Zprávy pondělí, 06. listopadu 2000

Josef Kubeczka

Blokáda tří hraničních přechodů s Rakouskem potrvá až do čtvrtka

Všech patnáct přejezdů na česko-rakouské hranici bylo v neděli, až na krátkodobou přestávku, neprůjezdných a jižní hranice České republiky byla z rakouské strany prakticky uzavřena. Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín chtějí blokovat tři hraniční přechody z Horních Rakous do jižních Čech až do čtvrtečního večera. Agentuře APA to řekl Manfred Doppler z rakousko-českého protiatomového výboru. Podle něj požádají příslušné okresní správy o povolení. Rakouští demonstranti nadále požadují rozsáhlou zkoušku vlivu jaderné elektrárny na životní prostředí, zastavení reaktoru a přestávku na rozmyšlení a vyjasnění hospodářských otázek ohledně dumpingu.

Premiér Zeman odmítá jednat s kancléřem Schüsselem, pokud neskončí blokády

Premiér Miloš Zeman zopakoval, že pokud blokády česko-rakouských přechodů neskončí do pondělního večera, nevidí důvod k pokračování rozhovorů s rakouským spolkovým kancléřem Wolfgangem Schüsselem o jaderné elektrárně Temelín. V nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima řekl doslova: "Nevidím důvod pro takové jednání, protože proč jednat s vládou, která je tak slabá, že ani nedokáže zajistit propustnost svých hranic. Já bych si velmi přál, aby v Rakousku měla vliv vláda spolkového kancléře Schüssela, a nikoli skrytá stínová vláda jakéhosi korutanského hejtmana (Jörga Haidera)". Zeman je přesvědčen, že je to právě předseda Svobodných Haider, kdo stojí za česko-rakouskými problémy. Sdělil, že nepominou-li blokády, bude vláda jednat se Slovenskem a Německem o náhradních objízdných trasách.

Rakouský tisk k Temelínu

Sobotní rakouský list Der Standard napsal, že přerušení jednání předsedů vlád Rakouska a České republiky ohledně jihočeské elektrárny Temelín nemůže být záměrem Rakouska. Rakousko se musí přizpůsobit skutečnosti, že podle práva Evropské unie patří rozhodování o jaderné energetice na národní úroveň. Hněv, vztek a zklamání po uvedení Temelína do provozu jsou sice lidsky pochopitelné, ale prodlužovat emoce ve formě pokračování blokád je politicky nerozumné, napsal Der Standard.

Ředitel mírovské věznice byl kvůli útěku nájemného vraha Jiřího Kajínka odvolán

Ředitel věznice Mírov na Šumpersku Milan Kohoutek byl v neděli v souvislosti s útěkem vraha Jiřího Kajínka odvolán z funkce. Ministr spravedlnosti Pavel Rychetský to oznámil v pořadu České televize Naostro. O postupu vůči generální ředitelce vězeňské služby Kamile Meclové rozhodne poté, co bude znát všechny okolnosti případu. O svém rozhodnutí bude informovat v úterý na tiskové konferenci. Rychetský připustil, že stav českého vězeňství není dobrý, přestože počet uprchlých vězňů v posledních letech výrazně klesl. Upozornil na přeplněnost a nevyhovující kvalitu věznic. Za velký problém považuje i délku vazebního stíhání. Kohoutek byl odvolán, protože odpovědnost je skutečně na řediteli věznice, o tom není pochyb, řekl Rychetský. Dodal, že generální ředitel vězeňské služby má s jednotlivými vězeňskými zařízeními styk jen prostřednictvím metodických pokynů.

Kvůli útěku nebezpečného vězně, po němž policie pátrá od minulé neděle, bylo postaveno mimo službu osm lidí, mezi nimi náměstek ředitele Mírova Květoslav Vlasák. Řediteli věznice byl původně pouze snížen plat. Ministr nevyloučil, že některý pracovník věznice může být stíhán pro porušení povinnosti strážní služby.

Pavel Rychetský, který je zároveň vicepremiérem pro legislativu, ze svých funkcí kvůli Kajínkově útěku odstoupit nehodlá. V únoru ho v čele resortu vystřídá nynější předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš. Rychetský už dříve oznámil, že ministrem spravedlnosti bude do doby, než se najde jeho vhodný nástupce. Zbývající tři měsíce v ministerské funkci chce využít k prověření všech opatření, která existují, aby se podobný případ nemohl "v žádném případě" opakovat.

