složité a leckdy dobrodružné převážení samizdatové literatury z bývalého Československa na Západ. Definitivním sídlem střediska, které se zabývá dějinami domácího i exilového protitotalitního odboje v době komunistického režimu, se má stát rekonstruovaná budova Národního muzea v Karmelitské ulici na Malé Straně.

Před padesáti lety zřídili komunisté Pomocné technické prapory

V úterý se na ministerstvu obrany setkají bývalí příslušníci Pomocných technických praporů (PTP), aby si připomněli 50. výročí vzniku této složky ozbrojených sil lidově demokratického Československa. Bývalí příslušníci PTP se poprvé sešli v roce 1968 a na své další veřejné setkání museli čekat až do února 1990. Od té doby bývalí "černí baroni" uspořádali již čtyři sjezdy. Svaz Pomocných technických praporů - Vojenských táborů nucených prací, který nadcházející setkání pořádá, sdružuje na 10.000 bývalých příslušníků těchto vojenských útvarů.

Výzkum: Romové mají pro učení stejné předpoklady jako ostatní

Romské děti i děti z ostatních menšin, žijících v České republice, mají podle odborného výzkumu stejné vrozené předpoklady pro vzdělávání jako mládež majoritní české společnosti. O výsledcích tohoto výzkumu diskutovali účastníci mezinárodní konference na téma minority v pluralitní společnosti na přelomu tisíciletí, která skončila v Brně. "Výzkum byl realizován v uplynulých dvou letech u téměř 300 dětí vybraných z romského prostředí a jiných sociálně znevýhodněných skupin," informoval ČTK Vladimír Smékal z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, která organizovala výzkum i mezinárodní konferenci v Brně.

Začátek volební kampaně ČSSD provázel malý zájem občanů

Za deštivého počasí a za účasti asi 50 přihlížejících zahájila vládní sociální demokracie v Lounech kampaň do listopadových voleb do Senátu a krajských zastupitelstev. U mikrobusu Citroen Jumper, který nahradil dřívější "Zemák" autobus Karosa, se na lounském náměstí sešla vedle kandidátů sociální demokracie téměř celá vláda v čele s premiérem a předsedou strany Milošem Zemanem. Premiér v úvodním projevu připomněl snahu menšinové vlády ČSSD o vytváření nových pracovních míst především v oblastech s vysokou mírou nezaměstnanosti, kam se řadí i okres Louny.

Maskotem čtyřkoalice se stal australský medvídek koala

Australský medvídek koala se stal maskotem čtyřkoalice pro podzimní volby. "Čtyřkoalice nám začali říkat sami občané. Potom byl již jen krok ke koale ... ," řekl ČTK předseda KDU-ČSL Jan Kasal při nedělním zahájení volební kampaně v Uherském Hradišti. Na Masarykově náměstí se objevily dvě čtyřmetrové nafukovací koaly se čtyřmi prsty vztyčenými do vítězného V a dvanáct lidí v maskách zvířete. Z jednoho se po chvíli vyklubal místopředseda KDU-ČSL Pavel Severa. Při zahájení mítinku přijely na náměstí rovněž dva starší dvoupatrové autobusy double-decker v nichž pořadatelé nabídli dospělým a dětem projížďku městem. "Jsou z Velké Británie a v České republice zůstanou," řekl ČTK zástupce agentury, která turné po více než 500 českých městech a obcích připravila.

Jan Kasal chce znovu stát v čele lidoveckého poslaneckého klubu

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal chce být nadále šéfem lidoveckého poslaneckého klubu. O funkci se uchází na výjezdním zasedání poslanců a senátorů strany, které začalo ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku. Kasal to ČTK potvrdil v Uherském Hradišti při zahájení volební kampaně čtyřkoalice pro listopadové krajské a senátní volby. "Mám mandát na jeden rok, a tak musím podle stanov nabídnout svou funkci. Navíc si myslím, že je nyní vhodné tento krok, vzhledem k dalším okolnostem, udělat," připomněl své obvinění z ublížení na zdraví při dopravní nehodě. Volba vedení klubu je plánována na úterý. Lidovci podle zjištění ČTK nezvažují výměnu předsedy. Soudí, že se dopustil neúmyslného trestného činu, který zhodnotí soud. Odvolání Kasala ze stranických funkcí považuji za příliš radikální.

