Zprávy pondělí, 06. prosince 1999

A nyní podorbněji:

Kongres ODS nepřinesl zlom v politice Klausovy strany

Žádné převratné změny ve vedení ani v dosavadní politické strategii nepřinesl 10. kongres Občanské demokratické strany, který skončil v neděli v severočeském Liberci. Šéfem strany zůstal podle očekávání Václav Klaus a ve svých funkcích pokračují i tři dosavadní místopředsedové - Ivan Langer, Miroslav Macek a Libuše Benešová. Jedinou novou tváří ve vedení ODS se tak stal poslanec Petr Nečas, který v křesle místopředsedy vystřídal Miroslava Beneše.

Zásadní obrat nenastal ani v názoru ODS, jak změnit současné politické uspořádání. Delegáti vedení strany pověřili, aby nadále pokračovalo v jednáních o nové vládě se sociálními demokraty, Unií svobody a křesťanskými demokraty. Za nejlepší variantu označil kongres takzvanou supervelkou koalici všech demokratických parlamentních stran, kterou ODS neúspěšně prosazuje už několik týdnů. Delegáti zároveň odmítli usnesení, které by stranu zavazovalo vypovědět opoziční smlouvu s vládní sociální demokracií.

Reakce na výsledky kongresu ODS

Kongresové výsledky nijak nepřekvapily vůdčí osobnosti ostatních parlamentních stran ani několik politologů, které ČTK oslovila. Předsedu křesťanských demokratů Jana Kasala ale zklamalo, že se delegáti nezabývali jeho vlastním návrhem na vytvoření vlády všech nesocialistických stran. Úřadující předseda Unie svobody Karel Kühnl označil v rozhovoru pro ČTK myšlenku široké koalice všech demokratických parlamentních stran za nesmysl.

Předseda sociálně demokratického poslaneckého klubu Stanislav Gross k výsledkům kongresu podotkl, že ČSSD je sice připravena o nové vládě hovořit, nicméně zastává názor, že menšinová vláda sociální demokracie ještě zdaleka nevyčerpala svůj potenciál.

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček glosoval kongres a zvolení Václava Klause do čela strany konstatováním, že ODS je stranou jednoho muže. To, že delegáti podpořili opoziční smlouvu s ČSSD, potvrzuje podle něj, že moc ODS zachutnala.

Ředitel Centra Newyorské univerzity Jiří Pehe usoudil, že "ODS postupuje proti vlastním zájmům, protože drtivá část veřejnosti, ale i členů ODS, si přeje zrušení opoziční smlouvy".

Kongres ODS podle bývalého studentského vůdce Martina Mejstříka, jednoho z iniciátorů výzvy "Děkujeme, odejděte!", "vůbec nepochopil, o co v této době jde". Iniciátoři výzvy k odchodu předních představitelů českých politických stran však podle Mejstříka od rokování ODS stejně příliš neočekávali. "Je to naprosto uzavřená strana," konstatoval Mejstřík.

Prohloubení opoziční smlouvy očekávají vicepremiér Špidla a senátor Falbr

Vicepremiér Vladimír Špidla a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a senátor Richard Falbr předpokládají, že po sjezdu ODS a znovuzvolení Václava Klause do jejího čela bude prohloubena opoziční smlouva a bude schválen návrh státního rozpočtu. Oba to uvedli v dnešním diskusním pořadu české soukromé televize Nova. Vladimír Špidla považuje za rozumné rozšířit opoziční smlouvu v některých oblastech. Podle něj je například vysloveně důležité, aby se smlouva "prolomila" v oblasti přibližování k Evropské unii.

Pro úřednickou překlenovací vládu se vyjádřil exministr zahraničí Zieleniec

Překlenovací úřednickou vládu soustředěnou především na přípravu České republiky na Evropskou unii a předčasné parlamentní volby vidí jako jedno z východisek ze současné situace někdejší ministr zahraničí Josef Zieleniec. "Jsem přesvědčen, že ty síly, které dnes protestují proti opoziční smlouvě, budou muset být schopny zformulovat pozitivní program a střetnout se čelně s protagonisty opoziční smlouvy," uvedl dnes Zieleniec v diskusním pořadu České televize.

