Zprávy pondělí, 06. září 1999

Nyní podrobněji

Macek vítá volební prohru ODS, neboť vyvolá diskusi uvnitř strany

Místopředseda ODS Miroslav Macek přivítal prohru ODS v pražských doplňovacích volbách do Senátu, neboť její debakl přispěje k vnitrostranické diskusi o "renesanci" této nejsilnější opoziční strany. Uvedl to v nedělním pořadu České televize V pravé poledne. Macek odmítl názor vítěze těchto voleb Václava Fischera, podle něhož byl výsledek voleb pro ODS nešťastný. "Jsem přesvědčen o tom, kdybychom dělali kampaň velmi slušně a velmi pozitivně, že minimálně v druhém kole bychom stejně prohráli," řekl místopředseda. "Kdyby byl výsledek těsný, nikdy by nevybudil debatu v ODS, která je nesmírně nutná," dodal. Ve volbách již v prvním kole se ziskem přes 71 procent hlasů zvítězil nezávislý kandidát Fischer, který kandidátku ODS Jiřinu Jiráskovou předstihl téměř o 60 procent. Také předseda ODS Václav Klaus připustil, že po senátních doplňovacích volbách je potřeba se zamyslet, co mohlo být uděláno jinak. Prohlásil také, že výsledky těchto voleb nepodceňuje. Rozhodně však podle něj nebyly všelidovým referendem o zrušení výsledků loňských parlamentních voleb.

Místopředseda ODS Macek míní, že tzv. opoziční smlouva se může stát neúčinnou

Povolební smlouva ČSSD a ODS, v níž se tyto strany mimo jiné zavázaly pozměnit systém parlamentních voleb, by měla být podle místopředsedy ODS Miroslava Macka naplněna, v opačném případě by bylo zbytečné ji udržovat. "Pokud to (změnu volebního systému) sociální demokracie z jakéhokoli důvodu nechce, já osobně pokládám opoziční smlouvu za mrtvou a není žádný důvod ji z jakéhokoli důvodu držet," řekl Macek v televizním pořadu V pravé poledne. Podle něj by pak měly následovat předčasné volby. Uzavřením smlouvy ODS umožnil ČSSD sestavit vládu a sama získala čelné parlamentní funkce.

Předseda ODS Václav Klaus v dalším televizním pořadu 7 čili Sedm dní prohlásil, že opoziční smlouva nevyhovovala jeho straně "nikdy ani vteřinu". "Strašně bychom si přáli, kdyby bylo jiné možné povolební uspořádání," řekl Klaus. Jakékoli hypotetické sbližování ODS s Unií svobody a KDU-ČSL se podle něj při rétorice představitelů těchto stran "jenom vzdaluje". Předseda ČSSD Miloš Zeman míní, že důsledky opoziční smlouvy jsou přeceňovány.

Místopředseda Unie svobody Karel Kühnl si těžko dokáže představit, že změna, po které "volá země", by se mohla uskutečnit bez předčasných voleb. "Dovedu si představit, že ta změna se může odehrát i bez voleb, ale dovedu si to představit opravdu jen v nejkrajnější poloze a jen velmi těžko - a musím k tomu sebrat veškerou svoji fantazii," prohlásil v televizním pořadu Nedělní partie.

Ministr vnitra Václav Grulich v témže pořadu řekl, že je nyní "nutno počkat, co další politický vývoj udělá". "Samozřejmě ti politici, kteří by hnali situaci do mimořádných voleb, si musí být vědomi toho, jestli to té situaci pomůže, jestli to tu situaci vyřeší a jestli náhodou na to nedoplatí sami," podotkl Grulich.

Ústavní soudce: Změny Ústavy by neměly jít proti jejímu duchu

Parlamentní politické strany by měly v případě nutnosti připravovat takové změny Ústavy, které by byly v souladu s duchem tohoto základního zákona. Uvedl to v neděli ústavní soudce Vojtěch Cepl v souvislosti činností komise ČSSD a ODS, která připravuje mimo jiné změnu systému parlamentních voleb a omezení pravomocí prezidenta republiky. Cepl nepovažuje za vhodné měnit systém, který funguje. Soudce nesouhlasí s případným omezením práva prezidenta jmenovat premiéra. "Je to opravdu nepochopení systému výměny moci..., která spočívá v tom, že vítězná strana není ta, která získala nejvíc hlasů, ale ta, která dokáže sestavit fungující koalici," uvedl Cepl. Prezident by podle zamýšlených změn měl povinnost jmenovat premiérem šéfa vítězné strany. Cepl zdůraznil, že případné zavedení většinového systému pro volby do Poslanecké sněmovny by znamenalo úplnou změnu Ústavy. "Pokud to chcete změnit, musíte napsat úplně novou Ústavu," řekl soudce v diskusi s místopředsedou ODS Miroslavem Mackem. Macek mimo jiné navrhl, aby existoval jednokomorový parlament s nižším počtem poslanců.