V Hradci Králové skončila mezinárodní letecká přehlídka CIAF

Mezinárodní letecká přehlídka Czech International Air Fest (CIAF), na které se během víkendu představilo přibližně 100 převážně vojenských letadel z 15 zemí Evropy a USA, skončila v Hradci Králové. Zhruba 50 letounů bylo k vidění ve vzduchu, druhá polovina byla návštěvníkům k dispozici při statických ukázkách. Návštěvníci například zhlédli bojový letoun Eurofighter, který se na českém nebi objevil vůbec poprvé. Vidět mohli i další kandidáty na přezbrojení českého letectva - stroje Gripen, Mirage, F-16 a F-18. Pozornost vzbudila statická ukázka ukrajinského jaderného bombardéru Tu-22 M3. Již tradičně sklidily potlesk akrobatické skupiny - francouzská Patroulle de France a slovenské Biele Albatrosy a Očovskí Bačovia. Program sedmého ročníku CIAF pořadatelé věnovali 55. výročí ukončení druhé světové války.

BAE Systems bude do konce září jednat s 500 firmami o offsetech

S více než 500 domácími společnostmi uskuteční do konce září jednání britský letecký producent BAE Systems, který se v konsorciu se švédským Saabem uchází o dodávky nadzvukových stíhaček Gripen pro české letectvo. "Cílem je porozumět potřebám českého průmyslu a stanovit investiční a obchodně-podnikatelské příležitosti," sdělili ČTK zástupci společnosti. BAE stojí v popředí iniciativy "Partnerstvím k prosperitě", spolu se společnostmi Saab, HSBC Bank, Commerzbank, Bayerische Landesbank a Interbanka. "Iniciativa představuje úsilí BAE Systems a Saab o spolupráci českých, švédských a britských firem, která je součástí pokračující snahy o vytvoření offsetového investičního programu na podporu prodeje letounu Gripen do ČR," zdůraznili. Jednání v rámci této iniciativy se uskutečnila zatím v Mostě, Ostravě, Brně a Olomouci, na řadě je Hradec Králové, Plzeň, České Budějovice, Pardubice a Ústí nad Labem.

EADS a Boeing označily offsetové podmínky ČR za neobvyklé

Offsetové programy, které by měly doprovázet přezbrojení českého vojenského letectva, na úrovni 140 procent předpokládaných výdajů na nákup stíhacích letounů, jsou podle zástupců společností EADS a Boeing ve světě neobvyklé. Představitelé obou uchazečů na největší zakázku v dějinách českého vojenského letectva však na armádní letecké přehlídce Czech International Air Fest (CIAF) v Hradci Králové shodně uvedli, že jejich zájem přezbrojit české letectvo trvá. O offsetových programech na úrovni 140 procent předpokládaných výdajů na přezbrojení letectva, což představuje 120 až 140 miliard korun, v sobotu v Hradci Králové hovořil ministr obrany Vladimír Vetchý.

Na Internetu začne soutěž pro středoškoláky o cestu do Bruselu

Začátek nového školního roku bude pro středoškoláky v České republice znamenat nejen řadu povinností, ale i možnost utkat se na Internetu o týdenní zájezd do Bruselu v doprovodu rodičů. Do sídla většiny hlavních institucí Evropské unie se vydá jeden z úspěšných absolventů hry s názvem Cesta do Bruselu, která v globální síti začíná v pondělí. Interaktivní test, který budou moci středoškoláci podstoupit do konce října, obsahuje otázky ze zeměpisu, historie a současnosti zemí Evropské unie a jejich institucí. Na adrese http://www.cestadobruselu.cz ji připravila v rámci komunikační strategie před vstupem České republiky do unie agentura Knight & Svoboda.

Začal nový školní rok

Do školních lavic se dnes po letních prázdninách vrátilo více než milión žáků základních škol a zhruba půl miliónu učňů a středoškolských studentů. Velkou premiérou byl dnešní den pro 108.400 prvňáčků. Děti ze Školy hrou v Praze-Břevnově pozdravil před odletem do Spojených států prezident Václav Havel.

Na severu Čech se uskuteční koncerty za oddlužení chudých zemí

Koncerty v Lounech, Bílině na Teplicku a Mostě uspořádá na začátku tohoto týdne sdružení Milostivé léto 2000. Chce tak seznámit veřejnost se záměry a cíli stejnojmenné mezinárodní kampaně za oddlužení chudých zemí světa, informoval ČTK koordinátor kampaně pro Českou republiku Tomáš Tožička. "Série koncertů na začátku září zvýší zájem veřejnosti o problematiku rozvojových zemí a zároveň upozorní na roli Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v tomto procesu. Termín dva týdny před zasedáním zástupců obou těchto institucí v Praze je ideální pro akci v tomto rozsahu," řekl Tožička. První koncert se uskuteční 4. září v Lounech, o den později se akce přesune do Bíliny a sérii ukončí ve středu 6. září vystoupení pozvaných kapel v Mostě.

