Zprávy pondělí, 07. září 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Vláda navrhne schodkový rozpočet

Vláda na své páteční poradě v Kolodějích rozhodla o návrhu schodkového rozpočtu na příští rok. "Předpokládáme návrh rozpočtu se schodkem 15 miliard," uvedl v nedělním zpravodajském pořadu televize Nova místopředseda vlády Pavel Rychetský. V letošním roce podle něj rozpočet skončí schodkem kolem 18 miliard korun, loni byl 15 miliard. "Dělat vyrovnaný rozpočet, když roky za sebou stejně vždycky skončí schodkem, je ve skutečnosti falešná hra," tvrdí Rychetský. Schodek rozpočtu přitom podle něj neklesne pod tři procenta hrubého domácího důchodu.

Prezident má poměrně málo kompetencí, zužování nemá smysl

Zužovat kompetence prezidenta republiky změnami v české Ústavě nemá podle předsedy klubu senátorů Občanské demokratické strany Milana Kondra smysl. Prezident má už nyní pravomocí poměrně málo, vysvětlil Kondr v nedělním diskusním pořadu televize Prima. Senátoři ODS však vytipovali 21 okruhů k diskusi o tom, kde by se Ústava měla změnit či upřesnit, uvedl Kondr. Rozsah prezidentských pravomocí je podle něj až "14.bodem k diskusi" a jde o zpřesnění rozsahu prezidentských pravomocí. Jako příklad senátor uvedl úvahy o vzniku poradního sboru, který by prezidentovi radil při udělování amnestií. Za nejdůležitější změnu, kterou senátoři ODS předkládají mezi 21 body k diskusi o změnách v Ústavě, je podle Milana Kondra změna úpravy výjimečných stavů.

Mečiar pro schůzku se Zemanem a pro standardní vztahy s ČR

Slovenský premiér Vladimír Mečiar se v rozhovoru pro ČTK vyslovil pro standardní vztahy s Českou republikou. Očekává setkání s předsedou české vlády Milošem Zemanem a věří, že vrácení slovenského zlata, splnění dřívějších ujednání o rozdělení zbytku federálního majetku a vzájemná pomoc obou republik by příští spolupráci prospělo víc než vzájemné zpochybňování, strachování se o poměry u sousedů a hledění si "do talíře". "Multilaterální setkání dává možnost konzultovat i bilaterální otázky, ale neskýtá možnost je vyřešit. Na to je zapotřebí lepší čas i lepší osobní příprava," uvedl ministerský předseda, který předpokládá schůzku s hostitelem pražského summitu zemí Středoevropsko dohody o volném obchodě (CEFTA).

V případě krize by se prý Slováci nejvíce spoléhali na ČR

V případě krize by se Slovensko mohlo podle čtvrtiny Slováků nejvíce spolehnout na Českou republiku. Na druhém a třetím místě se umístily Rusko a USA shodně se 14 procenty. Vyplývá to z průzkumu agentury AISA, jehož výsledky obdržela ČTK. Až 17 procent z 1.305 respondentů je však přesvědčeno, že v době krize se Slovenská republika nemůže spolehnout na žádný stát. Většina Slováků (56 procent) soudí, že není v zájmu země, aby USA byly celosvětovým lídrem v mezinárodních záležitostech.

KDU-ČSL je prý pokrytecká

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a sociální demokracie Petra Buzková neobyčejně ostře napadla Křesťanskou a demokratickou unií -Československou stranu lidovou za pokrytectví, protože se teprve nyní staví do role obhájce občanské společnosti, zatímco jako členka bývalé vládní koalice dělala vše pro to, aby její vznik mařila. V nedělním diskusním pořadu České televize prohlásila, že lidovci podporovali vznik občanské společnosti jen starostí o postavení církve. Podle Buzkové lidovci například "potopili" návrh na ustavení úřadu ombudsmana, tedy obhájce lidských práv, a příliš se neangažovali ve vzniku regionální samosprávy. Předseda KDU-ČSL Josef Lux se proti kritice Buzkové ohradil a zdůraznil, že takovým nálepkováním ČSSD "chytá móresy" ODS. Lux ODS kritizoval za snahu o dominantní postavení v bývalé koalici a za snahu prosazovat své názory jako jediné správné.