Delegáti sjezdu KSČM schválili Grebeníčkovu stranickou linii

Delegáti sjezdu Komunistické strany Čech a Moravy ve Žďáru nad Sázavou v nedělním závěrečném usnesení schválili novou stranickou linii předsedy Miroslava Grebeníčka. Ten ještě před svým zvolením řekl, že je rozhodnut definitivně skoncovat se všemi, kdo nostalgicky vzpomínají na předlistopadové praktiky. Prohlásil, že chce z KSČM vybudovat moderní demokratickou stranu. Schválení svých záměrů sjezdem označil Grebeníček po svém znovuzvolení za jeden z klíčových kroků, který mu umožní plány uskutečnit.

Členové Ústředního výboru KSČM na svém prvním zasedání ve Žďáru nad Sázavou zvolili do funkcí stranických místopředsedů Miloslava Randsdorfa, Václava Exnera, Jiřího Dolejše a Zuzku Rujbrovou. Zvolili rovněž třiadvacetičlenný výkonný výbor.

Jan Ruml je stále pro zákaz komunistické strany v České republice

Bývalý předseda Unie svobody, senátor Jan Ruml se i deset let po pádu komunistického režimu ve střední a východní Evropě domnívá, že by v České republice měla být komunistická strana zakázána. "Existence KSČM uráží obrovské procento obyvatelstva, které bylo postiženo totalitním režimem," řekl Ruml v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima. Neobává se přitom více než dvacetiprocentních volebních preferencí, které komunistům přisoudily v posledních měsících výzkumy veřejného mínění. "Pokud KSČM bude fungovat tak, jak funguje, tak není reálným nebezpečím," řekl unionistický senátor. Hlasy, které ve volbách komunisté získají, jsou prý nepoužitelné, protože s KSČM nebudou ostatní parlamentní strany komunikovat.

Italští komunisté: Antikomunismus může ČR zblokovat vstup do EU

Antikomunismus v České republice, který směřuje k zákazu Komunistické strany Čech a Moravy, považují italští komunisté za nedemokratický a za porušení právního státu. Mohl by vést k zablokování vstupu České republiky do Evropské unie. Prohlášení s tímto zněním vydali zástupci Italské strany komunistické obnovy Claudio Buttazzo a Franco Giordano na 5. sjezdu KSČM ve Žďáru nad Sázavou. "V případě dalšího nárůstu antikomunistických a fašizujících tendencí v ČR budou komunističtí poslanci v Evropském parlamentu spolu s ostatními demokratickými stranami požadovat zablokování vstupu ČR do EU," píše se v dokumentu.

Egon Bondy: Strategickým cílem USA je globální genocida

Marxistický myslitel Egon Bondy ve svém vystoupení před delegáty 5. sjezdu Komunistické strany Čech a Moravy ve Žďáru nad Sázavou prohlásil, že hlavním cílem USA je globální genocida drtivé většiny světové populace. "Americká finanční oligarchie se netají tím, že nepotřebuje rozšiřovat světové trhy a lidí na Zemi je podle ní příliš mnoho," řekl. Bondy, který na sjezdu vystoupil jako host, delegáty upozornil, že Spojené státy vyrábějí bojové viry s geneticky rozlišovací schopností pro identifikaci barvy pleti či etnika. Citoval údajná prohlášení některých zástupců USA na mezinárodních konferencích, kde měli prohlásit, že "...humanitární pomoc Africe je ekonomický zločin, protože se nevyplácí...AIDS nás zklamalo, protože se šíří velmi pomalu...".

BBC: Pomalé tempo rozšiřování ohrožuje celou integraci Evropy

Nadcházející summit Evropské unie v Helsinkách by mohl být malým krokem vpřed na neuvěřitelně dlouhé cestě k tomu, co stále vypadá jako vzdálený cíl. Bude-li však rozšíření trvat příliš dlouho, může to ohrozit velkou ambici Evropy jako unie všech jejich národů. V pořadu z České republiky to v neděli uvedla britská televize BBC. Lord Wallace, profesor mezinárodních vztahů na London School of Economics, vyjádřil názor, že Evropská unie v současné době nemá na rychlém rozšíření velký zájem. "Nepochybuji o tom, že takřka v každém hlavním městě zemí EU by většina ministrů odložení nejraději odložila. Nastoluje totiž problémy, je obtížné a je jednodušší zabývat se domácími otázkami. A proto se žadatelské země musejí nadále domáhat rozšíření," řekl Wallace ve sledovaném pořadu BBC nazvaném On the Record.

