Zprávy pondělí, 07. února 2000

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Nejprve krátce k některým tématům...

A nyní podrobně:

Předsedkyně Senátu Libuše Benešová nechápe, proč EU zavedla sankce vůči Rakousku

Předsedkyně Senátu a místopředsedkyně Občanské demokratické strany Libuše Benešová nechápe motivy, které vedly Evropskou unii k uplatnění sankcí vůči Rakousku kvůli účasti nacionalistické strany Svobodných (FPÖ) Jörga Haidera ve vládě. V nedělním diskusním pořadu České televize V pravé poledne Benešová vyjádřila i pochybnosti, zda státy Evropské unie mohou tyto sankce efektivně prosazovat. Podle ní se Unie svým postojem dostala "do pasti", když se domnívala, že hrozbou sankcí donutí rakouské lidovce, aby od koalice s Haiderovou stranou ustoupili.

Předseda poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické Stanislav Gross ve stejném pořadu naopak uvedl, že postoji Evropské unie k rakouské vládě rozumí a sankce pokládá za politický prostředek, jak nutit politiky k větší odpovědnosti za vývoj ve vlastní zemi.

Restrukturalizace Ostravska potrvá podle Miroslava Topolánka deset až patnáct let

Restrukturalizace severní Moravy a především Ostravska, kde se do existenčních potíží dostaly velké hutní provozy, potrvá podle předsedy senátorského klubu Občanské demokratické strany Miroslava Topolánka nejméně příštích deset až patnáct let. Současnou krizi přitom zřejmě nevyřeší státní dotace tamním ztrátovým podnikům. Topolánek se na tom shodl v nedělním diskusním pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní se senátorkou za Křesťanskou a demokratickou unii - Československou stranu lidovou Zuzanou Roithovou. Topolánek v pořadu vyzval vládu k razantním krokům, které by měly ukončit agónii ztrátových firem. Pokud by vláda u těchto firem nepřistoupila k podání návrhů na prohlášení konkursů, měla by managementům svěřit pravomoci k provedení radikální restrukturalizace.

Miroslav Topolánek v televizi Nova také uvedl, že by si přál, aby sociálnědemokratickou vládu při nadcházející personální obměně kabinetu opustil kromě jiných i ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Zároveň však neočekává, že by se jeho jméno objevilo na seznamu odvolávaných ministrů, které má v úterý premiér Miloš Zeman oznámit prezidentu Václavu Havlovi. Topolánek naopak pochválil práci ministra obrany Vladimíra Vetchého. Přesný počet ani jména dalších ministrů, jejichž odchod z vlády by ho potěšil, nechtěl Topolánek prozradit. Zobecnil jen, že vláda by měla být akceschopnější a dynamičtější.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý odmítá posílení ústavních pravomocí Senátu

Posílení ústavních pravomocí Senátu, které navrhuje senátní komise pro Ústavu, v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie jednoznačně odmítl předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Vlastimil Tlustý. Je to podle něj nelogické v době, kdy ve veřejnosti převládá názor, že horní parlamentní komoru je třeba zrušit. Tlustému se nelíbí ani to, že senátoři se chystají spojit projednávání vlastních návrhů ústavních změn s novelou Ústavy z dílny ODS a sociální demokracie, která už prošla Poslaneckou sněmovnou.

Jakýkoliv nový ministr zdravotnictví bude mít podle prezidenta ČLK Davida Ratha těžkou pozici

Ať už usedne nyní do křesla ministra zdravotnictví kdokoliv, bude podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Davida Ratha ve velmi obtížné pozici. Současný objem finančních prostředků je na zdravotnictví západoevropské úrovně nedostačující, řekl v neděli Rath novinářům. Kritizoval též podmínky opoziční smlouvy mezi vládnoucí Českou stranou sociálně demokratickou a Občanskou demokratickou stranou. Podle Ratha totiž mimo jiné stanoví, že nesmí stoupnout zdravotní pojištění a výdaje státu na sociálně slabé pojištěnce.

Křeslo českého ministra zdravotnictví je volné už skoro dva měsíce, kdy rezignoval Ivan David. Resort prozatím vede vicepremiér Vladimír Špidla.