Čerstvá koalice může získat v senátních volbách 24 procent hlasů

Čerstvě utvořená koalice čtyř menších stran, Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie může podle posledního průzkumu veřejného mínění získat v doplňovacích senátních volbách v listopadu 24 procent hlasů. Ani to ale nezabrání, aby si nadpoloviční většinu odnesly společně Česká strana sociálně demokratická a Občanská demokratická strana, které váže tzv. opoziční smlouva. ČSSD by totiž získala 35 procent a ODS 26 procent hlasů. Průzkum veřejného mínění uskutečnila začátkem víkendu agentura SC and C exkluzivně pro Českou televizi. Volby se mají konat za 67 dní a na jejich základě se obmění třetina senátorských křesel.

Návrh na omezení imunity sněmovnou neprojde

Zatímco bývalý ministr vnitra Cyril Svoboda (KDU-ČSL) je přesvědčen, že lidovecký poslanecký návrh na zrušení doživotní trestní nestíhatelnosti poslanců a senátorů za skutky spáchané v době výkonu jejich mandátu sněmovna schválí, místopředseda vlády Pavel Rychetský (ČSSD) míní opak. Rychetský má zato, že zmíněný návrh se do Senátu nedostane a že bude zablokován již v Poslanecké sněmovně. Rychetský a Svoboda se ve svých odhadech, týkajících se vůle poslanců zbavit se uvedené výsady, neshodli v nedělním diskusním pořadu televize Nova. Se zmíněným poslaneckým návrhem souhlasila vláda. Podporu mu vyjádřili i představitelé parlamentních frakcí Unie svobody a ODS. Někteří její poslanci by však dali přednost tomu, aby otázky kolem imunity byly řešeny komplexně, v rámci předpokládaných změn Ústavy, které ODS plánuje spolu se sociální demokracií.

Unie je proti zvyšování odvodu na sociální pojištění

Předseda Unie svobody Jan Ruml se velmi ostře vyslovil proti záměru vlády Miloše Zemana řešit nedostatek peněz na výplatu důchodů zvýšením odvodu na sociální pojištění. V rozhovoru s novináři mimo jiné uvedl, že podle něj jde pouze o "vytahování peněz z kapes daňových poplatníků". "Já si myslím, že to je vlastně zvyšování daňové zátěže, které se dotkne především malých a středních podnikatelů," řekl ČTK Ruml. Unie svobody je podle Rumla zásadně proti tomu, aby vláda ČSSD vyvolávala na jedné straně tlak na zvyšování mezd a na straně druhé pak tlak na zvyšování odvodu pojistného na důchodové a sociální zabezpečení. "Myslíme si, že je čas velmi vážně začít hovořit o reformě celého penzijního systému, protože se ukazuje, že průběžný systém financování nikam nevede," dodal Ruml.

Z ČR se nelegálně vyvážely zbrojní systémy do komunistických zemí

Z České republiky se nelegálně dostávaly zbrojní systémy do komunistických zemí, zejména do Koreje. Jak uvádějí sobotní Lidové noviny, tato skutečnost vyvolává mezi odborníky obavy z mezinárodních politických důsledků. Například předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas pro list konstatoval, že incident s prodejem strategického vojenského materiálu do Severní Koreje sníží důvěryhodnost České republiky v očích zahraničních partnerů z demokratického světa. Reagoval tak na případ ruského občana A.K., kterému se podařilo pod hlavičkou české firmy bez licence ministerstva průmyslu a obchodu vyvést do Koreje, Číny a Slovenské republiky celkem 365 armádních vozidel. Jak Lidové noviny dodávají, velkou část přitom tvořily pancéřové nosiče raketometů. A.K. je v současné době ve vyšetřovací vazbě. Podle vyjádření nejmenovaného zástupce bruselské centrály NATO by celá záležitost neměla ohrozit náš vstup do NATO.

Lánský měl v minulosti se Svobodnou Evropou konflikty

Kritický postoj místopředsedy vlády Egona Lánského k připravovanému vysílání Rádia Svobodná Evropa z Prahy do Íránu a Iráku zřejmě nevychází jen z obav o bezpečnost občanů. Mnozí pracovníci Svobodné Evropy se podle svých vyjádření pro Mladou frontu Dnes domnívají, že Lánský má vůči tomuto médiu špatný vztah v důsledku konfliktů z doby, kdy v něm sám pracoval. Je o tom přesvědčen mimo jiné bývalý dlouholetý zaměstnanec Svobodné Evropy Karel Friedrich. Jak uvedl pro list, Lánský se rozešel s rádiem ve zlém, protože se dostal do sporů se svými kolegy v redakci a také s americkým vedením. Podle Friedricha i dalších pracovníků Svobodné Evropy vzniklo podezření, že Lánský na své kolegy donáší americkému vedení. Konflikty vyústily v protestní podpisovou akci, jejímž cílem bylo propuštění Lánského. Sám současný místopředseda vlády připouští, že nemá na své působení ve Svobodné Evropě dobré vzpomínky. Vznesená obvinění však označil za absurdní.

