Zprávy pondělí, 05. října 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobně:

Ministr Svoboda jednal se zástupci MFF ve Washingtonu

Ministr financí ČR Ivo Svoboda, který má sám pochyby o správnosti pořádání výročního zasedání mezinárodních finančních institucí v roce 2000 v Praze, přesvědčoval zástupce Mezinárodního měnového fondu (MMF), že v ČR nejsou pro uspořádání této akce žádné překážky. Podle washingtonské zpravodajky ČTK Svoboda v rozhovoru s novináři přiznal, že politicky tou záležitostí "není nijak nadšen" vzhledem k celkovému stavu rozpočtové sféry. Vláda ale rozhodla a jeho povinností je zajistit, aby to bylo včas a precizně provedeno. Svým osobním stanoviskem tedy zástupce MMF "nezatěžoval". Ministr Svoboda jednal v neděli se zástupci MMF mimo jiné o tom, jaká rizika představuje globální krize pro ČR.

Macek se obává akčnosti Výboru pro ochranu ekonomických zájmů

Akčnosti vládního Výboru pro ochranu ekonomických zájmů, který by měl řídit protikorupční akci "čisté ruce," se obává místopředseda ODS Miroslav Macek. V nedělním diskusním pořadu TV Nova 7 čili sedm dní uvedl, že jej děsí jednorázovost akce, která připomíná slogany a postupy komunistů v padesátých letech. "Slyšel jsem v poslední době, že se tento výbor nazývá Výbor pro veřejné blaho," poznamenal Macek v historické reminiscenci na nástroj jakobínské diktatury z doby čtyřleté francouzské revoluce z konce 18. století. Macek předpověděl nynějšímu výboru také krátké trvání, neboť boj s korupcí totiž nemůže být krátkodobou akcí v rámci volební kampaně, ale prácí na roky. Podle jeho partnera v diskusi, ministra zdravotnictví Ivana Davida, však o žádnou kampaň nejde. "Jde o zahájení procesu, který bude trvat," prohlásil David. Podle něj se totiž v boji s korupcí nelze spoléhat jen na policii. Ta totiž není ve všech otázkách kompetentní, například v otázce kriminality státních úředníků.

Ruml: V boji s korupcí je třeba použít existující instituce

V boji s korupcí je podle předsedy Unie svobody Jana Rumla potřeba využít existující instituce a ne bez jakékoli analýzy zakládat nové úřady, například vládní Výbor na ochranu ekonomických zájmů. Rumlovi vadí i bombastičnost, jež celou akci, jeden z předvolebních slibů sociální demokracie, doprovází. Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a sociální demokracie Petry Buzkové však tyto instituce nefungují, jak by měly. "Tato vláda tudíž hledá mechanismy, jak pomoci těmto institucím, aby fungovaly," řekla Buzková. Názory obou představitelů zazněly v nedělním pořadu Partie televize Prima.

Zahradil nevylučuje, že postoj Šuly ovlivňuje jeho minulost

Poslanec ODS Jan Zahradil nevylučuje, že se za výhrůžkami předsedovi koordinační a analytické komise vládního Výboru na ochranu ekonomických zájmů Janu Šulovi skrývá jeho dřívější působení v soukromých firmách, které se zabývají obchodem s ekonomickými informacemi. Zahradil to uvedl v nedělním pořadu České televize V pravé poledne. Šula, který chce kvůli výhrůžkám jemu a jeho rodině rezignovat na funkci, se odmítl k jejich obsahu konkrétně vyjádřit; naznačil pouze, že je mu vyhrožováno skandalizací jeho osoby. V pondělí hodlá Šula po schůzce s premiérem Milošem Zemanem veřejně oznámit s definitivní platností, zda funkci předsedy komise opustí. Místopředseda vlády Egon Lánský v této souvislosti odmítl spekulace o tom, že by s avizovaným odchodem Šuly z čela analytického centra skončila akce čisté ruce.

Šula se před svým nástupem do čela komise živil jako obchodník s informacemi. Jeho firmy SOEZ, Info Bohemia nebo česká pobočka mezinárodní agentury DDSG, v níž byl Šula donedávna předsedou představenstva, přicházejí podle Lidových novin do styku s informacemi, které by mohly koordinátora akce "čisté ruce" ohrozit.

Jan Ruml tvrdí, že jeho pozice ve straně je pevná

Předseda Unie svobody Jan Ruml se nyní neobává, že by se ve straně našel někdo, kdo by ho chtěl o předsednické křeslo připravit. "Moje pozice v této straně je pevná," řekl v pořadu televize Prima Nedělní partie Ruml. To má podle něj doložit i průzkum mezi členy Unie, kteří hodnotili chování vedení strany v povolebních jednáních. Průzkum bude v pondělí uveřejněn na internetových stránkách Unie. "Drtivá většina členů Unie svobody přijala výsledek těch povolebních jednání a to, že Unie svobody je v opozici," prozradil Ruml. Po fiasku povolebních rozhovorů, po nichž Unie společně s KDU-ČSL zamířila do opozice, se ve straně proslýchalo, že neúspěch jednání má na svědomí především Ruml. Jedním z těch, kdo by se měl podle některých informací pokusit Rumla sesadit, je poslanec Vladimír Mlynář, donedávna předseda poslaneckého klubu unie. Právě po jeho nenadálém odstoupení z vedení klubu se spekulovalo, že si uvolňuje ruce pro útok na předsednické křeslo. Mlynář však tyto spekulace jednoznačně odmítl.

Zahradil: Není jisté, kterým směrem se bude ubírat Slovensko

Poslanec ODS a zahraničněpolitický poradce bývalého premiéra Václava Klause Jan Zahradil je přesvědčen, že volební vítězství demokratické opozice na Slovensku je sice dobrá zpráva, ale ještě to nic nevypovídá o tom, jakým směrem se bude Slovensko ubírat v příštích měsících a letech. Uvedl to v pořadu České televize V pravé poledne. Zahradil se domnívá, že na podle jeho názoru dosud dobré vztahy ČR se Slovenskem bude mít negativní vliv skutečnost, že Slovensko není v první skupině žadatelů o členství v NATO a v EU. V případě, kdy by ČR byla do evropských struktur přijata a Slovensko ne, "dojde k velmi výrazné změně našich vztahů se Slovenskem," soudí Zahradil. Místopředseda vlády Egon Lánský (ČSSD) je přesvědčen o permanentní potřebě vést se Slovenskem dialog. "Vláda ČR si nemůžeme dovolit vybírat, kdo na Slovensku bude vládnout, ale musí udělat všechno proto, aby mezi ČR a SR vládly takové vztahy, které skutečně ukazují, že máme kus společné minulosti a současně také společnou současnost a budoucnost," řekl Lánský. Soudí přitom, že to nejlepší, co může ČR udělat pro Evropu, je "udržet Slovensko na naší straně Evropy a nenechat ho sklouznout směrem k nejistému východnímu konci Evropy".

Macek přiznal, že by nechtěl bydlet v jednom domě s Romy

Místopředseda ODS Miroslav Macek se novinářům přiznal, že by na základě svých negativních osobních zkušeností nechtěl bydlet v jednom domě s příslušníky romské komunity. "Když vás pětkrát za život pokouše doga, tak, když pošesté uvidíte dogu, asi si před ní dáte pozor," uvedl. Podle Macka lidé, kteří nyní vehementně hájí práva menšin, by je stěží hájili stejně silně, kdyby měli bydlet v činžovním domě, který je obývaný Romy. "Už z toho důvodu, že jsem v jednom takovém domě bydlel, takže mám svoji životní zkušenost s rasismem. Diskriminace to v žádném případě není," řekl Macek. "Necítím potřebu polemizovat s Miroslavem Mackem," řekl předseda Meziresortní komise pro záležitost romské komunity a zmocněnec vlády ČR pro lidská práva Petr Uhl. Podotkl, že on sám má také osobní zkušenost s Romy, mimo jiné z doby, kdy byl jako disident společně s některými z nich vězněn na Mírově, a tyto zkušenosti zdaleka nejsou jen negativní.

David: v příštím roce by na důchody chybělo 10 miliard Kč

Na důchodové pojištění je třeba asi 166 miliard Kč. Fakt, že ODS před třemi lety snížila sociální pojistné o 1,2 procenta, postupně vedl k tomu, že v příštím roce by už na důchodové pojištění chybělo kolem 10 miliard Kč. V nedělním pořadu televize Nova "7 čili Sedm dní" to řekl ministr zdravotnictví Ivan David. Podle Davida převedly minulé vlády 45 miliard Kč na důchodové pojištění z všeobecné pokladní správy na jiné účely, aby se zalátaly díry ve státním rozpočtu. Zvýšení pojistného nevidí David nijak dramaticky: "Navrhujeme zvýšení celkem o 2,4 procenta. David dále s odvoláním na doporučení Evropské unie obhajoval kombinaci průběžného financování důchodů a dobrovolného připojištění. Rozšíření modelu o povinné individuální připojištění není podle Davida v ČR uskutečnitelné. "Je tady jedna podstatná stránka, a to správa takového kapitálového fondu. Mohl by podlehnout zhroucení měny, tunelování. Umím si představit lumpy mezinárodního formátu, kteří by se na to napojili," řekl David.

Většina lidí míní, že přídavky mají mít všechny rodiny s dětmi

Přídavky na děti by podle mínění 62,4 procenta dotázaných měly být pro všechny rodiny s dětmi. V zářijovém průzkumu agentury Sofres-Factum zastávalo opačný názor 30,8 procenta z 1024 dotázaných občanů starších 18 let. Pro plošné poskytování přídavků na děti je o něco více žen - 65,5 procenta proti 59,1 procenta mužů. Nejméně často se pro tento způsob vyjadřovali vysokoškoláci - jen 45,5 procenta, nejčastěji naopak lidé s úplným středoškolským vzděláním - 54 procent. S plošným poskytováním přídavků často souhlasili také příznivci ČSSD (68,3 procenta). Nejméně často s ním překvapivě souhlasili příznivci KSČM (51,6 procenta).

Soukromé školy si nárokují dotace, ministerstvo je váhá vyplatit

Ministerstvo školství dosud nevyplatilo soukromým školám dotace na období září až prosinec, ačkoli na to mají nárok. Za jednáním ministerstva stojí podle předsedy Koordinančího centra soukromých škol ČR Oldřicha Kratochvíla záměr vrátit žáky soukromých škol do státních. Další organizace, Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska, jde ještě dál. Podle jejího předsedy Vladimíra Zelinky odklad dotací soukromým školám, o což se ministerstvo snaží, povede zřejmě k jejich zániku. Vrchní ředitel ekonomické sekce ministerstva školství Zdeněk Bernard minulý čtvrtek prohlásil, že ministerstvo není schopno v letošním roce poskytnout dotaci soukromým školám v celkové výši 270 milionů korun. "V případě, že nebudou mít školy rezervy ze školného a nepřeklenou období nedostatku prostředků, školské úřady jim poskytnou garance na úvěr. Vzniklý dluh bychom splatili v lednu z rozpočtu na rok 1999," ubezpečil Bernard.

Prezident Havel oslaví své dvaašedesáté narozeniny v pondělí v Lánech

Stává se pomalu tradicí, že když prezident Václav Havel slaví své narozeniny, dostane mezi mnoha dary, blahopřáními a milými překvapeními také nějakou prestižní cenu či čestný doktorát. Ke dvaašedesátým narozeninám, které oslaví v pondělí na zámku v Lánech ve společnosti svých dlouholetých přátel, možná dostane vzápětí trofej nejcennější- Nobelovu cenu za mír. O jejích letošních laureátech se ale definitivně rozhodne až několik dnů po prezidentových narozeninách, a tak prozatím Havel zvolil narozeninovou oslavu v tradičním duchu - výlovem rybníku v Lánech. Na kaprech, sumcích a jiných úlovcích si na lánském zámku v pondělí pochutná na soukromé oslavě několik desítek Havlových přátel.