Česká filharmonie byla oceněna na festivalu ve Velké Británii

Z úspěšného zájezdu do Velké Británie se vrátila Česká filharmonie. Orchestr se tam zúčastnil mezinárodního hudebního festivalu v Edinburghu, kde jeho intendantka Eva Sedláková převzala cenu Herald Angel Award udělovanou za výjimečný umělecký výkon a přínos. Pod taktovkou Charlese Mackerrase orchestr dvakrát na baletním představení doprovodil členy Nizozemského tanečního divadla Jiřího Kiliána. Jeho členové absolvovali také dva samostatné koncerty. Na nich zazněla Symfonie e moll Asrael Josefa Suka, Janáčkova Sinfonietta a díla Benjamina Brittena a Gustava Mahlera.

Veterinář zachránil unikátními operacemi výrovi život

Třemi unikátními operacemi zachránil liberecký veterinář Zdeněk Cvrček život výra velkého. Dravce srazilo auto, měl prasklou lebku, krvácení do mozku a polámaná křídla. Při poslední, nedělní operaci mu vyjmul lékař z křídla poslední kovové výztuhy. "Křídlo bylo zlomené nejméně pětkrát, rozdrcené kůstky jsem navlékal na drát jako korálky," řekl ČTK veterinář. Nejobtížnější bylo podle něj provést celkovou anestezii. Ptáci, a dravci zvlášť, mají totiž zvláštní metabolismus. Narkotika se musejí dávkovat postupně po nepatrných dávkách. Do operací dravců se proto pouští v České republice jen několik málo veterinářů.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté zvítězili v úvodním utkání v třetí kvalifikační skupině pro mistrovství světa v Sofii nad Bulharskem 1:0. Gól vstřelil v 73. minutě Karel Poborský z penalty.

Čeští hokejisté porazili v posledním utkání na turnaji o Pohár České pojišťovny ve Zlíně Finsko 2:1 v prodloužení. Na vedoucí branku Hentunena ze sedmé minuty odpověděl v 15. minutě Okál, vítězný gól vstřelil v prodloužení po pěkné kombinační akci Martin Ručinský. Již před zápasem bylo jasné, že Finové turnaj vyhrají a domácí reprezentace obsadí poslední místo. Švédové díky lepšímu vzájemnému zápasu skončili v tabulce na druhém místě před Ruskem.

Felix Gottwald vyhrál čtyřdílnou sérii letního Světového poháru v severské kombinaci. Rakušan potvrdil svůj celkový triumf dnešním vítězstvím v německém Berchtesgadenu. Nedělní závod se vydařil i českým reprezentantům: bronz získal Jan Matura, čtvrtý doběhl do cíle Ladislav Rygl a úspěch podtrhl pátým místem Milan Kučera.

Atleti Dukly Praha a ženy Olympu Praha obhájili v Ostravě loňská prvenství v nejvyšší domácí soutěži družstev. Dukla získala již 43. titul v historii, druhý byl USK Praha, bronzové medaile patří atletům Turnova. Pro Olymp byl titul z vítkovického stadiónu již 27. v historii; stejně jako v loňském roce jej ohrožoval pouze USK Praha. Na třetím místě skončily domácí Vítkovice.

Bývalá světová rekordmanka v hodu diskem Zdena Šilhavá ukončila startem na domácím atletickém šampionátu svoji úspěšnou kariéru. Šestačtyřicetiletá vrhačka si vybrala Ostravu symbolicky, protože před 26 lety na vítkovickém stadiónu začínala. K 27. titulu Olympu přispěla dlouholetá kapitánka družstva vítězstvím ve vrhu koulí a druhým místem v disku.

Druhou časovku letošní Vuelty vyhrál španělský cyklista Abraham Olano, bývalý mistr světa v této disciplíně a vítěz závodu z roku 1998, a dostal se do čela průběžného pořadí. Český jezdec Jan Hruška obsadil v deváté etapě čtvrtou pozici, o jedno místo horší než při prologu závodu v Malaze.

Český kůň Paramo Diatelot, letošní vítěz Zlatého poháru a svěřenec Čestmíra Olehly, obsadil třetí místo v největším překážkovém dostihu v rámci nedělního festivalu v německém Baden Badenu - steeplechase na 5100 metrů o 61 500 marek zvané Altes Badener Jagdrennen. Parama Diatelota, který tak získal prémii 8000 marek, vedl pro stáj Wrbna Jiří Kameníček. Závod vyhrál domácí kůň Wild Doc před Kurfürstendammem.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.