Vysílání RFE do Íránu byl poškodilo Škodu Plzeň

Případné zahájení vysílání rádia Svobodná Evropa z České republiky do Íránu by velmi poškodilo Škodu Plzeň. Jak tvrdí v rozhovoru pro Zemské noviny její generální ředitel Lubomír Soudek, Škoda má v Íránu dohodnuty kontrakty za asi tři miliardy korun. Zhoršení diplomatických vztahů s touto zemí bude podle Soudka znamenat ohrožení vzájemného obchodu. Ještě horší hospodářský dopad na domácí průmysl předpovídá v případě, že se vysílání rozšíří také pro sousední Irák. Ten je podle Soudkových slov plný zástupců velkých světových firem, které již nyní připravují budoucí spolupráci po skončení hospodářského embarga OSN.

Vývoz do CEFTA stoupl

Vývoz České republiky do zemí Středoevropské dohody o volném obchodu (CEFTA) dosáhl za prvních sedm měsíců letošního roku 101,6 miliardy korun, což bylo o 17,2 procenta více než za leden až červenec loni. Dovoz stoupl o 9,5 procenta na 76,9 miliardy Kč a obchodní přebytek tak byl 24,7 miliardy Kč ve prospěch ČR. Vyplývá to z bulletinu, který ČTK poskytl Český statistický úřad. Hlavním exportním artiklem ČR byly v uvedeném období tržní výrobky - polotovary s podílem na celkovém vývozu 30,7 procenta. Následovaly stroje a dopravní prostředky (28,8 procenta) a přes desetiprocentní podíl se ještě dostaly chemikálie (14,5 procenta). V závěru týdne se v Praze sejdou premiéři dohody CEFTA, aby projednali další vývoj při liberalizaci vzájemného obchodu.

Svaz vyhnanců chce, aby se Polsko a ČR přiznaly k bezpráví

Svaz vyhnanců v Německu vyzval v neděli Českou republiku a Polsko, aby se přiznaly k bezpráví spáchaném na vyhnaných Němcích. Vyhnání téměř 15 miliónů Němců je těžkým porušením lidských práv, jež je dodnes "nezhojeno", uvádí se ve výzvě Svazu. Vyjadřuje také přesvědčení, že vyhnání Němců Poláky a Čechy již nemůže být déle omlouváno. Vyhnanci si nárokují právo, "aby se mohli důstojně vrátit do svých domovů". Kromě toho mají podle výzvy východoevropské země, které chtějí v brzké budoucnosti přistoupit k Evropské unií, poskytnout vyhnancům odškodnění a spravedlivě potrestat "vraždy na Němcích".

Vztahům mezi Čechy a Němci by prospěla vstřícnost

Oboustranná vstřícnost a více tolerance by podle mínění 30,7 procenta českých občanů nejvíce prospěla vztahům mezi Čechy a Němci. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který exkluzivně pro ČTK vypracovala společnost Sofres-Factum. Více než třetina respondentů, konkrétně 36 procent, však o žádném řešení, které by česko-německé vztahy zlepšilo, neví. Další varianty na zlepšení česko-německých vztahů už podporuje daleko méně občanů; 13,2 procenta si myslí, že by pomohlo nevzpomínat na minulost, ale zaměřit se na budoucnost. Politici by měli být více tolerantní a lépe zvažovat své výroky, domnívá se v průzkumu 12,9 procenta respondentů.

Počet nezaměstnaných v Ostravě překročil historické maximum

Ostravská nezaměstnanost se v srpnu opět razantně zvýšila, takže k 31. srpnu evidoval Úřad práce v Ostravě (ÚPO) celkem 16.671 osob, což představuje absolutně nejvyšší stav v celé polistopadové historii. Míra nezaměstnanosti v Ostravě tak vzrostla v meziměsíčním srovnání z 10,1 na 10,6 procenta. Podle ředitele ÚPO Zdeňka Prouzy za poslední tři měsíce stoupl počet uchazečů téměř o 20 procent. Prouza dodal, že současná situace na ostravském trhu práce je velice vážná a hrozí přerůst v krizi s možným růstem počtu evidovaných uchazečů o práci.

