Zprávy pondělí, 07. prosince 1998

Nyní podrobněji:

ČR se má stát členem NATO ještě před dubnovým summitem

Rada NATO na úrovni ministrů zahraničí potvrdí v úterý scénář, podle něhož se Česká republika, Maďarsko a Polsko stanou členy aliance ještě před dubnovým summitem ve Washingtonu. Vysoký představitel NATO uvedl, že pozvané země sice nesplňují všechny vojenské požadavky nezbytné k zapojení do aliance, jsou však schopny to rychle dohnat.

Po poslední ratifikaci vstupních protokolů Nizozemskem se musí nyní ve Washingtonu sejít všech 16 listin; jakmile je americká vláda obdrží, vyzve generálního tajemníka NATO Javiera Solanu, aby písemně pozval Prahu, Budapešť a Varšavu ke vstupu. Poté proběhnou v těchto zemích zbývající politické a právní procedury. Až vláda USA jako depozitář Washingtonské smlouvy obdrží instrumenty potvrzující její ratifikaci, oznámí, že ČR, Maďarsko a Polsko byly přijaty do Aliance.

Podle ministra Grégra zřejmě ČR v roce 2003 do EU ještě nevstoupí

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr pochybuje o tom, že Česká republika vstoupí do Evropské unie v roce 2003. Tato "magická hranice" je podle jeho názoru spíše výsledkem přání než konkrétní hospodářské situace. Ministr uvedl, že by si dokázal představit po třech letech meziroční nárůst hrubého domácího produktu mezi pěti až sedmi procenty. I tak by však Česká republika dohnala nejméně rozvinuté země EU až za zhruba deset let.

Schůzka 11 kandidátských zemí na členství v Evropské unii

Rok po summitu Evropské unie v Lucemburku se ukázalo, že jeho tehdejší rozhodnutí byla správná, protože byl fakticky zahájen proces rozšiřování Unie, který zůstal otevřen i pro ostatní země. Na schůzce ministrů pro evropskou integraci 11 kandidátských zemí na členství v EU to v Bukurešti prohlásil zástupce ČR, náměstek ministra zahraničí Pavel Telička. Hlavním tématem byla výměna zkušeností adeptů na členství v Evropské unii.

Rychetský a Kühnl v televizní diskusi

Místopředseda menšinové sociálnědemokratické vlády Pavel Rychetský a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl diskutovali v nedělním pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní mimo jiné o privatizaci. Ta byla podle Kühnla dobrým krokem ve špatném právním prostředí. Fondu národního majetku dluží nabyvatelé zhruba pět miliard korun, což je pouze malá část privatizovaného majetku, uvedl Kühnl. Podle Rychetského byla privatizace špatně provedená, největší problém byl v tom, že řada podniků se prodávala na dluh. Řešení by přitom podle něj poskytl zahraniční kapitál. "Rozhodující podniky se tímto způsobem měly privatizovat," dodal.

Rychetský v diskusi dále prohlásil, že sociální demokraté a jejich kabinet neudělají "krok směrem k většinové vládě". Odmítl rovněž možnost vzniku vládní koalice ČSSD a ODS. Rychetský vyvolal tento týden polemiky tvrzením, že počítá s vytvořením většinové vlády "národního sjednocení", pokud nastane v příštím roce prudký pokles a rozpad ekonomiky. Po rozporných ohlasech svůj výrok zmírnil slovy, že alternativa většinové koaliční vlády je pro něj téměř nepřijatelná. Rychetského tvrzení nicméně oživilo spekulace o možném vzniku koaliční vlády ČSSD a KDU-ČSL.

Ministr Grulich rozhodne o volbách v Dubči

Definitivní rozhodnutí o tom, zda a v jakém rozsahu se bude opakovat hlasování kvůli zmanipulování voleb v městské části Praha-Dubeč, učiní ministr vnitra Václav Grulich 'ČSSD) již v úterý, nejpozději ve středu. Grulich to uvedl v pořadu České televize V pravé poledne.

Ministerstvo vnitra chce podle Grulicha do určité míry odtajnit materiály bývalé Státní bezpečnosti. K budoucnosti Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu /ÚDV/ Grulich uvedl, že současné kontroly, které nařídil, nemají činnost tohoto orgánu paralyzovat, ale naopak zkvalitnit. Odmítl tvrzení senátora Bemdy, že na ÚDV byl činěn nátlak, aby informace kterými disponuje propůjčil k politickému zápasu. O žádném tlaku na Václava Bendu neví ani místopředseda ODS a stínový ministr vnitra Ivan Langer. Ten upozornil, že za rok vyprší lhůta, po níž budou zločiny komunismu promlčeny.

Středoevropští sociální demokraté podporují vstup Slovenska do EU

Středoevropští sociální demokraté se na závěr dvoudenního jednání Středoevropského fóra shodli, že budou společně podporovat Slovensko tak, aby se ocitlo pokud možno již v první vlně rozšiřování Evropské unie. Novináře o tom informoval premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman. Účastníci zasedání se věnovali také spolupráci sociálnědemokratických a křesťanskodemokratických stran.

Hlavním manažerem ODS bude bývalý brněnský primátor Mencl

Novým hlavním manažerem ODS by se měl stát bývalý brněnský primátor Václav Mencl. Rozhodla o tom na zasedání v Brně výkonná rada strany, která předsedovi Václavu Klausovi doporučila, aby Mencla do této funkce jmenoval. Mencl ČTK řekl, že za svůj hlavní úkol považuje to, aby vedení ODS nebylo zatěžováno dalšími finančními skandály.

ODS je podle Klause nesmírně zneklidněna stížností ČSSD proti volebním výsledkům v obvodě 58, za který byla do Senátu zvolena bývalá brněnská primátorka Dagmar Lastovecká. Klaus řekl, že stížnost považuje za pokus o diskreditaci vůle voličů. Je však přesvědčen, že verdikt Nejvyššího soudu bude znít ve prospěch Lastovecké, tedy že nebyl porušen volební zákon. ČSSD ve své stížnosti uvádí, že volební propagace probíhala ještě v průběhu voleb.

Prezidentův mluvčí k setkání Václava Havla s Helmutem Zilkem

Nadcházející schůzka prezidenta Václava Havla s bývalým vídeňským starostou Helmutem Zilkem v prezidentově soukromé vile v Praze-Střešovicích by měla být satisfakcí pro Zilka, který kvůli obvinění ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností 'StB) nedostal v říjnu české státní vyznamenání Řád Bílého lva. ČTK to řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Schůzka se má uskutečnit v úterý.

Premiér věří, že ČR a Německo se již nebudou zatěžovat minulostí

Premiér Miloš Zeman 'ČSSD) věří, že sociálnědemokratické vlády ČR a Německa najdou společnou řeč v otázkách budoucích vztahů a nebudou je už příliš zatěžovat minulostí. Zeman to řekl v souvislosti s výroky náměstka spolkového ministra zahraničí Güntera Verheugena, který uvedl, že spolkový kabinet nadále považuje "vyhnání" sudetských Němců z českých zemí za nespravedlnost, s níž se jednou bude muset česká strana vyrovnat.

Bavorsko a Rakousko nespokojeny se situací na hranicích s ČR

Ministři vnitra Bavorska a Rakouska upozornili Českou republiku a Maďarsko, že jako kandidáti na vstup do Evropské unie se musejí postarat o účinnější bezpečnost na svých hranicích. Konstatovali, že značně stoupá počet osob ilegálně pronikajících do prostoru Evropské unie z těchto zemí. Jen na bavorsko-českých hranicích bylo za poslední tři měsíce dopadeno 1700 těchto osob.

Zemřel generálmajor Karel Mrázek, letec z bitvy o Británii

Ve věku 88 let zemřel v sobotu generálmajor Karel Mrázek, jedna z legend letecké bitvy o Británii. V bojích s nepřítelem nalétal přes 500 hodin a jako jediný Čech velel nejen peruti, ale celému křídlu. Během válečných let a v roce 1946 získal celkem čtyřikrát Československý válečný kříž, třikrát obdržel Československou medaili za chrabrost.

Charta 77 uspořádala ples ke 20. výročí svého založení

Dobročinným plesem uzavřela nadace Charty 77 oslavy ke 20. výročí svého založení. Ty začaly již ve čtvrtek přijetím největších dárců u prezidenta Václava Havla. Nadace Charty 77 vznikla v roce 1978 ve Stockholmu z iniciativy českého emigranta Františka Janoucha. Oslavy byly poděkováním a vyjádřením úcty všem jejím dárcům.

Dánský královský dvůr chce v Kladrubech koupit další dva koně

Dánský královský dvůr hodlá v Kladrubech nad Labem nakoupit další dva starokladrubské hřebce a rozšířit tak své šestispřeží, které si zde v roce 1994 vybrala dánská královna Margareta II. Na závěr soukromé dvoudenní návštěvy hřebčína to uvedl manžel dánské královny princ Henrik.

Primátor s arcibiskupem rozsvítili v Olomouci velký vánoční strom

Vánoční strom ozdobený desítkami barevných žárovek rozsvítili před olomouckou radnicí primátor Olomouce Martin Tesařík a olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Zahájili tak předvánoční program, ve kterém v následujících dnech nebude chybět jarmark s ukázkami tradičních řemesel, hanáckou zabíjačkou, koncerty a řadou akcí pro děti. Pro nejmenší připravili pořadatelé tzv.vánoční školku, kde děti mohou malovat nebo vyrobit dárek pro rodiče.

V pražské zoo se setkali sponzoři zvířat

Se současnou situací i dalšími záměry seznámila pražská zoologická zahrada sponzory, kteří přispívají na chov zvířat. Sponzorem je možné se stát po zaplacení roční částky, která se liší podle druhu zvoleného zvířete. Stokorunu zaplatí zájemce o sponzorství sklípkana nebo strašilky, na 3000 korun přijde sponzorování různých druhů sov nebo dravců, kolem 5000 korun stojí menší šelmy, jako třeba ocelot nebo vlk. Do desetitisíců jdou částky potřebné ke sponzorství tygrů nebo slonů. Nejznámějším sponzorem je zřejmě ministr spravedlnosti Otakar Motejl, který podporuje sovičku kulíška nejmenšího.

V Brně se sešli příznivci sci-fi a hororu

Příznivci sci-fi, fantasy a hororu nejen z ČR, ale i Polska, Slovenska, Izraele a USA se sešli o víkendu v Brně. Akce se zúčastnilo asi 600 lidí, jimž o kosmických katastrofách v dějinách Země přednášel mimo jiné známý astronom Jiří Grygar. Pro milovníky Vesmíru byly připraveny i přednášky o pozorování UFO a tajných vojenských projektech. Diskutovalo se také o tom, zda mohou mimozemšťané ovlivňovat politiku na Zemi, o využívání magie v současnosti a dokonce i o strašidlech.

Dobré sněhové podmínky pro lyžaře

Lyžařské podmínky se o tomto víkendu zlepšily jak v nejvyšších českých horách Krkonoších, tak v Orlických horách. Východočeské hory nabízejí ideální podmínky pro všechny typy zimních sportů. V Peci pod Sněžkou od soboty přibylo asi 30 centimetrů sněhu a nyní zde leží až 80 centimetrová pokrývka. Na hřebenech je sněhová pokrývka okolo jednoho metru. V Deštném v Orlických horách leží 30 až 40 centimetrů sněhu.

Průměrnou a místy i poměrně nízkou návštěvnost lyžařů zaznamenala o víkendu tradiční beskydská rekreační střediska. Kvůli nevlídnému počasí s mlhou a teplotami kolem minus deseti stupňů Celsia přišlo o víkendu málo turistů i na nejvyšší vrchol Beskyd Lysou Horu, kde leží asi 39 centimetrů sněhu.

Stále velmi dobré sněhové podmínky najdou milovníci zimních sportů na Šumavě. Na Pancíři napadlo až 70 centimetrů nového sněhu a nyní ho tam je kolem jednoho metru. V Železné Rudě a na Špičáku je 50 až 60 centimetrů.

Sport

Česká tenistka Jana Novotná obhájila ve svém rodišti Brně loňské prvenství v exhibičním turnaji BVV open. Ve finále porazila za 87 minut Slovenku Henrietu Nagyovou 6:3, 6:3. Novotná obdržela šek na 25.000 dolarů.

Výsledky 27. kola hokejové Staropramen extraligy: Vsetín zvítězil nad Pardubicemi 2:0, Vítkovice remizovaly s Třincem 2:2, Zlín byl úspěšný v Plzni, kde vyhrál 4:2, Litvínov porazil Opavu 4:3, Jihlava podlehla karlovarské Becherovce 2:4, Slavia prohrála s Kladnem 2:4 a Sparta týmu Českých Budějovic na vlastním ledě 0:2. Extraligovou tabulku vede Vsetín před Třincem a Zlínem.

A jaké je počasí:

Oblačno, až zataženo, denní teploty minus 5 až minus jeden stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.