Zieleniec míval podle Klause specifické vztahy s novináři

Bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec míval podle předsedy ODS Václava Klause velmi specifické vztahy s novináři. Expremiér Klaus to řekl v nedělním pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní. Podotkl, že se nechce pouštět do debat, zda bylo nezákonné počínání Zieleniece, který opustil Klausovu vládu na podzim roku 1997 a současně rezignoval na funkci místopředsedy ODS. Jeho demise odstartovala aféru s financováním ODS a následný pád kabinetu Václava Klause. Šéf ODS poznamenal, že se vždy zasazoval o to, aby se politici setkávali s novináři jen na tiskových konferencích. Pokud se potvrdí, že Zieleniec uzavřel za státní peníze smlouvy se šedesáti novináři a mediálními agenturami o prezentaci své osoby, jak tvrdí premiér Miloš Zeman, bude se podle Klause jednat o "zvláštní" věc. Šéf ODS dodal, že sám jako premiér si u mediálních agentur žádnou práci nikdy nezadal.

Zeman očekává výsledky správního řízení s Lánským do měsíce

Premiér Miloš Zeman odhaduje, že na konci září nebo na začátku října budou známy výsledky správního řízení pražské pobočky České národní banky s vicepremiérem Egonem Lánským kvůli jeho bankovnímu účtu v cizině. Zeman v nedělním pořadu televize Nova 7 čili dní řekl, že na rozhodnutí o osudu Lánského tak nebude potřebovat dlouhou dobu. Připomněl, že Lánský požádá senátní mandátový a imunitní výbor, aby ho kvůli této záležitosti zbavil imunity. Vicepremiér již dříve přiznal, že neměl ke zřízení účtu potřebné povolení. Podle některých názorů mu za to hrozí vysoká pokuta. Na jeho účet v Rakousku poslalo ministerstvo financí před třemi roky 290 tisíc dolarů (asi devět miliónů korun), které stát dlužil lucemburské společnosti Hollanco. Lánský ve čtvrtek řekl, že kvůli účtu nebude na svou funkci rezignovat.

Památku Židů si v Terezíně připomnělo pět stovek lidí

Památku obětí genocidy Židů za druhé světové války si v neděli na Židovském hřbitově v Terezíně připomněli zástupci židovských obcí z ČR i zahraničí. Mezi pěti stovkami přítomných byli i účastníci konference Mosty k zítřku, na níž se od čtvrtka v Praze sešlo 450 lidí židovského původu z dvacítky zemí, kteří jako děti přežili holocaust. Vrchní zemský rabín Karol Sidon se v projevu věnovaném tragickému osudu Židů pozastavil nad tím, jak mohl být schopen německý národ, který patřil k vrcholům evropské civilizace, spáchat před půl stoletím tak strašné činy. I v současné době je třeba se podle Sidona ptát, zda se se takovými "Němci" nestávají další národy. ČTK později rabín řekl, že svá slova rozhodně nemínil jako útok na německý národ, ale jako výzvu k tomu, aby se lidé zamýšleli nad tím, co je vlastně vede k určitému způsobu jednání. Jako každý rok se účastníci terezínské tryzny odebrali na pietní místo u Ohře, kde v listopadu 1944 nacisté vhodili do vody popel 22.000 obětí z terezínského ghetta ve snaze skrýt své zločiny. Za necelé čtyři roky existence terezínského ghetta do něj nacisté deportovali přes 150.000 židovských mužů, žen a dětí. Na 35.000 jich zde zemřelo, velká část ostatních pak zahynula po transportu do vyhlazovacích táborů.