Svaz soukromých lékařů kritizuje systém úhrady zdravotní péče

Současný systém úhrad zdravotní péče podle názoru Svazu soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví vyčerpal hranice svých možností. Konstatovaly to na nedělním společném zasedání v Brně výbor, revizní komise a kolegium tohoto svazu. V usnesení lékaři také uvádějí, že další uplatňování nynějšího systému povede i s kosmetickými úpravami nejprve k omezení dostupnosti a kvality zdravotní péče a brzy bude narušena i činnost celého resortu. To vede už nyní k hlubokým a nezvratným negativním dopadům na zdravotní stav celé populace a k další eskalaci výdajů na zdravotní péči. Aby byla tato rozvíjející se krize alespoň zmírněna, požaduje svaz pro každého občana, který povinně podle zákona hradí veřejné zdravotní pojištění, volný přístup do kteréhokoli zdravotnického zařízení, jež je rozhodnutím státního orgánu kompetentní příslušnou péči poskytnout.

Rytíř českého lékařského stavu

Přední český dětský chirurg profesor Václav Tošovský (1912) se z rozhodnutí grémia České lékařské komory (ČLK) stal v neděli šestým Rytířem českého lékařského stavu. "Profesor Tošovský představuje téměř renesanční ideál člověka, který se nikdy nezpronevěřil etickému kodexu a svým životem nejvíce naplnil ideály spojené s povolání lékaře, ideály humanity, etiky, profesionality a kvality," vysvětlil po jednání grémia prezident ČLK Bohuslav Svoboda, který bude profesora Tošovského pasovat na rytíře ve výroční den založení ČLK 19. října na Pražské hradě. Profesor Tošovský zvítězil mezi šesti kandidáty hned v prvním kole volby, což jen potvrdilo výjimečnost jeho přínosu české medicíně.

Dva lidé zranění výbuchem v Praze

Dva zahraniční turisté, muž a žena, lehce zranění při nedělním výbuchu v Jilské ulici v Praze, pocházejí podle informací pražské policejní mluvčí Evy Brožové ze Španělska a Nizozemí. Po výbuchu byli převezeni do nemocnice, kde byli ambulantně ošetřeni a posléze propuštěni. Podle Brožové nebyli turisté v bezprostřední blízkosti keramického odpadkového koše s nastraženým výbušným systémem v okamžiku jeho exploze. Procházeli Jilskou ulicí a při výbuchu byli podle policejní mluvčí nejspíš zasaženi odpadky či úlomky keramického koše, které jim pravděpodobně způsobily otoky.

Australský performer se představí v Praze

Svou "třetí ruku", což je protéza třetí paže, ovládaná pomocí internetového vyhledávače a stimulací svalového systému, představí v Praze australský umělec Stelarc. Vystoupí 24. září ve Veletržním paláci. Stelarc bude i přednášet a promítne diapozitivy i videoukázky, které s velkým úspěchem naposledy uváděl na univerzitách v Melbourne, Perthu a Pittsburghu. Tam tento pětačtyřicetiletý excentrik působí jako honorární profesor umění a robotové techniky. Při vystoupeních využívá řadu lékařských poznatků - prozkoumává například tělo z jeho akustické stránky, zkoumá mozkové impulsy, tlukot srdce, svalové fibrilace a pořizuje filmové záznamy plic. Stelarcovo vystoupení v Praze má být předvojem mnohem větší performance, která se uskuteční začátkem roku v Míčovně Pražského hradu.

Semafor chystá premiéru galakoncertu

Pražské divadlo Semafor zahájí svou jubilejní čtyřicátou sezónu 17. září pořadem nazvaným Od Reduty ke "40". Necelý týden poté představí v premiéře pořad s názvem Galakoncert a jiný ptákoviny. Jiří Suchý a jeho přátelé v něm uvedou slavné i neznámé písničky Jiřího Šlitra, Jaroslava Ježka a dalších českých autorů, mnohdy neprávem zapomínaných. "Na importovanou hudbu jsme pro tento večer vyhlásili embargo," tvrdí autor Jiří Suchý.