Vláda chce v EU vyjednat exkluzivitu pro české pivo

Vláda chce pro české pivo vyjednat mezinárodní exkluzivitu tak, aby po přijetí České republiky do Evropské unie značky Budweiser a Pilsner na evropských trzích mohli užívat jen čeští výrobci piva v Českých Budějovicích a v Plzni a ne už americké a německé pivovarnické koncerny. S odvoláním na náměstka ministra zemědělství Tomáše Zídka to uvedla Česká televize s tím, že Zídek vychází i z toho, že v EU platí přísný institut zeměpisného značení. Jak televize připomněla, Budějovický Budvar i Plzeňský Prazdroj se soudí se zahraničními pivovary, které označují své výrobky podobně. Pokud by vláda exkluzivitu vyjednala a členské státy EU by zeměpisné označení respektovaly, spor o obchodní známky by skončil a značka Budvar a Pilsner by v zemích EU platila jen pro výrobky z budějovického a plzeňského pivovaru.

Chasidský rabín zapálil v Praze chanukový svícen

Rozsvícení osmiramenného svícnu - menory - na Malém náměstí v Praze v neděli připomnělo, že v pátek začal osmidenní židovský "svátek světel" zvaný chanuka. Je oslavován na celém světě a jako jediný z židovských svátků veřejně v ulicích. Menoru zapálil rabín Manis Baraš působící v pražské chasidské organizaci Chabad Lubavič. Další menora je na Letenských schodech. Když křesťané v předvánoční době zapalují postupně čtyři svíčky na adventním věnci, pokračují tím nepřímo v židovské tradici staré přes 2000 let. Slovo chanuka znamená "zasvěcení". V synagogách a obydlích se během svátků zapaluje v sedmiramenných svícnech každý večer nové světlo. Menory symbolizují šest dní stvoření a sedmý den odpočinku.

Cenu Nadace Pangea převzali Pavel Tigrid a Ladislav Chudík

Laureáty v pořadí již osmé výroční ceny Za úsilí o nápravu věcí lidských, kterou vyhlašuje Nadace Pangea, se stali novinář a publicista Pavel Tigrid a slovenský herec a pedagog Ladislav Chudík. Prestižní ocenění, které je poctou osobnostem, jimž se podařilo něčím podstatným přispět k lidské zkušenosti a dokázat, že práci lze spojit s radostí, převzali na nedělním slavnostním večeru v pražském Divadle na Vinohradech. Tuto cenu v minulosti obdrželi spisovatel Jaroslav Foglar, básník a textař Jiří Suchý, vědec Otto Wichterle, dramatik Václav Havel, scenárista Zdeněk Svěrák, cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund a dětský psycholog Zdeněk Matějček. Ze zahraničních osobností jsou jejími laureáty francouzský oceánograf Jacques-Yves Cousteau, švédský režisér Ingmar Bergman a američtí ekologové Dennis a Donella Meadowsovi.

Historické jádro Olomouce ve vánoční atmosféře

Vánoční atmosféra ovládla v nedělní podvečer historické jádro Olomouce, kde arcibiskup Jan Graubner společně s primátorem Martinem Tesaříkem rozsvítili desítky žárovek na statném vánočním jehličnanu na centrálním náměstí. Na znamení blížících se Vánoc se po celém náměstí rozzářily i stovky žárovek na vánoční výzdobě. Na adventní období organizátoři připravili pestrý program. Na náměstí je již tradičně vánoční jarmark. Desítky stánků nabízejí rozličné zboží lidových výrobců, voní zde čaj či horký punč. Jarmark potrvá až do 23. prosince.

Děti z dětských domovů zhlédly jubilejní představení Rusalky

Především děti z dětských domovů zaplnily v neděli pražské Divadlo Milénium, aby zhlédly 200. představení muzikálové úpravy opery Rusalka. Společnost Parlando připravila pro každé dítě malý sladký mikulášský dárek. Rusalku nastudoval režisér Jozef Bednárik, choreografem byl Libor Vaculík a kostýmy vytvořil Theodor Pištěk. Producent Michael Prostějovský stále jedná o možnosti uvést ji v zahraničí včetně dvou zámořských zemí.

