Zprávy pondělí, 05. dubna 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Eva Petržílková.

A nyní podrobně:

Česká vláda chce věnovat Albánii vybavení polní nemocnice

Vybavení polní nemocnice chce věnovat česká vláda Albánii. Předsednictvo kabinetu o tom má rozhodnout v úterý. Spolu s tímto darem by do Albánie, která se nyní potýká s přílivem kosovských uprchlíků, pravděpodobně odletěli i čeští lékaři. Uvedl to vicepremiér Egon Lánský s tím, že tento krok se připravuje už od loňského podzimu. Vláda i obě komory parlamentu totiž schválily vyslání vojenské polní nemocnice se stočlenným personálem do Makedonie. Tam jí však nepovolili činnost, proto se uvažuje o obdobné pomoci pro Albánii.

Z Prahy odletěla první zásilka pomoci kosovským uprchlíkům

První část humanitární zásilky, určené kosovským uprchlíkům v Albánii, Makedonii a Černé Hoře odletěla v neděli z ruzyňského letiště. Armádní letoun TU l54 přepravil do albánské metropole Tirany více než devět tun kvalitních masových konzerv, tunu cukru, rýži, přikrývky a léky. Materiální pomoc převezmou na místě pracovníci Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky. Podle Jaromíra Kvapila z ministerstva zahraničí by objem potravinových zásob měl vystačit pro 10.000 osob asi na jeden týden. Další zásilka se podle něj plánuje v nejbližších dnech.

V Praze se sejdou parlamentní obranné výbory nových členů NATO

Zahraniční a obranné výbory parlamentů nových členských zemí NATO se sejdou v půli dubna v Praze. Zástupci komor budou mimo jiné hovořit o vojenském zásahu aliance v Jugoslávii, o perspektivě spolupráce nových členů aliance a o nových úkolech vyplývajících ze členství. Účastníci pražského setkání by také měli jednat o vyzbrojování armád. Jako pozorovatelé budou na zasedání také pozváni experti na obranu a bezpečnost z Národní rady Slovenska.

Podle Lánského bombardování nedonutí Miloševiče k podpisu smlouvy

Letecké údery NATO nepřimějí podle vicepremiéra Egona Lánského jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče k tomu, aby podepsal mírovou dohodu o jihosrbské provincii Kosovo. "Doufám, že existují jiná řešení," řekl Lánský v nedělním pořadu televize Prima "Nedělní partie". V této souvislosti zmínil nedělní jednání Severoatlantické rady, představitelů OBSE, Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky a Západoevropské unie v Bruselu, o nichž ho týž den informoval český velvyslanec u NATO Karel Kovanda. "Tyto organizace hledají společné kroky pro postup v konfliktu," řekl Lánský.

"To, že zasedne OBSE v Bruselu, toho se, obávám, Miloševič nepoleká," namítl Lánského diskusní oponent, předseda zahraničního výboru Senátu Michael Žantovský 'ODA). "Jednoznačné je, že NATO a demokratická Evropa si nemůže dovolit v tomto konfliktu selhat," doplnil. Žantovský rovněž kritizoval nejednoznačný a vyhýbavý postoj kabinetu Miloše Zemana po zahájení leteckých úderů na Srbsko. "Svým prohlášením, že o použití vojenských vzdušných sil NATO bylo rozhodnuto ještě před vstupem ČR do aliance, se vláda od útoku částečně distancovala," uvedl senátor.

Zahradil a Ransdorf jsou proti pozemním operacím v Jugoslávii

Proti operaci pozemních vojsk zemí NATO v jihosrbské provincii Kosovo se vyslovil v nedělním diskusním pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní místopředseda sněmovního zahraničního výboru a stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil. Podobně se vyjádřil i jeho diskusní oponent, rovněž člen zahraničního výboru a místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf. "Pokud bych v této chvíli měl hlasovat v parlamentu o vyslání pozemních jednotek české armády v rámci jednotek NATO do bývalé Jugoslávie, tak bych nemohl s klidným svědomím hlasovat pro," prohlásil Zahradil.

