Zprávy pondělí, 05. června 2000

Prezident Václav Havel nastoupil do nemocnice, kde mu lékaři odstraní břišní kýlu

Prezident Václav Havel nastoupil do nemocnice, aby se připravil na operaci, při níž mu lékaři odstraní břišní kýlu. Ta se prezidentovi vytvořila po náročných operacích před dvěma lety. Členem lékařského týmu bude i rakouský chirurg Ernst Bodner. Ten Havla operoval již dříve. Bodner po příletu do Prahy naznačil, že největší riziko této operace je v anestezii, a nikoli v samotném chirurgickém zákroku. Již dříve se zmínil o tom, že by Havel mohl být operován pouze při místním umrtvení. Prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík naproti tomu soudí, že velikost kýly si vyžádá úplnou narkózu. Lékaři s operací nespěchali, protože kýla Havlovo zdraví neohrožuje, pouze je mu nepříjemná.

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se vyslovil pro referendum o vstupu ČR do Evropské unie

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se zcela jednoznačně vyslovil pro konání referenda o vstupu České republiky do Evropské unie (EU). Soudí, že referendum by se mělo konat začátkem příští roku, tedy dříve, než ČR bude mít s unií uzavřeny všechny projednávané kapitoly. Klaus v diskusním pořadu České televize podotkl, že vstupem do unie se země dobrovolně připraví o část suverenity. Referendum je proto podle něj naprosto nezbytné.

Šance dopadnout pachatele přepadení ministra Moldavska podle ministra vnitra existuje

Šance na dopadení pachatelů pondělního přepadení moldavského ministra dopravy Afanasie Smochina a jeho náměstka v centru Prahy podle ministra vnitra Stanislava Grosse existuje. Gross to řekl v diskusním pořadu televize Prima. Moldavské představitele napadlo v Celetné ulici v Praze šest rusky hovořících mužů, kteří jim ukradli zhruba 54.000 korun. Ministr podotkl, že čeští policisté objasní přes 80 procent násilné trestné činnosti. Již dříve řekl, že jeho ministerstvo nikdo nepožádal o osobní ochranu žádného z účastníků zasedání a nelze v této souvislosti hovořit o zanedbání bezpečnostních opatření. O vyšetřování případu se nechává osobně informovat.

ITAR-TASS: Václav Havel vítá výsledky rozhovorů Clinton-Putin

Podle pondělní zprávy agentury ITAR-TASS vítá prezident Václav Havel výsledky víkendových rozhovorů prezidentů Ruska a USA Vladimira Putina a Billa Clintona v Moskvě. Jak ruské agentuře sdělil Havlův mluvčí Ladislav Špaček, rusko-americká jednání upevní mezinárodní bezpečnost a stabilitu. "Aktivizace spolupráce Ruska a USA odpovídá zájmům demokratického světa, který má zájem na demokratickém, přátelském a hospodářsky silném Rusku," tlumočil Špaček názor českého prezidenta.

Kandidátské země budou v Lublani jednat o rozšiřování EU

Ministr zahraničí Jan Kavan bude v pondělí jednat ve slovinské Lublani o rozšiřování Evropské unie. Spolu s kolegy ze šestice zemí, s nimiž zahájila unie předloni rozhovory o přistoupení, bude Kavan za zavřenými dveřmi diskutovat i o současných obavách ze zpomalení rozšiřovacího procesu. Na závěr jednodenní schůzky mají ministři zahraničí Estonska, Kypru, Maďarska, Polska, Slovinska a České republiky přijmout prohlášení, v němž se zřejmě vysloví pro urychlení a zkvalitnění přístupových jednání. Ministři podle Kavana pravděpodobně zveřejní také svoji představu o tom, kdy "by unie mohla skončit jednání s nejúspěšnějšími kandidátskými zeměmi".