NYT: Češi ztratili zájem o jazykové a kulturní styky se Slováky

Češi ztratili zájem o jazykové a kulturní styky se Slováky a zcela se orientují na Západ. Slováci sice udržují povědomí někdejší sounáležitosti mnohem více, ale to sotva stačí na obnovení někdejší živé kulturní výměny. Napsal to list The New York Times. Po rozpadu federace v roce 1993 se slovenština stala pro českou mládež cizí řečí a navzdory podobnosti jí nerozumějí jako dříve, kdy četli slovenskou poezii, sledovali televizní programy a navštěvovali univerzity. Naproti tomu slovenská mládež zná češtinu lépe, protože stále může sledovat české filmy v kině a v televizi a dostupnější jsou i české knihy a noviny. Rozdílné je také zaměření učitelů a inteligence. Slovenští intelektuálové a učitelé jsou skutečnými čechofily. Jejich čeští kolegové však odpovídají na výzvy ke spolupráci s lhostejností až chladem. Slovensko je pro ně cizí zemí a slovenská historie se v českých učebnicích vynechává, napsal deník. Vinu na ztrátě jazykové vzájemnosti lze připsat i čiré nevědomosti. Češi prostě nevěří, že jejich děti slovenštině nerozumějí. "Neberou to vážně a brzy může být pozdě," cituje deník Marii Vokusovou, předsedkyni Československého klubu se sídlem v Praze, který podporuje česko-slovenskou spolupráci.

Břevnovské opatství povede po Opaskovi po tři roky Siostrzonek

Benediktinské arciopatství v pražském Břevnově povede po tři roky jeho dosavadní převor Prokop Petr Siostrzonek. Představitelé kapituly tohoto arciopatství svatého Vojtěcha a svaté Markéty ho zvolili převorem-administrátorem, který má stejná práva a povinnosti jako arciopat, jímž byl až do své nedávné smrti Anastáz Opasek. ČTK o tom informoval delegát opata-primase pro Slovanskou benediktinskou konregaci svatého Vojtěcha Clemens Lashofer z rakouského kláštera Göttweig, který zasedání představitelů kapituly předsedal. Arciopat Anastáz Opasek, který zemřel 24. srpna ve věku šestaosmdesáti let, byl v pátek pohřben v arciopatském chrámu sv. Markéty v Praze na Břevnově. Zádušní mši za Anastáze Opaska, které se má zúčastnit i prezident Václav Havel a premiér Miloš Zeman, bude sloužil kardinál Miloslav Vlk spolu s papežským nunciem Giovannim Coppou.

Ekologové pokračují v blokádě, na Trojmezné se stále nekácí

Přestože v pralese Trojmezná již od 20. srpna neporazili lesní dělníci ani jeden strom napadený kůrovcem, ekologové dále pokračují v blokádě této části první zóny Národního parku Šumava, kterou zahájili 27. července. ČTK to v neděli řekl jejich mluvčí Martin Klásek. "Zůstaneme zde nejméně do poloviny září. Prostě do doby, dokud kůrovec (z napadených stromů) nevylétne a kácení tak ztratí smysl. Trváme na tom, že alespoň Trojmezenský prales, člověkem nejméně ovlivněný komplex smrkového lesa v ČR, by měl zůstat bez zásahů člověka," dodal. Správa šumavského parku již dvakrát odmítla návrhy ekologů, podmiňující ukončení blokády zastavením zásahů v Trojmezné. Její ředitel Ivan Žlábek přitom opakoval, že trvá na realizaci rozhodnutí orgánu ochrany přírody, tedy na diferencovaných zásazích proti kůrovci i v prvních zónách parku, včetně Trojmezné. Blokáda ekologů podle něj podstatným způsobem snížila účinnost zásahu v oblasti Trojmezné, což vytváří vážné předpoklady k pokračující kůrovcové gradaci v této oblasti. Odpůrci kácení napadených stromů v prvních zónách parku se přitom odvolávají na doporučení odborníků, podle nichž kůrovcem poškozený porost představuje lepší ochranu mladých stromků i půdy a větší šanci na obnovu lesa než holiny, dále rozšiřované větrem.

Čeští pěstitelé odmítají tvrzení o údajné "jedovatosti" žampionů

Tvrzení o souvislosti konzumace údajně jedovatých žampionů a rizika onemocnění rakovinou, která se s odvoláním na švédské zdroje nedávno objevila v českých médiích, odmítají čeští pěstitelé těchto nejoblíbenějších jedlých hub. ČTK to řekl předseda Svazu pěstitelů jedlých hub ČR Ivan Jablonský. "Toxický agaritin, obsažený v syrových žampionech, je znám desítky let a jeho účinky na lidský organismus se nemění. Na jeho výzkumu spolupracuje Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze právě se švédskými vědci. Podle nich se při tepelné úpravě žampionů obsah agaritinu snižuje o 45 až 85 procent. Jeho toxické účinky se prokázaly až v neúměrných dávkách hub, které odpovídaly denní konzumaci několika kilogramů," vysvětlil. V ČR, kde se průměrná roční spotřeba pohybuje kolem půl kilogramu, tedy není třeba mít ze škodlivosti těchto hub strach," zdůraznil Jablonský.

