Zprávy pondělí, 07. června 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Od dubna a května se začalo rozhýbávat hospodářství ČR

Od dubna a května letošního roku se začalo rozhýbávat hospodářství České republiky. V nedělním diskusním pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní to řekl jako svůj odhad premiér Miloš Zeman. Ekonomická recese začala podle jeho slov zvolna končit a propad HDP se zmírňuje. To by měla potvrdit oficiální data, která budou známa na konci letošního června. Podle Zemana to znamená, že již zabrala opatření vlády, jako jsou například zrychlená amortizace, investiční pobídky, či budování průmyslových zón.

Nezaměstnanost, která se dnes v České republice pohybuje kolem 8,3 procenta, velmi pravděpodobně do konce letošního roku překročí deset procent, řekl premiér Zeman. Nezaměstnanost v ČR se podle jeho slov bude blížit průměrné úrovni nezaměstnanosti v Evropské unii, kde činí necelých dvanáct procent. Růst nezaměstnanosti se v ČR podaří zastavit zřejmě až ve druhé polovině příštího roku. V roce 2001 však už bude mírně klesat, uvedl Miloš Zeman.

Tripartita jednala o problémech severní Moravy

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla objíždí místa, kde to vře. V neděli jednal v Karviné v rámci tripartity s odboráři a zaměstnavateli o restrukturalizaci dolů na severní Moravě a o vytváření nových pracovních příležitostí. Dnes je Špidla společně s premiérem Milošem Zemanem očekáván v plzeňské škodovce, Oba vládní činitelé tam mají prověřit nespokojenost odborářů se současnou ekonomickou situací podniku.

Problém nezaměstnanosti zřejmě nevyřeší pouze jednání Rady hospodářské a sociální dohody, ale může svými doporučeními vládě výrazně pomoci. Řekl to po nedělním mimořádném jednání sociálních partnerů v Karviné místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Své zástupce před jednáním tripartity přišlo do Karviné na mítink podpořit asi pět stovek zaměstnanců podniků severomoravského regionu. Na mítinku se odboráři domáhali především toho, aby vláda problém rostoucí nezaměstnanosti začala řešit.

Celkem 1,4 až 1,7 miliardy korun budou ročně dostávat bývalí pracovníci Ostravsko-karvinských dolů 'OKD) v důchodovém věku a ti, kteří mají zdravotní potíže způsobené náročnou prací v dolech. To se týká asi 30.000 horníků, řekl po mimořádném zasedání Rady hospodářské a sociální dohody 'tripartity) v Karviné předseda Koordinačního odborového orgánu OKD Jan Sábel.

Ministerstvo průmyslu a obchodu 'MPO) by mělo v průmyslové zóně Nové pole v Karviné postavit objekty, které by mohli využívat především malí a střední podnikatelé. Shodli se na tom sociální partneři se zástupci MPO. Sjednotili se také v názoru, že je třeba velmi rychle dobudovat dálnici D 47, která by napojila severní Moravu na dálniční síť ČR.

Mluvčí organizátorů Street Party považuje akci za vydařenou

Pražskou sobotní Street Party proti světové globalizaci, uspořádanou členy radikálních ekologických a levicových hnutí, a po ní následující pochod považuje za vydařené mluvčí organizátorů akce Jan Křeček. "To, že účastníci pochodu hodili nějaké láhve a kameny do oken amerického velvyslanectví a rozbili několik tabulek, organizátory nebolí," řekl Křeček ČTK. Dav lidí po skončení Street Party napadl kameny a lahvemi velvyslanectví Spojených států amerických v Praze. Při střetu s policií bylo zraněno devět strážců zákona. Policie předvedla kvůli výtržnostem celkem 114 lidí. Sedm z nich bylo obviněno z různých trestných činů.