Ministr vnitra Gross a místopředseda lidovců Svoboda mají rozdílný názor na stíhání vydavatele knihy Mein Kampf

Ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) a první místopředseda lidovců /KDU-ČSL/ Cyril Svoboda mají rozdílný názor na to, zda má být stíhán vydavatel knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf Michal Zítko. Zatímco Svoboda míní, že Zítko neměl být obviněn, Gross rozhodnutí vyšetřovatele obhajoval. Uvedli to v pořadu televize Prima Nedělní partie. "Je zapotřebí, aby státní exekutiva dala jasný signál k tomu, jaký směr politického uvažování nebude mít v této zemi žádnou toleranci," uvedl Gross. Svoboda řekl, že Zítko Hitlerovu knihu nevydal s úmyslem šířit nacismus. Lidé by podle něj měli tyto knihy číst, aby poznali případné ohrožení demokracie. "Knize bych vytkl to, a vidím to jako chybu, že nebyla zasazena do nějakých souvislostí. Ale určitě bych toho člověka nestíhal," prohlásil Svoboda.

Ministr vnitra Stanislav Gross doporučí starostům pražských městských částí, aby jejich úřady předem nezakazovaly protestní shromáždění kritiků Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). Výjimkou by byla místa, která policie považuje za důležitá kvůli bezpečnosti, řekl ministr novinářům. Zasedání obou finančních institucí se v Praze uskuteční koncem září. Gross uvedl, že je připraven setkat se se zástupci odpůrců globalizace ještě v průběhu příprav zasedání. Na schůzce by si podle něj měly obě strany vyjasnit pravidla a říci si, které projevy demonstrantů policie nebude tolerovat.

Stát nemá podle ministra Špidly peníze na řešení většiny regionálních problémů

Stát nemá dost peněz na to, aby mohl pomoci většině z okresů, které byly postiženy útlumem výroby a růstem nezaměstnanosti. Pomoc totiž směřuje hlavně do severozápadních Čech a na severní Moravu, kde hrozí, že místní krize přesáhne hranice regionu, řekl ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla při návštěvě Kladenska. Tento region, kde nezaměstnanost přesahuje deset procent, tak podle něj může očekávat jen pomoc při vzniku průmyslových zón a spoléhat na rozvoj pražského ruzyňského letiště.

Politici diskutovali o vkladech klientů záložen

Vláda by měla zdroje pro Fond pojištění vkladů, který by měl vyplatit pojištěné vklady klientů zkrachovalých kampeliček, hledat ve svém rozpočtu, případně u Fondu národního majetku (FNM). V nedělním pořadu televize Nova to řekl předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Vlastimil Tlustý. Za alibistický označil úmysl vlády vydat pro tyto účely státní dluhopisný program. Ministr financí Pavel Mertlík prohlásil, že Tlustého návrh by znamenal změnu zákona o FNM. "Z hlediska veřejných rozpočtů je to jedno, dluhopisový program nebo Fond národního majetku," řekl Mertlík. Konečné rozhodnutí bude muset učinit Poslanecká sněmovna.

Ministr financí Pavel Mertlík popírá, že by obdržel dopis od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), v němž tato banka žádá českou stranu, aby zahájila jednání o delegování současného guvernéra České národní banky Josefa Tošovského na místo viceprezidenta EBRD. Mertlík to řekl po vysílání pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní v reakci na zprávy z médií, podle nichž údajně takový dopis před několika dny obdržel.

Obyvatelé ostravského sídliště Fifejdy opět zablokovali vjezd na tržnici

Obyvatelé ostravského sídliště Fifejdy opět protestovali proti obnovení burzy na místní tržnici. Přibližně třicetičlenná skupina zablokovala v neděli ráno asi na deset minut vjezd na tržnici. Když je policisté začali legitimovat, přemístili se na chodník. Burzu vedle největšího ostravského sídliště navštíví denně asi 20 tisíc lidí, což místní obyvatele ruší. Organizátoři protestu se dohodli s místní radnicí na jednání.

Utajovaná technoparty skončila bez incidentů

Utajovaná technoparty, na kterou se sjelo v pátek večer do bývalého vojenského prostoru mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku zhruba 2500 lidí, v neděli ráno skončila. "Stížnosti obyvatel na poházené odpadky a jedno poškozené auto se objevily jen v pátek, další rušení pořádku nebo jiný incident nikdo neohlásil," podotkl policejní mluvčí Ladislav Mareš. Přiznal, že policie, která povolala do pohotovosti posily, měla z průběhu hromadné akce velké obavy. Technoparty totiž podle něj neměla žádného organizátora ani pořadatele a její účastníci do poslední chvíle tajili místo konání. O setkání se policie dozvěděla z Internetu až v pátek ráno.