Nejvíce piva se v ČR vypije v sobotu nejvíce se ho prodá v neděli

Spotřebitelé preferují pivo mírně vychlazené, světlé a desetistupňové. Nejvíce z celotýdenní spotřeby, 23,5 procenta, ho vypijí v sobotu. Prodá se ho pro změnu nejvíce v neděli: 20,1 procenta z celotýdenních nákupů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Imas-Marcon, jehož výsledky ČTK sdělil ředitel agentury Milan Soušek. Nákupy piva rostou s přicházejícími víkendy: v pátek zákazníci koupí 14,3 procenta z celotýdenního nakupovaného množství, v sobotu 19,6 a v neděli 20,1 procenta. V pondělí nákupy klesají, tento den se ho nakoupí nejnižší množství z celého týdne, a to pouze 9,5 procenta. Nejoblíbenějším je světlé desetistupňové pivo, kterému dává přednost 65 procent, černému a řezanému dává přednost pět resp. šest procent z nich. Na druhou stranu 24 procent dotázaných nepije pivo vůbec. Zajímavostí je, že 1,1 procenta konzumentů pivo přihřívá.

Vajčner: Vinné hrozny letos zrají s desetidenním náskokem

Mírné dešťové srážky v uplynulém týdnu přivítali s ulehčením pěstitelé vína na jižní Moravě. V Šatově na Znojemsku naměřili meteorologové 50 milimetrů, ve Znojmě pak 30 milimetrů. V regionu je patrný relativní přebytek hroznů, zvláště odrůdy Veltlínské zelené. "Zrání je rychlejší asi o deset dnů," řekl ČTK ředitel a.s. Znovín Znojmo Pavel Vajčner. Firma očekává začátek běžné sklizně kolem 20. září. Nyní se sbírají hrozny na první burčák, bouřlivě kvasící mladé víno. Jde o odrůdy Muškát moravský, Veltlínské červené rané, případně i Müller Thurgau. "Úroda bude letos lepší než průměrných loňských šest tun z hektaru," doplnil Vajčner. V letošním roce zřejmě "zaberou" i červené odrůdy, kdy dobře nasadilo Svatovavřinecké. Odborníci oceňují rovněž Sauvignony.

Největší výdaje loni domácnosti daly na výživu, bydlení a dopravu

Výdaje na výživu byly i v loňském roce největší položkou ve struktuře peněžních výdajů průměrné domácnosti v ČR. Činily 26,4 procenta jejích čistých peněžních vydání. Druhým nejvyšším vydáním průměrné domácnosti bylo s 19,4 procenta bydlení a významně se na rodinných rozpočtech s 10,9 procenta podílely doprava a spoje. Vyplývá to z údajů publikovaných Českým statistickým úřadem (ČSÚ) na základě výsledků statistiky rodinných účtů za rok 1998. Na kulturu, vzdělání, sport a rekreaci loni průměrná vypočtená domácnost, která měla 2,5 člena, podle odhadu ČSÚ vynaložila 9,9 procenta ze svého rozpočtu, na bytové zařízení a provoz domácnosti 8,7 procenta, na obuv a odívání 7,1 procenta, na osobní potřeby a léčebnou péči 5,2 procenta a na alkoholické nápoje a tabák 3,4 procenta. Ostatní daně a poplatky, pojištění, půjčky, splátky úvěrů a jiné platby představovaly loni devět procent čistých peněžních vydání průměrné domácnosti.

Ze sportu

Česká fotbalová reprezentace zvítězila v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy nad Litvou na její půdě 4:0 a potvrdila tak své suverénní postavení v čele deváté skupiny. Ve středu čeká české fotbalisty další soupeř - Bosna a Hercegovina.

Čeští hokejisté porazili v posledním utkání na turnaji Česká pojišťovna Cup Finsko 3:0 a počtvrté v historii zlínský úvodní díl seriálu Euro Hockey Tour celkově vyhráli. Neztratili při tom ani bod, porazili 3:2 Švédsko a Rusko zdolali 3:1.

A na závěr zpráv informace o počasí na území České republiky.

V pondělí bude jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Během dne od jihozápadu přibývání oblačnosti, místy s přeháňkami, ojediněle bouřkami. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.