Nadcházející cesta komunistických poslanců do Jugoslávie nemůže podle Zahradila přinést žádné výsledky. Komunisté mají odjet do Jugoslávie v pondělí. Odtud chtějí podle svého místopředsedy Miloslava Ransdorfa přivézt informace, které mají rozšířit nabídku poskytovanou českými médii a vyjasnit řadu polopravd, které podle něj o Jugoslávii sdělovací prostředky přinesly. "Myslím si, že nezjistí nic, co bychom si už nedokázali ověřit z nějakých jiných zdrojů, a že je to pouhé gesto," komentoval v rozhovoru s novináři plány komunistů Zahradil.

Pohraniční policie nezaznamenala větší nápor běženců z Kosova

Česká pohraniční policie nezaznamenala větší nápor běženců z Kosova. Poslední devětačtyřicetičlennou skupinu uprchlíků, ve které bylo 39 občanů z Kosova, na česko-slovenských hranicích zadrželi pohraničníci ve středu. Cesta uprchlíkům z Kosova na české území trvá asi deset dnů. Tato doba je závislá i na tom, zda z Kosova prchá celá rodina s dětmi nebo jen dospělí.

Lánský: ČSSD bude při šetření sponzoringu postupovat nestranně

Vicepremiér Egon Lánský 'ČSSD) považuje dosavadní informace o možné souvislosti mezi sponzorskými dary své strany a praktikami tunelování podniků, na kterou upozornily sdělovací prostředky, za pouhé spekulace. Pokud by se však tyto informace potvrdily, bude podle něj ČSSD postupovat razantně a objektivně. ČSSD měla podle sobotních Lidových novin získat od pražského podnikatele Josefa Matoulka dar 860.000 korun. Podle údajů z obchodního rejstříku je Matoulek společníkem firmy Umana, která je podezřelá z podílu na tunelování C.S.fondů. Z nich mělo na jaře roku 1997 "zmizet" 1,3 miliardy korun.

Bývalý příslušník StB byl obviněn ze zavlečení Čecha do SSSR

Poprvé za dobu své existence obvinil Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu bývalého příslušníka komunistické Státní bezpečnosti. Dnes pětaosmdesátiletý muž se měl podílet na zavlečení československého občana Bohumíra Boreckého do sibiřského gulagu, kde zemřel. Podle Česká televize měl žádosti o vydání Boreckého vyhovět v červnu 1949 někdejší velitel pražské StB.

Naši diplomaté jsou zklamáni malým zájmem společností o Mauricius

České firmy využívají podle ministerstva zahraničí nedostatečně možností, které nabízí subsaharská Afrika, včetně ostrovního Mauricia. Jak řekl v neděli ČTK během mezinárodního mauricijského veletrhu Free Port český velvyslanec v Jihoafrické republice Pavel Vošalík, naše firmy využívají málo možností - například sebeprezentace. Zklamání nad absencí českých firem na veletrhu vyjádřil i ministr zahraničí Jan Kavan, který v neděli v ostrovní Mauricijské republice zahájil dvoudenní rozhovory o možnostech vzájemné spolupráce.

Freejazzový pianista Taylor nadchl pražské obecenstvo

Téměř hodinovou sólovou improvizací ohromil americký pianista Cecil Taylor v sobotu večer publikum ve Španělském sále Pražského hradu, kde se konal už tradiční Dubnový recitál pořádaný Správou Hradu každoročně od roku 1995. Podle dramaturgů recitálu zazněly tóny takovéhoto typu hudby ve Španělském sále poprvé.

Janáčkovo kvarteto odcestovalo do Španělska na dvoutýdenní turné

Na dvoutýdenní turné do Španělska odcestovalo Janáčkovo kvarteto z Brna. V komorním sále Auditorio Nacional de Musica v Madridu, kde naposledy vystupovalo před více než dvěma lety, zahraje smyčcové kvartety od Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka, Ludwiga van Beethowena a Wolfganga Amadea Mozarta. Neméně významné budou i koncerty v dalších španělských městech, jako jsou Bilbao, Santander či Salamanca. Návrat do Brna je plánovaný na 18.dubna. V polovině května odletí kvarteto na měsíční koncertní turné do Japonska.