České dráhy letos počítají se snížením počtu zaměstnanců

Podle mluvčího podniku Petra Šťáhlavského o práci přijde 3.700 pracovníků a jejich celkový počet klesne na zhruba 84.000 osob. Proti roku 1990 tak počet pracovníků na dráze klesne asi na polovinu. Snižování se bude realizovat především s využitím komplexního doprovodného sociálního programu. Prostředky na tento rok pokrývají přibližně 3.000 zaměstnanců. Sociální program se vztahuje pouze na železničáře, kterým do důchodů nezbývají více než čtyři roky a méně než půl roku. Vzhledem k těmto omezením nelze podle mluvčího Šťáhlavského jednoznačně určit, kolik lidí odejde do takzvaného předčasného a kolik do starobního důchodu.

Ministerstvo školství netuší, zda bude o výuku slovenštiny na českých školách zájem

České ministerstvo školství zatím nemá informace o tom, zda budou mít čeští školáci zájem o studium slovenštiny jako nepovinného volitelného předmětu. Dohodu o možnosti studia slovenštiny na českých základních školách s vyšší koncentrací žáků slovenského původu uzavřel tento týden ministr školství Eduard Zeman se svým slovenským protějškem Milanem Ftáčnikem. "Chceme základním školám začít nabízet slovenštinu jako nepovinný předmět, ale netušíme, jaká bude odezva," uvedla v neděli na dotaz ČTK Jaroslava Delišová, která se na ministerstvu zabývá problematikou výuky cizích jazyků na základních školách. Zapojení dětí do nepovinné výuky slovenštiny na základních školách by však podle ní mohlo přispět k tomu, aby mladá generace začala slovenštině znovu rozumět.

Na ztrátu dvojjazyčnosti u českých dětí a nedostatek slovenštiny v médiích upozornila v loňském roce konference nazvaná Letní škola tolerance 1999. Její účastníci diskutovali v Praze zejména o zastoupení slovenštiny v systému českého školství.

Podle analytiků bude míra nezaměstnanosti na konci ledna přibližně 9,8 procenta

Míra nezaměstnanosti v České republice by měla na konci ledna letošního roku činit podle odhadů analytiků 9,8 procenta. Počátkem roku totiž tradičně dochází ke zvýšení nezaměstnanosti, růst by však neměl být tak vysoký jako v lednu předchozího roku, uvedli ekonomové dotázaní ČTK. Ke konci loňského roku dosáhla míra registrované nezaměstnanosti v České republice 9,4 procenta.

Organizace Člověk v tísni dopravila další pomoc do Čečenska

Pracovníci humanitární organizace Člověk v tísni Josef Pazderka a Martin Vaněk dopravili ve spolupráci s ingušským ministerstvem mimořádných situací už třetí konvoj s potravinovou pomocí na území válkou zmítaného Čečenska. Ve třech nákladních automobilech Kamaz bylo naloženo dvanáct tun mouky a šest tun cukru. Náklad byl vyložen v západočečenském městě Ačchoj-Martan, kde se nyní podle místních představitelů nachází až šedesát tisíc uprchlíků. ČTK to v neděli sdělil ředitel organizace Tomáš Pojar. "Zhruba do týdne bychom chtěli zkompletovat zásilku léků a základního zdravotnického materiálu a do Ačchoj-Martanu se chceme vrátit," doplnil Josef Pazderka.

Podle Tomáše Pojara je Člověk v tísni stále jediná zahraniční humanitární organizace, které se podařilo dopravit humanitární pomoc přímo na území Čečenska. Doposud byl z prostředků vyčleněných českým ministerstvem zahraničních věcí a ze sbírky SOS Čečensko vyčerpán jeden milión korun.

Humanitární organizace ADRA předala v Gruzii potravinovou pomoc dětem čečenských uprchlíků

Celková hodnota projektu byla téměř půl miliónu korun. Nejvyšší částku darovalo české ministerstvo zahraničí. Peníze byly určeny na nákup a dopravu jídla vhodného pro děti do dvou let. Podle Šárky Zykové z ADRY žije v horách východní Gruzie asi 7500 čečenských uprchlíků, kteří museli z vlasti uprchnout před válečným konfliktem, z toho je 1500 dětí.

ADRA (Adventist Development and Relief Agency) je mezinárodní humanitární organizace. Pomáhá ve více než 140 zemích světa obětem přírodních katastrof, hladomorů a válečných konfliktů a realizuje rozvojové projekty. V České republice působí od roku 1992.

V Roudnici nad Labem bude domov pro mladistvé matky s dětmi

Matkám ve věku do osmnácti let z celé České republiky nabídne střechu nad hlavou roudnická Farní charita. Její ředitelka Dagmar Hatinová upřesnila, že půdní nástavba se čtyřmi pokoji, společenskou místností, kuchyní a koupelnou by měla být na nynějším domě s pečovatelskou službou hotova do poloviny tohoto roku. Tento dům s jedenácti byty charitě darovala roudnická radnice. Charita se zavázala, že občané, kteří tu nyní žijí, se do konce svého života odsud nebudou muset odstěhovat. Postupem času však zůstane pečovatelské službě v tomto objektu jen šest bytů a zbytek bude rekonstruován na Domov pro matky a děti.

Kvůli teplému počasí výrazně ubylo o víkendu sněhu na českých i moravských horách

Obleva zhoršila kvalitu sněhu hlavně na Moravě. Úbytek lyžařů pocítily Hostýnské vrchy i Bílé Karpaty. V okolí Mikulčina vrchu v Bílých Karpatech se už nedá běžkovat. Jarní počasí vládne také v Beskydech. Novou sněhovou nadílku zde čekají v úterý. Tání postihlo i Jizerské hory. Naplno se o víkendu lyžovalo na Šumavě, sjezdovky byly upravené a všechny vleky jezdily. Ideální podmínky pro lyžování nabízejí stále Krkonoše a Orlické hory.

Ze sportu:

Trenér olympijských vítězů z Nagana - českých hokejistů - Ivan Hlinka podepsal smlouvu s Pittsburghem Penguins a stane se prvním Evropanem, který bude v zámořské hokejové lize NHL působit v roli hlavního trenéra. Uvedla to Česká televize. Hlinka by se měl do Pittsburghu vydat už po Švédských hrách, takže nepovede českou reprezentaci při mistrovství světa v Rusku. Kouč odmítl informaci potvrdit, ale předseda hokejového svazu Karel Gut přiznal, že v sobotu obdržel od Pittsburghu žádost o Hlinkovo uvolnění.

Výsledky nedělního 43. kola extraligy ledního hokeje: Slavia Praha - Kladno 2:6, Vítkovice - Karlovy Vary 4:6, Zlín - Znojmo 3:4, Třinec - Vsetín 6:2, Pardubice - Havířov 5:2 a Litvínov - Plzeň 0:0. Zápas České Budějovice - Sparta Praha byl odložen kvůli startu hostí ve finále Evropské ligy. V nekompletní tabulce přesto vede Sparta, druhý je Vsetín a třetí Plzeň. Poslední Kladno ztrácí pouhý bod na Vítkovice.

Těsně pod vrcholem zůstali hokejisté pražské Sparty ve finálovém turnaji Evropské ligy v Luganu. V závěrečném nedělním utkání se museli sklonit před obhájcem titulu Metallurgem Magnitogorsk z Ruska poté, co ani jednou nenašli recept na překonání brankáře Karpenka a sami naopak dvakrát inkasovali. Pražané po čtvrté příčce v roce 1997 přesto dosáhli nejlepšího umístění českého celku v dosavadní čtyřleté historii EHL. Až dosud se pyšnil třetí pozicí Vsetín ze závěrečného turnaje v roce 1998 v rakouském Feldkirchu. Sparta se jako první probojovala do finále.

Čeští tenisté postoupili do druhého kola Davisova poháru, když v Ostravě porazili britské hráče 4:1 na zápasy. Jejich příštím soupeřem na americké půdě budou tenisté USA, kteří v prvním kole zdolali celek Zimbabwe.

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.