Koncem minulé sezóny Semafor otevřel vlastní prodejnu specializovanou na divadelní a filmovou literaturu a nahrávky divadelních představení na kompaktních deskách, videokazetách i magnetofonových kazetách. Jmenuje se Klokočí a zájemci ji naleznou v pražské pasáži Olympik několik kroků od populárního Studia Ypsilon. Kromě semaforské produkce nabízí například nahrávky a knížky cimrmanologů, Voskovce a Wericha, Šimka a Grossmanna i muzikály.

Hradecký bubeník se probubnoval k novému světovému rekordu

Nový světový rekord v délce hry na bicí nástroje vytvořil v sobotu královéhradecký osmadvacetiletý bubeník Miroslav Kušnír. "Míša Maniak", jak mu přezdívají kamarádi, bubnoval bez sebemenší přestávky celých třicet hodin, čímž překonal svůj vlastní rekord z roku 1996 o šest hodin. Při hraní byl celou dobu "přikovaný" na židli; dokonce i tělesné potřeby vykonával, aniž jeho bubny utichly. Kušnír se na rekord intenzivně připravoval posledních čtrnáct dní. Denně bubnoval zhruba osm hodin, chodil běhat, jezdil na kole a po konzultaci s odborníky jedl speciální stravu. V pokusu o vytvoření světového rekordu Kušníra podpořila řada předních českých hudebníků. Kromě jeho domovské skupiny Big Bugs ho doprovázeli například Vilém Čok, David Koller, skupina Kern, a další. Kušnír byl po celou dobu připojen na EKG, pod dohledem lékařů mu byla odebírána krev a moč. Po úspěšném pokusu byl převezen na několikahodinové pozorování do nemocnice.

Soutěž ve vaření svíčkové

Třetí ročník mistrovství České republiky ve vaření svíčkové se konal o víkendu před zámkem Červený Hrádek u Jirkova na Chomutovsku. Nejvíce porotcům nakonec chutnala svíčková Vlasty Koubové z Vysoké Pece na Chomutovsku, která tak obhájila své loňské vítězství i přes to, že místo ní soutěžili manžel Jan s dcerou Marií, autorka svíčkové je totiž nyní nemocná. Sedmičlenná porota hodnotila chuť a viskozitu omáčky, chuť a konsistenci masa a samozřejmě i celkový vzhled servírované porce. Příbuzní vítězky po vyhlášení vítězů řekli, že recept pochází od babičky a "prostě se do omáčky dá všeho hodně, aby byla dobrá". Podrobný recept si mohou zájemci vyhledat od úterý na internetové adrese: "http://www.trast.cz".

Ze sportu:

Českým fotbalistům se vstup do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2000 vydařil, když porazili Faerské ostrovy 1:0. Branku vsítil Vladimír Šmicer.Zápas, jenž se v Toftiru hrál za špatné viditelnosti zaviněné mlhou, nedohrál Pavel Nedvěd, který byl po druhé žluté kartě vyloučen.

Nezdar na nedělní pětistovce, kde jako obhájce titulu obsadil až páté místo, si český kanoista Martin Doktor na mistrovství světa v maďarském Szegédu plně vynahradil ve finále závodu na 200 metrů. Zvítězil a dokompletoval tak svoji letošní medailovou sbírku: na 1000 metrů dojel v sobotu na singlkanoi druhý a na čtyřkanoi třetí. Druhou zlatou medaili pro Českou republiku vybojovala posádka čtyřkanoe Procházka, Křivánek, Fuksa a Kožíšek v závodě na 200 metrů.

Hokejisté České republiky remizovali v posledním zápase letošního ročníku turnaje Česká pojišťovna Cup ve Zlíně se Švédskem 0:0. Po čtvrteční porážce s Finskem 1:2 a sobotní remize s Ruskem 3:3 skončili na třetím místě. Celkovými vítězi turnaje, započítávaného do série Euro Hockey Tour, se stali Švédové, na druhém místě skončili Finové, tabulku uzavírají Rusové.

Tenistka Jana Novotná, poslední česká zástupkyně v soutěžích dvouher na US Open, závěrečném grandslamovém turnaji roku, zdárně postoupila do čtvrtfinále. Ve čtvrtém kole porazila devátou nasazenou Irinu Spirleaovou z Rumunska dvakrát 6:3.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes většinou oblačno, místy přeháňky. Teploty se pohybují mezi 18 až 22 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.