Staročeské trhy řemesel budou k vidění v Turnově

Zhruba 140 řemeslníků z České republiky, Německa a Nizozemí se má představit 29. až 30. května na pátém ročníku Staročeských trhů v Turnově na Semilsku. Právě účast zahraničních řemeslníků je novinkou letošních trhů, které podle pořadatelů z Muzea Českého ráje patří k největším akcím svého druhu v České republice. Návštěvníci, kterých bylo loni přes 7000, si budou moci zboží od řemeslníků nejen koupit, ale také je vidět přímo při práci. Trhy bude doprovázet kulturní program, při němž si na své přijdou milovníci dechovky, folku, humoru i tance. Vystoupení přislíbili také loutkáři, kejklíři a potulní muzikanti.

V Praze byla po zimní přestávce otevřena Vrtbovská zahrada

Po zimní přestávce se v neděli poprvé otevřely brány pražské malostranské Vrtbovské zahrady. Ta bývá označována za nejkrásnější z pražských barokních zahrad. Zahrada byla až do loňského června uzavřena plných 13 let. Od 8.června 1998, kdy byla prvně zpřístupněna po rozsáhlé a několik let trvající rekonstrukci, ji navštívilo 42.000 lidí.

V Rožnově si připomněli velikonoční zvyky

Folklórní a pěvecké soubory z Valašska, Slovácka a Lašska předvedly v neděli v celém areálu rožnovského Valašského muzea v přírodě ukázky velikonočních zvyků, obyčejů a obřadů. Nádherné počasí přilákalo do skanzenu přes 10.000 návštěvníků. Valašské muzeum v přírodě vzniklo v roce 1925 a v roce 1995 bylo vyhlášeno národní kulturní památkou. Skanzen se rozkládá na 75 hektarech. Loni jeho tři části - Dřevěné městečko přibližující starodávnou valašskou architekturu, Valašskou dědinu připomínající život a práci na valašském venkově v minulosti a Mlýnskou dolinu s ukázkami technických památek a stále funkčních strojů - navštívilo 350.000 především domácích turistů.

O velikonočních zvycích

K velikonočním svátkům, připomínajícím křesťanům Ježíšovu oběť, jeho utrpení na kříži a zmrtvýchvstání, se váže řada zvyků, zaměřených i na jarní očistu těla. Však také Velikonocům předcházel čtyřicetidenní půst a název Zelený čtvrtek vznikl podle toho, že v tento den pojedl Ježíš se svými učedníky salát z jarních bylin. Velký pátek byl postním dnem - jedla se pouze bezmasá jídla či ryby.

Sport

Čeští tenisté budou hrát o urdžení ve světové skupině Davisova poháru. V prvním kole totiž prohráli v Belgii 2:3.

Na tenisovém turnaji v Hilton Head prohrála v semifinále naše Jana Novotná se Švýcarkou Hingisovou hladce ve dvou setech 2:6, 3:6.

Hokejisté Zlína vyhráli v sobotu nad Třincem i druhý semifinálový duel play off Staropramen extraligy - tentokrát 2:1. V neděli v dalším zápasu semifinálové série Staropramen extraligy vyhrál Vsetín nad Spartou 4:2.

Výsledky 21. kola první fotbalové ligy: Petra Drnovice - FC Karviná 1:1, SFC Opava - Viktoria Plzeň 1:1, Slovan Liberec - SK Hradec Králové 1:1 , FK Teplice - FK Jablonec 1:2, Chmel Blšany - Viktoria Žižkov 2:0, Dukla Příbram - Boby Brno 1:1, Baník Ostrava - Sigma Olomouc 1:1.

V prvním utkání finálové série extraligy házenkářů Plzeň porazila Frýdek-Místek 24:22 v prodloužení.

Český hokejový B-tým remizoval v St. Thomasu s kanadským ývýběrem 4:4 po třetinách 2:2, 0:0 a 2:2.

Počasí

V ČR bude v pondělí oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 stupňů Celsia. Západní vítr 3 až 7 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.