Policisté v posledních dnech prohledávají zejména okolí věznice, neboť se stále nevzdali naděje, že Kajínek, odsouzený za dvě vraždy k doživotí, se skrývá právě tam. V pátrání v jižní části Šumperska bude v pondělí pokračovat 60 až 120 policistů. Mluvčí koordinačního pátracího štábu policie Josef Ostřanský v sobotu nevyloučil, že policie začátkem týdne požádá obyvatele v okolí Mírova o pomoc. Dosavadní pátrání totiž zatím nepřineslo žádné podstatné výsledky, které by policii přivedly na Kajínkovu stopu.

Helsinské výbory prohloubily spolupráci s komisí OSN proti mučení

Navázání užší spolupráce jednotlivých helsinských výborů s komisí proti mučení a nelidskému zacházení při Organizaci spojených národů je jedním z hlavních výsledků pražského valného shromáždění Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva (IHF). ČTK to po jeho skončení řekla výkonná ředitelka Českého helsinského výboru Jana Chržová. Účastníci čtyřdenního výročního zasedání diskutovali i o lidských právech a jejich dodržování v Severní Americe, Evropě, v Rusku a Asii. Přitom se zabývali tematickými prioritami IHF na další dva roky. Podle Chržové federace stále klade důraz na reformu trestní justice, práva dětí a postavení žen ve společnosti. Každoroční zasedání IHF se konalo v Praze poprvé.

Za týden voliči rozhodnou o složení krajských zastupitelstev

Přesně za týden budou mít voliči možnost rozhodnout o prvním složení krajských zastupitelstev. Podle posledních průzkumů bude ale chtít tohoto práva využít jen o málo více než polovina lidí. Nejblíže jsou k úspěchu kandidáti parlamentních stran, v některých krajích ale nejsou bez šancí regionální volební sdružení. Přiměřeně blížícímu se termínu krajských voleb, které jsou letos na třetině území spojeny i se senátními, se stupňuje volební kampaň. Zábavný program jako vyvrcholení své pražské senátní volební kampaně chystají sociální demokraté v pondělí na Staroměstském náměstí. Mezi hosty slavnostního odpoledne nebude chybět předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková.

Biskupové vyzvali k účasti ve volbách

Čeští a moravští biskupové vyzvali katolické věřící k účasti v doplňkových volbách do Senátu a zejména ve volbách do vyšších územněsprávních celků, které se příští neděli uskuteční v České republice poprvé. "Neúčast naopak nahrává těm, kteří by chtěli vrátit naši společnost do nesvobody," uvádí se v pastýřském listu. V dopise, čteném při nedělních mších v římskokatolických kostelích, církevní hodnostáři připomněli, že neúčast ve volbách - jako projev rezignace či nerozhodnosti - by odporovala lidské a občanské důstojnosti a je v přímém rozporu s křesťanskou spoluzodpovědností za svět.

Evropské charity vyzvaly vlády v Evropě k humanizaci vězeňství

Ke zmírnění tvrdých podmínek ve věznicích vyzvala evropské vlády konference národních evropských charit sdružených v organizaci Caritas Europa, která od úterý do soboty jednala v Hradci Králové. ČTK to řekl Jan Oulík ze Sdružení Česká katolická charita. Dodal, že v Evropě jsou zhruba dva milióny vězňů; v některých zemích jsou podle něj podmínky vězňů nelidské. Zhruba 100 delegátů na královéhradecké konferenci také zvolilo zástupce Rumunska do šestičlenné stálé rady Caritas Europa za odstupujícího zástupce Belgie. Tímto aktem podle Oulíka vzniklo vyvážené postavení mezi státy východní a západní Evropy.

Caritas Europa zastřešuje 48 národních organizací ze 44 zemí evropského kontinentu. Členem této organizace je od roku 1995 rovněž Sdružení Česká katolická charita. Pro členské charity pracuje přes milión dobrovolníků a dalších asi 700.000 placených pracovníků.

Příprava hodnotící zprávy Evropské komise o ČR je v posledním stádiu

Evropská komise finišuje s přípravou letošních hodnotících zpráv o 13 kandidátských zemích včetně České republiky. Začátkem týdne projednával návrhy předseda komise Romano Prodi s vybranými komisaři. V pondělí se kvůli tomu sejdou šéfové kabinetů (sekretariátů) všech členů komise a ve středu budou zprávy hlavním tématem pravidelného zasedání dvacetičlenného kolegia exekutivy EU. Strategický dokument bude v podstatě návrhem pro členské státy, jak si při rozšiřování EU dále počínat. Ministři zahraničí se jím budou poprvé zabývat na pravidelném zasedání v Bruselu 20. prosince. Česká republika se snaží do posledního okamžiku národní posudek ovlivnit. V pátek předala Evropské komisi poslední soubor informací a podkladů o ekonomické situaci země. "Jde o to, aby si komise rozšířila pohled na českou skutečnost, aby se věnovala dalším hlediskům," řekl český velvyslanec Libor Sečka.

Vláda trvá na odškodnění klientů kampeliček přes dluhopisy

Vláda ještě jednou předloží Poslanecké sněmovně návrh zákona na výplatu klientů zkrachovalých kampeliček prostřednictvím dluhopisů v objemu šesti miliard korun a splatností 20 let. V televizním dikusním pořadu to uvedl premiér Miloš Zeman. "Znamená to 300 miliónů z rozpočtu ročně, zatímco opozice navrhla vyplatit celých šest miliard z rozpočtu jednorázově," dodal premiér s tím, že by to znamenalo omezit jiné výdaje. Předseda opozičních křesťanských demokratů Jan Kasal se však domnívá, že tento mimořádný výdaj by měl být uhrazen mimořádnými příjmy. Ideální by podle něj bylo vyplacení klientů kampeliček s využitím části příjmů z prodeje telekomunikačních licencí na síť mobilních telefonů.

Česká pomoc Jugoslávii je vzhledem k její vyspělosti štědrá

Současná pomoc české vlády hospodářství Jugoslávské svazové republiky (JSR) je svým objemem štědrá, při srovnání ekonomické vyspělosti České republiky a Evropské unie. "Velmi mnoho oceňujeme vaši pomoc a vše je zde velmi vítáno, protože jsme vždy měli velmi dobré hospodářské, politické a další vztahy s českými lidmi," řekla v rozhovoru pro ČTK ekonomická poradkyně prezidenta JSR Dragana Džuričová. Celá patnáctka států EU podle ní slíbila JSR pomoc za 200 miliónů EUR. ČR podle vlastních představitelů již zahájila opravu bombami zasažené nemocnice Zakiša Mitrovič za 60 až 70 miliónů Kč, kde vláda již věnovala 15,7 miliónu Kč a další prostředky shání Český červený kříž. V poslední fázi jednání jsou dary deseti autobusů Karosa pro Bělehrad za 30 miliónů Kč, tří mostů pro Kragujevac za 20 miliónů Kč a pro JSR životně důležitá rekonstrukce elektrárny Kolubara A za přibližně 15 miliónů USD, kde by rovněž český stát měl 150 až 200 miliónů Kč nalézt ve fondech na obnovu Balkánu.

Skončil sjezd České lékařské komory

Všeobecná zdravotní pojišťovna počítá ve svém zdravotně pojistném plánu pro příští rok s větším přísunem peněz pro praktické lékaře než pro zařízení lůžkové péče. Řekla to ředitelka pojišťovny Jiřina Musílková na sjezdu České lékařské komory v Hradci Králové. S návrhem ale nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví ani komora. Šér resortu Bohumil Fišer na sjezdu uvedl, že pokud nebude poměr rozdělení peněz pro nemocnice stejný jako dosud, nedoporučí zdravotně pojistný plán pojišťovny pro příští rok parlamentu ke schválení.