Arcibiskup Nikolaj byl ustanoven metropolitou českých zemí a Slovenska

Za účasti nejvyšších duchovních hodnostářů pravoslavné církve i slovenského prezidenta Rudolfa Schustera byl prešovský arcibiskup Nikolaj ustanoven také arcibiskupem pražským a metropolitou pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. Do této funkce ho zvolilo shromáždění pravoslavných duchovních hodnostářů z Česka a Slovenska 14. dubna letošního roku. Nahradil nedávno zesnulého patriarchu Dorotěje.

K pravoslavné církvi se v České republice a na Slovensku hlásí podle oficiálních statistik přibližně 180.000 lidí, v rámci celého světa se pak počty pravoslavných věřících odhadují na víc než 256 miliónů.

Skončil hudební festival Pražské jaro

Beethovenova Devátá symfonie a po ní fanfáry znějící z balkónu Obecního domu tradičně uzavřely třítýdenní program 55. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Za pultem České filharmonie stanul její šéfdirigent Vladimir Ashkenazy. Zvýšenou pozornost věnoval letos festival Bachově, Fibichově a Bartókově hudbě. Připravil také v méně známých sálech a prostorách cyklus Genius loci a cyklus Hudba pražských chrámů. Sólisty večera byli Juko Kahamora, Dagmar Pecková, Vladimír Doležal a Peter Mikuláš s Pražským filharmonickým sborem. Závěrečný koncert, stejně jako úvodní a několik dalších ze 73 programů festivalu, byl dlouho předem beznadějně vyprodán.

Houslista Josef Suk koncertoval ve Francii

Český houslista Josef Suk se ve Fontainebleau u Pažíže zůčastnil přehlídky komorní hudby Rencontres musicales, kterou pořádá francouzská akademie komorní hudby ProQuartet. Suk provázený Pražákovým kvartetem uvedl od pátku do neděle repertoár složený jen z české hudby. Jak uvedl ředitel ProQuartet Georges Seizel, Suk je poslední představitel velké evropské houslové tradice. Patří k těm, u nichž se po první notě pozná, kdo hraje. Stavím ho třeba na roveň Davida Oistracha, řekl o českém houslistovi, kterému věnoval v sobotu stránku také francouzský list Libération.

Obraz Emila Filly byl vydražen za rekordních 7,3 miliónů korun

Kubistický obraz Zlaté rybičky u okna od malíře, grafika a sochaře Emila Filly byl na dražbě v galerii Antikva Nova v Praze prodán za 7,3 miliónů korun. Podle majitele galerie Martina Kodla jde o světový rekord v dosažené ceně za Fillův obraz a zároveň je to rekordní suma za obraz na českém trhu. Poznamenal, že ani světově proslulé aukční síně Christie's a Sotheby's nepřekonaly v této oblasti hranici v přepočtu tří miliónů korun. Vyvolávací cena Fillova obrazu byla 6,8 miliónu korun.

Trampským hitem století je Daňkova Rosa na kolejích

Trampským hitem století byla na Trampské portě 2000 v Ústí nad Labem vyhlášena Rosa na kolejích od Wabiho Daňka. Za ní se umístila Vlajka od bratří Kordů a Bedna od whisky od Mikyho Ryvoly. O výsledcích celostátní ankety rozhodlo více než 3000 hlasů milovníků této hudby, kteří pořadatelům poslali anketní lístky. Porta jako festival trampské, country a westernové hudby vznikla právě v Ústí nad Labem v roce 1967. V době normalizace však musela město opustit. Vrátila se sem v roce 1991 jako Trampská porta, kterou s ústeckým kulturním střediskem Albis pořádá opět Česká tábornická unie.

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha uvede přes 100 pořadů

Více než stovku pořadů z osmadvaceti zemí uvede mezinárodní televizní festival Zlatá Praha. V pořadí už 37. ročník této jediné specializované přehlídky hudby a tance na televizní obrazovce byl zahájen v neděli večer. Tato prestižní přehlídka je určena i veřejnosti a potrvá do 7. června. V soutěži je nejpočetněji zastoupena Velká Británie, odkud pět produkčních společností zaslalo do Prahy 21 pořadů. Francouzští producenti nabídli 18 pořadů, 13 jich zastupuje českou tvorbu. Silná účast je i z Finska, Švédska, Itálie, Švýcarska, Německa a Nizozemska.