Reakce na Street Party

Ministr Jaroslav Bašta považuje zásah policie proti účastníkům sobotní pražské Street Party za profesionální. Nelze však podle něj všechno nechat pouze na policii. Je na čase, aby se magistrát, ale i vláda, zamyslely, zda nenastal čas ke zpřísnění registrace podobných akcí, řekl Bašta ČTK. Je přesvědčen, že brání-li předpisy zamezení podobných násilností, je třeba je změnit. Jde o to, aby se podobné akce nemohly konat tak snadno legálně, dodal Bašta.

Pro potrestání účastníků průvodu, kteří házeli kameny a pivní lahve do oken amerického velvyslanectví, se vyslovil premiér Miloš Zeman. Také on ocenil zásah policie. "Každý, kdo rozbíjí okna, má být potrestán, ať je kluk, skinhead nebo anarchista," řekl premiér.

Pražský primátor Jan Kasl je s postupem policie proti sobotnímu průvodu demonstrantů Street Party hlavním městem bezvýhradně spokojen. "Policisté zvládli výkon na jedničku a já bych jim za to rád poděkoval," řekl primátor ČTK. Přivítal, že se policisté nedali vyprovokovat.

Prezident Havel začíná opět úřadovat

Prezident republiky Václav Havel se po třech týdnech vrací do úřadu. Po přestálém zánětu průdušek je opět ve výborné kondici a podle spolupracovníků srší elánem. Na veřejnosti se objevil už v pátek, kdy se vyjádřil k vývoji na Balkáně, a v sobotu otevřel Dolní Jelení příkop na Pražském hradě.

Klaus navštívil v Thajsku Čechy odsouzené za obchod s drogami

Dva české občany, kteří si za pašování drog odpykávají ve vězení v thajském hlavním městě Bangkoku trest odnětí svobody v délce 50 let, navštívil v sobotu předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Stal se tak pravděpodobně prvním zahraničním politikem, jemuž thajské úřady takovou návštěvu umožnily. Návštěva dvou odsouzených Čechů v bangkokském vězení byla Klausovou osobní iniciativou. Šéf sněmovny se zajímal o to, jak se ve vězení s oběma Čechy zachází, jak pobyt ve vězení snášejí a zda neexistuje možnost, že by si zbytek trestu odpykali v ČR. Václav Klaus se v Bangkoku jako čestný host a odborník účastnil mezinárodní konference věnované asijské ekonomické krizi.

V Praze bude jednat Parlamentní výbor SEI

Posilování spolupráce mezi Středoevropskou iniciativou 'SEI) a jinými regionálními integračními seskupeními a budoucnost SEI v kontextu rozšiřování Evropské unie a NATO budou témata jednodenního zasedání Parlamentního výboru SEI, jež se uskuteční v pondělí v Praze. SEI je regionální integrační seskupení, které v souladu s principy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě chce přispívat k rozvoji vzájemně prospěšných partnerských vztahů i k celoevropské hospodářské, politické, ekologické a kulturní kooperaci. Zasedání Parlamentního výboru se uskuteční v Praze, protože ČR od loňského roku Středoevropské iniciativě předsedá.

O víkendu začala týdenní letecká pozorovací mise USA nad ČR

Cvičnou pozorovací misi nad Českou republikou v souladu se Smlouvou o otevřeném nebi, která má za úkol monitorovat snížení počtu konvenčních zbraní, uskutečňuje do 11. června devětadvacetičlenná skupina amerických vojenských odborníků. ČTK to oznámila tisková služba českého ministerstva obrany. Američané použijí letiště v Pardubicích a při pozorovacích letech, při kterých urazí letounem OC-135B kolem 800 kilometrů, budou fotografovat vybrané prostory a objekty. Americké vojenské fotolaboratoře vyvolají exponované snímky za přítomnosti českých odborníků. Akce je již v pořadí pátou společnou česko-americkou misí podle Smlouvy o otevřeném nebi. Tým české armády uskutečnil pozorovací let nad Spojenými státy letos 8. až 24. dubna.

Katolická charita vypraví do Albánie dalších osm kamiónů s pomocí

Dalších osm kamiónů s humanitární pomocí pro kosovské běžence v Albánii, vypravených Českou katolickou charitou, by do albánských uprchlických táborů mělo odjet příští týden. Zásilka potravinové pomoci, kterou tvoří hovězí konzervy, olej, cukr a máslo je hrazena státem a je vybavena z prostředků Státních hmotných rezerv. ČTK o tom informoval Jan Oulík z tiskového oddělení charity.

Olomoučtí radní zaplatí kosovským uprchlíkům noviny v albánštině

Uprchlíkům z Kosova, kteří v táboře v Hněvotíně na Olomoucku mohou kvůli jazykové bariéře sledovat události doma jen s velkým odstupem, svitla naděje, že se dostanou bez problémů k čerstvým informacím o své vlasti. Radní z nedaleké Olomouce se totiž rozhodli, že běžencům předplatí deník vycházející na Balkáně v jejich rodném jazyce. "Reagovali jsme na zájem uprchlíků o aktuální informace z jejich domova a spolu s olomouckou Charitou jsme objednali deník Koha Ditore, který vychází v albánštině a do Olomouce bude docházet z Makedonie," řekl ČTK radní Miroslav Pilát.

Kosovská holčička narozená v ČR se zapsala mezi občany Hněvotína

Třítýdenní Fatjeta Haziriová, první kosovské miminko, které rozšířilo řady uprchlíků z Balkánu v českých humanitárních střediscích, byla o víkendu zapsána do obecní kroniky mezi občany Hněvotína u Olomouce, kde žije v uprchlickém táboře se svými rodiči. "Stejně jako ostatní novorozence, kteří žijí ve vesnici, jsme pozvali na vítání dětí na radnici i malou Fatjetu s rodiči," řekla ČTK starostka Hněvotína Ivana Mifková. Podle ní dostala kosovská Albánka květinu a památníček a "vyslechla" spolu se třemi českými nemluvňaty program žáků místní školy. První kosovské dítě narozené v České republice přivedli na svět 17. května lékaři Fakultní nemocnice v Olomouci císařským řezem. Třicetiletá Nadiri Haziriová dala své dcerce jméno Fatjeta - šťastný život.

Šumava byla vyhlášena Evropskou krajinou roku 1999/2000

Více než 3000 turistů a přátel přírody především z Německa a České republiky se v neděli na česko-německém hraničním přechodu Nové Údolí-Haidmühle zúčastnily slavnostního vyhlášení přeshraničního regionu Šumava-Böhmerwald Evropskou krajinou roku 1999 a 2000. Projekt, zaměřený na vytváření podmínek pro trvale udržitelný rozvoj, vyhlašuje organizace Mezinárodní přátelé přírody 'Friend of Nature International - FNI). "Tento akt je oceněním toho, že ČR věnuje ekologii velkou pozornost. Současně potvrzuje, jak velkým činem bylo založení Národního parku Šumava. Domníváme se, že vyhlášení Šumavy Evropskou krajinou roku vyvolá spolupráci v rámci některých evropských fondů, které lze použít pro rozvoj tohoto regionu," řekl ČTK náměstek ministra životního prostředí Josef Běle.

Hnutí Duha ukončilo Týden pro les na Šumavě

Na 7000 sazenic smrků a javorů vysázelo v uplynulém týdnu čtyřicet aktivistů Hnutí Duha v druhých zónách Národního parku Šumava při zalesňování holin, vzniklých vykácením stromů při likvidaci kůrovcové kalamity. Navíc na 2000 jeřábů instalovali ochrany proti okusu spárkatou zvěří. "Musíme však znovu kritizovat ostudné rozhodnutí ministerstva životního prostředí a správy Národního parku Šumava kácet kůrovcem napadené stromy i v bezzásahových zónách parku. Tím byl totiž devalvován význam národního parku," řekl ČTK vedoucí lesního programu Hnutí Duha Jaromír Bláha.

Němci a Češi se sešli na vintířské pouti v Dobré Vodě

Několik stovek českých a německých poutníků se v neděli sešlo na vintířské pouti v Dobré Vodě na Klatovsku. V kostele sv. Vintíře se dopoledne uskutečnila česko-německá mše a odpoledne u Vintířovy skály německá mše. Pouť vyvrcholila v kostele mariánskou pobožností, kterou doplnilo vystoupení hudebních skupin. Poutní místo vzniklo v Dobré Vodě na památku urozeného poustevníka Vintíře, který odloučen od lidí prožíval na nedalekém vrcholu Březník poslední desetiletí svého života. Ke konci života se usídlil na skále u dnešní Dobré Vody.

Kardinál Vlk propaguje Fordy

Jeden z vozů známé americké automobilky Ford používá podle Nedělního Blesku bezplatně i kardinál římskokatolické církve Miloslav Vlk. Za tuto exkluzivní protislužbu se pak podílí na zviditelňování této značky například tím, že se nechává s jejich různými vozy fotografovat. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman na účasti kardinála na celostránkové reklamě pro Ford v interním čtvrtletníku Svět Fordu neshledává nic špatného. Biskupové jsou prý "takovým velkoodběratelem fordů", nicméně získávají jen určité slevy, platit auta samozřejmě musejí. "Nevidím důvod, proč by se nemohl kardinál Vlk objevit v materiálu, který se možná dá považovat za reklamní," řekl Nedělnímu Blesku Herman a sám téměř reklamně vyzdvihl řadu výhod těchto aut. Jedním z fordů totiž podle listu jezdí i Herman.

Plzeňská synagoga zažila poprvé po válce svatbu

V třetí největší synagoze na světě, plzeňské Velké synagoze, se poprvé od roku 1938 odehrál svatební obřad. Americký rabín Mark Mallach tady v neděli oddal Zdenku Klimtovou z Plzně a Američana Bradleyho Rothenberga z Floridy. Slavnostnímu obřadu přihlížely stovky Židů i dalších zvědavých návštěvníků. Samotnému obřadu předcházel podpis svatební smlouvy v modlitebně v zadní části synagogy. Poté rodiče odvedli své děti k oltáři. Obřad, který vedl rabín v angličtině za přítomnosti tlumočníka, zahájilo zapálení společné svíce. Pak se snoubenci napili ze společného poháru. Předali si prsteny a nevěsta převzala od rabína svatební smlouvu. Nechybělo ani požehnání obojích rodičů. Na závěr obřadu rozbil ženich sklenici jako připomínku na "křišťálovou noc", kdy v noci z 9. na 10. listopad 1938 zorganizovali němečtí nacisté pogrom na Židy a zapálili přitom stovky synagog, židovských obchodů a zabili desítky Židů.

Goldstücker kritizoval komerční zneužívání Franze Kafky

Spisovatel Franz Kafka se stal pro Prahu turistickou atrakcí, na níž se dá vydělat, soudí český literární vědec Eduard Goldstücker, podle něhož pražská radnice tomuto komerčnímu zneužívání Kafkova jména jen nečinně přihlíží. Goldstücker, který v roce 1963 inicioval v tehdejším Československu legendární konferenci věnovanou tomuto do roku 1990 ve "východním bloku" opomíjenému autorovi, to uvedl v rozhovoru pro německou agenturu DPA. V této souvislosti kritizoval, že dosud neexistuje úplné české vydání Kafkových děl. Goldstücker se také pozastavil nad tím, že v Praze neexistuje ani kousek veřejného prostranství, které by neslo Kafkovo jméno. "Od roku 1963 usiluji o to, aby bylo náměstíčko před Kafkovým rodným domem přejmenováno na Kafkovo náměstí. Demokratická městská správa mě ale odbývá stejně jako dříve ty komunistické a pokaždé jinými argumenty. Praha ještě očividně svým myšlením a cítěním nedozrála pro německy mluvícího, židovského pražského autora," řekl Goldstücker.

Oslavy k výročí Královských Vinohrad

Slavnostní koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu v pražském Divadle na Vinohradech zahájil v neděli oslavy kulatých výročí pražských Vinohrad. Mají dlouhodobější charakter a připomenou 150. výročí založení obce a 120. výročí povýšení Královských Vinohrad na město. Příští víkend se uskuteční na náměstí Míru vinohradská slavnost, jejíž součástí bude mše v kostele sv. Ludmily. V Galerii Bratří Čapků bude 16. června otevřena výstava dobových fotografií a dokumentů spojených s historií obce. Koncem měsíce bude na Novoměstské radnici pokřtěn Lexikon českého vinařství. Ještě v září se z vinohradské vodárenské věže ozve vytrubování, které obě jubilea připomene. Na podzim oslavy zakončí vinobraní.

Lesní ateliér Kuba v Kersku představuje grafiku Ivy Hüttnerové

Výstavu grafických listů výtvarnice a herečky Ivy Hüttnerové pojmenovanou podle její knihy Obrázky z lásky o víkendu otevřel Lesní ateliér Kuba v Kersku na Nymbursku. Čtyřicítku naivních obrázků mohou příznivci výtvarného umění v regionu zhlédnou vůbec poprvé, řekla ČTK spolumajitelka galerie Jana Kubová. Nabídku galerie uprostřed lesa, který proslavil Bohumil Hrabal, Hüttnerová neodmítla už kvůli svému obdivu k tomuto spisovateli. Jeho jméno zařadila do výčtu oblíbených věcí, které vyjmenovala ve své knize Obrázky z lásky.

Hraniční přechod Valtice-Schrattenberg bude přechodně uzavřen

Hraniční přechod mezi jihomoravskými Valticemi a dolnorakouským Schrattenbergem bude od 12. do 18. července uzavřen. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Důvodem uzavírky jsou podle ministerstva zahraničí neodkladné stavební práce. Hraniční přechod Valtice-Schrattenberg využívají především pěší, cyklisté a automobilisté z České republiky, Slovenska a Rakouska.

Ze sportu:

Basketbalistky České republiky porazily ve svém posledním zápase na mistrovství Evropy v Katovicích obhájkyně titulu z Litvy 53:43 a obsadily konečnou pátou příčku. Na minulém ME před dvěma lety v Maďarsku skončily české reprezentantky deváté.

Po třetím místě Michaely Strnadové v sobotním závodu jednotlivkyň získala česká výprava na mistrovství Evropy ve sjezdu na divoké vodě ve slovinském Bovci další bronzovou medaili. V závodu družstev se o ni postarali kajakáři.

Český kanoista Martin Doktor obsadil v závodě Světového poháru v Poznani druhé místo na půlkilometrové trati, když podlehl pouze Maximu Opalevovi z Ruska. Na nejkratší trati 200 metrů se potom situace opakovala.

Bez sebemenšího překvapení a v duchu minulých let, tedy triumfem osmiveslice Dukly Praha a skifaře Václava Chalupy, skončil 86. ročník tradičního pražského veslařského závodu "Primátorky Pilsner Urquell". Vedle prestižního závodu osmiveslic byla letos pozornost upřena i k souboji skifařů, kteří změřili síly už ve stém ročníku "Jarního skulérského závodu Rösslera-Ořovského".

Ve finále dvouhry na mezinárodním tenisovém turnaji Živnobanka Open '99 v Prostějově porazil obhájce titulu, devětadvacetiletý Australan Richard Fromberg, o deset let mladšího Španěla Juana Carlose Ferrera 7:6, 5:7 a 6:4.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.