Omezení přesčasových hodin lékařů v nemocnicích po 1. lednu, které vyplývá z novely zákoníku práce, by příjmy lékařů snížit nemělo. Po skončení 12. sjezdu České lékařské komory to řekl její prezident David Rath. Podle něj totiž existují možnosti, jak si lékaři v případě zájmu přivydělají, aniž se dostanou do rozporu se zákonem. Lékaři dosud často odpracovali až 1000 přesčasových hodin za rok a příjmy z přesčasů tvoří podstatnou složku jejich platů. Od 1. ledna však budou moci podle novely odpracovat maximálně 416 hodin přesčasů a 400 hodin pohotovosti.

Valaši si připomněli 150. výročí narození Charlotty Masarykové

Zasazení "stromu milénia" a posvěcení obecního praporu byly součástí akcí, při nichž si obyvatelé Hutiska-Solance na Vsetínsku o víkendu připomněli nadcházející 150. výročí narození manželky prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka Charlotty. Masaryková se narodila 20. listopadu 1850 v New Yorku a zemřela 13. května 1923 v Lánech na Rakovnicku. Valašsko, kde se Hutisko-Solanec nachází, patřilo k oblastem, které Masaryk rád navštěvoval.

Laureátem Pražských dnů sborového zpěvu je sbor ze Žiliny

Laureátem Pražských dnů sborového zpěvu se stal Žilinský smíšený sbor, vítěz soutěžní kategorie vyspělých těles. Při 14. ročníku třídenního mezinárodního festivalu, při němž se do Prahy sjelo na 1300 zpěváků, změřilo v soutěži síly 26 z 31 zúčastněných kolektivů. V Praze se tentokrát s českými účastníky sešly sbory z Německa, Rakouska, Francie, Nizozemska, Itálie, Slovenska a podle organizátorů také tři zajímavé sbory z Chorvatska. Hlavním bodem programu festivalu byla soutěž hodnocená mezinárodní porotou. Vedle toho ovšem amatérští zpěváci také vystoupili na Karlově mostě, v kostele sv. Šimona a Judy a v domovech důchodců a navázali nové umělecké kontakty a přátelství.

Ze sportu:

Výsledky 13. kola první fotbalové ligy: Sparta - Blšany 1:0, České Budějovice - Slavia 3:2, Teplice - Ostrava 4:0, Olomouc - Liberec 1:1, Příbram - Bohemians 3:0, Brno - Plzeň 1:0, Žižkov - Synot 3:1 a Jablonec - Drnovice 0:0. Tabulce vévodí Sparta, před Teplicemi a Libercem. Poslední je Plzeň, o skóre za Brnem.

Trenér fotbalistů Slavie Praha František Cipro byl jako třetí kouč v průběhu fotbalové ligy odvolán z funkce. ČTK to řekl generální ředitel klubu Vladimír Leška. Vedením mužstva byl pověřen dosavadní Ciprův asistent Karel Jarolím. Před Ciprem potkal stejný osud Karla Jarůška, který byl po pátém kole propuštěn ze Stavo Artikelu Brno a po jedenáctém kole nedobrovolně odešel Luboš Urban z Viktorie Plzeň.

Výsledky 21. kola extraligy ledního hokeje: Vsetín - Č. Budějovice 3:2, Sparta Praha - Havířov 3:0, Kladno - Zlín 6:5 po prodloužení, Vítkovice - Slavia Praha 3:0, Pardubice - Plzeň 2:1 a Litvínov - Znojmo 3:3 po prodloužení. Utkání Karlovy Vary - Třinec se hraje v pondělí. Neúplnou tabulku vedou hokejisté Pardubic o dva body před Vsetínem. České Budějovice dělí od posledního Kladna jediný bod.

Velké zklamání přinesl českým nohejbalistům světový šampionát v Prostějově. Ze tří finálových účastí vytěžili favorizovaní domácí reprezentanti titul jen v soutěži jednotlivců. V té zvítězil Petr Bubniak, jenž zdolal Slováka Štefana Forraie. V dalších finálových duelech dvou nohejbalových velmocí byli úspěšnější slovenští hráči, kteří pokazili českým hráčům obhajobu titulů.

Vinou extrémní prašnosti motokrosové trati a následné stávky jezdců byla závěrečná šestá etapa motocyklové Šestidenní ve Španělsku zrušena. V konečném pořadí tak platí výsledky po pátém dnu: čeští junioři obsadili čtvrtou pozici, Trophy team skončil šestý.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 7 až 11 stupňů Celsia.