Kapela Iron Maiden si přivezla aparaturu, jídlo i kuchaře

Britská heavymetalová skupina Iron Maiden, která má vystoupit v pondělí na Výstavišti, si přivezla podle pořadatelů sedm kamiónů aparatury a potřeby ke stravování i s vlastním kuchařem. Po pražském koncertě pokračuje legendární "Železná panna" do Banské Bystrice. Kapela patří mezi ty, které vyžadují maximální péči a starostlivost. Její členové jsou sportovními fanoušky; holdují zejména fotbalu, a tak budou mít v šatnách velkoplošné televizory se satelitním přijímačem s orientací zejména na americké a britské sportovní kanály.

Několik nadšenců z Jesenicka napsalo regionální čítanku

Skupinka nadšenců z Jeseníku, kterým leží na srdci rozvoj místního chudého regionu i posílení vztahu mladých lidí ke kraji, kde se narodili, napsala knihu, v níž populárně naučnou formou líčí historii, tradice i přírodu Jesenicka. "Literatura podobného druhu chybí, žáci se z učebnic takřka nic nedozvědí o kraji, kde žijí, o jeho pohnuté historii, složitých vztazích mezi českou a německou komunitou, horách i přírodě v okolí," vysvětlil pracovník pozemkového úřadu Tomáš Knopp, v jehož hlavě se myšlenka na vydání čítanky zrodila. Oslovil regionální historiky, překladatele, zoology, geology, výtvarníky a další lidi z různých oborů, aby se na tvorbě knihy podíleli.

Přerovskem povede nová stezka pro cyklisty

Vyznavači cykloturistiky budou moci zřejmě již v příštím roce vyrazit po nové stezce dlouhé přes 73 kilometrů, která povede podél řeky Bečvy na Přerovsku. Trasa bude v budoucnu navazovat na plánovanou cyklostezku Morava, která povede podél řek Bečvy a Moravy od horních toků až po ústí do Dyje. Bude 300 kilometrů dlouhá a protne hranice devíti okresů. Hotova by měla být během dvou let.

Tomáš Dvořák vyhrál desetiboj v Götzisu výkonem 8900 bodů

Dvojnásobný český mistr světa Tomáš Dvořák se stal vítězem 26. ročníku mezinárodního vícebojařského mítinku v rakouském Götzisu a obhájil triumf z loňského roku. Výkonem 8900 bodů zaostal jen o 94 body za svým světovým rekordem z Prahy z roku 1999. Na druhém místě skončil další český reprezentant Roman Šebrle, třetí místo patří Erkimu Noolovi z Estonska.

Čeští fotbalisté prohráli s Německem

V posledním přípravném utkání před mistrovstvím Evropy prohráli čeští fotbalisté v Norimberku s Německem 2:3. Dvakrát dokázali dotáhnout náskok domácích, ale potřetí se jim to už nepovedlo. Stejně jako ve finále mistrovství Evropy před čtyřmi lety rozhodl o jejich prohře dvěma góly střídající Bierhoff.

Reprezentanti ČR prohráli na ME v kopané hráčů do 21ti let s Itálií

Čeští fotbalisté do 21-ti let prohráli ve finále evropského šampionátu v Bratislavě 1:2 s Itálií. Oba góly Italů dal Pirlo, na 1:1 vyrovnával Tomáš Došek.

Podle německých bookmakerů jsou čeští fotbalisté před ME sedmí

Pro nadcházející fotbalové mistrovství Evropy řadí německá sázková kancelář Odds české fotbalisty ve své nabídce kursů na sedmé až osmé místo spolu s pořádající Belgií a přisuzuje jim šance na vítězství v poměru 15:1. Zároveň však z kursů, které byly zveřejněny v nedělním tisku, vyplývá, že tým ČR by neměl postoupit ze skupiny. Dva z účastníků skupiny D, v níž bude hrát i česká reprezentace, jsou totiž podle německých bookmakerů hodnoceny výše a figurují mezi hlavními favority šampionátu.