Na Moravě začalo období posledních zemědělských prací a hodů

Slovácké hody v Tučapech, kterým se v jiných oblastech říká posvícení, v neděli naznačily, že na Moravě se blíží závěr hospodářského roku. "Právo představuje v Tučapech meč nazdobený do tvaru klínu s jablkem na špičce. Ženy k tomu využívají současné květinové nabídky přírody a podle staleté tradice různobarevné pentle," řekl ČTK znalec folkloru Miloš Hrdý. Zdejší kroje označil za jedny z nejbohatších a dodal, že zejména složité vázání velkých červených šátků umí jen několik zručných žen. Burčák, tedy asi týden rozkvašený vinný mošt, nabízeli ve všech vinařských obcích. Sklizeň hroznů museli pěstitelé urychlit, protože po deštích začaly bobule hnít. V Agrosovíně v Boršicích u Buchlovic v okrese Uherské Hradiště letos sklidí kolem 450 tun vína. Radost z dobré úrody zde však skoro nemají. Podle sklepmistra Františka Dudeška totiž "nelze konkurovat cenám vín ze zahraničí". Připomněl, že španělští producenti podporovaní státem dokáží prodat na český trh vína za cenu pod deset korun za litr. Za tuto částku nelze v ČR ani úrodu posbírat z vinic. V současnosti se například cena pravého burčáku pohybuje na Moravě od 30 do 40 korun za litr.

Na Pražském hradě budou k vidění české korunovační klenoty

Korunovační klenoty českých králů, které ve 20. století byly k vidění zatím osmkrát, si bude zřejmě naposledy v tomto století moci veřejnost prohlédnout od 24. října do 1. listopadu ve Starém královském paláci na Pražském hradě. Výstavu organizuje Kancelář prezidenta republiky k 80. výročí vzniku samostatného Československa mezi. "Korunovační klenoty českých králů byly vždy vystavovány jen při nejvýznamnějších a nejslavnostnějších státních událostech," uvedl pro ČTK mluvčí prezidenta republiky Ladislav Špaček. Na výstavě si budou moci návštěvníci výhodně koupit nové rozšířené vydání publikace České korunovační klenoty. Oproti prvním výtiskům je kniha rozšířena o fotografie a popisy celého souboru klenotů a pojednání o nejvzácnějších kamenech. Zároveň přináší řadu archivních dokumentů a chronologický přehled osudu a uložení klenotů.

V Praze se slavil Světový den zvířat

Desítky psů a koček se o víkendu na Václavském náměstí v Praze setkaly při oslavách Světového dne zvířat. V jejich rámci majitelé psů mohli své miláčky vyslat na překážkovou dráhu, kočky do soutěže krásy a všichni se pak mohli zapojit do soutěže o to, který pán si je se svým zvířetem nejvíce podobný. Součástí oslav byla také přehlídka plemen policejních psů, ukázka dovednosti slepeckých psů, předvedení práce brigády služebních psů a veterinární poradna. Akci navštívili rovněž dva známí ochránci zvířecích práv, zpěvačka Marta Kubišová a herec Zdeněk Srstka. Liga na ochranu zvířat uspořádala benefiční koncert spojený s aukcí výtvarných děl, která vynesla téměř 162.000 korun.

Ze sportu

První fotbalová Gambrinus liga měla na programu sedm zápasů osmého kola. Viktoria Plzeň remizovala se Slávií Praha 1:1, remízou 1:1 skončil také duel Viktorie Žižkov s Baníkem Ostrava. Hradec Králové podlehl Teplicím 0:3, Sparta Praha porazila Blšany 3:0, Drnovice zvítězily nad Opavou 3:2, Jablonec přehrál Duklu Příbram 3:0 a Karviná vyhrála nad Libercem 2:0. V čele tabulky jsou Teplice před Drnovicemi a Spartou, poslední zůstává Brno.

Deváté kolo hokejové extraligy se hrálo s těmito výsledky: České Budějovice - Karlovy Vary 4:2, Chemopetrol Litvínov - Slavia Praha 3:0, Keramika Plzeň - Vítkovice 5:1, Železárny Třinec - Velvana Kladno 7:3, Zlín - Jihlava 7:1, Opava - Slovnaft Vsetín 0:3 a Sparta Praha - IPB Pojišťovna Pardubice 7:3. První místo v tabulce patří Vsetínu, druhé Zlínu a třetí Třinci, poslední pak Jihlavě. Extraliga pokračuje v úterý zápasem České Budějovice - Plzeň.

A na závěr zpráv ještě informace o počasí na území České republiky

Dnes je oblačno, až zataženo, místy déšť. Nejvyšší denní teploty se pohybují kolem 10-ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.