Mikuláši, čerti a andělé soutěžili na Staroměstském náměstí

Desítky čertů, andělů a Mikulášů v neděli večer na pražském Staroměstském náměstí soutěžily o nejlepší masku. Vidět byly často bizarní kostýmy, zvítězila však trojice v tradiční sestavě anděla s plavými vlasy a velkými křídly, důstojného Mikuláše v biskupském rouchu a čertíka s pytlem na zlobivé děti. Zkrátka nepřišli ani ostatní čerti, andělé a Mikuláši. I ti, kteří nevyhráli některou z vedlejších cen, dostali od pořadatelů sladkosti a další drobné dárky. Letošní soutěž o nejlepší mikulášské masky pořádala Nadace Pražské děti, Sdružení pro obnovu a rozvoj řemesel a uměleckých tradic a Český výbor pro UNICEF.

Archeologové objevili v Olomouci 1000 let starý denár

Vzácnou stříbrnou minci starou 1000 let objevili archeologové při průzkumu podzemí jednoho z domů v centru Olomouce. Podle expertů jde o dosud neznámý typ takzvaného denáru velkého střižku. "Toto platidlo nechal vyrazil kníže Boleslav II., který vládl v letech 967 až 999," řekl ČTK vedoucí průzkumu Josef Bláha. Cennou minci objevili olomoučtí archeologové již v říjnu při záchranném archeologickém průzkumu ve dvoře domu ve Wurmově ulici. "Nález byl v dosti chatrném stavu a až nyní se podle typu mince podařilo zjistit stáří," dodal. Podle odborníků jde o vůbec první nález tak starého platidla na území olomouckého předhradí. Nález přispěje i k výraznějšímu určení stáří jednotlivých vrstev pohřebišť, která archeologové v lokalitě objevili.

Ze sportu:

Výsledky 27. kola hokejové extraligy: Karlovy Vary - Plzeň 7:3, Kladno - Znojmo 1:2, Slavia Praha - Vsetín 3:2, Vítkovice - Havířov 1:1, Zlín - Sparta Praha 0:2, Třinec - Litvínov 3:2. Zápas Pardubice - České Budějovice (6:3) byl předehrán v sobotu. Druhá Plzeň ztrácí v tabulce na Spartu bod, třetí Zlín tři. Kladno a poslední Vítkovice mají shodně 18 bodů.

Nedělní zápasy 16. kola první fotbalové ligy skončily s těmito výsledky:

Liberec - Hradec Králové 1:0,

Čeští fotbaloví reprezentanti budou při úterním losování kvalifikace mistrovství světa 2002 v Tokiu nasazeni do prvního evropského koše. Určitě se tak ve skupině nepotkají s týmy Španělska, Rumunska, Norska, Švédska, Nizozemska, Německa, Belgie a Jugoslávie, mohou však narazit na Itálii či Anglii, které se mezi elitní devítku nedostaly. Rozdělení do losovacích košů, v evropském případě na základě bodového zisku z bojů o MS 1998 a ME 2000, zveřejnila Mezinárodní fotbalová federace (FIFA).

Volejbalistky Olympu Praha porazily v domácí odvetě druhého předkola Ligy mistryň portugalský tým Castelo da Maia 3:0. V součtu setů z obou utkání zvítězily 4:3 a postoupily do hlavní fáze soutěže. Losování dvou osmičlenných skupin se uskuteční 18. prosince ve Vídni, hrát se bude systémem jednou každý s každým v lednu a v únoru.

České házenkářky se s mistrovstvím světa v Norsku a v Dánsku rozloučily vítězstvím. Austrálii, nejslabší tým skupiny A, porazily 36:15 a připsaly si první výhru na turnaji. Ve skupině obsadily české reprezentantky páté místo a šampionát pro ně skončil.

Vedle Petra Korbela se na olympijské hry v Sydney probojoval také další český stolní tenista Josef Plachý, který v semifinále čtvrté části play off kvalifikace v řeckém Patrasu porazil po vynikajícím výkonu Nizozemce Heistera 3:0.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle slabé přeháňky. Teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.