Řekové mají zájem o fotbalového trenéra Ivana Haška

Zástupci řeckého fotbalového klubu Panathinaikos Atény projevili vážný zájem o trenéra pražské Sparty Ivana Haška. Podle řeckého tisku je smlouva těsně před podpisem. Hašek informaci nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Kanoista Doktor byl suverénem kontrolních závodů na 500 metrů

V sobotní části prvních kontrolních závodů českých kanoistů si na pětisetmetrové trati podle očekávání zajistil prvenství v soutěži jednotlivců na C1 dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor, jenž zopakoval stejné umístění z kilometru. V kategorii kajakářů, kde se rozhodovalo na posledních metrech, byl nejúspěšnější Karel Leština.

Přestože ještě na konci minulé sezóny prohlašoval nejlepší český kanoista posledních let Martin Doktor, že se letos soustředí na olympijské hry v Sydney a asi vynechá červencové mistrovství Evropy, nakonec se v Polsku na kontinentálním šampionátu představí. "Evropský šampionát budu brát jako malý vrchol sezóny, pak půjde forma dolů a olympiáda bude velký vrchol," naplánoval si Doktor.

Čeští veslaři byli po Světovém poháru v Mnichově spokojeni

Spokojeni s dosaženými výsledky se vrátili z úvodního podniku Světového poháru ve veslování v Mnichově čeští reprezentanti. Skifař Václav Chalupa první velký závod sezóny vyhrál a neztratil se ani nově složený lehký dvojskif Michal Vabroušek, Václav Maleček, který při prvním významném startu skončil čtvrtý. Pro všechny kromě Chalupy byl závod testem připravenosti před dodatečnou olympijskou kvalifikací, která se uskuteční v srpnu v Luzernu. Dvaatřicetiletý skifař má zatím jako jediný český veslař účast v Sydney jistou.

Čeští kajakáři vyhráli na MS ve sjezdu ve Francii soutěž družstev

Čeští kajakáři Robert Knebel, Kamil Mrůzek a Aleš Marek vyhráli na mistrovství světa ve sjezdu ve francouzském Treignaku soutěž družstev. Druzí Němci na ně v konečném součtu časů ztratili téměř čtyři sekundy. Bronzové medaile zůstaly ve Francii.

Slalomář Pollert vyhrál v Tróji, na olympiádu ale pojede Indruch

Čtvrtý závod Českého poháru ve slalomu na divoké vodě v Praze-Tróji rozhodl o zbývajících čtyřech lodích, které budou reprezentovat ČR na olympijských hrách v Sydney. Závod singlkanoí sice vyhrál Lukáš Pollert, nominaci však vybojoval Tomáš Indruch, jemuž díky lepším výsledkům z uplynulých závodů stačilo třetí místo. Mezi kajakářkami si místo ve výpravě zajistila Irena Pavelková. V deblkanoích si nominaci vyjeli Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem a mezi kajakáři Jiří Prskavec. V Sydney bude ČR reprezentovat celkem sedm lodí. Vedle výše zmíněných pojedou na olympiádu ještě kajakář Tomáš Kobes, kajakářka Štěpánka Hilgertová a deblkanoe Tomáš Máder, Marek Jiras.

Čeští hrázenkáři zdolali v kvalifikaci MS Portugalsko

Čeští házenkáři zdolali v prvním zápase play off kvalifikace o účast na mistrovství světa v roce 2001 celek Portugalska 19:15. O postupujícím se rozhodne v odvetě, která se hraje za týden 11. června ve Viseau.

České volejbalistky vyhrály v kvalifikaci ME nad Německem

České volejbalistky porazily v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2001 německé reprezentantky v Koblenzi nečekaně 3:1. Po domácí prohře před týdnem s Tureckem mají české hráčky na svém kontě jednu prohru a jedno vítězství. Stejné bilance zatím dosáhly i Němky, které měly být největšími favoritkami třetí kvalifikační skupiny.

Cyklista Hruška se na Giru zařadil mezi světovou elitu

Čtrnácté místo Jana Hrušky je nejlepším výsledkem českého cyklisty ve slavném Giro d'Italia. Jezdec španělské profesionální stáje Vitalicio Seguros položil základ k výbornému výsledku, kterým překonal loňskou osmnáctou příčku Pavla Padrnose, dvěma vítězstvími a jedním druhým místem v časovkách.

Krátce o pondělním počasí

Polojasno, až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. V bouřkách se může ojediněle vyskytnout i krupobití. Noční teploty 18 až 14 stupňců Celsia, denní teploty 24 až 28 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha.